WERKEN IN ZWITSERLAND

Jouw carrière in Zwitserland

Het land van de neutraliteit, heerlijke chocola en prachtige berglandschappen. We hebben het natuurlijk over Zwitserland. Misschien ben je er wel eens op wintersport geweest of heb je al eens in de bekendste stad (niet hoofdstad, want die heeft Zwitserland helemaal niet!) Bern bezichtigd. Maar heb je er ook al eens aan gedacht om tijdelijk te gaan werken in Zwitserland? Denk je nu: huh, waarom Zwitserland? Lees dan lekker verder, want hier vertellen we jou alles over werken in Zwitserland, waaronder de voor- en nadelen, wat je allemaal moet regelen en wat de werkcultuur in het land kenmerkt. Dan kom je er vanzelf achter of wonen en werken in Zwitserland een plekje verdient op jouw bucketlist.

Ben je al klaar om aan jouw avontuur in Zwitserland te beginnen? Check dan ons vacatureaanbod.

Waarom werken in Zwitserland?

Voor de kaasfondue, alpenmelkchocolade en skipistes kun je ook gewoon op vakantie naar Zwitserland, dus waarom zou je er gaan werken? Als je graag een avontuur in het buitenland aan wilt gaan, is Zwitserland zeker een optie om te overwegen. Wil jij onder andere een goed salaris, een gezonde work life balance en een herkenbare werkcultuur? Zwitserland is your pick. Hieronder zetten we nog wat meer voor- en nadelen op een rijtje. Zo kun je Zwitserland meteen op jouw lijstje met opties zetten óf ‘m er juist van afhalen.

Voordelen van werken in Zwitserland

  • Het gemiddelde salaris is hoog in Zwitserland, namelijk omgerekend wel zo’n € 6.200 per maand! Dat is ruim twee keer zoveel als in Nederland, waar het gemiddelde salaris ongeveer € 2.816 per maand is. Kassa!
  • Zwitserland is geen EU-land, maar heeft wel dezelfde voordelen voor jou. Je hebt namelijk geen werkvergunning of visum nodig om te mogen werken in Zwitserland als Nederlander.
  • Het klinkt misschien redelijk ver, maar toch is Zwitserland nog behoorlijk dichtbij. Je bent dus zo weer thuis als het nodig is. Bovendien is het ook mogelijk om te werken in Zwitserland en te blijven wonen in Nederland. Lees hierover meer verderop op deze pagina.
  • De lunch is de belangrijkste maaltijd in Zwitserland. Dat betekent een uitgebreide lunch op werk, meestal bestaande uit een warme maaltijd die je in de kantine kunt krijgen. Na dat half uurtje of uurtje tussen de middag kun jij er weer tegenaan.
  • Wil je graag werken in het buitenland maar kun je de straight to the point manier van communiceren in Nederland moeilijk loslaten? Geen zorgen, dit kennen ze in Zwitserland ook.

Nadelen van werken in Zwitserland

  • Zwitserland loopt op het gebied van diversiteit redelijk achter op andere Europese landen. Er komt soms nog aardig wat racisme kijken bij het recruitmentproces van nieuwe werknemers en het percentage vrouwelijke managers is lager dan in de meeste West-Europese landen. Natuurlijk hoeft dit niet te betekenen dat dit bij jouw werkplek het geval zal zijn, maar toch iets om in je achterhoofd te houden.
  • Hoewel het gemiddelde salaris in Zwitserland hoog ligt, moeten we dat natuurlijk wel een beetje nuanceren: er kan nogal wat verschil zitten tussen het salaris van een CEO en een schoonmaker, en deze worden natuurlijk allemaal meegenomen in het gemiddelde.
  • De meeste Zwitsers zijn op de werkvloer redelijk formeel, zelfs tijdens de lunchpauze. Dus houd je van gezellig kletsen in de kantine? Dat zal op jouw werk in Zwitserland misschien wat lastiger gaan dan in Nederland. Natuurlijk betekent dit niet dat niemand van je collega’s talkative is, maar houd er wel rekening mee dat kletsen over privézaken niet altijd geaccepteerd wordt op de werkvloer.

Zwitserland

Informatie over werken in Zwitserland

Begint jouw avontuur in Zwitserland binnenkort? Of wil je nog wat meer weten voordat jouw keuze op dit land valt? Logisch, daarom hebben we vast wat info over werken in Zwitserland verzamelt. Hier lees je van alles over de werkcultuur, eten en drinken op werk in Zwitserland en wanneer je een extra dagje vrij bent vanwege een nationale feestdag.

Eten en drinken op werk

Op het werk in Zwitserland wordt veel waarde gehecht aan een goede work life balance, wat betekent dat het nemen van pauze tijdens de lunch heel belangrijk is. Ergens tussen 12:00 en 13:00 wordt een half uur of een uur pauze gehouden, afhankelijk van hoe lang je pauze krijgt bij jouw werkgever. Traditioneel gezien houden de meeste Zwitsers van een warme maaltijd, wat uit allerlei verschillende dingen kan bestaan. Veel kantines op Zwitserse werkplekken bieden dan ook uitgebreide warme gerechten aan en de meeste werknemers eten daar hun lunch. Sommige Zwitserse collega’s die in de buurt wonen zullen misschien naar huis gaan om daar te lunchen; dit komt ook regelmatig voor.

Word je tijdens het werken in Zwitserland uitgenodigd voor een zakelijke lunch of diner? Dat gebeurt bijna altijd in een restaurant. Zorg ervoor dat je een goede houding aanneemt, je ellebogen niet op tafel legt en bestek gebruikt. Roep de bediening niet door je hand op te steken; dat wordt gezien als onbeleefd. In plaats daarvan kun je ze gewoon aanspreken. Wat betreft fooi; meestal zit er al een bepaald percentage service fee bij de rekening inbegrepen, dus het is niet per se nodig om fooi achter te laten. Als je heel tevreden bent, kun je natuurlijk altijd wat extra’s geven. Maar het is wel beter om niks te geven dan om een heel klein bedrag neer te leggen.

Werkcultuur

De werkcultuur van Zwitserland ligt redelijk dicht bij die van Nederland, maar toch zijn er een aantal verschillen. Om je voor te bereiden op wonen en werken in Zwitserland hebben we vast de belangrijkste aspecten op een rijtje gezet.

Werktijden

De fulltime werkweek in Zwitserland is vastgelegd in je contract en ligt meestal tussen de 40 en 42 uur; iets langer dan in Nederland. Als je meer dan 45 of 50 uur werkt (afhankelijk van het soort werk), wordt dat beschouwd als overwerken en word je 25% meer uitbetaald dan je uurloon. Wel moet het echt noodzakelijk zijn om over te werken.

De lengte van je pauze op het werk in Zwitserland is afhankelijk van het aantal uren dat je achter elkaar werkt. Is dat minimaal 5,5 uur? Dan krijg je ten minste 15 minuten pauze. Werk je minimaal 7 uur? Je pauze is dan minstens 30 minuten lang. Als je langer dan 9 uur op een dag werkt, krijg je een uur pauze, die je mag opdelen in meerdere pauzes.

Ben je ziek? Geen zorgen, je wordt gewoon doorbetaald. Dat gaat via de overheid óf je werkgever, afhankelijk van het feit of jouw werkgever verzekerd is of niet. De werkgever mag je niet ontslaan als je ziek bent.

Hiërarchie

Hoe de hiërarchie eruitziet op het werk in Zwitserland verschilt per kanton (deelstaat). Meestal is de hiërarchische afstand tussen leidinggevende en werknemer in Franstalig Zwitserland wat groter dan in andere kantons. Maar dit kan natuurlijk ook per werkplek verschillen. De meeste Zwitserse werkgevers hechten veel waarde aan gelijkheid en onderling respect tussen alle functies, maar dat betekent ook dat er veel vertrouwen is in de rol van managers. Dit komt door hun vaardigheden die boven de rest uitsteken en niet zozeer vanwege de rol die zij bekleden. Dit geeft hen het recht om de mensen onder hun taken te geven. Als werknemer heb je vaak aardig wat vrijheid om je taken te vervullen op de manier die jij wilt, zolang je jouw doelen op tijd haalt en binnen de regels van de organisatie blijft werken.

Meetings en deadlines

De Zwitserse werkcultuur staat bekend om punctualiteit. Dit betekent dus dat meetings (ver) van tevoren worden gepland en ze niet houden van onderbrekingen of andere factoren die roet in het eten gooien. Te laat komen tijdens het werken in Zwitserland? Dat wordt gezien als een gebrek aan respect voor de organisatoren. Let dus op dat je altijd op de afgesproken tijd verschijnt of een geldige reden hebt om te laat te komen, die je van tevoren mét gepaste excuses doorgeeft. En eh, houd er rekening mee dat de meeste Zwitsers vroege vogels zijn: meetings worden soms al vanaf 7 uur ‘s ochtends gepland!

Communicatie

Net als veel Nederlanders houden de meeste Zwitsers van duidelijke en directe communicatie om misverstanden te voorkomen. Lekker to the point dus. Wel vinden ze het belangrijk om onderlinge banden goed te houden, dus ze zijn vriendelijk en respectvol. Zwitserland houdt niet van conflict? Er zit zeker een kern van waarheid in dat stereotype. Vaak wordt er met alle betrokkenen overlegd zodat er de zekerheid is dat iedereen het ermee eens is voordat er een belangrijk besluit wordt gemaakt. Zijn Zwitsers koud? Da’s nogal kort door de bocht. Wat je waarschijnlijk wel zult merken als je gaat werken in Zwitserland, is dat het niet gebruikelijk is om met veel handgebaren, passie en emotie te praten op het werk, omdat dit gezien wordt als onprofessioneel. Pas op dat je dit niet verwart met kil zijn. Wel zijn er wat verschillen tussen de verschillende delen van Zwitserland: de Italiaanstalige Zwitsers kunnen wel energieker zijn tijdens het communiceren. De Franstaligen communiceren soms wat meer impliciet dan de rest; metaforen tijdens een uitleg zijn niet ongebruikelijk.

Werkkleding

Over het algemeen wordt er simpele, sobere en elegante kleding gedragen op het werk in Zwitserland. Er wordt vooral veel aandacht besteed aan schoenen; die horen er altijd schoon en tiptop uit te zien. Let erop dat je niet je handen in je (broek)zakken stopt als je met iemand praat: dit wordt als onbeleefd gezien. Verder verschilt het natuurlijk heel erg per werkplek wat voor werkkleding geaccepteerd is. Ga dus tijdens je eerste week werken in Zwitserland voor simpel, en kijk om je heen wat jouw collega’s doen om erachter te komen wat voor kleding geaccepteerd wordt.

Feestdagen in Zwitserland

De enige nationale feestdag van Zwitserland is op 1 augustus, wat in het teken staat van het land zelf. De overige feestdagen in Zwitserland verschillen per kanton (deelstaat). Iedere kanton kan namelijk zelf acht extra feestdagen uitkiezen waarop hun inwoners een betaald dagje vrij van werk krijgen. Welke dat precies zijn vind je op deze webpagina van de Zwitserse overheid over nationale feestdagen.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Wat moet je regelen?

Je weet waarschijnlijk wel dat Zwitserland geen EU-land is. Gelukkig betekent dit niet dat het een struggle is om jouw verblijf in het land te regelen, want Zwitserland heeft wél allerlei afspraken gemaakt met de Europese Unie. Je mag daarom voor drie maanden zonder werkvergunning of visum werken in Zwitserland. Wel moet de werkgever jou altijd registreren als buitenlandse werknemer. Ook moet je je inschrijven op je Zwitserse adres. Dit kun je doen bij een registratiekantoor. Benieuwd hoe het zit met belasting over je inkomen? Op deze pagina van de Zwitserse overheid kom je erachter of jij belasting moet betalen en hoe dat zit met belasting die je betaalt in Nederland.

Verblijfsvergunning na drie maanden

Wat nou als je langer dan drie maanden wilt werken in Zwitserland? Dan moet je een verblijfsvergunning aanvragen. Heel ingewikkeld is dat niet. Het enige wat je nodig hebt is jouw paspoort en een verklaring van je Zwitserse werkgever. Waar en hoe je het kunt aanvragen? Dit gaat via de kantons (deelstaten), niet via de centrale overheid. Je moet dus contact opnemen met de kanton waarin je verblijft.

Je mag trouwens ook naar Zwitserland komen zonder dat je al een baan gevonden hebt. Als je dan binnen zes maanden een job vindt, zit je goed. Na drie maanden moet je dan uiteraard wel een verblijfsvergunning aanvragen.

Zorgverzekering

Net als in alle andere landen geldt: als jij langer dan drie maanden in het buitenland verblijft, is jouw Nederlandse zorgverzekering niet meer dekkend. Dit betekent dus dat je in Zwitserland een nieuwe zorgverzekering af moet sluiten. Check dit altijd bij je werkgever.

Werken in Zwitserland en wonen in Nederland

Denk je eraan te gaan werken in Zwitserland maar te blijven wonen in Nederland? Dit is ook mogelijk. Dan ben je een grenswerker. Hiervoor heb je een bepaald soort vergunning nodig: de G-vergunning. Voorwaarde hiervoor is dat je minimaal één keer per week terugkeert naar het land waar je woont en staat ingeschreven (Nederland, dus). De duur van deze vergunning staat gelijk aan de lengte van je arbeidscontract in Zwitserland.

Wil jij juist wél wonen in Zwitserland?

Check dan alle info op onze wonen in Zwitserland pagina.

Via YoungCapital werken in Zwitserland

Ben je enthousiast geworden om te gaan werken in Zwitserland? Dan kun je beginnen met het voorbereiden van jouw avontuur. Het is mogelijk om gewoon op de trein (of het vliegtuig) te stappen en daar een baan te zoeken, maar zeg nou zelf: het is toch fijner om dat van te voren al te regelen? En natuurlijk kunnen wij je daarbij helpen. YoungCapital biedt namelijk een hoop leuke banen in Zwitserland aan. Bovendien blijven wij je contactpersoon als je aan de slag gaat in het buitenland. Je kunt dus altijd bij ons terecht met al jouw vragen. Da’s geruststellend, toch? Wat de werkgever voor jou regelt als je wordt aangenomen? Dat verschilt. Soms zorgen zij ervoor dat er al een appartement voor je klaarstaat, en in andere gevallen vergoeden zij je vlieg- of treintickets. Lees altijd goed de vacaturetekst door of neem contact met ons op als er onduidelijkheden zijn.

Zwitserland natuur

Check onze vacatures in Zwitserland

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Veelgestelde vragen

  • Kan ik werken in Zwitserland?

  • Jazeker! Kijk maar eens tussen onze vacatures in Zwitserland en ontdek de mogelijkheden.

  • Wat verdien je in Zwitserland?

  • Dat is lastig te zeggen, omdat het behoorlijk verschilt per baan. Het gemiddelde inkomen in Zwitserland lag in 2020 rond de € 6.200 per maand.

  • Kun je zomaar in Zwitserland gaan wonen?

  • Je hebt geen visum of vergunning nodig om in Zwitserland te gaan wonen. Wel moet je je altijd registreren op jouw Zwitserse adres. Blijf je langer dan drie maanden? Dan heb je een verblijfsvergunning nodig.

Bekijk ook eens deze landen en steden