Vast contract

Voor veel mensen is een vast contract nog steeds the dream. Hoe hengel je zo’n contract voor onbepaalde tijd binnen, en wat zijn de voordelen van een vast contract ten opzichte van een tijdelijk contract? En als we toch bezig zijn: wat ís een vast contract eigenlijk?

Werk jij via YoungCapital?

Ben jij uitzendkracht via YoungCapital en heb jij een vraag over jouw contract?
Check dan onze FAQ’s.

Wat is een vast contract?

Een vast contract is een contract voor onbepaalde tijd. Dat betekent dat het contract pas afloopt als jij ontslag neemt, of je werkgever het contract beëindigt. Ook wel een vast dienstverband genoemd. Dat beëindigen kan uiteraard niet zomaar: je werkgever moet zich houden aan de regels rondom ontslag. En ook als je zélf ontslag wil nemen, kun je niet zomaar je bureau opruimen en de deur achter je dichttrekken. Je moet je bijvoorbeeld houden aan de wettelijke opzegtermijn, de afgesproken opzegtermijn of de opzegtermijn die in je cao staat. Op de pagina over ontslag kun je hierover meer lezen.


Het belangrijkste dat je moet weten over ontslag bij een vast contract? Dat het alléén met twee handtekeningen kan: die van jou, en die van je werkgever. Alleen als jouw bedrijf financiële struggles heeft en daardoor mensen moet ontslaan, of als er echt serieus probleemgedrag is, kan hiervan worden afgeweken. Je werkgever moet dit dan wel kunnen ‘bewijzen’ bij het UWV of de kantonrechter.

Vast contract vs. tijdelijk contract: de verschillen

Het verschil tussen een vast contract en tijdelijk contract: het vaste contract is voor onbepaalde tijd, wat betekent dat niemand nog weet wanneer het afloopt. Het tijdelijke contract is voor een bepaalde tijd. Je weet wanneer het eindigt.

Heb jij een tijdelijk contract? Dan heb je dezelfde arbeidsvoorwaarden als iemand met een vast contract. Wil je nog wat dieper in die tijdelijke contracten duiken? Hier vind je een pagina over tijdelijke contracten.

Wanneer krijg je een vast contract?

Dat ligt eraan welke van deze twee situaties op jou van toepassing is:

  • optie een (hoeveel contracten mag je krijgen): je hebt al drie opvolgende tijdelijke contracten gekregen. ‘Opvolgend’ betekent dat er zes maanden of minder tussen de contracten zat. Na het derde tijdelijke contract krijg je een vast contract.

  • optie twee (na hoeveel jaar krijg je een vast contract): je hebt al twee jaar lang tijdelijke contracten gekregen bij je werkgever. Krijg je binnen zes maanden weer een contract? Dan is dat automatisch een vast contract.

Houd dus goed in de gaten hoeveel tijdelijke contracten je al hebt gekregen en hoe lang je al bij een bedrijf werkt. Maar let op: werk jij bij een uitzendbureau dat de ABU- of de NBBU-cao volgt? Dan kun jij maximaal zes tijdelijke contracten krijgen, in een periode van maximaal vier jaar. Dit heeft te maken met het ABU-fasensysteem voor uitzendkrachten. De wat? Onderaan de pagina over cao vind je hier meer info over.

Wat zijn de voordelen van een vast contract?

    Heb je een vast contract gekregen? Dat neemt wat voordelen met zich mee:

  • Meer kans op een hypotheek: fantasie-Funda is verleden tijd.

  • Meer kans op een lening: voor bijvoorbeeld die eerste auto.

  • Meer zekerheid: wakker liggen omdat je tijdelijke contract weer afloopt is verleden tijd.

Waar het 'm dus voornamelijk in zit? De bank houdt niet van risico's en wil graag klanten die een contract voor onbepaalde tijd hebben. Simple as that.

Wat als mijn werkgever geen vast contract wil geven?

Is je werkgever niet bereid om je contract te verlengen of je na twee jaar een vast contract te geven? Dan loopt je contract helaas af en kun je geen nieuw tijdelijk contract krijgen. Natuurlijk kun je er ook zelf voor kiezen om je contract niet te laten verlengen. Houd er wel rekening mee dat wanneer je zelf ontslag neemt, je in principe geen recht hebt op een WW-uitkering. Meer informatie over de WW-uitkering lees je op deze pagina over werkloosheid.

Alles over contract