Belader

Werken als belader: iets voor jou?

Lekker rondrijden met een muziekje op én meehelpen met het schoonhouden van jouw woonplaats, dat is het werk van een belader in a nutshell. Super voor als je een waardevolle baan zoekt in een hecht team. Meer weten? We've got you. Na het lezen van dit artikel weet jij precies of werken als belader jouw ding is.


Wat doet een belader?

Het beroep belader ken je misschien beter onder de naam 'vuilnisman', maar dat is best een oude (en niet zo'n inclusieve) term. Daarom hebben we het hier over de belader. Maar de taken zijn hetzelfde: je haalt dagelijks vuilnis op in de buurt en brengt dit bij het afvalverwerkingsbedrijf. Dit doe je samen met een klein team met andere beladers en bijrijder.

Jouw werkdag als belader

Als je 's ochtends vroeg aankomt bij het afvalverwerkingsbedrijf, drink je eerst een kop koffie in de kantine. Dan check je jouw route van de dag en spring je de vuilniswagen in (of nou ja, de bestuurderscabine ervan). De ene keer zit jij achter het stuur en de volgende dag bestuurt een van jouw belader-collega's de wagen. Samen rijden jullie naar het eerste adres. Daar bedien je de vuilniswagen om de containers op de juiste manier te legen. All done? Op naar de volgende stip op de route.

Onderweg is er meer dan genoeg ruimte voor een grapje, een muziekje en een babbeltje. En een gezamenlijke lunch natuurlijk. Zijn jullie alle adressen langsgegaan? Dan rijd je terug naar het afvalverwerkingsbedrijf, waar je al het afval op de juiste plek loost.

Waar werkt een belader?

Als belader ben je meestal in dienst van de gemeente en werk je vanuit een afvalverwerkingsbedrijf. Denk aan een milieustraat of andere plek waar afval wordt recyclet. Daar start je jouw shift, maar het grootste gedeelte van je dag ben je onderweg met de vuilniswagen. Eenzaam ben je gelukkig niet, want er rijden altijd meerdere collega's met je mee. Samen zorgen jullie voor schone straten en netjes opgehaald afval.

Je werktijden? Die verschillen. Beladers werken lang niet altijd fulltime, je kunt ook prima parttime afval ophalen. Vaak werken bedrijven met verschillende shifts, dus het is slim je voorkeuren aan te geven als je gaat solliciteren.

De taken van een belader

 • Controleren of de vuilniswagen veilig en klaar is voor vertrek.
 • Besturen van de vuilniswagen of de bestuurder vergezellen.
 • Afval van particulieren en bedrijven ophalen en legen in de vuilniswagen.
 • Lossen van het opgehaalde afval op de juiste plek bij de afvalverwerking.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als belader: hoe is dat?

Het werk van een belader staat niet echt bekend als de meest populaire baan, vooral als je het nog 'vuilnisman' noemt. Maar wist je dat vuilnis ophalen echt niet zo eentonig en ondankbaar is als je denkt? Wij sommen de voor- en nadelen voor je op.

Voordelen van werken als belader

 • Het werk is lekker actief, omdat je constant onderweg bent van A naar B. Zo vliegt de dag voorbij.
 • Saai? No way. Je zit samen met een stel collega's in de vuilniswagen, dus je kan lekker kletsen en grapjes maken over elkaars muzieksmaak. Je verveelt je dus echt niet als belader.
 • Is recyclen jouw ding? Je kunt bijna niet directer bijdragen aan schone straten en het recyclen van afval. Wedden dat werken als belader satisfying is voor jou?

Nadelen van werken als belader

 • Smetvrees? Think twice over deze baan, want je krijgt waarschijnlijk weleens vieze handen. Maar aan de andere kant zorg je er wél voor dat de buurt schoon wordt.
 • Werk je liever zelfstandig? Dan past een andere job waarschijnlijk beter bij je, want als belader werk je heel nauw samen met de collega's die met je meerijden in de wagen.
 • Een rijbewijs C(E), code 95 en bestuurderskaart haal je niet zomaar. Dus houd dit in je achterhoofd als je nog twijfelt, of dit werk tijdelijk wilt doen.

Jouw salaris als belader

Good to know: wat verdient een belader? Het salaris ligt ongeveer tussen de € 2.000 en de € 3.000 bruto als je fulltime werkt. Per uur is dat tussen de € 11,50 en € 17,-. Lekker, toch? Natuurlijk: hoe langer je werkt als belader, hoe hoger je salaris ligt. Benieuwd wat je er netto aan overhoudt? YoungCapital to the rescue: gebruik hiervoor onze handige bruto-netto calculator.

De volgende stap als belader

Benieuwd welke carrièrestappen je kunt maken als belader? Een mooie en logische stap is misschien wel werken als voorman. Dan geef je leiding aan een groep medewerkers bij het afvalverwerkingsbedrijf. Je stuurt bijvoorbeeld de beladers aan en houdt in de gaten dat alles op rolletjes loopt in de milieustraat. Ben jij een goede planner? Dan is een leuke volgende stap transportplanner. In deze functie plan je de routes van de beladers in.

Ben je het rondrijden in de vuilniswagen beu? Dan zijn er ook genoeg andere baanopties binnen een afvalverwerkingsbedrijf. Horizontaal doorgroeien, heet dat. Je kunt bijvoorbeeld werken als medewerker bij de milieustraat en particuliere klanten begeleiden. Of wat dacht je van helpen met de afvalverwerking? Keuze genoeg, dus geef het altijd aan bij jouw leidinggevende als je liever iets anders wilt doen.

Belader worden: wat heb je nodig?

Het belangrijkste onderdeel van een baan als belader is de vuilniswagen besturen, dus je moet wel echt een rijbewijs hebben. De meeste werkgevers vragen om minstens rijbewijs C en soms zelfs CE. Verder heb je code 95 nodig, een basiskwalificatie waarvoor je examen doet bij het CBR. Check? Dan is de volgende stap een bestuurderskaart aanvragen bij het Kiwa Register.

Jouw skills

Check, je voldoet aan de harde eisen. Maar hoe weet je nou of werken als belader ook bij jou als persoon past? Als jij altijd als eerste de vuilniszakken buiten zet en het plastic netjes scheidt van het restafval, bijvoorbeeld. En als je graag in de weer bent met machines zit je ook goed, want je bedient tijdens deze job de vuilniswagen om de containers netjes te legen. Is roadtrippen met vrienden jouw ideale vakantie? Dat sluit ook lekker aan bij een baan als belader, want je bent dagelijks onderweg met jouw hechte team met collega's.

Cheat sheet voor je cv

Stap één is zelf weten dat werken als belader iets voor je is, maar stap twee is de werkgever daar óók van overtuigen. Daar hebben wij een tip voor: zet een aantal relevante skills op je cv, zodat de werkgever in één oogopslag ziet dat je geschikt bent. Hieronder geven we er een aantal weg.

Skills belader
Accuraat werken Rijbewijs C(E)
Bestuurderskaart Ruimtelijk inzicht
Code 95 VCA

Check onze logistieke vacaturesEen andere baan in de logistiek

Twijfel je nog of werken als belader bij je past? Kijk dan ook eens naar andere functies. Dan weet je zeker dat je straks écht met plezier naar je werk gaat. Werk je liever met goederen dan met afval en wil je de (vracht)wagen niet zelf besturen? Misschien past een baan als lader en losser dan bij je. Binnen deze functie is het jouw hoofdtaak om alle goederen uit of in een vrachtwagen te laden en op de juiste plek in het magazijn te zetten.

Doe je liever een stapje terug in het logistieke proces en lijkt het je wat om bestellingen bij elkaar te verzamelen en verzendklaar te maken? Wie weet vind je een baan als orderpicker dan interessant. En lees ook eens meer over de functie voorraadbeheerder. Ben je liever een manusje-van-alles in een magazijn? Lees je dan eens in over de functie loodsmedewerker.

Overzicht belader

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Geen diploma vereist
Salarisindicatie (21+) € 2.000 tot € 3.000

Veelgestelde vragen

 • Wat is een belader?

 • Een belader haalt huis aan huis vuilnis op met een vuilniswagen en brengt het bij een afvalbewerkingsbedrijf.

 • Hoe word je vuilnisman, -vrouw of belader?

 • Om belader te worden moet je een rijbewijs C(E), code 95 en bestuurderskaart hebben. Een diploma van een bepaalde opleiding is niet nodig. In onze belader vacatures vind je meer info over de functie-eisen.

 • Wat is het loon van een vuilnisman, -vrouw of belader?

 • Als belader verdien je ongeveer tussen de € 2.000 en € 3.000 bruto per maand, afhankelijk van jouw werkervaring.

Bekijk ook eens deze logistieke functies