VAST CONTRACT

Voor veel mensen is een vast contract nog steeds the dream. Maar hoe hengel je zo’n contract voor onbepaalde tijd binnen, wanneer heb je recht op een vast contract en wat zijn de voordelen van een vast contract ten opzichte van een tijdelijk contract? En als we toch bezig zijn: wat ís een vast contract eigenlijk?

Ben jij nog op zoek naar een baan? Neem eens een kijkje bij onze vacatures. Er staat vast iets voor jou tussen.

Werk jij via YoungCapital?

Ben jij uitzendkracht via YoungCapital en heb jij een vraag over jouw contract?
Check dan onze FAQ’s.

Wat is een vast contract?

Een vast contract, ook wel een vast dienstverband genoemd, is een contract voor onbepaalde tijd. Dat betekent dat het contract pas afloopt als jij ontslag neemt of je werkgever het contract beëindigt. Dat beëindigen kan uiteraard niet zomaar: je werkgever moet zich houden aan de regels rondom ontslag. En ook als je zélf ontslag wil nemen, kun je niet zomaar je bureau opruimen en de deur achter je dichttrekken. Je moet je bijvoorbeeld houden aan een opzegtermijn. Op de pagina over ontslag kun je hierover meer lezen.

Het belangrijkste dat je moet weten over ontslag bij een vast contract? Dat het alleen met twee handtekeningen kan: die van jou en die van je werkgever. Alleen als jouw bedrijf financiële struggles heeft en daardoor mensen moet ontslaan of als er echt serieus probleemgedrag is, kan hiervan worden afgeweken. Je werkgever moet dit dan wel kunnen ‘bewijzen’ bij het UWV of de kantonrechter.

Wat is het verschil tussen een vast contract en een tijdelijk contract?

Het verschil: een vast contract is een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, wat betekent dat niemand nog weet wanneer het afloopt. Het tijdelijke contract is voor bepaalde tijd. Je weet precies wanneer het eindigt.

Heb jij een tijdelijk contract? Dan heb je gewoon dezelfde arbeidsvoorwaarden als iemand met een vast contract. Wil je nog wat dieper in die tijdelijke contracten duiken? Hier vind je een pagina over tijdelijke contracten.

Wanneer krijg je een vast contract?

Je weet vast wel dat je meestal niet meteen een vast contract krijgt aangeboden als je ergens gaat werken. Maar wanneer kun je dat vast contract nou verwachten? Dit is wettelijk bepaald door de zogenaamde ketenregeling. Wanneer jij een vast contract krijgt heeft volgens de ketenregeling te maken met twee dingen:

  • hoeveel tijdelijke contracten jij al gekregen hebt;
  • hoeveel jaar jij al een een tijdelijk contract hebt.

We bespreken beiden situaties hieronder.

Na hoeveel contracten krijg je een vast contract?

Stel, jouw tijdelijke contract is al een aantal keren verlengd. Mag een werkgever jou dan keer op keer een tijdelijk contract blijven geven? We verklappen het vast: nee, dat kan natuurlijk niet. Na hoeveel contracten kun je dan een vast contract verwachten? Simpel, als jij 3 tijdelijke contracten gekregen hebt die elkaar opvolgen, krijg je daarna een vast contract. ‘Opvolgend’ betekent hier dat er 6 maanden of minder tussen de contracten zat.

Na hoeveel jaar krijg je een vast contract?

Soms kun je ook een vast contract krijgen als je minder dan 3 tijdelijke contracten achter de rug hebt. De ketenregeling kijkt namelijk ook naar hoe lang jij al bij je werkgever aan de slag bent. Dus, na hoeveel jaar krijg je een vast contract aangeboden? Stel, je hebt al twee jaar lang tijdelijke contracten gekregen bij je werkgever. Krijg je binnen zes maanden weer een contract? Dan is dat automatisch een vast contract.

Houd dus goed in de gaten hoeveel tijdelijke contracten je al hebt gekregen en hoe lang je bij een bedrijf werkt. Maar let op: werk jij bij een uitzendbureau dat de ABU- of de NBBU-cao volgt? Dan kun jij maximaal zes tijdelijke contracten krijgen, in een periode van maximaal vier jaar. Dit heeft te maken met het ABU-fasensysteem voor uitzendkrachten. De wát? Onderaan de pagina over cao vind je hier meer info over.

Wat zijn de voordelen van een vast contract?

Heb je een vast contract gekregen? Dat neemt wat voordelen met zich mee:

  • Meer kans op een hypotheek: Fantasie-Funda is verleden tijd. Een hypotheek zonder vast contract? Kan, maar dan gaat het vaak via een intentieverklaring of werkgeversverklaring. Mét een vast contract heb je sowieso een streepje voor.
  • Meer kans op een lening: Voor bijvoorbeeld die eerste auto.
  • Meer zekerheid: Wakker liggen omdat je tijdelijke contract weer afloopt? Echt niet.

Waar het 'm dus voornamelijk in zit? De bank houdt niet van risico's en wil graag klanten die een contract voor onbepaalde tijd hebben. Simple as that. Lekkere voordelen heeft het dus, zo’n vast contract.

Wat zijn de nadelen van een contract voor onbepaalde tijd?

Klinkt dus inderdaad als the dream, maar zitten er ook nadelen aan een contract voor onbepaalde tijd? Ze kunnen niet echt opboksen tegen de voordelen, maar natuurlijk komen er wel wat minder leuke zaken kijken bij een vast contract.

Het zit ‘m al in het woord: Je zit meer vast aan je werkgever (en zij aan jou). Dat betekent meer zekerheid, maar wat minder vrijheid. Wil je stoppen met je werk? Dan moet je rekening houden met onder andere:

  • De opzegtermijn van een vast contract. Hoe lang duurt het opzeggen van een arbeidsovereenkomst van onbepaalde tijd? Meestal is dat 1 maand. Dat betekent altijd een kalendermaand. Wil je dus op 1 mei stoppen? Zeg dan op vóór 1 april. De opzegtermijn van een contract voor onbepaalde tijd kan trouwens ook verschillen per werkgever. Check dus altijd voor de zekerheid je cao.
  • Dat je waarschijnlijk geen recht op een WW-uitkering hebt als je zelf opstapt. Niet zo fijn, tenzij je natuurlijk al een nieuwe baan op het oog hebt. Meer informatie over de WW-uitkering lees je op deze pagina over werkloosheid.

Wat als mijn werkgever geen vast contract wil geven?

Is je werkgever niet bereid om je contract te verlengen of je na twee jaar een vast contract te geven? Dan loopt je contract helaas af en kun je geen nieuw tijdelijk contract krijgen. Natuurlijk kun je er ook zelf voor kiezen om je contract niet te laten verlengen. Houd er wel rekening mee dat je ook in dit geval meestal geen recht hebt op een uitkering.

Wil je nog meer informatie over een vast contract? Lees dan ook dit artikel over een vast contract op Jobbird.

Klaar om te solliciteren!

Toe aan een nieuwe baan? Bekijk dan ons aanbod vacatures en start met solliciteren.

Alles over contract