YOUNGCAPITAL BLOG

Weet jij het verschil tussen een motivatiebrief en sollicitatiebrief? Je kent het vast wel: je wilt bij een bedrijf solliciteren en moet een sollicitatiebrief opsturen. Of een motivatiebrief. Of zelfs allebei. Misschien denk je er niet over na of daar een verschillen tussen zitten. Of je hebt het al gegoogeld en bent nog steeds niks wijzer. Dus wat is het verschil tussen een motivatiebrief en sollicitatiebrief nou echt? Geen zorgen, YoungCapital maakt het voor eens en voor altijd voor je duidelijk. Nog op zoek naar toffe vacatures om een sollicitatie- of motivatiebrief voor te schrijven? Dan zit je bij ons ook goed.

 

Verschil motivatiebrief en sollicitatiebrief

We houden je niet langer in spanning. Eigenlijk is er geen duidelijk verschil tussen een motivatiebrief en sollicitatiebrief. Het ene bedrijf gebruikt de ene naam, het andere bedrijf de andere. Wat ze ermee bedoelen? Een brief waarin je uitlegt waarom jij de baan wilt scoren en waarom je geschikt bent voor de job. Je stuurt een motivatiebrief of sollicitatiebrief altijd samen met je cv op naar de werkgever.

De verschillen in theorie

Is er nou helemaal geen verschil tussen een motivatiebrief en sollicitatiebrief? In theorie wel. Het woord ‘motivatiebrief’ zegt het al: daarbij ligt de focus op waarom jij de baan wilt. Je vertelt waarom het bedrijf aansluit bij je interesses en hoe de functie je helpt in je persoonlijke leven of carrière. Een sollicitatiebrief is breder. Daarin licht je ook je cv verder uit. Zo beschrijf je welke eerdere (bij)baan aansluit op deze job. Of je vertelt iets over je afstudeeronderzoek dat te maken heeft met de baan.

Je kunt dus zeggen dat een motivatiebrief onderdeel is van een sollicitatiebrief. Maar eigenlijk bedoelen bedrijven meestal hetzelfde met de twee namen. Hoewel er dus verschillen tussen een motivatiebrief en sollicitatiebrief zijn in theorie, is dat in de praktijk vaak niet zo. Dat merk je wel als je een kijkje neemt bij onze vacatures.

Welke brief schrijf je?

Het (gebrek aan) verschil tussen een motivatiebrief en sollicitatiebrief is je nu duidelijk. Maar welke van de twee brieven schrijf je dan als je rekening houdt met de theoretische verschillen? Onze tip: kijk goed naar de baan waarop je solliciteert en stem de lengte en inhoud van je brief daar op af. Voor een bijbaan is een korte motivatiebrief vaak voldoende. Solliciteer je op je eerste job als starter? Dan haal je natuurlijk alles uit de kast en zorg je voor een zo volledig mogelijke sollicitatie. Dat betekent dus ook dat je jouw cv toelicht, je competenties uitlegt en je motivatie flink onderbouwt. Kies daarom liever voor een volledige sollicitatiebrief.

Hoe schrijf je de brieven?

Veel belangrijker dan de verschillen tussen een sollicitatiebrief en motivatiebrief begrijpen is weten hoe je ze schrijft. En wij zouden YoungCapital niet zijn als we geen handige tips voor je hebben. Check dus onze tips voor een perfecte (oké, bijna perfecte) sollicitatiebrief, inclusief bruikbare voorbeelden. Heb je een korte motivatiebrief nodig? Dan vind je dit voorbeeld van een korte motivatiebrief vast handig.

 

FAQ

Is een motivatiebrief en sollicitatiebrief hetzelfde?
Ja, in de praktijk zijn er geen verschillen tussen een motivatiebrief en sollicitatiebrief. Je vertelt in allebei de brieven waarom je een baan wilt en waarom jij geschikt bent.

Wanneer schrijf je een motivatiebrief en wanneer een sollicitatiebrief?
Er is geen groot verschil tussen een sollicitatiebrief en motivatiebrief. Kijk altijd goed naar het soort baan waarop je solliciteert en stem daar de lengte en inhoud van je brief op af. Voor een bijbaan schrijf je bijvoorbeeld een minder lange brief dan voor een startersfunctie.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.