Vast contract

Voor veel mensen is een vast contract nog steeds the dream. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen (en nadelen) van een contract voor onbepaalde tijd? Hoe hengel je er een binnen en wanneer heb je er recht op? En als we toch bezig zijn: wat ís een vast contract precies? Je leest het hier.

Wat is een vast contract?

Een vast contract of vast dienstverband is een contract voor onbepaalde tijd. Dat betekent dat er geen einddatum in staat, zoals bij een contract voor bepaalde tijd wel het geval is. Niemand weet dus nog wanneer het afloopt. Dat gebeurt pas als jij ontslag neemt of je werkgever je ontslaat. Hier zijn allerlei regels voor, dus check onze pagina’s over ontslag als je in zo’n situatie terechtkomt.

Voor- en nadelen vast contract

Veel werknemers zien een contract voor onbepaalde tijd toch een beetje als de holy grail. Maar wat is er eigenlijk zo chill aan dit type arbeidscontract? En zitten er ook nadelen aan? Spoiler alert: zeker, al zijn er meer voor- dan nadelen. We sommen ze voor je op.

Voordelen vast contract

 • Meer zekerheid. Wakker liggen omdat je tijdelijke contract binnenkort afloopt? Echt niet. Met een vast contract weet je waar je (financieel) aan toe bent.
 • Meer kans op een hypotheek of andere lening. Wil je een lening afsluiten, bijvoorbeeld voor je eerste auto? Of heb je zelfs plannen om een eigen huis te kopen? Da’s een stuk makkelijker met een contract voor onbepaalde tijd. De bank is nou eenmaal gek op zekerheid.
 • Toegang tot voordelen. Als je een vast dienstverband hebt, krijg je vaak extra voordelen van je baas. Denk aan toegang tot trainingen waarmee je aan je professionele of persoonlijke ontwikkeling werkt. Of misschien mag je lekker op workation zodra je een vast contract hebt.

Nadelen contract onbepaalde tijd

 • Minder flexibiliteit. Het zit ’m al in het woord: je zit ‘vast’ aan je werkgever (en vice versa). Dat biedt zekerheid, maar ook wat minder vrijheid. Als je wilt stoppen met je baan, heb je te maken met een opzegtermijn.
 • Stagnatie. Dat vaste contract is binnen, jij vindt het wel geschoten zo… Pas op dat je niet je motivatie verliest om je te bewijzen zodra je in vaste dienst bent.

Hoe krijg je een vast contract?

Het kan dat je bij je nieuwe baan meteen een vast contract krijgt, maar meestal start je met een tijdelijke overeenkomst. Niks mis mee, maar na een tijdje wil je misschien toch meer zekerheid. Maar hoe krijg je een vast contract? Met onze tips fiks je er een.

1. Doe je stinkende best

Simple as that. Werkgevers delen niet zomaar aan iedereen een vast contract uit. Alleen werknemers waar ze graag voor langere tijd aan vastzitten, krijgen er een. Zorg er dus voor dat je uitblinkt in je werk, toon initiatief en zet af en toe net dat stapje extra. Zo kan je baas niet meer om je heen.

2. Wees proactief

Laat zien dat je graag wilt en interesse hebt in een contract voor onbepaalde tijd. Dat kan door hard te werken, maar ook door in gesprek te gaan met je leidinggevende. Praat bijvoorbeeld over je carrièredoelen en jullie samenwerking op de lange termijn. Vraag ook gerust hoe groot de kans is dat je een vast contract krijgt en wat je daarvoor moet doen.

3. Bouw een goede relatie op

Werkgevers houden van harde werkers, maar vaak gelukkig ook van leuke mensen. Een goede werkrelatie met je leidinggevende en collega’s is heel belangrijk als je een vast dienstverband wilt. Logisch eigenlijk: je leidinggevende werkt de komende jaren liever samen met iemand waar die een klik mee heeft dan met een groot chagrijn. Als je goed in de groep ligt, heb je vaak ook nog eens de gunfactor.

4. Heb geduld

Het kan best even duren voordat je een vast contract krijgt. Bij sommige werkgevers moet je eerst een bepaalde periode bij het bedrijf werken voordat je een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd krijgt. Of misschien gaat het financieel even niet zo lekker met de organisatie. Ga niet gek of onredelijk doen als het even duurt. Daarmee verklein je je kans op een vast dienstverband alleen maar. Word je ongeduldig of levert de situatie je stress op? Ga het gesprek aan. Wees open, leg uit hoe je je voelt en vraag wat de situatie is. Zo ontdek je misschien hoe je binnenkort tóch dat vaste contract krijgt.

Wist je dat je werkgever je niet keer op keer een contract voor bepaalde tijd mag blijven geven? Na drie opeenvolgende tijdelijke contracten krijg je automatisch een vast contract. Dit is ook zo als je langer dan drie jaar meerdere tijdelijke contracten bij een werkgever hebt gehad. Hoe dit precies zit, lees je in ons artikel over de ketenregeling.

Key takeaways

 • Een vast contract is een contract voor onbepaalde tijd. Er staat geen einddatum in, wat bij een tijdelijk contract wel zo is.
 • Een vast dienstverband biedt zekerheid. Die stabiliteit is fijn voor jezelf én zorgt ervoor dat je makkelijker geld kunt lenen.
 • Met dit contract ben je wel wat minder flexibel. Houd rekening met de opzegtermijn als je wilt stoppen met je baan.
 • Soms duurt het even voor je een vast contract krijgt. Werk hard, bouw een goede relatie op en wees proactief om je kansen te vergroten.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

 • Wat is het verschil tussen een vast contract en een tijdelijk contract?

 • Het verschil is dat er in een vast contract geen einddatum staat en in een tijdelijk contract wel. Een onbepaalde tijd contract loopt door totdat jij of je werkgever ’m opzegt.

 • Kan ik een vast contract krijgen na 2 jaar?

 • Dat kan zeker, maar is niet verplicht. Je werkgever moet zich houden aan de ketenregeling. Vaak betekent dat dat je na drie tijdelijke contracten of drie jaar bij dezelfde werkgever een vast contract krijgt.

 • Mag je van een vast contract naar een tijdelijk contract gaan bij dezelfde werkgever?

 • Ja, dit mag. In de praktijk gebeurt dit vaak alleen als je in een nieuwe functie aan de slag gaat waarvoor je andere kennis en skills nodig hebt. Je werkgever kan je dan een nieuw, tijdelijk contract aanbieden.

 • Wat als je geen vast contract krijgt?

 • Als je werkgever je na drie tijdelijke contracten of drie jaar geen vast contract wil geven, eindigt je dienstverband. Nieuwe baan nodig? Er staat vast iets voor je tussen onze vacatures.

 • Hoelang moet je werken voor een vast contract?

 • Dat verschilt per werkgever. Je kunt bij je nieuwe baan meteen een vast contract krijgen, maar het kan ook een jaar of langer duren voordat je baas je een contract voor onbepaalde tijd aanbiedt.