Tijdelijk contract

Nice! Je hebt een nieuwe job en je tijdelijke contract is ondertekend. Of misschien moet je die nog ondertekenen. Heb je geen idee wat een tijdelijk contract eigenlijk inhoudt en wat het verschil is met een vast exemplaar? En vraag jij je af hoeveel tijdelijke contracten je kunt krijgen voordat je een vast contract krijgt? Op deze pagina lees je alles over het tijdelijke contract.

Werk jij via YoungCapital?

Ben jij uitzendkracht via YoungCapital en heb jij een vraag over jouw contract?
Check dan onze FAQ’s.

Wat is een tijdelijk contract?

Een tijdelijk contract is een contract voor bepaalde tijd. Dat betekent dat er een einddatum is waarop jouw contract afloopt. Vaak is dit na zes maanden of een jaar. Zijn jij en je werkgever beiden blij? Dan kan je tijdelijke contract verlengd worden. Net als bij een vast contract, kan het tijdelijk contract ook niet zomaar tussentijds (voor de einddatum) beëindigd worden. Het verschil zit 'm er vooral in dat je bij een vast contract iets meer zekerheid hebt, omdat een tijdelijke arbeidsovereenkomst altijd een einddatum heeft, terwijl een vast contract voor onbepaalde tijd is. Dit vindt de bank ook fijn als jij voor die hypotheek wilt gaan.

Wanneer krijg je een tijdelijk contract?

Als je begint met werken, krijg je vaak (in eerste instantie) een tijdelijk contract. Zo kan jouw werkgever eerst zien of hij of zij tevreden over je is. Je werkgever heeft zo meer controle en bovendien minder kans op financiële risico’s als bijvoorbeeld de omzet tegenvalt. Door een tijdelijk contract af te laten lopen, kan er in dat geval zonder al te veel juridische rompslomp op salaris worden bespaard.

Hoeveel tijdelijke contracten kun je eigenlijk krijgen?

Op dit moment kun je binnen twee jaar maximaal drie opvolgende tijdelijke contracten krijgen. Vanaf 1 januari 2020 verandert dat: vanaf dan kun je binnen drie jaar maximaal drie opvolgende contracten krijgen.‘Opvolgend’ betekent dat er zes maanden of minder tussen de contracten zit. Het vierde contract is er dan een voor onbepaalde tijd. Of heb jij al twee jaar lang opvolgende tijdelijke contracten gekregen bij je werkgever, bijvoorbeeld twee keer een jaarcontract? Dan wordt het derde contract een onbepaalde tijdscontract en kom je in vaste dienst. Zit er tussen de contracten wél een onderbreking van meer dan 6 maanden? Dan kun je weer binnen twee jaar drie opvolgende contracten krijgen. Natuurlijk komt het ook voor dat een tijdelijk contract niet wordt verlengd. Na de einddatum wordt de arbeidsovereenkomst dan beëindigd. Jouw werkgever laat je dit wel altijd één maand van tevoren weten.


Let op: werk jij als uitzendkracht via een uitzendbureau dat de ABU-cao volgt, zoals YoungCapital? Dan lopen jouw contracten volgens het zogenaamde ABU-fasensysteem. Zo kun je in fase A bijvoorbeeld een onbeperkt aantal tijdelijke contracten krijgen. In fase B zijn dat maximaal zes tijdelijke contracten, in een periode van maximaal vier jaar. Onderaan de pagina over cao vind je meer info over de verschillende fases.

Wat als mijn werkgever geen vast contract wil geven?

Is je werkgever niet bereid om je contract te verlengen of je na twee jaar een vast contract te geven? Dan loopt je tijdelijke contract helaas af en kun je geen nieuw tijdelijk contract krijgen. Natuurlijk kun je er ook zelf voor kiezen om je contract niet te laten verlengen. Houd er wel rekening mee dat wanneer je zelf ontslag neemt, je in principe geen recht hebt op een WW-uitkering. Meer informatie over de WW-uitkering lees je op deze pagina over werkloosheid.

Alles over contract