Stageovereenkomst

Yes, je hebt een nieuwe stagiair in de pocket. Tijd voor een stageovereenkomst, en laten wij alle ins en outs voor zo’n stagecontract nu toevallig voor je hebben. Ontdek wat een stageovereenkomst is, wat erin staat er wat jouw verantwoordelijkheden zijn. Kortom, genoeg leesvoer dus.

Ready, set, tarief berekenen?

Verspil geen budget en ontdek hoe uitzendkrachten jouw bedrijf verder helpen.

Wat is een stageovereenkomst?

Een stageovereenkomst is het contract tussen je stagiair en je bedrijf. In tegenstelling tot andere arbeidsovereenkomsten is een stageovereenkomst niet verplicht, tenzij je stagiair jonger dan zestien jaar is. Met een stage overeenkomst maak je samen afspraken waarmee je gedoe en onenigheid de deur wijst. Van werkuren tot het takenpakket, deze overeenkomst vat de belangrijkste punten samen.

Om zowel de stagiair als de school in te lichten over de werkzaamheden van de stagiair, geef je als werkgever informatie over de werkplek. Met de school spreek je ook af wie waarvoor verantwoordelijk is tijdens de stage. Deze afspraken noteer je in de stageovereenkomst. Zo weten de stagiair, de school en jijzelf van tevoren wat er gaat gebeuren en hoe veilig een stageplek binnen je bedrijf is.

Verschil stageovereenkomst en arbeidsovereenkomst

Een stageovereenkomst en een arbeidsovereenkomst zijn verschillend. Bij een arbeidsovereenkomst gaat het om werken voor loon onder jouw gezag. Een stagiaire contract draait dan weer om leren en ontwikkelen. Stagiairs hebben dan ook niet dezelfde rechten als werknemers, zoals loondoorbetaling bij ziekte. Toch wordt een stageovereenkomst soms als arbeidsovereenkomst gezien, bijvoorbeeld als een stagiair regelmatig taken uitvoert die niet direct gerelateerd zijn aan diens leerdoelen. No worries, zolang zowel jij als de stagiair het daarmee eens zijn, is dat geen probleem.

Verantwoordelijkheden werkgever

Er bestaan verschillende soorten stages en stageovereenkomsten. Elk type stage heeft verschillende regels wat betreft de taken en arbeidsvoorwaarden. Maatschappelijke stages hebben bijvoorbeeld specifieke regels over het werk en het aantal uren. Ook variëren stagevergoeding, geheimhoudingsplicht en regelingen per stage, school en overeenkomst.

Wat staat er in een stageovereenkomst

Bij een stagecontract opstellen komt een hoop kijken. Om goed voorbereid aan de slag te gaan hebben we de belangrijkste onderdelen voor een stageovereenkomst voor je op een rij gezet, wel zo handig.

 • Begin- en einddatum. Wanneer je stageperiode begint en wanneer deze eindigt.
 • Uren per week. Hoeveel werkuren per week de stagiair voor jouw bedrijf werkzaam zal zijn.
 • Stagevergoeding. De beloning voor het werk van je stagiair. Of dit verplicht is, lees je zo.
 • Stagebegeleiding. De stagebegeleider en diens verantwoordelijkheden voor het begeleiden en ondersteunen van de stagiair.
 • Verantwoordelijkheden en verplichtingen. De taken en verantwoordelijkheden van de stagiair.
 • Geheimhouding. Een stagiair verklaart alle informatie die een tijdens de stage voorbijkomt geheim te houden. Zo voorkom je dat vertrouwelijke bedrijfsinformatie uitlekt.
 • Opzegtermijn. Eventueel de opzegtermijn voor beëindiging van de stage. Deze geldt zowel voor de stagiair als jouw bedrijf. Wil een stagiair tussentijds opzeggen? Dan kan dit alleen in overleg met jouw als stagebedrijf en de school.

Is een stagevergoeding verplicht?

In Nederland ben je als werkgever niet verplicht om stagiairs een stagevergoeding te geven. Je mag er dus voor kiezen om de stagevergoeding niet mee te nemen in de stageovereenkomst. Doe je dit wel? Dan bepaal je de hoogte van het bedrag op basis van een vijfdaagse werkweek. Bij kortere stages, zoals snuffelstages, kun je ook een symbolische vergoeding kiezen. Een voorbeeld hiervan is het uitgeven van een cadeaubon.

Onze tip: maak heldere afspraken over de vergoeding die je geeft. Zo komt de stagiair niet zomaar plots voor financiële problemen te staan. Afspraken gemaakt? Awesome. Leg deze dan ook gelijk vast in de stageovereenkomst.

Van stageovereenkomst naar arbeidscontract

Heeft jouw stagiair zich van zijn beste kant laten zien? Dan kun je hen na de beëindiging van het stagecontract een job binnen jouw bedrijf aanbieden. Kies bijvoorbeeld voor een tijdelijk of vast contract, waarmee je de stagiair officieel verwelkomt als medewerker. Het officieel aannemen van je stagiair brengt ook weer wat voordelen met zich mee. Zo doet een stagiair tijdens een stageperiode al veel ervaring op binnen je bedrijf, waardoor diegene bekend is met de bedrijfscultuur, werkzaamheden en andere procedures. Win-winsituatie dus.

Young Magazine

Key takeaways

 • Een stageovereenkomst is het contract tussen een stagiair en jouw bedrijf, waarin afspraken worden vastgelegd om mogelijke conflicten te vermijden.
 • Een contract is alleen verplicht voor stagiaires jonger dan zestien jaar.
 • Het verschil tussen een stageovereenkomst en een arbeidsovereenkomst zit ‘m in het doel: werken vs. leren en ontwikkelen.
 • Onderdelen van een stageovereenkomst: de begin- en einddatum, uren per week, stagevergoeding, stagebegeleiding, verantwoordelijkheden, geheimhouding en opzegtermijn.
 • Hoewel een stagevergoeding niet verplicht is, is het belangrijk heldere afspraken hierover te maken en deze vast te leggen in de stageovereenkomst.

HR specialist

HR struggles?

Is HR een uitdaging? Dat weten wij maar al te goed. Gelukkig staat jouw bedrijf er niet alleen voor, ons team van experts helpt je graag.


Veelgestelde vragen

 • Wat is een stageovereenkomst?

 • Een stageovereenkomst is de overeenkomst tussen jouw bedrijf en een stagiair waarin je afspraken vastlegt om mogelijke problemen te voorkomen, waaronder zaken als werktijden en taken.

 • Wat staat er in een stage overeenkomst?

 • Een stageovereenkomst heeft verschillende onderdelen, zoals de begin- en einddatum, uren per week, stagevergoeding, stagebegeleiding, verantwoordelijkheden, geheimhouding en opzegtermijn.

 • Wat is het verschil tussen een stageovereenkomst en een arbeidsovereenkomst?

 • Een stageovereenkomst is voor een stagiair die zich richt op leren en ontwikkeling. Een arbeidsovereenkomst is voor de werkzaamheden van een werknemer binnen een bedrijf.

Alles over Arbeidsovereenkomst