WONEN IN ZWITSERLAND

Jouw avontuur in Zwitserland

Als je een uitdaging aangaat in het buitenland, is Zwitserland een van de vele opties die je kunt overwegen. Wonen in het land van de Alpen, Zwitserse kazen en heerlijke chocolade. Lijkt dat je wel wat? Natuurlijk zijn er dan een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. Lees rustig verder en ontdek wat het land van de neutraliteit jou te bieden heeft en wat je moet regelen om tijdelijk te kunnen wonen in Zwitserland. Voor- en nadelen, info over de kosten van het levensonderhoud in Zwitserland, hoe je een appartement in Zwitserland kunt huren … wij vertellen het allemaal.

Ben je klaar om jouw avontuur in Zwitserland te beginnen? Bekijk dan ons aanbod met vacatures. Dan regel je meteen een leuke job waarmee je jouw tijd in Zwitserland kunt financieren.

Waarom wonen in Zwitserland?

Grote kans dat je bij dit land vol prachtige berglandschappen eerder denkt aan een wintersportvakantie dan een plek om tijdelijk te wonen en werken. Hoog tijd dus om erachter te komen waarom je nou juist voor Zwitserland zou kiezen als je wilt werken in het buitenland. We hebben van wonen in Zwitserland enkele voor- en nadelen op een rijtje gezet. Zo kun je heel makkelijk beoordelen of dit dé keuze is voor jou, of dat je wonen en werken in Zwitserland juist van jouw bucketlist kunt wegstrepen.

Voordelen van wonen in Zwitserland

 • Zwitserland is een melting pot van verschillende culturen. Super leuk én leerzaam dus! Als je allerlei culturele gebruiken en groepen wilt leren kennen, is Zwitserland the place to be. Neem zeker de kans om te reizen en de culturele verschillen tussen de Duitstalige, Franstalige en Italiaanstalige Zwitsers te ontdekken.
 • De levenskwaliteit in Zwitserland is een stuk hoger dan gemiddeld. Dit komt voornamelijk door de goede work life balance, lage werkloosheidsgraad en het goede onderwijs. Heerlijk om hier wat van te proeven tijdens het wonen in Zwitserland.
 • Erger jij je kapot aan die trein die ‘s ochtends altijd vijf minuten te laat komt? Daar zul je geen last van hebben in Zwitserland. Punctualiteit is namelijk de norm en het treinnetwerk in Zwitserland is een van de beste ter wereld.
 • Is de aanwezigheid van natuur belangrijk voor jou? Dan zit je in Zwitserland wel goed, met de prachtige berglandschappen en talloze meren. In de weekenden heb je volop tijd om lange wandelingen te maken.
 • Zwitserland is een heel schoon land. Rotzooi op straat gooien is not done en je vindt dus ook afvalbakken op elke hoek van de straat. Daarnaast zet het land zich enorm in tegen de klimaatverandering. Word je hier gelukkig van? Dan zul je je wel thuis voelen in Zwitserland.

Nadelen van wonen in Zwitserland

 • Zwitserland een duur land? Yep. Dit weetje is helaas geen leugen. Leg dus maar wat spaargeld opzij als je regelmatig een hapje buiten de deur wilt eten in Zwitserland of graag cappuccino’s drinkt in een koffiezaakje. Maar gelukkig staat hier wel iets tegenover: het gemiddelde salaris in Zwitserland is ruim twee keer zo hoog dan in Nederland. Best logisch dus, dat de kosten van het levensonderhoud in Zwitserland ook hoger liggen.
 • Hoewel er behoorlijk wat immigranten wonen in Zwitserland, is discriminatie nog steeds een groot probleem in de Zwitserse samenleving. Hetzelfde geldt voor gendergelijkheid.
 • Het kan behoorlijk lastig zijn om vrienden te maken in Zwitserland. Dat komt omdat de meeste Zwitsers er lang over doen om nieuwe mensen te leren kennen. Neem dus zelf het initiatief.

Zwitserland uitzicht

Kosten van wonen in Zwitserland

We hebben al een paar keer genoemd dat Zwitserland een duur land is. Jouw eerste bonnetje bij de supermarkt kan dus best wel schrikken zijn. Maar maak je hierover niet al te veel zorgen: het gemiddelde inkomen in Zwitserland is namelijk veel hoger dan in Nederland (zo’n € 6.200 tegenover € 2.816 in Nederland). Hoewel een groot deel hiervan naar verzekeringen en belastingen gaat, houd je nog steeds meer dan genoeg over om de kosten van jouw levensonderhoud in Zwitserland te kunnen betalen.


Om je een concreet idee te geven zijn dit de gemiddelde kosten van enkele producten:

 • maaltijd in een gemiddeld restaurant: € 28,90;
 • cappuccino in een koffiebar: € 4,42;
 • cola op een terras: € 3,92;
 • brood: € 2,72;
 • een witbrood: € 1,68;
 • kilo appels: € 3,70;
 • halve liter lokaal bier: € 1,89.

Gemiddelde kosten per maand

Ook benieuwd wat je maandelijks ongeveer kwijt bent? Bekijk het in de tabel hieronder.

Huur in het centrum € 1.418,-
Huur buiten het centrum € 1.111,-
Gas, water, licht € 187,-
Internet € 55,-
Mobiele telefoon abonnement € 76,-
Openbaar vervoer € 76,-
Fitness € 78,-

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Inschrijven

Informatie over wonen in Zwitserland

Voordat je in de trein (of het vliegtuig) stapt om in Zwitserland te gaan wonen, wil je natuurlijk wel wat meer weten over het leven van de Zwitsers. Daarom vertellen we je in deze sectie vast het een en ander over de lifestyle van Zwitserland en geven we je nuttige weetjes voor jouw buitenlandavontuur. Houd er wel rekening mee dat je Zwitsers niet kunt generaliseren: ieder mens is anders, dus ga met een open blik de uitdaging aan. Wel is het natuurlijk handig om deze info over de Zwitserse lifestyle in je achterhoofd te houden wanneer je gaat wonen in Zwitserland.

Lifestyle

Het is beleefd om in Zwitserland iedereen te groeten die je tegenkomt. Grote kans dus dat je veel Salü’s, Hoi’s, Grüetzi’s of Ciao’s hoort op straat of in de supermarkt als je gaat wonen in Zwitserland. Het is zeker geen slecht idee om dit gebruik over te nemen; eigenlijk wordt dit zelfs een beetje van je verwacht. Hoewel veel Zwitserse mensen dus wat kil of afstandelijk lijken, is dit culturele gebruik een stuk warmer.

Wat betreft die afstandelijkheid; die kun je beter interpreteren als voorzichtig zijn. Veel Zwitsers kijken namelijk de kat uit de boom als ze iemand nog niet zo goed kennen. Het is daarom een goed idee om diepe gespreksonderwerpen te mijden als je iemand net hebt ontmoet. Wat je sowieso moet vermijden? De Zwitserse neutraliteit, immigratie en discussies over het Zwitserse leger. Internationale onderwerpen en gesprekken over sport en de economie kun je prima aankaarten. Verder is het geen slecht idee om iemand met de achternaam aan te spreken totdat je hem of haar goed kent of wanneer zij hier toestemming voor geven.

Een typisch Zwitsers gebruik om rekening mee te houden is dat zondag als rustdag wordt gezien. In sommige religieuze plekken in Nederland is dit ook het geval, maar in Zwitserland geldt dit in het hele land. En de zondagse rust is niet alleen een ongeschreven regel, er zijn ook verschillende wetten die dit ondersteunen. Zo mag je bijvoorbeeld het gras niet maaien op zondag of de was niet buiten hangen. Lees je hier dus goed over in als je gaat wonen in Zwitserland.

Weetjes

 • Je weet misschien wel dat er Duits, Frans en Italiaans wordt gesproken in Zwitserland. Maar wist je dat er ook een vierde officiële taal is? Dat is het Reto-Romaans, een oude taal die lijkt op het Latijn en door minder dan 1% van de Zwitserse bevolking wordt gesproken.
 • De meeste Zwitsers houden er niet van om te pronken met rijkdom. Als je buurman een miljonair is, zul je dat dus niet zien aan een dikke auto of dure sieraden.
 • Wist je dat vrouwen tot 1985 geen eigen bankrekening konden openen in Zwitserland zonder toestemming van hun man? En dat ze niet mochten stemmen tot 1971? Yikes. Gelukkig is de situatie met gendergelijkheid inmiddels een stuk beter geworden, al valt er nog steeds heel wat te verbeteren.
 • Ga je bij iemand op bezoek? Kondig dan altijd je komst aan, want het is alleen gebruikelijk als familie of goede vrienden zomaar langskomen. Ook is het een goed idee om een klein cadeautje mee te nemen, zoals bloemen (geen rode rozen, die worden net als hier gezien als romantisch), chocola of wijn.
 • Gooi geen rotzooi op straat als je gaat wonen in Zwitserland! Dat is natuurlijk nooit goed, maar het wordt in Zwitserland echt gezien als een big no. Houd afval dus bij je totdat je een prullenbak tegenkomt. Gelukkig staan die volop op straat.
 • Supermarkten zijn vaak dicht op zondagen, dus houd daar rekening mee bij het doen van je boodschappen.
 • Wil je een weekendtrip naar een andere stad plannen? De SBB app kan je goed op weg helpen. Dit is de officiële app van de Zwitserse trein, waarmee je jouw reis kunt plannen.
 • Zwitserland is een van laatste West-Europese landen waar een dienstplicht voor het leger geldt. Dit geldt alleen voor mannen, maar vrouwen mogen zich ook vrijwillig aanbieden.
 • Het is in Zwitserland illegaal om maar één sociaal dier te hebben (denk aan een cavia, vis of muis), omdat dit gezien wordt als dierenmishandeling. Je moet dus altijd ook een vriendje voor hem of haar aanschaffen.

Zwitserland natuur

Wat moet je regelen?

Leuk, al die weetjes over Zwitserland, maar je wilt natuurlijk ook het praktische gedeelte van het verhaal weten. Want wat moet je eigenlijk allemaal regelen als je wilt gaan wonen in Zwitserland? Er is in ieder geval één geruststelling: je hebt geen visum of werkvergunning nodig. Wel moet je een aantal dingen regelen als je langer dan drie maanden in het land blijft wonen, zoals een verblijfsvergunning. Zo’n verblijfsvergunning geeft je het recht om vijf jaar te wonen in Zwitserland. Vervolgens kan dit verlengd worden met nog vijf jaar, óf je kunt een permanente verblijfsvergunning aanvragen. Omdat Nederland hierover afspraken heeft gemaakt met Zwitserland, is dit proces niet ingewikkeld. Emigreren naar Zwitserland is dus goed te doen. Heb je hier plannen voor? Dan kun je het beste contact opnemen met de ambassade.

Weten wat je moet regelen als je langer dan drie maanden in Zwitserland wilt blijven?

Check het op onze werken in Zwitserland pagina.


Appartement huren in Zwitserland

Het belangrijkste dat je moet regelen als je gaat wonen in Zwitserland is natuurlijk een dak boven je hoofd. Helaas kan dit in Zwitserland net zo lastig zijn als in Nederland. Het beste begin je daarom met zoeken naar een appartement als je nog in Nederland bent. Iets om rekening mee te houden is dat de meeste appartementen niet gemeubileerd zijn. Da’s natuurlijk niet heel handig als je tijdelijk gaat wonen in Zwitserland. Zorg er daarom voor dat je zoekt naar gemeubileerde appartementen. Dit kan bijvoorbeeld bij UMS, waar ze alleen gemeubileerde appartementen aanbieden. Op Homegate, Immostreet en Immoscout24 kun je ook speciaal zoeken op gemeubileerde appartementen. Er zijn ook veel Zwitsers die hun eigen appartement of een kamer in hun huis onderverhuren, en dit is gewoon legaal in Zwitserland. Hiervoor kun je het beste rondkijken op Facebookgroepen.

Net als in Nederland gaat een appartement huren in Zwitserland meestal op first come first serve basis. Dat betekent dus dat je er snel bij moet zijn. Wat je meestal nodig hebt om je aan te melden is het volgende:

 • verklaring van je werkgever;
 • je eventuele verblijfsvergunning;
 • kopie van je paspoort;
 • informatie over hoe lang je in Zwitserland blijft.

Soms heb je ook een verklaring nodig waarin staat dat je geen schulden hebt. Als je een regulier huurcontract aangaat (en dus niet voor een kort verblijf), is de contractduur meestal een jaar.

Houd er rekening mee dat bij de meeste appartementencomplexen de regel geldt dat je tussen 22:00 en 6:00 stil moet zijn. Geen wilde huisfeestjes, dus.

Bankrekening openen in Zwitserland

Ook als je maar tijdelijk gaat wonen in Zwitserland kan het handig zijn om een bankrekening te openen in Zwitserland. Dan is het namelijk een stuk makkelijker om o.a. je huur te betalen. Hoe je een bankrekening opent? Het makkelijkst is om bij een bank langs te gaan als je al in Zwitserland bent. Het online proces is namelijk behoorlijk lastig, en je moet nog steeds een aantal documenten inleveren bij een fysieke locatie van de bank. Wat je precies nodig hebt verschilt per bank, dus check altijd goed op de website welke documenten je mee moet nemen.

Via YoungCapital wonen in Zwitserland

Heb je wonen in Zwitserland bovenaan je bucketlist gezet na het lezen van deze pagina? Dan weet je nu waarschijnlijk wel dat stap één het vinden van een baan is. Dat maakt je avontuur in Zwitserland een stuk makkelijker. Gelukkig ben je hiervoor al aan het juiste adres. YoungCapital kan je namelijk helpen met jouw zoektocht naar een ideale baan in Zwitserland. Ook houden we contact als je uitdaging in het buitenland is begonnen, want je kunt altijd bij onze contactpersoon terecht met vragen. Da’s best een geruststelling, toch? Wat de werkgever voor jou regelt? Dat verschilt per job, dus check altijd goed in de vacaturetekst wat je te wachten staat.

Zwitserland sneeuw

Check onze vacatures in Zwitserland

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Overzicht wonen in Zwitserland

Valuta Zwitserse frank (₣)
Officiële taal Duits, Frans, Italiaans, Reto-Romaans
Hoofdstad Bern (bondsstad)
Tijdzone (wintertijd) GMT+1
Minimumloon per maand Geen minimumloon

Veelgestelde vragen

 • Kan ik naar Zwitserland verhuizen?

 • Dat kan. Je hebt geen visum nodig om te gaan wonen in Zwitserland. Wel moet je er rekening mee houden dat je een verblijfsvergunning moet aanvragen als je langer dan drie maanden in Zwitserland wilt wonen.

 • Waarom is het leven in Zwitserland zo duur?

 • Dat heeft met verschillende factoren te maken. Zo heeft Zwitserland een andere munteenheid, de Zwitserse frank. Verder zijn de belastingen relatief hoog. Hiertegenover staat wel dat de lonen in Zwitserland ook een stuk hoger dan in Nederland zijn, dus in verhouding is Zwitserland niet per se heel duur.

 • Hoe lang mag ik in Zwitserland verblijven?

 • Zonder visum of vergunning mag je maximaal drie maanden in Zwitserland verblijven. Daarna kun je een verblijfsvergunning aanvragen waarmee je vijf jaar mag wonen en werken in Zwitserland.

Bekijk ook eens deze landen en steden