Internationaal chauffeur

Werken als internationaal chauffeur: iets voor jou?

Internationale ritten maken en er nog voor betaald krijgen ook? Dat kan als internationaal chauffeur. Er komt natuurlijk nog veel meer kijken bij deze baan in de logistieke sector. Nieuwsgierig? In dit artikel lees je alles over hoe het is om als internationaal chauffeur te werken.

Wat doet een internationaal chauffeur?

Een internationaal chauffeur is een chauffeur die internationale ritten rijdt, oftewel een chauffeur die goederen of personen naar buitenlandse bestemmingen brengt. In deze functie ben je meestal een vrachtwagenchauffeur die goederen vervoert, maar je kunt bijvoorbeeld ook als touringcarchauffeur naar internationale bestemmingen rijden of als privéchauffeur werken. Onder jouw taken valt het laden en lossen van de vrachtwagen of het helpen van passagiers met in- en uitstappen. Ook is het belangrijk dat je als internationaal chauffeur zorgt voor een veilige situatie op de weg.

Jouw werkdag als internationaal chauffeur

Benieuwd hoe een dag in het leven van een internationaal chauffeur eruitziet? Jouw dag begint bij het verzamelpunt of in het magazijn. Daar laad je de goederen in de vrachtwagen. Hierbij krijg je hulp van de magazijnmedewerkers en orderpickers. Wanneer je passagiers vervoert, maak je eerste kennis op het verzamelpunt. Jij bent het gezicht van het bedrijf, dus het is belangrijk dat je de mensen met een grote glimlach ontvangt en op hun gemak stelt. Je helpt met het inladen van de koffers en bespreekt de regels die gelden tijdens de rit.

Eenmaal op de weg is het belangrijkste wat je doet flink opletten. Daarnaast vertel je de passagiers af en toe een leuke anekdote of maak je gezellig een praatje. Wanneer je alleen rijdt knal je je favoriete nummers door de speakers of zet je een lekkere podcast aan. Het kan gebeuren dat je onderweg ineens pech krijgt. Als internationaal chauffeur blijf je rustig en gebruik je jouw technische skills om simpele reparaties uit te voeren. Aangekomen? Dan is het tijd om uit te laden of afscheid te nemen van de passagiers. En dan begint het riedeltje weer opnieuw. Op naar de volgende bestemming.

Waar werkt een internationaal chauffeur?

Leuk, zo'n afwisselende baan, maar waar kun je eigenlijk werken als internationaal chauffeur? Bijvoorbeeld bij vervoersbedrijven die zich specialiseren in het vervoer van goederen en producten. Zo heb je bijzonder transportbedrijven die gevaarlijke stoffen vervoeren, waardoor er extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Of je vervoert voedselproducten in speciale koelcellen. Het is ook mogelijk om als internationaal chauffeur bij een touringcarbedrijf te gaan werken. Dan vervoer je allerlei soorten mensen, van jong tot oud en van zakelijke groepen tot reisgezelschappen. Je kunt natuurlijk ook als privéchauffeur bij een particulier aan de slag.

De taken van een internationaal chauffeur

 • Vrachtwagen, auto of bus veilig besturen.
 • Laden en lossen van goederen of mensen helpen met in- en uitstappen.
 • Bijhouden van rust- en rijtijden en andere onderdelen van de administratie.
 • Uitvoeren van kleine reparaties wanneer nodig.
 • Eventuele passagiers vermaken, bijvoorbeeld door het vertellen van anekdotes.
 • Schoonhouden van het voertuig.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als internationaal chauffeur: hoe is dat?

Zoals bij ieder ander beroep zijn er ook aan de functie internationaal chauffeur zowel positieve als negatieve kanten. Wegen de voordelen zwaarder dan de nadelen? Dan weet je dat werken als internationaal chauffeur bij je past.

Voordelen van werken als internationaal chauffeur

 • Je ziet veel van de wereld en wordt er ook nog eens voor betaald.
 • De werktijden zijn flexibel en je krijgt leuke toeslagen voor onregelmatige diensten.
 • Je zit niet uren achter elkaar in hetzelfde kantoor, maar komt constant in een andere omgeving.

Nadelen van werken als internationaal chauffeur

 • Je bent voor een langere tijd van huis, dus het is soms lastig om met vrienden of familie af te spreken.
 • Je moet uren achter elkaar geconcentreerd achter het stuur zitten.
 • Onverwachte files en ongeduldige mensen in het verkeer, no thanks? Helaas heb je hier wel mee te maken als internationaal chauffeur.

Jouw salaris als internationaal chauffeur

Als we het over de ins en outs van het beroep internationaal chauffeur hebben, moeten we het salaris ook noemen. Want wat verdient een internationaal chauffeur nu eigenlijk? Gemiddeld ligt het maandloon van een internationaal chauffeur rond de € 2.800 bruto. Wanneer je net begint, verdien je zo'n € 2.300 bruto per maand. Zit je al langer achter het stuur? Dan loopt je salaris als internationaal chauffeur op tot zo’n € 3.200. Daarnaast zijn de uren van een internationaal chauffeur flexibel en vallen soms buiten de normale kantoortijden. Dat betekent recht op toeslagen. Dus werk je in de avonduren of in het weekend als chauffeur internationaal? Dan krijg je lekker extra money op je bankrekening gestort.

Weten hoeveel je precies gaat verdienen? Dat vind je in de cao waar internationaal chauffeur onder valt: de cao voor beroepsgoederenvervoer. Benieuwd naar het netto salaris van een internationaal chauffeur? Met onze handige bruto-netto calculator weet je in no time wat je overhoudt.

De volgende stap als internationaal chauffeur

Werk je al als internationaal chauffeur en ben je benieuwd hoe je door kunt groeien? Of wil je alvast weten hoe je straks je carrière een boost geeft? Een internationaal chauffeur met rijbewijs CE of DE is al volledig gespecialiseerd. Wel kun je extra taken op je nemen, zoals leidinggeven. En wat dacht je van het starten van je eigen vervoersbedrijf? Gebruik jouw kennis en ervaring om de internationale chauffeurs van jouw onderneming enthousiast te maken en het vak te leren.

Lijkt het je leuk om leiding te geven en mensen te trainen, maar gaat het starten van een eigen bedrijf net iets te ver? Denk dan eens aan een baan als teamleider in de logistiek. Of misschien wil je wel rijles geven aan toekomstige chauffeurs die naar het buitenland rijden om mensen of goederen te vervoeren.

Internationaal chauffeur worden: wat heb je nodig?

Zie jij jezelf al met je favo muziek en een vrachtwagen vol goederen door verschillende landen rijden? Dan wil je vast weten wat je nodig hebt. The good news: er is geen specifieke internationaal chauffeurs opleiding, dus je hebt geen bepaald diploma nodig. Wel heb je naast je rijbewijs B een rijbewijs C of CE nodig om internationaal chauffeur te worden. Ook moet je code 95 halen om meer te leren over rijden met grote voertuigen. En je hebt een bestuurderskaart nodig. Daarop houd je bij welke uren je hebt gereden en wanneer je rust hebt genomen.

Liever internationaal (privé) chauffeur worden voor personenvervoer? Dan heb je een rijbewijs B en een chauffeurskaart nodig. Bussen met mensen naar internationale bestemmingen brengen? Dan heb je naast je chauffeurskaart en code 95 je rijbewijs B en D en eventueel DE nodig.

Jouw skills

Naast het de juiste papieren zijn er ook skills die je als internationaal chauffeur nodig hebt. Wanneer je deelneemt aan het verkeer ben je niet alleen verantwoordelijk voor jezelf, maar ook voor anderen. En dat geldt zeker wanneer je rijdt met zo'n enorm voertuig als een vrachtwagen of bus. En door de bochten scheuren of keihard remmen zorgt niet echt voor een goede aankomst van de goederen die je vervoert. Als internationaal chauffeur houd je je aan het schema, maar veiligheid staat altijd voorop. Breng je mensen in plaats van goederen? Dan maak jij zonder moeite een gezellig praatje of vertel je hen wat leuks over de plek waar jullie rijden.

Er kunnen altijd onverwachte dingen gebeuren zoals een spontane file of een ongeluk. Als internationaal chauffeur blijf je in deze situaties rustig en weet je jezelf te redden in een vreemde taal.

Cheat sheet voor je cv

Ben jij je cv een opfrisbeurt aan het geven en weet je niet precies wat je erop moet zetten? In onderstaande tabel geven we voorbeelden van hard en soft skills die passen bij internationaal vrachtwagen chauffeurs.

Skills
Rijbewijs (B, CE) Code 95
Internationale verkeersregels Technische vaardigheden
Anticiperen Verantwoordelijkheid
Flexibel Stressbestendig

Check onze logistieke vacaturesEen andere baan in de logistiek

Lijkt het je wel leuk, zo'n baan als chauffeur, maar wil je liever niet internationaal op pad? Chauffeurs zijn er in allerlei soorten en maten. Wat dacht je van een job als taxichauffeur? En ook als vrachtwagenchauffeur kun je gewoon binnen Nederland werken. Wil je wel chauffeur worden, maar hoef je niet per se de weg op? Dan is een baan als reachtruckchauffeur misschien wat voor jou. In een groot magazijn help jij de zwaarste goederen op de juiste plek te zetten. Nog meer inspiratie opdoen? Kijk ook eens bij de andere logistieke banen om te zien of er wat voor je tussen staat.

Overzicht internationaal chauffeur

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Geen diploma vereist
Salarisindicatie € 2.400 tot € 3.200

Veelgestelde vragen

 • Wat verdient een internationaal chauffeur?

 • De loonschaal van een internationaal chauffeur ligt tussen de € 2.400 en € 3.200 bruto per maand. Gemiddeld ligt het salaris van een internationaal chauffeur rond de € 2.800 bruto per maand.

 • Waar werkt een internationaal chauffeur?

 • Een internationaal chauffeur kan bij verschillende bedrijven werken. Bijvoorbeeld bij touringcar- of vervoersbedrijven. Benieuwd naar de mogelijkheden? Je vindt het tussen onze internationaal chauffeur vacatures.

 • Hoe word je internationaal chauffeur?

 • Er is geen specifieke opleiding op internationaal chauffeur te worden. Afhankelijk van het voertuig dat je gaat besturen heb je een rijbewijs B, CE of DE nodig. Daarnaast moet je code 95 of je chauffeurskaart hebben.

Bekijk ook eens deze logistieke functies