CONCURRENTIEBEDING

(Nieuw) contract aangeboden gekregen? Nice! Heb je ‘m goed doorgelezen? We hoeven jou natuurlijk niet te vertellen hoe belangrijk dat is, maar hierbij toch even een reminder. Is er iets wat je niet snapt? Op onze pagina over contract kun je alle info vinden.

Een van de onderwerpen waarbij je waarschijnlijk denkt: ‘huh, wat is dát nou weer?’ is een concurrentiebeding of non-concurrentiebeding (da’s hetzelfde, trouwens). Heb jij ook geen flauw benul wat dat inhoudt? Geen zorgen. Hier lees je er alles over.

Heb jij die leuke nieuwe job nog niet in the pocket? Check onze vacatures eens, wie weet staat er wat voor je tussen.

Werk jij via YoungCapital?

Ben jij uitzendkracht via YoungCapital en heb je een vraag over jouw contract?
Check dan onze FAQ’s.

In een nutshell weten hoe het zit met een concurrentiebeding? Check deze video.

Wat is een concurrentiebeding?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: wat is een concurrentiebeding? De betekenis hiervan is een afspraak tussen jou en je werkgever, waarin staat dat je niet zomaar bij een andere, concurrerende werkgever aan de slag mag. Dat is om te voorkomen dat je jouw kennis overbrengt op de concurrent. Een concurrentiebeding wordt meestal niet in een tijdelijk contract opgenomen, tenzij daar een heel goede reden voor is. Dus je krijgt er eigenlijk bijna altijd alleen mee te maken bij een vast contract.

Een concurrentiebeding is pas rechtsgeldig als deze aan twee voorwaarden voldoet:

  • de werknemer moet meerderjarig zijn;
  • het beding moet schriftelijk ondertekend zijn.

Staat er een concurrentiebeding in je contract? Dan moet je je aan deze afspraken houden, ook als je niet meer bij het bedrijf werkt en op zoek naar gaat een andere baan. Een concurrentiebeding telt dus ook bij ontslag. Denk jij: ‘boeien, ik ga gewoon solliciteren bij de concurrent’? Slecht idee, want negeer jij het concurrentiebeding, dan kun je een flinke boete krijgen. Hoe hoog die boete is, staat in je contract, maar erg blij zul je er sowieso niet van worden. Het concurrentiebeding omzeilen gaat dus niet zomaar.

Kun je een concurrentiebeding weigeren?

Als je een concurrentiebeding niet kunt omzeilen, is jouw volgende vraag vast of je hem dan wel kunt weigeren. Want toegegeven: heel fijn klinkt zo’n afspraak natuurlijk niet. Zijn de afspraken te streng? Dan kun jij er als werknemer tegenin gaan. Belangrijk is dat je eerst met jouw werkgever praat. Wie weet zijn zij gewoon bereid om de afspraken bij te stellen. Lukt dit niet? Dan krijg je te maken met een mediator en in het meest extreme geval een rechter. Die kan het concurrentiebeding nietig verklaren als de afspraken onredelijk zijn. Dat betekent dat deze niet meer geldig is. Wil jij je hier meer over lezen of heb je meteen hulp nodig? Check dan de informatie van het Juridisch Loket.

Wanneer vervalt een concurrentiebeding?

Gelukkig duurt een concurrentiebeding niet eeuwig. Hoe lang jij volgens het non-concurrentiebeding niet bij de concurrent aan de slag mag, staat in jouw contract. Het is afhankelijk van je dienstverband, maar de maximale duur is één tot twee jaar.

Wat staat er in een concurrentiebeding?

Oké, denk je nu, maar wat betekent ‘de concurrent’ precies? Waar mag ik wél en waar mag ik niet meteen aan de slag? Dit wordt allemaal duidelijk in jouw specifieke non-concurrentiebeding. Even samengevat is de lijst hieronder wat er allemaal in hoort te staan. Dit zijn meestal beperkingen over:

  • Het soort werk dat je mag doen. Je mag je oude werk niet bij een nieuwe werkgever doen. Werkte je als online marketeer? Dan mag je dit type werk dus niet (meteen) bij jouw nieuwe job gaan doen.
  • Het type nieuwe werkgever. Je mag niet gaan werken bij een directe concurrent. Denk daarbij vooral logisch na. Werkte je bijvoorbeeld voor een reisbureau? Dan mag je niet (meteen) bij een ander reisbureau aan de slag.
  • De plaats. Je mag niet (direct) hetzelfde werk doen binnen een bepaald gebied.
  • De tijd. Je mag niet binnen één of twee jaar bij een concurrerend bedrijf hetzelfde werk doen of een eigen bedrijf starten.

Wat is een relatiebeding?

Nu weet je wat een concurrentiebeding is, maar hoe zit het met een relatiebeding? Die term kom je ook wel vaker tegen. Heel simpel: het gaat ongeveer om hetzelfde idee. Maar bij een relatiebeding gaan de afspraken over de relaties van jouw oude werkgever. Die mag jij niet meenemen als je een eigen bedrijf begint of bij een concurrent aan de slag gaat. Wat er precies met ‘relatie’ wordt bedoeld, staat in het relatiebeding. Is het niet duidelijk? Vraag dat dan goed na bij jouw werkgever om discussies te voorkomen.

Wil je nog meer informatie over een concurrentiebeding? Lees dan ook dit artikel over een concurrentiebeding op Jobbird.

Klaar om te solliciteren!

Toe aan een nieuwe baan? Bekijk dan ons aanbod vacatures en start met solliciteren.

Alles over contract