Logistiek medewerker

Werken als logistiek medewerker: iets voor jou?

Zie jij het wel zitten om de hele dag actief bezig te zijn en spierballen te kweken? Dan wil je vast aan de slag in de logistiek, en een baan als logistiek medewerker is een mooi startpunt. Vooral als je nog niet goed weet welke kant je precies op wilt binnen deze branche. Perfect dus voor de twijfelaars onder ons #keuzestress. Meer weten? YoungCapital vertelt je van A tot Z wat een logistiek medewerker is, doet, krijgt en nodig heeft.


Wat doet een logistiek medewerker?

Een logistiek medewerker of medewerker logistiek kun je net zo goed een manusje-van-alles in de logistiek noemen. Je doet namelijk misschien wel twintig verschillende dingen binnen deze functie. En het verschilt ook nog eens per bedrijf waarvoor je precies verantwoordelijk bent. Bij de ene werkgever pak je vooral producten in en zet je ze klaar voor de laders en lossers. Bij het andere bedrijf moet je zélf laden en lossen. Weer ergens anders ben je vooral aan het orderpicken en het magazijn aan het opruimen. Kortom: jij bent de vliegende keep in de logistiek.

Maar wat ís een logistiek medewerker dan precies? Welke taken je ook hebt, je vervult binnen deze functie eigenlijk altijd een ondersteunende rol. Je pakt namelijk verschillende klussen op binnen een magazijn of distributiecentrum. Je werkzaamheden als logistiek medewerker zijn dus vooral fysiek, maar soms ook administratief.

Jouw werkdag als logistiek medewerker

Stel je voor: aan het begin van jouw werkdag als logistiek medewerker kom je aan in het magazijn. Dat kan 's ochtends vroeg, tussen de middag of laat in de avond zijn, afhankelijk van jouw dienst. Je stopt je spullen in een kluisje en meld je bij jouw teamleider. Daar hoor je precies wat je vandaag gaat doen. Gisteren hielp je met een vracht lossen en opruimen in het magazijn. Vandaag begin je met een grote order verzamelen en klaarzetten. Met een apparaatje waar de producten én hun locatie op staan loop je door het magazijn. Spullen gevonden? Dan laad je ze op een grote kar. Deze rol je vervolgens naar de aangewezen plek.

Done in time? Dan rol je de kar verder naar de laadplek; de vrachtwagens staan namelijk klaar om ingeladen te worden. De andere logistiek medewerkers hebben de voertuigen net van top tot teen schoongemaakt. Onder leiding van de laders en lossers of een shiftleader laden jullie de vrachtwagens in. Allemaal volgens het plan van de transportplanner, zodat het gewicht goed verdeeld is en alle producten veilig vast staan.

Klaar? Tijd voor pauze. Je neemt lekker een kop koffie en dan is het op naar de laatste taak van jouw shift. Er moeten flink wat producten ingepakt worden en jij kunt dat als geen ander. Razendsnel vouw je de dozen dicht en plak je ze af met tape. Hup op de stapel en door naar de volgende batch. Zit je shift erop? Dan ga je tevreden naar huis. Morgen komen er flink wat zware goederen binnen en jij mag de heftruck besturen. Nice!

Waar werkt een logistiek medewerker?

Als logistiek medewerker werk je altijd in een loods, magazijn of distributiecentrum. Er is niet altijd een verschil tussen die drie, al liggen goederen meestal langer opgeslagen in een magazijn of loods dan in een distributiecentrum. Bij zo'n distributiecentrum worden producten namelijk meestal direct na het lossen weer in een andere vrachtwagen geladen. Good to know: deze functie wordt soms ook wel loodsmedewerker of magazijnmedewerker genoemd.

Of je nou in een magazijn of distributiecentrum werkt, je bent altijd onderdeel van een groot team logistiek medewerkers, onder leiding van een supervisor of teamleider. Je werkt veel samen met andere collega's, zoals laders en lossers, orderpicker en inpakmedewerker.

De taken van een logistiek medewerker

 • Het magazijn, distributiecentrum of de loods schoon en netjes houden.
 • Vrachtwagens lossen en de producten opslaan op de juiste plek.
 • Orders verzamelen uit het magazijn en klaarzetten.
 • Goederen laden in vrachtwagens.
 • Producten inpakken.
 • Lichte administratieve taken, zoals het printen van formulieren.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als logistiek medewerker: hoe is dat?

Eerlijk is eerlijk: elke job heeft voor- en nadelen, ook werken als logistiek medewerker. Voor het gemak verzamelden wij de belangrijkste. Wegen de pros voor jou zwaarder dan de cons? Dat betekent waarschijnlijk dat een baan als logistiek medewerker wel voor jou is weggelegd.

Voordelen van werken als logistiek medewerker

 • Veel ervaring opdoen op verschillende vlakken? Dat komt wel goed. Als logistiek medewerker proef je namelijk van allerlei verschillende logistieke functies. Zo kom je er binnen no time achter welke taken jij het leukste vindt en wat jouw volgende stap gaat zijn.
 • Afwisseling, yes please? Zeg maar ja tegen werken als logistiek medewerker. Je hebt namelijk veel verschillende taken, van producten inpakken tot vrachtwagens volladen en van formulieren printen tot orders verzamelen.
 • Geen werkervaring? Geen probleem. Dit is dé ideale baan voor studenten, mensen zonder diploma of iedereen die gewoon wat anders wil proberen.

Nadelen van werken als logistiek medewerker

 • Ben je een echt gewoontedier? Dan heb je waarschijnlijk wel wat moeite met werken als logistiek medewerker. Je hebt namelijk flexibele werktijden en uiteenlopende taken. Grote kans dat een wat meer gespecialiseerde logistieke baan beter bij je past.
 • Heb jij 't niet zo op werken in grote groepen? Misschien voel je je dan niet helemaal op je gemak in een team van logistiek medewerkers. Kies voor een wat kleiner magazijn of ga voor een zelfstandige job, zoals bezorger.
 • Woon je niet in de buurt van een magazijn en heb je geen rijbewijs en/of auto? Houd daar dan wel rekening mee. Je werkt namelijk regelmatig in de avond of nacht en dan is de kans groot dat je niet met het ov op werk kunt komen.

Jouw salaris als logistiek medewerker

Je voelt 'm al aankomen, hè? Zo'n brede functie betekent ook dat het salaris van een logistiek medewerker uiteenloopt. Dus wat verdient een logistiek medewerker? Het logistiek medewerker salaris ligt bij sommige bedrijven rond het minimumloon, terwijl andere werkgevers wat meer uitbetalen. Gemiddeld valt het loon van een logistiek medewerker tussen de € 1.800 en € 2.500 bruto per maand. Dat komt voor een logistiek medewerker uit op een uurloon tussen de € 10,- en € 15,-. Houd er rekening mee dat hier nog toeslagen bovenop komen. Werk je 's avonds, 's nachts of in het weekend? Grote kans dat jouw salaris wat hoger ligt.

Hoeveel verdient een logistiek medewerker dan netto? Met onze bruto-netto calculator reken je heel makkelijk het netto salaris uit. Hoeveel toeslag je krijgt, lees je terug in je contract of de cao die meestal geldt voor logistiek medewerkers: de cao Beroepsgoederenvervoer.

De volgende stap als logistiek medewerker

Grote kans dat jij na een tijdje werken als logistiek medewerker een voorkeur hebt voor bepaalde taken. Het goede nieuws is dat je binnen een logistiek bedrijf best makkelijk door kunt groeien naar een specialistische functie. Heb jij als logistiek medewerker je heftruckcertificaat gehaald en zit je het liefst de hele dag op zo'n voertuig? Dan kun je vast wel aan de slag als heftruckchauffeur. Ben je altijd jaloers als de chauffeurs op pad gaan in hun mooie vrachtwagen? Ga voor je rijbewijs C(E) en wie weet groei je binnenkort door tot vrachtwagenchauffeur.

Vind je het afwisselende werk van een logistiek medewerker juist wel fijn? Een andere stap is de functie teamleider of supervisor binnen de logistiek. Dan neem jij de leiding over een team logistiek medewerkers. Je verdeelt de taken, stuurt hen aan en houdt het overzicht over alle werkzaamheden. Opties genoeg, en er is vast wel iets wat jou aanspreekt.

Logistiek medewerker worden: wat heb je nodig?

Goed nieuws: een diploma is bijna nooit vereist als je wilt werken als logistiek medewerker. Je leert eigenlijk alles on the job. Dat maakt deze functie geschikt voor eigenlijk iedereen. Of je nou student bent, geen diploma hebt of een carrièreswitch wilt maken, je kunt bijna altijd aan de slag als logistiek medewerker. Indruk maken? Haal dan vast je VCA-certificaat, waarmee je aantoont dat je veilig werkt en genoeg weet over alle regels daaromheen. Maar onthoud wel: vaak kun je dit certificaat kosteloos behalen via je werkgever. Hetzelfde geldt voor een heftruckcertificaat. Staat lekker op je cv, maar meestal is het geen vereiste en haal je deze gewoon tijdens het werken.

Jouw skills

Met andere vaardigheden maak je óók indruk op je potentiële werkgever. Vind je het bijvoorbeeld heerlijk om allerlei verschillende klussen op je te nemen en krijg je energie van afwisseling? Dat maakt je enorm geschikt als logistiek medewerker, omdat het belangrijk is snel van focus te kunnen switchen. Daarbij is het ook handig dat je goed met stress omgaat. Soms moet je flink wat tandjes bijzetten, maar daar ga jij alleen maar beter én vlotter van werken.

Schiet jij snel to the rescue als een klasgenoot of familielid met de handen in het haar zit? Mooi, want behulpzaamheid is ook een belangrijke eigenschap voor een logistiek medewerker. Alle hulp wordt gewaardeerd. Zie je iemand worstelen met een zware pallet? Binnen no time help je je collega de goederen op de juiste plek te zetten en dan keer je als Speedy Gonzales terug naar je eigen taak.

Cheat sheet voor je cv

Jij weet vast wel dat je supergeschikt bent voor de job, maar hoe maak je dat nou duidelijk aan de werkgever? Tip: zet een lijstje met skills op je cv. Hieronder vind je welke goed passen bij een logistiek medewerker. Wedden dat jij die baan zo binnensleept?

Skills logistiek medewerker
Behulpzaam Stressbestendig
Flexibel inzetbaar VCA-certificaat
Heftruckcertificaat Verantwoordelijk
Kennis van supply chain processen Vlot werken

Check onze logistieke vacaturesEen andere baan in de logistiek

Lijkt een baan als logistiek medewerker je toch iets te chaotisch? Snappen we. Als je liever wat meer duidelijkheid hebt over je takenpakket, kun je beter voor een andere job gaan. Wat dacht je bijvoorbeeld van een baan als productiemedewerker of orderpicker? En ook buiten de logistiek zijn er genoeg mogelijkheden. Denk aan een job als vulploegmedewerker of kassamedewerker. Een goed begin is in ieder geval altijd het halve werk. Doe dus goed je research, dan weet je zeker dat je je straks prima op je plek voelt bij je nieuwe baan.

Overzicht logistiek medewerker

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Geen diploma vereist
Salarisindicatie (21+) € 1.800 tot € 2.500

Veelgestelde vragen

 • Wat moet je doen als logistiek medewerker?

 • De taken van een logistiek medewerker lopen erg uiteen. Bij het ene bedrijf ben je vooral bezig met laden en lossen, terwijl je bij een ander bedrijf vooral producten inpakt en op de juiste plek brengt.

 • Wat is het salaris van een logistiek medewerker?

 • Het gemiddelde salaris van een logistiek medewerker ligt tussen de € 1.800 en € 2.500 bruto per maand. Wat je precies verdient, is afhankelijk van wat jouw functie inhoudt en voor welk bedrijf je werkt. Check daarom altijd goed de logistiek medewerker vacatures zodat je weet wat je te wachten staat.

 • Welke cao geldt voor een logistiek medewerker?

 • Dat verschilt per bedrijf. Meestal gaat het om de cao Beroepsgoederenvervoer of een specifieke bedrijfscao. Vraag het voor de zekerheid na bij je werkgever.

Bekijk ook eens deze logistieke functies