Chauffeur

Werken als chauffeur: iets voor jou?

Zit jij het liefst de hele dag achter het stuur? Soms in het gezelschap van een klant of collega en een andere keer met je favoriete muziek? Dan is een baan als chauffeur wel wat voor jou. Er zijn verschillende soorten chauffeurs die dagelijks met hele andere dingen bezig zijn. Wil je chauffeur worden, maar twijfel je welke baan het beste bij je past? Lees dan vooral verder, want in dit artikel vertellen we je alles over werken als chauffeur.


Wat doet een chauffeur?

Een chauffeur is iemand die een voertuig bestuurt. Welk voertuig dat is, kies je zelf. Dit hangt niet alleen af van je eigen interesse, maar van welk rijbewijs je hebt. Voor sommige chauffeurs banen heb je geen rijbewijs nodig, alleen een certificaat. Bijvoorbeeld als heftruckchauffeur of reachtruckchauffeur. Als chauffeur breng je personen of goederen naar hun plaats van bestemming. Dit kunnen verre bestemmingen zijn, maar in sommige gevallen gaat het om een paar meter. Bijvoorbeeld in een magazijn.

Hieronder vind je een overzicht van verschillende chauffeurs. Ben je sociaal en houd je ervan om met mensen te werken? Dan is personenvervoer wat voor jou. Vind je een gesprek met je collega al genoeg? Dan past goederenvervoer misschien beter bij je.

Chauffeurs die personen vervoeren:

Chauffeurs die goederen vervoeren:

Jouw werkdag als chauffeur

Wat voor chauffeur je ook wordt, jouw werkdag begint bij de hub van het bedrijf waar je werkt. Dit is een Hier haal je de taxi, vrachtwagen of bus op. Je groet je collega's en drinkt een bak koffie terwijl jullie samen de planning bekijken. Vervoer je goederen? Dan laad je samen met de magazijnmedewerkers en orderpickers de vrachtwagen of het busje in. Staat alles op zijn plek? Dan kruip je achter het stuur en rijd je naar je eerste bestemming.

Ga je als chauffeur personen vervoeren? Dan rijd je naar het afgesproken verzamelpunt. Touringcarchauffeurs en pendel chauffeurs werken meestal op deze manier. Taxichauffeurs rijden soms ook naar een afgesproken plek, maar staan ook vaak op speciale taxistandplaatsen. Je brengt de passagiers waar ze naartoe willen. Afgezet? Dan pik jeweer nieuwe passagiers op en zo rijd je de hele stad door.

Werk je liever voor één persoon of een klein groepje vaste klanten? Misschien wil je dan wel privé chauffeur worden. Deze baan wordt ook wel directiechauffeur genoemd. Je haalt jouw klanten meestal thuis of op kantoor op. Het leuke aan het werken als directiechauffeur is dat je echt een band met je klanten kunt opbouwen. Een ander voordeel is dat je beter op de behoeften van je klanten kunt inspelen, simpelweg omdat je ze beter kent #winwin.

Zijn alle goederen weggebracht en bevinden de passagiers zich op hun plaats van bestemming? Dan breng je het voertuig weer netjes terug en zit je chauffeursdienst erop.

Waar werkt een chauffeur?

Je hebt twee opties als chauffeur. In de buitenlucht op verschillende locaties werken als taxi-, vrachtwagen-, of buschauffeur. Maar je kunt bijvoorbeeld ook aan de slag als pakketbezorger of koerier. Of je gaat binnen aan de slag in een magazijn, distributiecentrum of luchthaven. Bijvoorbeeld als heftruckchauffeur.Een chauffeur kan zowel fulltime als parttime op verschillende plekken werken. Een voorbeeld is bij een vervoersbedrijf die zich op goederentransport richt. Hier kun je dan als vrachtwagenchauffeur aan de slag. Wil je chauffeur worden met baangarantie? Dan is dit zeker een goede optie. Er is namelijk veel vraag naar vrachtwagenchauffeurs.

Maak je graag langere ritten en lijkt het je niet erg om in het buitenland te overnachten? Dan is een baan als internationaal chauffeur misschien wat voor jou. Ook personenvervoer kan naar het buitenland zijn. Touringcarchauffeurs rijden bijvoorbeeld naar het buitenland voor groepsreizen.

Liever als chauffeur binnen Nederland rijden? Dan kun je bijvoorbeeld als buschauffeur aan de slag. Je rijdt dan vaste routes en maakt tussendoor een praatje met de passagiers. Of sluit je aan bij een taxicentrale. Meestal rijd je in hetzelfde gebied, maar soms maak je langere ritten naar andere provincies. Een andere optie is werken als chauffeur bij een particulier. Je werkt dan voor één klant.

De taken van een chauffeur

 • Voertuig ophalen, schoonhouden en terug brengen.
 • Goederen in- en uitladen, pakketjes bezorgen, of personen helpen met in- en uitstappen.
 • Veilig deelnemen aan het verkeer.
 • Klein onderhoud en reparaties aan voertuig uitvoeren.
 • In sommige gevallen bijhouden van rittenadministratie of vermaken van de passagiers.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als chauffeur: hoe is dat?

We zouden het willen, maar een baan is niet altijd even leuk. Er zitten zowel positieve als negatieve kanten aan het werken als chauffeur. Wil je na het lezen van de voor- en nadelen nog steeds achter het stuur kruipen? Dan weet je dat deze baan bij je past.

Voordelen van werken als chauffeur

 • Geen dag is hetzelfde. Als chauffeur rijd je constant naar nieuwe plekken of krijg je elke keer weer andere passagiers in je voertuig.
 • Gimme the money: je rijdt als chauffeur vaak op onregelmatige tijden en hiervoor krijg je mooie toeslagen uitbetaald.
 • Goede gesprekken voeren of naar je favoriete nummers luisteren? Het kan als chauffeur. Geen stil kantoor, maar je eigen vertrouwde omgeving waarin jij de sfeer bepaalt.

Nadelen van werken als chauffeur

 • Werk jij het best in een gezellig team? Dan is een baan als chauffeur niks voor jou. Het grootste deel van de tijd zit je alleen achter het stuur. Je moet dus zelfstandig kunnen werken.
 • Hoewel je voor werken op onregelmatige werktijden extra betaald krijgt, is het soms moeilijk om met vrienden of familie af te spreken. Maar niks is onmogelijk met een goede planning.
 • Ben je snel afgeleid? Ook dan is het beter om nog even verder te zoeken. Als chauffeur moet je goed opletten op je omgeving en ver vooruit kijken. Die afgeleide toerist die de ineens de weg oploopt heb jij al van ver gezien.

Jouw salaris als chauffeur

Wil je chauffeur worden? Dan wil je vast ook weten welk salaris je kunt verwachten. Wat verdient een chauffeur precies? Dat ligt aan je werkervaring en aan wat voor soort chauffeur je bent. Maar meestal ligt het loon van een chauffeur tussen de € 1.900 en € 3.000 bruto per maand. Het gemiddelde salaris van een chauffeur ligt rond de € 2.300 bruto per maand. Cao's waar chauffeurs salarissen in staan zijn bijvoorbeeld de cao beroepsgoederenvervoer of openbaar vervoer. Wil je weten wat het netto salaris van een chauffeur is? Je rekent het makkelijk uit met onze bruto-netto tool.

Daarnaast heb je als chauffeur vaak recht op toeslagen. In deze functie werk je namelijk regelmatig buiten de gebruikelijke kantoortijden. Als weekend chauffeur verdien je dus meer dan wanneer je doordeweeks werkt. Kom maar door met die extra poen!

De volgende stap als chauffeur

Wil je als chauffeur jouw carrière een boost geven? Dan kun je verschillende wegen inslaan (pun intended). Rijd je momenteel vooral binnenlandse ritten? Dan is een logische volgende stap om internationaal chauffeur te worden. Is de auto saai geworden en wil je in grotere voertuigen rijden? Nadat je jouw rijbewijs C(E) of D(E) hebt gehaald, kun je als vrachtwagenchauffeur of buschauffeur gaan werken.

Maar je kunt natuurlijk ook doorgroeien naar een ander beroep in de logistiek. Wat dacht je van teamleider? Jij weet als geen ander waar jouw chauffeurs doorheen gaan en kan dus goed inspelen op hun behoeften. Of misschien ben je wel heel goed in het houden van overzicht en ga je aan de slag als transportplanner. Je maakt niet alleen de planning van de rijtijden, maar je bepaalt ook welke goederen welk vervoermiddel nodig hebben.

Chauffeur worden: wat heb je nodig?

Droom jij van een carrière als chauffeur? Dan wil je vast weten welke chauffeursopleidingen er zijn en wat je precies nodig hebt. Om te beginnen: om chauffeur te worden heb je geen opleiding nodig. Wist je dat je al chauffeur kunt worden met een rijbewijs B? Als taxichauffeur moet je dan nog wel je taxipas of chauffeurskaart halen. Wil je chauffeur wegvervoer, oftewel vrachtwagenchauffeur worden? Dan heb je een rijbewijs C(E) nodig. De E staat voor het rijden met een aanhanger. Buschauffeurs hebben een rijbewijs D(E) nodig. Allebei de chauffeurs hebben naast het benodigde rijbewijs ook een informatie over chauffeurskaart nodig en code 95.

Wil je toch graag de schoolbanken in of je laten omscholen tot chauffeur? Dan is het mogelijk om de chauffeursopleiding op bbl niveau te doen. Op mbo-niveau heet deze opleiding Chauffeur wegvervoer. Liever chauffeur worden zonder rijbewijs? Als heftruckchauffeur of reachtruckchauffeur heb je geen rijbewijs nodig. Wel moet je een certificaat halen om te laten zien dat je weet hoe je met deze machines om gaat. Toch graag de weg op? Dan is een baan als fietskoerier misschien wat voor jou.

Jouw skills

Een rijbewijs is al een goed begin, maar als chauffeur heb je ook een aantal skills nodig om je beroep goed te kunnen uitoefenen. For starters: je moet zelfstandig kunnen werken. Bepaalde chauffeurs zitten veel alleen, bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs of autolaadkraan chauffeurs. Maar ook als je met passagiers rijdt, ben jij de enige die de keuzes maakt. Je moet daarnaast altijd goed blijven opletten. Als chauffeur weet je precies wat er in je omgeving gebeurt en reageer je direct op onverwachte gebeurtenissen.

Chauffeurs moeten ook sociaal zijn. Sommige passagiers houden van een gezellig praatje of horen graag een leuke anekdote over de omgeving. Maar ook als je voornamelijk alleen rijdt moet je goed kunnen communiceren. Je komt namelijk direct in contact met de klanten wanneer je aankomt op je bestemming.

Cheat sheet voor je cv

Ready om te solliciteren op een baan als chauffeur? Werk dan nog even je cv bij, voordat je op de solliciteerknop klikt. Om je te helpen hebben we wat skills voor je op een rijtje gezet die passen bij dit beroep.

Skills
Rijbewijs B, C(E) of D(E) Code 95
Chauffeurskaart Sociale vaardigheden
Zelfstandig werken Flexibel
Verantwoordelijkheid Omgevingsbewustzijn

Check onze chauffeur vacaturesEen andere baan in de logistiek

Lijkt een baan in de logistiek je wel wat, maar zit je liever niet de hele dag achter het stuur? Er zijn genoeg andere banen in deze branche waarbij je op één plek werkt. Misschien iets als magazijnmedewerker. Je werkt dan in een magazijn of distributiecentrum en zoekt verschillende producten tussen alle stellingen. Je kunt ook een heftruckcertificaat halen. Daarmee verplaats je de zwaardere producten en dan zit je net als een chauffeur toch nog een beetje achter het stuur. Of misschien wil je wel iets besturen dat stilstaat. Als operator bedien je machines in een fabriek. Wat voor machines hangt af van het bedrijf waar je werkt.

Overzicht chauffeur

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Geen opleiding vereist
Salarisindicatie (21+) € 1.900 tot € 3.000

Veelgestelde vragen

 • Hoeveel verdient een chauffeur?

 • Het salaris van een chauffeur hangt af van de werkervaring en de functieomschrijving van de chauffeur.

 • Wat is een chauffeur?

 • Een chauffeur is iemand die een voertuig bestuurt. Er zijn veel verschillende soorten chauffeurs. Benieuwd naar de mogelijkheden? Check dan snel onze chauffeur vacatures en solliciteer op jouw favoriet.

 • Ik wil chauffeur worden, welke opleiding heb ik nodig?

 • Om chauffeur te worden heb je geen opleiding nodig. Afhankelijk van het voertuig dat je wilt besturen heb je een rijbewijs B, C(E) of D(E) nodig. Daarnaast moet je ook in het bezit zijn van een chauffeurskaart en in sommige gevallen code 95.

Bekijk ook eens deze logistieke functies