Newsroom

Persberichten

Troonrede hoeft van jongeren niet op hippe tablet

13-09-2013

 

De nieuwe generatie is niet vies van de nieuwste gadgets, dat weten we allemaal. Maar dat betekent niet dat zij geen respect hebben voor traditie en authenticiteit: bijna driekwart van de jongeren vindt dat koning Willem-Alexander de troonrede op Prinsjesdag gewoon vanaf papier kan voordragen; een hippe tablet hoeft van hen niet per se. Dat blijkt uit onderzoek van StudentenWerk onder 931 jongeren tussen de 17 en 30 jaar. 

 

De reden? Dat knisperende papier maakt volgens de jongeren “het koningshuis authentiek, en dat is juist de charme”. Een opmerkelijke uitkomst, vindt Rogier Thewessen, oprichter van StudentenWerk. “Jongeren zijn de leiders van de huidige digitale revolutie, ze doen alles via hun smartphone en kennen de laatste technieken en mediakanalen. Maar wat betreft het koningshuis vinden jongeren digitalisering dus minder belangrijk.” 

 

Respect voor traditie

Het onderzoek laat een kant van jongeren zien die vaak onderbelicht blijft, meent Thewessen. “Er zijn nog veel vooroordelen over jongeren, ook in het bedrijfsleven. Veel managers,  vooral van de oudere generatie, zijn bang dat jongeren alles in hun bedrijf willen veranderen. Maar dat is niet zo: onder jongeren heerst veel ontzag voor traditie en authenticiteit. Ze voelen goed aan waar iets slimmer kan en waar ze traditie moeten volgen.”

 

 


Ga gerust zo door, Majesteit

Koning Willem-Alexander heeft sinds zijn troonsbestijging al grote digitale schreden voorwaarts gezet. Zo maakt hij er gewoonte van om wetsvoorstellen digitaal op zijn tablet te ondertekenen, en wordt hij regelmatig gespot met zijn smartphone in de hand. Zijne Majesteit hoeft deze voorliefde voor nieuwe technieken zeker niet te verloochenen: ruim een kwart (27 procent) van de jongeren vindt dat het koningshuis best met zijn tijd mee mag gaan. Zij moedigen het gebruik van een tablet op Prinsjesdag juist van harte aan. Thewessen: “Ook onze nieuwe koning is een vertegenwoordiger van de nieuwe generatie. Logisch dus dat hij de nieuwste digitale technieken omarmt.” 

 

Universitair geschoolde jongeren zijn traditioneler

Een opvallend feit: jongeren met een wetenschappelijke opleiding (wo) lijken traditioneler dan de hbo’ers en de mbo’ers. Van de wo’ers stemt 80 procent tegen het gebruik van een tablet of een e-reader, terwijl dit percentage bij de hbo’ers (73 procent) en de mbo’ers (66 procent) een stuk lager ligt. 

 

Over StudentenWerk

StudentenWerk, opgericht in 2000, maakte als een van de eerste uitzendbureaus online solliciteren mogelijk. StudentenWerk zette de ‘e’ in e-recruitment met haar geavanceerde online recruitmentsysteem, dat supersnelle werving en selectie mogelijk maakt. Inmiddels is StudentenWerk met 25 vestigingen en een database van ruim 1,1 miljoen jongeren Nederlands grootste uitzendbureau voor studenten, starters en young professionals. Ook in het buitenland is StudentenWerk actief, onder de naam StudentJob. StudentenWerk werd in 2013 uitgeroepen tot Best Managed Company en Flexspecialist van het Jaar. 

Share me!