Contract tekenen

Hoppa, je hebt een nieuwe baan in de pocket. Tijd om het contract te tekenen. Hoewel je waarschijnlijk het liefst zo snel mogelijk je krabbel zet, is het slimmer om eerst het een en ander goed te checken. Zo weet je tenminste waar je precies je handtekening onder zet. Maar eh, waar moet je precies op letten? Om je op weg te helpen verzamelden we 6 punten die sowieso slim zijn om te controleren bij het ondertekenen van je contract. Daar komen ze.

Waar moet je op letten bij contract tekenen?

Jij gaat binnenkort je contract tekenen en krijgt het opeens op je zenuwen. Moet je op speciale dingen letten en zie je misschien iets over het hoofd? Onze tip numero uno: neem de tijd. Het is niet verplicht om je contract meteen te ondertekenen wanneer je het ontvangt. Lees het op je gemak door, stel vragen als je iets niet begrijpt en onderhandel vooral als je niet tevreden bent met wat er in je contract staat. Yep, ook als jullie al eerder hebben onderhandeld. Zo hoef je op het moment suprême (het tekenmoment) alleen nog maar te glimlachen en met een goed gevoel je krabbel te zetten.

Waar je precies op let als je je contract doorneemt? Dat hangt deels af van wat jij belangrijk vindt. Als je met bloed en zweet en tranen een opleidingsbudget hebt binnengehengeld, wil je dat waarschijnlijk graag op papier hebben staan. Daarnaast zijn een paar punten altijd het checken waard. Die vind je hieronder.

1. De lengte van het contract

Leuk zo’n nieuwe job, maar voor hoelang ben je eigenlijk onder de pannen? Da’s best een belangrijk detail. Een van de eerste dingen die je daarom checkt, is wat voor type contract je krijgt. Veel werkgevers geven eerst een contract voor bepaalde tijd. Zo’n contract loopt af op een bepaalde datum, bijvoorbeeld precies één jaar later. Bij een vast contract is er geen einddatum.

2. Je salaris

Dikke kans dat je in je contract gewoon het bedrag ziet staan dat je tijdens het sollicitatiegesprek of de salarisonderhandeling hebt afgesproken. Maar het kan nooit kwaad om dat even te checken vóór de ondertekening van je contract. Het zal je maar gebeuren dat de belangrijkste arbeidsvoorwaarde fout op papier staat. Kijk meteen wanneer je betaald krijgt. De meeste bedrijven betalen het salaris per maand uit, maar het kan ook per uur, per week of per 4 weken zijn.

3. De belangrijkste arbeidsvoorwaarden

Oké, de belangrijkste arbeidsvoorwaarde (je loon) hebben we al gehad. Maar bijvoorbeeld ook je vakantiedagen, reiskostenvergoeding en pensioenregeling zijn het checken waard. Lijkt een thuiswerkvergoeding je bijvoorbeeld wel zo fair, maar staat daar niks over in de overeenkomst? Kies er dan voor om je contract (nog) niet te tekenen, maar (opnieuw) aan de onderhandelingstafel te schuiven.

4. Proeftijd en opzegtermijn

Je hoopt natuurlijk dat het een gevalletje ‘en ze leefden nog lang en gelukkig…’ wordt met je nieuwe werkgever. Maar dat weet je van tevoren nooit zeker. Er zijn altijd manieren om jullie wegen weer te laten scheiden, maar daar zitten wel regels aan vast. Lees daarom voordat je je contract gaat ondertekenen hoe het zit met de proeftijd en de opzegtermijn.

De proeftijd is een soort kennismakingsperiode waarin zowel jij als je werkgever per direct kan opzeggen. De lengte van die periode verschilt, dus kijk na hoelang ie duurt. Neem je na de proeftijd ontslag, dan geldt er een opzegtermijn. Check ook hoelang die is. Good to know: een tijdelijk contract kun je alleen opzeggen als dat in je contract is afgesproken. Als dat niet zo is, kun je dus niet zomaar zelf ontslag nemen.

5. Wat kun je verwachten bij ziekte?

Nog zoiets waar je liever niet over nadenkt: ziek zijn. Maar als je wel ziek wordt, kan het (financieel) maar beter goed geregeld zijn. Gelukkig is hier wettelijk het een en ander over vastgelegd. Het belangrijkste punt: je werkgever moet je minimaal 70% van je loon doorbetalen. Bij sommige werkgevers zijn de eerste werkdagen wel voor eigen rekening. Staan deze zogenaamde wachtdagen bij ziekte in je contract en vind je dat maar niks? Wacht dan nog even met het contract tekenen en praat erover.

6. Welke bedingen gelden er?

Relatiebeding, concurrentiebeding, studiekostenbeding, geheimhoudingsbeding… Het kan zomaar dat er een in je contract staat. Of misschien wel meer dan één, inclusief duizelingwekkend hoge boetes als je de fout ingaat. Best een beetje intimiderend, maar gelukkig vaak geen reden om je arbeidsovereenkomst niet te tekenen. Zoek uit wat zo’n beding precies inhoudt en wat voor invloed het op jou heeft. Als je altijd al droomde van een baan bij de grote concurrent ligt een concurrentiebeding je waarschijnlijk in de weg, maar in veel gevallen heb je er helemaal geen last van.

Check check dubbelcheck? Zet die krabbel maar neer.

Key takeaways

  • Je hoeft je contract niet meteen te tekenen zodra je ’m ontvangt. Lees ’m op je gemak door.
  • Check of de voor jou belangrijke punten in je arbeidscontract staan. Maar weet dat het niet verplicht is om alles zwart-op-wit te hebben.
  • Waar je nog meer op kunt letten bij het contract tekenen: de contractduur, arbeidsvoorwaarden, proeftijd, opzegtermijn, regels bij ziekte en bedingen.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Waar moet je op letten als je een contract tekent?

  • Als je een contract gaat tekenen bij je nieuwe baan let je bijvoorbeeld op de contractduur, de arbeidsvoorwaarden, proeftijd en opzegtermijn. In ons artikel lees je hier meer over.

  • Kun je een arbeidscontract digitaal ondertekenen?

  • Dat kan zeker en gebeurt steeds vaker. Digitaal je contract tekenen is net zo rechtsgeldig als op papier, dus daar hoef je je geen zorgen om te maken.

  • Is het gebruikelijk om een contract te tekenen op de eerste werkdag?

  • Bij veel werkgevers teken je je contract al eerder, maar het kan wel op de eerste werkdag. Zorg ervoor dat je het contract van tevoren toegestuurd krijgt, zodat je het rustig kunt doorlezen voordat je tekent.