Concurrentiebeding

Super nice, dat nieuwe contract. Maareh, dat kopje concurrentiebeding? Geen flauw benul wat dat is? Snappen we, daarom hebben we deze pagina in het leven geroepen. Hier vind je alles wat je moet weten over concurrentiebeding, zodat je er nooit meer angstvallig overheen hoeft te lezen. Let op: ben je onder de achttien en dus nog minderjarig? Dan mag er nooit een concurrentiebeding in je contract staan. Staat het er wel in? Lees dan nog even de rest van de pagina, of ga direct naar de website van het Juridisch Loket. Daar kun je om gratis advies vragen.

Werk jij via YoungCapital?

Ben jij uitzendkracht via YoungCapital en heb jij een vraag over jouw contract?
Check dan onze FAQ’s.

Wat is een concurrentiebeding?

Een concurrentiebeding is een afspraak tussen jou en je werkgever, waarin staat dat je niet zomaar bij een andere werkgever aan de slag mag. Heb jij een concurrentiebeding als onderdeel van je contract? Dan moet je je aan deze afspraken houden, ook als je niet meer bij het bedrijf werkt en op zoek naar gaat een andere baan. Een concurrentiebeding telt dus ook bij ontslag. Hoe lang je concurrentiebeding geldt, staat benoemt in het beding. Dit kan voor bepaalde, of onbepaalde tijd.

Hoe het precies zit met een concurrentiebeding, zie je in de video hieronder.

Wat staat er in een concurrentiebeding?

Een concurrentiebeding bestaat uit beperkingen waar je je tijdens en na je contract aan moet houden. Het beding is onderdeel van je contract. En dat is meteen les één: als je concurrentiebeding niet op papier staat, telt hij niet. Hoe lang het beding geldt, staat ook in de tekst. Qua beperkingen kun je aan het volgende denken:

  • Het soort werk dat je doet: je mag je oude werkzaamheden niet bij een nieuwe werkgever doen.

  • Je nieuwe werkgever: je mag niet aan de slag bij een directe concurrent van je oude werk.

  • De plaats van je nieuwe werk: je mag niet (meteen) hetzelfde werk doen binnen de regio van je vorige baan.

Het is niet zo dat al deze voorbeelden altijd in jouw concurrentiebeding staan. Soms is het er maar eentje, en soms komt er nog een andere bij. Wat wel altijd hetzelfde is, is dat je je aan het concurrentiebeding moet houden. Je kunt dus niet zomaar je concurrentiebeding omzeilen. Denk je ‘yolo, bekijk het maar, ik ga bij een concurrent werken’ als je bijvoorbeeld bent ontslagen, dan kun je rekenen op een fikse boete. Probeer je emoties onder controle te houden en houd je aan de afspraken.

Maar dan kan ik toch nooit meer een baan vinden?

Het kan inderdaad zo zijn dat jouw concurrentiebeding zó streng is dat solliciteren lastig wordt. Dan is het slim om met je (ex-)werkgever om de tafel te gaan zitten. Leg uit waar je tegenaan loopt en kijk naar de mogelijkheden. Kunnen de beperkingen afgezwakt worden? Of kan je oude werkgever het concurrentiebeding helemaal laten vervallen, als je nieuwe werkgever het beding afkoopt? Je nieuwe werkgever betaalt dan een bepaald bedrag aan je (ex-)werkgever. Als het niet lukt om zo tot een oplossing te komen, kun je een onafhankelijke derde partij erbij halen, zoals een mediator. Die helpt jou én je (ex-)werkgever dan aan een goede regeling. Belangrijk: zorg dat ook deze regeling op papier staat.

Ook slim: lees het concurrentiebeding voordat je je contract tekent goed door. Zo kun je van te voren misschien nog onderhandelen over de afspraken. Of zelfs het concurrentiebeding weigeren, als je het helemaal niet met de beperkingen eens bent.

Als jij en je (ex-)werkgever er niet uitkomen

Dan is het tijd om het hogerop te zoeken. Een kantonrechter kan een spoedprocedure voor je in gang zetten en zo snel een beslissing maken. Hij kan je concurrentiebeding bijvoorbeeld ongeldig laten verklaren. Je kunt ook kiezen voor een uitgebreide procedure. De kantonrechter weegt dan jouw belang af tegen dat van je (ex-)werkgever. Let op: ook je werkgever kan zo’n procedure starten, als jij bijvoorbeeld het concurrentiebeding negeert. Daar kun jij dan weer tegen ‘in verweer’ gaan.

Concurrentiebeding bij een bepaalde tijd-contract

Heb je een tijdelijk contract? Dan mag je werkgever geen concurrentiebeding in je contract zetten. Maar let op: er zijn uitzonderingen. Want je werkgever mag wél een concurrentiebeding in een tijdelijk contract zetten als er ‘zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen’ zijn. Wat dat zijn? Dat is, oneerbiedig gezegd, een vaag verhaal. Zie jij dus een concurrentiebeding in je tijdelijke contract staan en twijfel je over die zogenaamde zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen? Check dan ook het Juridisch Loket bij jou in de buurt. Heb je nog andere vragen over dit onderwerp? Dan vertellen zij je meer. Gratis. Je betaalt alleen de belkosten.

Alles over contract