Werken via een uitzendbureau

Waarom dat een goed idee is

Als je op zoek bent naar een baan kun je dat op twee manieren aanpakken. Door rechtstreeks te solliciteren bij een bedrijf. Of door het net even anders te doen: je inschrijven bij een uitzendbureau, zoals YoungCapital. Maar wat doet een uitzendbureau eigenlijk? Wat is het verschil met direct werken voor een werkgever? En waarom werken zoveel mensen via een uitzendbureau? Alle voordelen en uitleg check je hier.

Wat is een uitzendbureau?

Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen. Maar wat doet een uitzendbureau precies? Wij helpen jou bij het vinden van werk. Maar we helpen ook werkgevers met het vinden van nieuwe collega’s. Hoe we dit doen? Door eerst te luisteren naar de wensen van bedrijven: wat voor collega zoeken ze, voor hoeveel uur en met welke kwaliteiten? En wat houdt de baan precies in? Aan de hand daarvan zetten wij een vacature online, waar jij op kunt reageren.

Ook zoeken onze recruiters in onze grote database met flexwerkers naar andere goede kandidaten. Flexwerker is trouwens een ander woord voor uitzendkracht: de mensen die via een uitzendbureau werken. Uitzendbureaus hebben vaak verschillende vestigingen door het land, waar je naar binnen kunt lopen als je wilt werken via zo’n een uitzendbureau. Maar we zijn ook online overal te vinden, zoals op Google, YouTube, Insta, TikTok, etc.

Good to know: bij de meeste uitzendbureaus kun je een online account aanmaken. Hier vind je alle informatie over je sollicitaties en uiteindelijk je rooster, salaris, declaraties, verlof en meer.

Wat is een vacature?

Uitzendbureaus zetten dus vacatures online. Wat een vacature precies is? De functieomschrijving van de baan die we ‘in de verkoop' hebben. Ook staat er in een vacature wat we van jou verwachten en wat we bieden qua salaris, reiskosten en meer. Heb je interesse in de baan en wil je werken via een uitzendbureau? Dan kun je reageren op de vacature. Dit kan online door een profiel aan te maken en je motivatie met ons te delen. Het kan ook fysiek, door langs te komen bij een van de vestigingen van het uitzendbureau.

Wat is een recruiter?

Als je via een uitzendbureau gaat werken, word je vaak geholpen door een recruiter. Wat een recruiter allemaal doet? Deze persoon werkt bij een uitzendbureau en helpt jou met je zoektocht naar werk. Recruiters weten wat jij zoekt in een baan en wat werkgevers zoeken in een collega. Daarom zijn ze goed in het koppelen van werkzoekenden (jij) aan werkgevers (bedrijven).

De recruiter leert jou kennen via een intakegesprek, bij het uitzendbureau op locatie of online. Hierin bespreken jullie bijvoorbeeld je (werk)ervaring, school of studie, kwaliteiten en valkuilen. Verder kun je bij de recruiter terecht voor sollicitatietips, advies en werkgerelateerde vragen. Maar ook als je wilt stoppen met je baan, kun je altijd bij jouw persoonlijke recruiter terecht. Je gaat dan samen op zoek naar een nieuwe baan, zodat je via hetzelfde uitzendbureau kunt blijven werken.

Wat is een sollicitatiegesprek?

Als je via een uitzendbureau gaat werken, ga je dus eerst in gesprek met een recruiter. Verwacht de recruiter dat de baan iets voor jou is? Dan ga je door naar het tweede gesprek, wat met de werkgever zelf is. De recruiter helpt je vaak met het voorbereiden van dit gesprek. Als de werkgever en jijzelf ook enthousiast zijn, kun je starten met de baan! Is er geen match? De recruiter kan je helpen met het vinden van een andere baan.

Ben je aangenomen? Jij kunt nu lekker aan het werk, terwijl wij alle administratieve zaken voor je regelen. Als je gaat werken via een uitzendbureau, zijn wij namelijk officieel je werkgever. Wij regelen bijvoorbeeld het contract, je salaris en je vakantiedagen. Ook houden we je op de hoogte over wat er van je wordt verwacht, waar en hoe laat je begint en welke documenten je moet ondertekenen. Zo sta je er nooit alleen voor.

De voordelen van een uitzendbureau

Je hebt vast wel eens van flexwerk gehoord, wat een ander woord voor uitzendwerk is. Het heet zo, omdat werken via een uitzendbureau voor alle partijen flexibeler is. Voor jou als medewerker, denk aan flexibele uren, dagen en werken voor verschillende bedrijven. Maar ook voor de bedrijven zelf. Zij kunnen snel meer of minder mensen inzetten voor een bepaalde periode, zoals de zomervakantie. Als je als werknemer via een uitzendbureau gaat werken, word je daarom ook vaak een flexkracht genoemd.

Het grootste voordeel van werken via een uitzendbureau is dus ook flexibiliteit. Wil je bijvoorbeeld alleen in de vakanties of avonden werken? Zoek je meerdere (bij)banen in verschillende branches? Of wil je last minute bijverdienen? Geen probleem. Als je bij een uitzendbureau werkt, zit je niet vast aan het contract van je werkgever. Je hebt namelijk een uitzendcontract. Daarmee kun je makkelijker switchen van baan, rooster of regio.

Maar dat zijn niet de enige voordelen van werken via een uitzendbureau. Wat kan een uitzendbureau nog meer voor je doen?

  • Kies zelf of je je salaris wekelijks of maandelijks ontvangt.
  • Krijg advies over je loopbaan, persoonlijke ontwikkeling en alles wat met werk te maken heeft.
  • Ontdek en ontwikkel je talenten via gratis e-learnings, cursussen en trainingen van ervaren coaches.
  • Maak kennis met topwerkgevers uit ons (inter)nationale netwerk.
  • Vind werk dat bij je past. Van een bijbaan, stage of parttimebaan tot vakantiewerk, traineeship of fulltimebaan.
  • Regel al je werkzaken op één plek.

Uitzendbureaus kennen de arbeidsmarkt, weten welke banen er beschikbaar zijn en koppelen je aan goede en betrouwbare werkgevers. Vaak kom je zelf veel lastiger binnen bij dit soort bedrijven. In andere woorden: uitzendbureaus zijn specialist in werk. En dat is waarom werken via een uitzendbureau zoveel voordelen heeft.

Google je bijvoorbeeld iets werkgerelateerds? Dan kom je in 60% van de gevallen bij YoungCapital terecht. Of het nu om sollicitatietips, bruto- en nettoloon of werkconflicten gaat. Ook kun je altijd bij je contactpersoon (recruiter) terecht voor vragen.

Wat verdient een uitzendbureau?

Het klinkt top, die voordelen van een uitzendbureau. Maar misschien denk je nu: hoeveel verdient een uitzendbureau dan aan mij? Daar hebben we een simpel antwoord op. Niks. Wat we wél doen, is een tarief doorberekenen aan het bedrijf waar je gaat werken. Zij betalen voor de diensten die wij leveren. Voor jou is flexwerken dus gratis. Maar we verdienen wel aan het bedrijf waar je gaat werken.

En als je bang bent dat je minder verdient dan je collega’s, dan hebben we ook goed nieuws. Als je via een uitzendbureau gaat werken, verdien je gewoon hetzelfde als vaste medewerkers bij het bedrijf. Hier mag wettelijk zelfs geen verschil tussen zitten (check hier meer info over de inlenersbeloning).