Bakwagenchauffeur

Werken als bakwagenchauffeur: iets voor jou?

Werken als (bakwagen)chauffeur? Heel wat mensen dromen ervan om een mooie grote wagen te besturen. Maar er zijn heel wat opties als je je aan een baan als chauffeur wilt wagen, waaronder bakwagenchauffeur. Een wát voor wagen? Stay tuned, want YoungCapital legt je dit van A tot Z uit. Straks weet jij precies of werken als bakwagenchauffeur iets voor jou is.


Wat doet een bakwagenchauffeur?

First things first, wat is een bakwagen dan precies? Simpel, het is een kleine versie van een vrachtwagen, waarbij de cabine en de laadruimte op hetzelfde onderstuk zitten. Denk aan een verhuiswagen of de bezorgbus van bol.com. Met zo'n soort wagen vervoer je dus wat minder vracht, maar in principe komt een baan als bakwagenchauffeur behoorlijk overeen met die van een vrachtwagenchauffeur. Een ander verschil? Met zo'n kleinere wagen is rijden door het centrum van de stad easy-peasy. Zo bezorg je dus veel makkelijker pakketten in straten vol met toeristen of ingrediënten bij een restaurant in een drukke winkelstraat.

Jouw werkdag als bakwagenchauffeur

Jouw dag als bakwagenchauffeur start op de hub. Hier check je jouw dagplanning en zoek je jouw wagen op. Vervolgens laad je de bakwagen met de dagelijkse vracht en spring je achter het stuur. Meestal krijg je daar hulp bij van magazijnmedewerkers. Dit is nog best een gepuzzel, want het is belangrijk dat het gewicht in de wagen goed is verdeeld om de goederen veilig te vervoeren. Gelukt? Hup, achter het stuur en gaan met die banaan. Onderweg houd je je als bakwagenchauffeur natuurlijk netjes aan de verkeersregels. Zo zorg je ervoor dat zowel jij en de bijrijder als de goederen veilig op plek van bestemming aankomen.

Eenmaal op locatie is het tijd om de vracht uit te laden. Daar neem je rustig de tijd voor, zodat er geen goederen beschadigen en de klant deze netjes in ontvangst neemt. Het is belangrijk dat de klant een handtekening zet als bewijs dat jij de vracht hebt afgeleverd. Die papieren bewaar je netjes in de administratie. Een kop koffie gedronken en een gezellig praatje gemaakt met de klant? Dan ga je op weg naar het volgende adres totdat jouw bakwagen leeg is en je terugkeert naar de hub. Daar maak je de wagen nog netjes schoon en check je of alle technische zaken in orde zijn, zoals het oliepeil en de bandenspanning.

Waar werkt een bakwagenchauffeur?

Hoe en waar je werkt als bakwagenchauffeur bepaal je helemaal zelf. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als verhuizer, maar ook als pakketbezorger. Verder zijn er ook genoeg banen als bakwagenchauffeur die qua werkzaamheden overeenkomen met die van een vrachtwagenchauffeur. Denk aan de winkeldistributie. Dan breng je producten van A naar B, bijvoorbeeld van een groothandel naar een horecazaak, die je ook laadt en lost. En wat dacht je van werken als internationaal bakwagenchauffeur? Dan vervoer je goederen over de grens.

In ieder geval ben je altijd lekker onderweg. Meestal zit er een bijrijder naast je, zodat je genoeg hulp hebt tijdens het laden en lossen en er iemand bij je is als er op de weg iets mis gaat.

Je werktijden als bakwagenchauffeur zijn afhankelijk van je precieze baan. Zo werk je als (pakket)bezorger of verhuizer vaak op regelmatigere tijden dan wanneer je goederen van een leverancier naar een klant vervoert. Lees altijd goed in de functieomschrijvingen wat je kunt verwachten en bepaal hoe en wanneer jij het liefste wilt werken.

De taken van een bakwagenchaffeur

 • Laden van de bakwagen met de juiste goederen.
 • Veilig besturen van de bakwagen naar de plek van bestemming.
 • Lossen van de bakwagen bij de klant.
 • Afhandelen van de administratie met de klant.
 • Controleren van de bakwagen op technische aspecten.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als bakwagenchaffeur: hoe is dat?

Voor de een is werken als bakwagenchauffeur supertof, voor de ander is het toch niet de meest ideale job. Dus wat zijn nou de voor- en nadelen? De belangrijkste staan hier op een rijtje.

Voordelen van werken als bakwagenchaffeur

 • Werk je graag zelfstandig? Dan is dit een goede keuze voor jou, want je hebt als bakwagenchauffeur veel verantwoordelijkheid en er zit alleen een bijrijder naast je.
 • Is een vrachtwagen besturen (nog) wat te hoog gegrepen voor je? Dan is een baan als bakwagenchauffeur een goede start. Een rijbewijs C is namelijk voldoende voor deze job.
 • Als bakwagenchauffeur zit je echt niet alleen maar achter het stuur, je helpt ook met laden en lossen en hebt contact met jouw klanten. De taken zijn dus een stuk diverser dan je in eerste instantie denkt. Perfect voor als je houdt van afwisselend werk.

Nadelen van werken als bakwagenchaffeur

 • Vaak heb je als bakwagenchauffeur onregelmatige werktijden. Het is dus niet ideaal om zo'n baan te combineren met andere bezigheden, zoals een studie.
 • Je hebt een rijbewijs C nodig voor deze functie. Die moet je dus wel eerst binnenslepen voordat je aan de slag kunt. Om hier rijexamen voor te doen moet je minimaal 21 zijn, of 18 jaar als je tegelijkertijd je code 95 haalt.
 • Werk je het liefst in een groter team? Dan is dit niet de baan voor jou. Als bakwagenchauffeur werk je namelijk alleen direct samen met de bijrijder en heb je contact met de klant.

Jouw salaris als bakwagenchaffeur

Jouw salaris als bakwagenchauffeur begint waarschijnlijk rond het minimumloon als je net je rijbewijs C hebt. Heb je al meer ervaring als chauffeur? Dan loopt je salaris op tot zo'n € 3.000 bruto per maand. Hoeveel je precies op je bankrekening krijgt, is afhankelijk van het bedrijf waarvoor je werkt. Zo is je salaris als bakwagenchauffeur bij een transportbedrijf of groothandel waarschijnlijk anders dan wanneer je werkt als verhuizer of pakketbezorger. Dit heeft ook te maken met toeslagen; daar kun je op rekenen als je op onregelmatige tijden werkt.

De volgende stap als bakwagenchaffeur

Toe aan een grotere wagen? Dan ga je voor je rijbewijs CE zodat je straks een zwaardere vrachtwagen mag besturen. Vrachtwagenchauffeur of chauffeur CE is dan ook een logische doorgroeimogelijkheid vanuit een baan als bakwagenchauffeur. Een andere stap die je kunt zetten is naar transportplanner. In die functie ben jij verantwoordelijk voor een goede planning van de chauffeurs, zodat zij logische routes rijden en de goederen op tijd op de plek van bestemming afleveren.

Wil je niet per se een hogere, maar wel een andere functie binnen jouw bedrijf, omdat bakwagens besturen toch niet helemaal je ding is? Vaak zijn er ook genoeg horizontale doorgroeimogelijkheden binnen logistieke bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan werken als lader en losser of als orderpicker in het magazijn.

Bakwagenchauffeur worden: wat heb je nodig?

Een diploma van een bepaalde opleiding heb je niet nodig als bakwagenchauffeur, maar wat je wél nodig hebt, is een rijbewijs C. Daarmee mag je namelijk vrachtwagens besturen met aan oplegger of aanhanger tot 750 kilo. Verder moet je code 95 halen. Dat is een basiskwalificatie die je nodig hebt als je een vrachtwagen wilt besturen voor je beroep. Deze kwalificatie haal je via het CBR. Ten slotte moet je ook nog een bestuurderskaart aanvragen bij het Kiwa Register.

Jouw skills

Dat waren de harde eisen, maar bepaalde persoonlijke skills zijn ook heel handig als bakwagenchauffeur. Vind of vond jij het heerlijk om op school zelfstandig aan opdrachten te werken? En werk je beter 1-op-1 dan in een groot team? Dan voel je je waarschijnlijk wel thuis in een baan als bakwagenchauffeur, want je werkt alleen direct samen met de bijrijder. Tijdens het laden en lossen heb je natuurlijk wel contact met andere collega's, maar er is een hoop zelfstandigheid nodig voor deze job. En verder: neem jij de verkeersregels heel serieus en ga je goed op verantwoordelijkheid? Ook dat is belangrijk als bakwagenchauffeur. Je krijgt namelijk van jouw teamleider het vertrouwen dat de vracht veilig van A naar B komt. En het is aan jou om dat vertrouwen serieus te nemen en te behouden.

Cheat sheet voor je cv

Mooi als jij jezelf wel ziet stralen in deze functie, maar de werkgever hiervan overtuigen is weer een hele andere kunst. Onze tip: zet een lijstje met relevante skills op je cv. Check hieronder met welke je indruk maakt als je solliciteert naar een baan als bakwagenchauffeur.

Skills
Accuraat Rijbewijs C
Bestuurderskaart Verantwoordelijk
Code 95 Zelfstandig werken

Check onze chauffeur vacaturesEen andere baan in de logistiek

Twijfel je toch nog of werken als bakwagenchauffeur goed bij je past? No worries, lees je ook in over aan aantal andere logistieke functies. Lijkt een voertuig besturen je leuk, maar weet je nog niet zo goed wélk voertuig? Check dan eens ons artikel over chauffeur om alle mogelijkheden te ontdekken. Weet je al dat je liever wat meer met mensen werkt? Wat dacht je dan van een baan als buschauffeur? Dan vervoer je passagiers in plaats van goederen, en heb je genoeg ruimte voor een 'goedemorgen' en een 'lekker weertje hè'. Is precisiewerk jouw ding en zoek je daar wat meer uitdaging in? Nog een optie is werken als chauffeur autolaadkraan. Dan til je zware materialen uit jouw wagen met een grote kraan.

Overzicht bakwagenchauffeur

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Geen diploma vereist
Salarisindicatie (21+) € 1.900 tot € 3.000

Veelgestelde vragen

 • Wat verdien ik als bakwagenchauffeur?

 • Jouw salaris als bakwagenchauffeur ligt waarschijnlijk tussen het minimumloon en € 3.000 bruto per maand. Hoe meer ervaring, hoe hoger je salaris.

 • Wat is een bakwagenchauffeur?

 • Een bakwagenchauffeur is een chauffeur die een kleine vrachtwagen bestuurt, waarbij de bak vastzit op de wagen. Iets voor jou? Kijk eens tussen onze vacatures voor chauffeur of er iets leuks voor je bij zit.

 • Welk rijbewijs heb je nodig om een bakwagen te besturen?

 • Voor een job als bakwagenchauffeur heb je een rijbewijs C, code 95 en een bestuurderskaart nodig.

Bekijk ook eens deze logistieke functies