Tijdelijk contract

Nice! Je hebt een nieuwe job en je tijdelijke contract is ondertekend. Of misschien moet je die nog ondertekenen. Heb je geen idee wat een tijdelijk contract eigenlijk inhoudt en wat het verschil is met een vast exemplaar? En vraag jij je af hoeveel tijdelijke contracten je kunt krijgen? Of hoe vaak een tijdelijk contract verlengd mag worden, voordat je een vast contract krijgt? Op deze pagina lees je alles over het tijdelijke contract.

Werk jij via YoungCapital?

Ben jij uitzendkracht via YoungCapital en heb jij een vraag over jouw contract?
Check dan onze FAQ’s.

Wat is een tijdelijk contract?

Een tijdelijk contract is een contract voor bepaalde tijd. Dat betekent dat er een einddatum is waarop jouw tijdelijke contract afloopt. Vaak is dit na zes maanden of een jaar. Zijn jij en je werkgever beiden blij? Dan kan je tijdelijke contract verlengd worden. Net als bij een vast contract, kan het tijdelijk contract ook niet zomaar tussentijds (voor de einddatum) beëindigd worden.


Gaat jouw tijdelijke contract verlengd worden, en wil je wat meer in dat vaste contract duiken? Of heb jij dat vaste contract al in the pocket? Op deze pagina lees je meer over het vaste contract.

Wanneer krijg je een tijdelijk contract?

Als je begint met werken, krijg je vaak (in eerste instantie) een tijdelijk contract. Zo kan jouw werkgever eerst zien of hij of zij tevreden over je is. Je werkgever heeft met een tijdelijk dienstverband meer controle en bovendien minder kans op financiële risico’s als bijvoorbeeld de omzet tegenvalt. Door een tijdelijk contract af te laten lopen, kan er in dat geval zonder al te veel juridische rompslomp op salaris worden bespaard.

Hoeveel tijdelijke contracten kun je krijgen?

Vanaf 1 januari 2020 kun je binnen drie jaar maximaal drie opvolgende tijdelijke contracten krijgen. ‘Opvolgend’ betekent dat er zes maanden of minder tussen de contracten zit. Het vierde contract is er dan een voor onbepaalde tijd. Of heb jij al twee jaar lang opvolgende tijdelijke contracten gekregen bij je werkgever, bijvoorbeeld twee keer een jaarcontract? Dan wordt het derde contract een onbepaalde tijdscontract en kom je in vaste dienst. Zit er tussen de contracten wél een onderbreking van meer dan 6 maanden? Dan kun je weer binnen twee jaar drie opvolgende tijdelijke contracten krijgen.


Dus, nog even in het kort: hoe vaak je een tijdelijk contract kan krijgen, hangt af van twee situaties:

  • Hoeveel tijdelijke contracten je hebt gekregen: je hebt drie opvolgende tijdelijke contracten gekregen. ‘Opvolgend’ betekent dat er minder dan zes maanden tussen de contracten zat. Na het derde tijdelijke contract volgt een vast contract.

  • Hoe lang je in dienst bent bij de werkgever: je bent twee jaar in dienst bij de werkgever. Gaat je tijdelijke contract binnen zes maanden weer verlengd worden? Dan is dat automatisch een vast contract.


Let op: werk jij als uitzendkracht via een uitzendbureau dat de ABU-cao volgt, zoals YoungCapital? Dan lopen jouw contracten volgens het zogenaamde ABU-fasensysteem. Zo kun je in fase A bijvoorbeeld een onbeperkt aantal tijdelijke contracten krijgen. In fase B zijn dat maximaal zes tijdelijke contracten, in een periode van maximaal vier jaar. Onderaan de pagina over cao vind je meer info over de verschillende fases.

Tijdelijk contract verlengen

Loopt jouw tijdelijke contract af? Je werkgever laat weten of je contract verlengd wordt. Zit het helemaal goed tussen jou en je werkgever en ben je verzekerd van een verlenging? Of zelf een vast contract? Dan is dit hét moment om nog even je contract door te nemen met je werkgever. Hoe zit het bijvoorbeeld met die loonsverhoging? En de secundaire arbeidsvoorwaarden?

Wordt je tijdelijke contract niet verlengd?

Natuurlijk komt het ook voor dat een tijdelijk contract niet wordt verlengd. Na de einddatum wordt de arbeidsovereenkomst dan beëindigd. Jouw werkgever laat je dit altijd één maand van tevoren weten. Loopt jouw tijdelijke contract af en is jouw werkgever niet bereid om je contract te verlengen? Of om een vast contract te geven? Dan houdt het contract helaas op. Ook kun je er natuurlijk zelf voor kiezen om het tijdelijke contract niet te verlengen. Op deze pagina lees je meer over ontslag krijgen en ontslag nemen.

Alles over contract