Het is een spannende periode, de tijd naar aanloop van je contractverlenging. Zodra je een uitnodiging krijgt voor een contractverlenging gesprek, weet je in ieder geval dat het eraan zit te komen. Maar gaat je baas ook daadwerkelijk je contract verlengen, of stopt het hier voor jou? ‘t Is fijn om dan nu alvast te weten wat de regels zijn voor het verlengen van een contract voor bepaalde tijd, een stilzwijgende verlenging of het stopzetten van je arbeidsovereenkomst. En daarom schreef YoungCapital dit artikel. Zodat jij straks precies weet waar je bij je contract verlengen op moet letten.
Tijdelijk contract verlengen
Logisch, als je een vast contract hebt, krijg je niet te maken met een contractverlenging. Er zit immers geen einddatum aan je arbeidsovereenkomst verbonden. Als we het hebben over het verlengen van je contract, gaat het dus altijd over een tijdelijk contract verlengen. Is je werkgever nog niet klaar met je? Dan biedt ie je een vast contract of nog een contract voor bepaalde tijd aan. Aan een bepaalde tijd contract verlengen zitten wel wat regels verbonden. Zo heeft je werkgever een aanzegtermijn waar die zich aan moet houden, anders krijg jij een aanzegvergoeding. En krijg jij bij je contractverlenging nog een tijdelijk contract? Dan heeft het bedrijf waar je werkt ook te maken met de ketenregeling.
Contractverlenging stilzwijgend
Niet altijd maak je over je contract verlengen specifieke afspraken met je werkgever. Dat kan best: je contract loopt dan af, maar je hebt nog niks gehoord. Als je nog werkt nadat je contract is verlopen, is er sprake van een automatische of stilzwijgende contractverlenging. Bijvoorbeeld als je werkgever vergeet je contract op te zeggen binnen de aanzegtermijn. Je contract loopt dan door met dezelfde duur als je vorige contract, met een maximale periode van een jaar. Had je een contract voor acht maanden? Dan is je nieuwe contract ook een acht maanden contract. Ook de andere arbeidsvoorwaarden blijven hetzelfde.
Geen contractverlenging
Balen als je werkgever je contract niet wil verlengen. Een reden daarvoor is bijvoorbeeld dat je niet voldeed aan de verwachtingen. Of het gaat slecht met de zaken van het bedrijf. Wat de reden ook is, ga niet bij de pakken neerzitten. Tijd voor actie: onderzoek of je mogelijk recht hebt op een transitievergoeding. Ga ook actief op zoek naar een nieuwe baan, anders kan je recht op een WW-uitkering verdwijnen.
Wil je zelf geen contractverlenging? Kan ook, maar bedenk goed wat de gevolgen hiervan zijn. Nee, je verliest niet alleen je leuke collega’s uit het oog. Het weigeren van een contractverlenging heeft ook gevolgen voor je financiële situatie. Kaart het op tijd aan bij je baas en heb een back-up baantje klaarstaan voor je straks zonder inkomen komt te zitten.
Contractverlenging gesprek: 3 tips
Zo, met deze info kun je wel uit de voeten in een contractverlenging gesprek. Je weet nu namelijk precies waar je op moet letten als je werkgever je contract wel of niet gaat verlengen. Maar bij YoungCapital gaan we altijd een stapje verder. We verzamelden nog een aantal tips zodat jij tot in de puntjes verzorgd je contractverlenging gesprek ingaat. Want tja, meestal bespreekt je manager het liefst face to face of je nog een poosje mag blijven, of dat je toch afscheid moet gaan nemen. Hier komen ze.
Tip 1. Zet je beste beentje voor
Het begint natuurlijk allemaal al tijdens je huidige contract. Ga voorafgaand aan het contractverlenging gesprek lekker aan de slag. Neem taken op je, in plaats van wachten tot je iets gevraagd wordt. Zo laat je zien dat je proactief bent. Door jezelf te bewijzen vergroot je de kans op een positieve beoordeling en dus een contractverlenging.
Tip 2. Bereid je voor
Zet je prestaties van de afgelopen periode op een rij en verzamel feedback die je hebt ontvangen tijdens je huidige contractperiode. Zo overtuig je je manager dat je van toegevoegde waarde bent voor het bedrijf. Ook is het makkelijker om te onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden. Je contractverlenging is namelijk het ideale moment om om salarisverhoging te vragen.
Tip 3. Wees flexibel
Misschien krijg je bij je contractverlenging niet meteen een vast contract. Jammer, maar je kunt nog steeds wat uit het gesprek halen. Sluit compromissen en kom bijvoorbeeld een tijdelijke verlenging met uitzicht op een vast contract overeen. Dan kun je in de tussentijd werken aan je verbeterpunten. Alleen maar goed voor je persoonlijke ontwikkeling.
Key takeaways
- Als je een tijdelijk contract hebt kan je werkgever besluiten je contract wel of niet te verlengen.
- Er is een stilzwijgende verlenging als je blijft werken na je contract en je werkgever hier niets met je over heeft gecommuniceerd.
- Je werkgever kan om verschillende redenen besluiten je contract niet te verlengen. Ook zelf kan je beslissen dat je geen contractverlenging wilt.
- Een contractverlenging gesprek overleef je door je van tevoren van je beste kant te laten zien, het goed voor te bereiden en je flexibel op te stellen.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Wat houdt een contractverlenging in?
-
Mijn contract is verlopen, maar ik werk nog. Wat nu?
-
Ik wil zelf mijn contract niet verlengen tijdens het contractverlenging gesprek. Kan dat?
-
Wat te bespreken bij contractverlenging?
Een contractverlenging betekent dat je werkgever je aanbiedt om langer bij het bedrijf te blijven werken. Je krijgt een nieuw tijdelijk contract aangeboden of een vast contract.
Dan is er sprake van een stilzwijgende verlenging. Je arbeidsovereenkomst wordt dan automatisch nogmaals met dezelfde periode verlengd, met maximaal een jaar.
Natuurlijk. Denk er natuurlijk wel eerst over na wat voor (financiële) gevolgen dit voor je heeft. Geef het daarna zo snel mogelijk aan bij je werkgever.
Bespreek je prestaties tot nu toe. Zo overtuig je je baas van jouw meerwaarde voor het bedrijf. Je kunt dan ook makkelijker onderhandelen over je salaris als je een nieuw contract krijgt aangeboden.