WONEN IN PORTUGAL

Jouw avontuur in Portugal

Portugal, het land van de prachtige natuur, gastvrije bevolking, portwijn en fado muziek. Als vakantiebestemming erg geliefd vanwege het fijne klimaat, de stranden en het lekkere eten. Maar hoe zit het als je wilt wonen in Portugal? Waar moet je op letten? In dit artikel vertellen we jou alles wat je moet weten als je wilt emigreren naar Portugal, wat de voor- en nadelen zijn van emigreren naar Portugal, wat je kunt verwachten qua kosten en meer. Ga je naar Portugal om te werken? Lees dan ook eens het artikel over werken in Portugal door. Zie jij jezelf al wonen in de Algarve of wonen in Lissabon? Lees dan verder.

Kun je niet wachten om te gaan wonen in Portugal? Check ons aanbod.

Waarom wonen in Portugal?

Hierboven hebben we al genoemd waar Portugal om geliefd is. Maar waarom zou je gaan wonen in Portugal? Emigreren naar het buitenland kan natuurlijk praktische redenen hebben, zoals werk, studie, relatie of vrijwilligerswerk. Maar waarom zou je nou specifiek voor Portugal kiezen? Zoals elk land heeft wonen in Portugal zowel voor- als nadelen. Hieronder zetten we ze voor je op een rij:

Voordelen van wonen in Portugal

 • De bevolking is erg vriendelijk en verwelkomend. Ze betrekken nieuwkomers graag bij hun cultuur.
 • Portugezen spreken (over het algemeen) in de grote steden redelijk goed Engels.
 • De levenskosten zijn lager dan je in Nederland gewend bent. Let wel: het salaris staat in verhouding met de levenskosten die je kunt verwachten in Portugal.
 • Als emigrant is het relatief makkelijk om in Portugal een huis te kopen. Er zijn geen ingewikkelde wetten die dit proces lastig maken.
 • Het openen van een Portugese bankrekening gaat heel makkelijk online.

Nadelen van wonen in Portugal

 • Het minimumloon ligt in Portugal lager dan in Nederland.
 • Portugees is over het algemeen een lastige taal om onder de knie te krijgen, dus houd hier ook rekening mee. Spreek je al Spaans of een andere Romaanse taal? Dan ben je wel een stapje voor, maar het blijft lastig.
 • Altijd zomer in Portugal? Think twice: het lekkere zonnetje dat jij gewend bent in de zomer, is ver te zoeken in de winter. Het kan ook erg hard regenen in de herfst, dus houd hier rekening mee. Maar als Nederlander ben jij dat wel gewend natuurlijk.
 • Bepaalde goederen zijn in Portugal dan weer wel duurder dan in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan elektronica of huishoudartikelen.
 • Corruptie is, vooral in de hogere politieke sferen, aanwezig en heeft effect op hoe de rest van het overheidsapparaat functioneert.

Kosten van wonen in Portugal

Hoe duur het precies is om te wonen in Portugal, is lastig te zeggen. Dit is voor iedere situatie anders. Ga jij tijdelijk verhuizen om te wonen en werken in Portugal of voor studie of stage? Of ga je permanent wonen in Portugal? Je huisvesting wordt hier natuurlijk op gebaseerd. En uiteraard ligt de prijs van een woning ook aan de locatie. Ga jij bijvoorbeeld wonen in Porto? Dan lopen de prijzen voor een studio uiteen van gemiddeld € 300,- (gedeeld) tot € 700,- (privé). Ditzelfde geldt voor zo’n beetje elke grote stad. In kleinere dorpen of op het platteland is de prijs een stuk lager. Ben je van plan een huis te kopen in Portugal? Dan moet je, na het kopen van een huis, ook betalen voor je levensonderhoud in Portugal. In vergelijking met Nederland is Portugal over het algemeen een stuk goedkoper.

Gemiddelde kosten per maand

Huur in het centrum € 589,-
Huur buiten het centrum € 460,-
Gas, water, licht € 102,-
Internet € 33,-
Mobiele telefoon abonnement € 15,-
Openbaar vervoer € 40,-
Fitness € 32,-

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Inschrijven

Informatie over wonen in Portugal

Wil jij je voorbereiden op het leven in Portugal? Lees hier alles over de Portugese lifestyle.

Lifestyle

Portugal is van oudsher een rooms-katholiek land. Hoewel er respect wordt getoond voor ieders geloofsovertuiging, verwachten ze dat als je in Portugal gaat wonen, je ook rekening houdt met hun cultuur. De Portugezen zijn traditioneel en conservatief: het leven in Portugal draait om de familie en verandering of innovatie gaat moeizaam. Familie komt als het ware op de eerste plaats en andere sociale contacten en zelfs werk staan op de tweede plaats. Bij binnenkomst in een ruimte is het beleefd om alle aanwezigen een hand te geven. Het betekent dat je nog niet iedereen kent. Ongeacht leeftijd en geslacht. Wanneer je vertrekt wordt de hand weer geschud. Bij een ontmoeting met vrienden, kennissen of familie omhelzen de mannen elkaar en geven een klopje op de rug. Vrouwen geven twee kussen op de wang startend met de rechterwang.

Weetjes

 • Portugal een andere tijdzone dan Nederland. Dit betekent dat het in Portugal een uur vroeger is dan in Nederland. Binnenlands heeft het land ook nog verschillende tijdzones. Ga je wonen in de Lissabon? Dan moet je er rekening mee houden dat het een uur later is dan bijvoorbeeld in Madalena.
 • Het klimaat van Portugal is te vergelijken met dat van Spanje, maar over het algemeen is Portugal wat koeler, vanwege het koudere zeewater van de Atlantische Oceaan. Ga je wonen in de Algarve? Dan heb je te maken met een Middellands zeeklimaat. Het noorden van het land heeft dan weer een mediterraan klimaat. Tevens gebruiken ze in Portugal gewoon de euro. Handig voor als jij gaat wonen en werken in Portugal.
 • De openingstijden van winkels (en vaak ook die van musea en bezienswaardigheden) zijn over het algemeen van 09:00 tot 13:00 en van 15:00 tot 19:00. Tussen de middag is er namelijk siësta of tijd voor een uitgebreide lunch. Grote winkelcentra en supermarkten zijn wel de gehele dag geopend. In de grote steden zijn de meeste winkels ook op zondagen geopend.

Portugal

Wat moet je regelen?

Blijf je langer dan drie maanden wonen in Portugal? En ben je EU-burger? Dan moeten jij en je familieleden die ook EU-burgers zijn, een inschrijvingsbewijs aanvragen om langer dan drie maanden in Portugal te kunnen wonen. Dit certificaat moet worden aangevraagd bij je gemeente binnen de 30 dagen die volgen op de eerste drie maanden in Portugal. De kosten bedragen € 15,- voor volwassenen en € 7,50 voor kinderen onder de zes jaar. Het bewijs is vijf jaar geldig vanaf de datum van afgifte. Blijf je minder dan vijf jaar in Portugal? Dan is het bewijs geldig tot de datum dat je weer vertrekt.

Goed nieuws: elke EU-burger heeft het recht om langer dan drie maanden in Portugal te wonen. Je moet dan wel aan tenminte één van onderstaande voorwaarden voldoen:

 • Je bent in loondienst of als zelfstandige werkzaam op Portugees grondgebied.
 • Je beschikt over voldoende inkomsten voor jezelf en eventuele gezinsleden, en je hebt een ziektekostenverzekering.
 • Je staat ingeschreven bij een erkende particuliere of openbare onderwijsinstelling.

Daarbij komt dat elk gezinslid van een EU-burger (dus bijvoorbeeld je broertje die ook zo graag mee wilt) die aan ten minste één van de bovenstaande voorwaarden voldoet, ook het recht heeft om langer dan drie maanden in Portugal te wonen. Het gezinslid kan zelf EU-burger zijn of niet de Europese nationaliteit hebben.

Wil je meer info over visum, verzekeringen en dergelijke?

Dit lees je op onze pagina over werken in Portugal.

Via YoungCapital wonen in Portugal

Stel dat jij gaat wonen en werken in Portugal via ons, wat moet je dan allemaal regelen? En in hoeverre kan YoungCapital dan wat voor jou betekenen? Het verschilt per functie wat er voor je geregeld kan worden vanuit YoungCapital. Zo hebben we regelmatig vacatures waarbij er al een appartement voor je klaarstaat en zelfs de vliegtickets worden vergoed. Minder geregel voor jou dus. Maar dat is niet bij elke functie het geval, dus lees goed de vacatureteksten, zodat je precies weet wat je wel en niet zelf moet regelen.

Portugal boom

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Overzicht wonen in Portugal

Valuta Euro (€)
Officiële taal Portugees
Hoofdstad Lissabon
Tijdzone (wintertijd) GMT
Minimumloon per maand € 665,-

Veelgestelde vragen

 • Kan ik wonen in Portugal?

 • Dit is zeker een optie. Sterker nog: dit kan via YoungCapital. Lees onze artikelen over wonen en werken in Portugal eens door voor meer info.

 • Wat kost leven in Portugal?

 • Het leven in Portugal is aanzienlijk goedkoper dan in Nederland. Zo kun je in het centrum al een appartement huren voor € 600,- per maand.

 • Heb ik een visum nodig om te wonen in Portugal?

 • Als EU-burger heb je geen visum nodig om te wonen in Portugal. Wel moet je een verklaring van inschrijving aanvragen als je langer dan drie maanden wilt blijven.

Bekijk ook eens deze landen en steden