Chauffeur autolaadkraan

Werken als chauffeur autolaadkraan: iets voor jou?

Lijkt jou het wat om een vrachtwagen te besturen, maar zoek je net dat beetje extra? Dan is een job als autolaadkraan chauffeur misschien wat voor jou. Als chauffeur van een autolaadkraan moet je niet alleen weten hoe je een vrachtwagen of ander groot voertuig bestuurt, je bedient ook de kraan die eraan vast zit. Bijvoorbeeld om zwaar bouwmateriaal te verplaatsen. Nieuwsgierig geworden? In dit artikel vertellen we je alles over dit beroep. Van het salaris van een chauffeur autolaadkraan tot de werkzaamheden.


Wat doet een chauffeur autolaadkraan?

Je zou het niet verwachten maar een chauffeur autolaadkraan bestuurt dus een … autolaadkraan. Juist. Maar wat is een autolaadkraan dan precies? Ken je de grijpmachines van de kermis nog? Hiermee probeerde je de leukste knuffels en ander speelgoed te pakken. Een autolaadkraan is een beetje hetzelfde idee, maar in plaats van speelgoed grijp je naar grofvuil of groot bouwmateriaal. En de grijper van de chauffeur autolaadkraan is natuurlijk wel en stuk groter dan die van de kermis.

Een autolaadkraan zit meestal aan een vrachtwagen vast en wordt ook wel kraanwagen genoemd. Maar er zijn er ook tractoren of zelfs boten met zo'n kraan. Als chauffeur autolaadkraan bestuur je dus zowel het vervoermiddel als de autolaadkraan.

Jouw werkdag als chauffeur autolaadkraan

Je begint je dag als chauffeur autolaadkraan met een lekkere kop koffie en een gezellig praatje met je collega's. Jullie bekijken de planning en gaan richting de vrachtwagens. Ga je grofvuil ophalen of ondergrondse containers legen? Dan rijd je een vaste route, meestal met een collega. Muziekje op en gaan. Wanneer jullie bij het eerste afvalpunt komen, zetten jullie de vuilniswagen stil. Met een klein apparaat bedien je de autolaadkraan. Zorgvuldig klem je de grijper om de container of het grofvuil en zorg je dat het materiaal veilig in de vrachtwagen terechtkomt.

Misschien haal je wel helemaal geen vuil op, maar werk je op een bouwproject. Het is dan jouw taak als chauffeur autolaadkraan om de zware bouwmaterialen op de juiste plek te leggen of juist weg te halen. Je werkt dan telkens op een andere plek, voor een ander project. Geen dag is hetzelfde dus. Het kan ook zijn dat je als autolaadkraan chauffeur naar het buitenland wordt gestuurd voor transport. Bijvoorbeeld om daar speciale pompen of andere grote goederen naartoe te brengen. Is je shift voorbij? Dan zet je de autolaadkraan weer terug op zijn plek en kun je genieten van je vrije tijd.

Waar werkt een chauffeur autolaadkraan?

Werken als chauffeur autolaadkraan kan op verschillende plekken en bij verschillende bedrijven. Houd je van afwisseling en stort je je graag in verschillende projecten? Dan is werken op een bouwproject wat voor jou. Is het project af? Dan ga je als autolaadkraan chauffeur door naar de volgende uitdaging. Het leuke aan deze manier van werken is dat je veel mensen ontmoet en geen bouwproject hetzelfde is.

Vind je het belangrijk dat de straten er netjes uitzien? Dan kun je bij de gemeente werken als chauffeur autolaadkraan. Net als een belader of vuilnisman rijd je een vaste route om het vuilnis op te halen. Na jouw shift zien de straten er weer heerlijk schoon uit.

De taken van een chauffeur autolaadkraan

 • Besturen van een vervoermiddel, meestal een vrachtwagen.
 • Bedienen van de autolaadkraan.
 • Verplaatsen van grote (bouw)materialen.
 • Grofvuil ophalen of ondergrondse containers legen.
 • Licht onderhoud en reparaties aan autolaadkraan en vervoermiddel uitvoeren.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als chauffeur autolaadkraan: hoe is dat?

Let's be real: elke baan heeft zo zijn positieve en negatieve kanten. Ook chauffeurs van autolaadkranen hebben soms te maken met minder leuke onderdelen van hun job. Denk je na het lezen van de voor- en nadelen nog steeds: wat een leuke baan! Dan weet je dat werken als chauffeur autolaadkraan bij je past.

Voordelen van werken als chauffeur autolaadkraan

 • In deze functie heb je veel afwisseling. Je rijdt lekker rond en bent nooit lang op dezelfde plek.
 • Werken als chauffeur autolaadkraan is goed voor je carrière. Je doet namelijk ervaring op in het besturen van de kraan. Een extra skill voor op je cv dus.
 • Soms mag je ritten van en naar het buitenland rijden. Kom maar door met die betaalde roadtrip.

Nadelen van werken als chauffeur autolaadkraan

 • Zit je graag achter een bureau? Dan is chauffeur autolaadkraan niet de baan voor jou. Het grootste deel van de tijd breng je achter het stuur door.
 • Je moet goed opletten wanneer je de kraan bestuurt. Je werkt met grote, zware materialen en ongeluk zit in een klein hoekje. Dus ben je dromerig en snel afgeleid? Dan is het beter om nog even verder te zoeken.
 • Door de wisselende werktijden is het soms lastig om met vrienden en familie af te spreken of andere activiteiten te plannen. Vooral als je naar het buitenland rijdt.

Jouw salaris als chauffeur autolaadkraan

Vrachtwagenchauffeurs van autolaadkranen moeten ook brood op de plank hebben. Laten we het dus even over geld hebben: wat verdient een chauffeur autolaadkraan nu precies? Afhankelijk van je werkervaring verdien je gemiddeld € 2.700 bruto per maand. Ben je net begonnen als autolaadkraan chauffeur? Dan start je met een maandsalaris van ongeveer € 2.000 bruto. Heb je inmiddels al wat jaren werkervaring opgedaan? Dan kan je salaris als chauffeur autolaadkraan oplopen tot zo'n € 3.000 bruto per maand. Weten hoeveel je straks precies op je rekening gestort krijgt? Gebruik dan onze handige bruto-netto tool.

Net als in veel andere logistieke banen kan het gebeuren dat je buiten de normale kantoortijden werkt. Rijd je bijvoorbeeld in de avonduren of in het weekend? Dan ontvang je als chauffeur autolaadkraan fijne toeslagen. Daarnaast krijg je 8% vakantiegeld bovenop je salaris. Als chauffeur autolaadkraan heb je daarbij ook recht op vakantiedagen. Hoeveel dit er precies zijn, verschilt per bedrijf. Wel is er een wettelijk minimum bepaald.

De volgende stap als chauffeur autolaadkraan

Ben jij als chauffeur autolaadkraan toe aan meer uitdaging? Dat kan op verschillende manieren. Misschien werk je momenteel als chauffeur autolaadkraan op de tractor. Dan is een groter vervoermiddel zoals een vrachtwagen een goede volgende stap. Werk je al als vrachtwagenchauffeur autolaadkraan? Dan kun je bijvoorbeeld verder in een leidinggevende functie. Als teamleider zorg je ervoor dat de andere chauffeurs precies weten wat ze moeten doen. Zijn er wat problemen in een bepaalde wijk en is daardoor de motivatie een beetje weg? Jij weet je collega's zo weer enthousiast te maken. Iets voor jou? Check dan meteen onze management vacatures.

Vind je vooral het besturen van de vrachtwagen leuk? Dan kun je ook horizontaal verder kijken. Wat dacht je van een baan als vrachtwagenchauffeur? Je brengt dan verschillende producten naar de klanten. Lijkt het maken van langere ritten je leuk en wil je daarbij ook nog wat van Europa zien? Dan is een baan als internationaal vrachtwagenchauffeur wat voor jou.

Chauffeur autolaadkraan worden: wat heb je nodig?

Lijkt zo'n baan als chauffeur autolaadkraan je wel wat? Dan wil je vast weten wat je ervoor nodig hebt. Er bestaat niet zoiets als een chauffeur autolaadkraan opleiding. Wel heb je een rijbewijs en verschillende certificaten nodig. Welk rijbewijs je nodig hebt, hangt af van het voertuig dat je bestuurt.

De meeste autolaadkraan chauffeurs besturen een vrachtwagen. Hier heb je een rijbewijs B en C(E) voor nodig. Voordat je je vrachtwagen rijbewijs kunt halen, moet je namelijk eerst auto kunnen rijden. De E staat voor rijden met een aanhanger. Daarnaast heb je code 95 nodig. Dit is een aantekening op het rijbewijs voor beroepschauffeurs. Oftewel chauffeurs die zakelijk rijden. Er zijn ook autolaadkraan chauffeurs die op een tractor rijden. Zij hebben een rijbewijs T nodig.

Maar dan zijn we er nog niet. Naast code 95 en de benodigde rijbewijzen vragen veel werkgevers ook om een informatie over VCA-certificaat . VCA staat voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Met dit certificaat laat je als autolaadkraan chauffeur zien dat je weet hoe je met grote, gevaarlijke materialen werkt.

Jouw skills

Dan zijn er ook nog skills die goed van pas komen als je chauffeur autolaadkraan bent. Om te beginnen moet je jouw omgeving altijd goed in de gaten houden. Of je nu op een bouwproject werkt of aan het verkeer deelneemt, met zo'n groot voertuig moet je goed opletten. Er kan ineens iemand voor jouw vrachtwagen rijden of lopen. Ook moet je als autolaadkraan chauffeur precies werk leveren. Het zou zonde zijn als je die grote stalen balk per ongeluk op de ramen plaatst die jouw collega vast had klaargezet.

Een andere skill die een chauffeur autolaadkraan nodig heeft, is goed communiceren. Je werkt altijd wel samen met een collega, of deze nu naast je zit of op het bouwterrein vertelt waar je precies moet zijn.

Cheat sheet voor je cv

Ga je jouw cv upgraden voordat je op die solliciteer knop klikt? Om je een handje te helpen hebben we hieronder wat skills voor je op een rijtje gezet die je nodig hebt als chauffeur autolaadkraan.

Skills
Anticiperen Omgevingsbewustzijn
Bestuurderskaart Rijbewijs B, C(E) of T
Code 95 VCA- en TCVT-certificaat
Communicatieve vaardigheden Verantwoordelijk

Check onze logistieke vacatures

Een andere baan in de logistiek

Wil je graag in de logistiek werken, maar hoef je niet per se de weg op? Wat dacht je van heftruckchauffeur? In een groot distributiecentrum help je de andere magazijnmedewerkers met het verplaatsen van zware dozen en kratten. Net als een chauffeur autolaadkraan zit je in deze functie achter het stuur, maar je bent tegelijkertijd omringd door een gezellig team. Liever helemaal niks besturen, maar juist achter een bureau werk verrichten? Binnen de logistiek zijn er ook kantoorbanen. Wat dacht je van de baan als logistiek planner? Deze functie is echt wat voor jou als je graag het overzicht houdt en het leuk vindt om contact met klanten te onderhouden.

Overzicht chauffeur autolaadkraan

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Geen opleiding vereist
Salarisindicatie (21+) € 2.000 tot € 3.000

Veelgestelde vragen

 • Hoe hoog is het salaris van een chauffeur autolaadkraan?

 • Wanneer je net begint, ontvang je ongeveer € 2.000 bruto per maand. Werk je al wat jaren in deze functie? Dan kan je salaris als chauffeur autolaadkraan oplopen tot zo'n € 3.000 per maand.

 • Waar werkt een chauffeur autolaadkraan?

 • Een autolaadkraan chauffeur werkt op plekken waar grote, zware materialen verplaatst moeten worden. Bijvoorbeeld bij een afvalverwerkingsbedrijf. Check onze chauffeur vacatures en ontdek de mogelijkheden.

 • Welke chauffeur autolaadkraan opleiding heb ik nodig?

 • Je hebt geen opleiding nodig om te werken als autolaadkraan chauffeur. Wel is een rijbewijs B, C(E) of eventueel T verplicht. Daarnaast heb je code 95 en een VCA-certificaat nodig.

Bekijk ook eens deze logistieke functies