Nulurencontract

Heerlijk flexibel aan de slag als oproepkracht: tijdens de zomervakantie vol gas 40 uur werken, maar in die drukke periode ’t juist wat rustiger aan doen met alleen een zaterdagochtenddienst? Het kan met een nulurencontract. Maar wat houdt een nulurencontract precies in? En heb je dan als oproepkracht nergens recht op? Wij zochten het voor je uit.

Werk jij via YoungCapital?

Ben jij uitzendkracht via YoungCapital en heb jij een vraag over jouw contract?
Check dan onze FAQ’s.

Wat is een nulurencontract?

Een nulurencontract is bijna hetzelfde als elk ander arbeidscontract. Er is maar één belangrijk verschil: in een nulurencontract staat niet een vast aantal uren. De naam zegt het dus al. Jouw werkgever roept je op als hij of zij wat extra hulp nodig heeft. Dit wordt ook wel een oproepcontract of oproepovereenkomst genoemd. Daardoor kun je bijvoorbeeld de ene week 20 uur werken, terwijl je de week erna maar 4 uur werkt.

Relaxt aan het werk als oproepkracht, zou je denken. Jij kunt je eigen beschikbaarheid doorgeven, en je bent niet verplicht om een minimum aantal uren per week te werken. Maar vergeet niet dat dit ook voor je werkgever geldt. Hij of zij is jou óók niet verplicht om jou dan weer een minimaal aantal uren per week in te roosteren. En laat je bij een nulurencontract nou net alleen die uren uitbetaald krijgen die je daadwerkelijk hebt gewerkt. Werk je dus een aantal weken wat minder, dan ga je dit merken op jouw loonstrook.

Natuurlijk betekent dit niet dat je helemaal geen rechten hebt met een nulurencontract.

Wat zijn mijn rechten met een nulurencontract?

Ook met een nulurencontract moet jouw werkgever zich aan een aantal regels houden. Welke regels voor jou belangrijk zijn, hebben we hieronder op een rij gezet:

Recht op minimaal drie uur loon per oproep

Nulurencontract: de naam is niet helemaal juist. Je hebt namelijk recht op minimaal drie uur loon per oproep. Dit betekent dat als je wordt opgeroepen om te werken, je minimaal drie uur betaald krijgt. Ook als het maar voor een uurtje is.

Jouw werkgever is verplicht om je in te zetten

Jouw werkgever is verplicht om je in te zetten voor werk waar jij geschikt voor bent Een klein voorbeeld: jij hebt een nulurencontract als horecamedewerker bij een restaurant. Heeft jouw manager vanavond iemand nodig in de bediening, dan is hij of zij verplicht om jou in te zetten. Je manager mag hiervoor bijvoorbeeld geen uitzendkracht voor inschakelen.

Vakantiedagen bij een nulurencontract

Het aantal vakantiedagen en je vakantietoeslag hangen af van je gewerkte uren. Dit is dus anders dan bij een tijdelijk of vast contract, waarbij je vakantiedagen en -toeslag over je vast aantal uren wordt berekend. Ook goed om te weten: jouw vakantiegeld en -dagen wordt bij de meeste 0-urencontracten elke maand al meegestort met je salaris.

Nulurencontract en ziekte

Sta jij ingepland voor verschillende oproepdiensten, maar word je onverwachts ziek? Ook met een nulurencontract heb je recht op ziekengeld. Dit is minstens 70 procent van je loon over de afgesproken periode. Sta jij dus voor 10 uur ingepland, dan krijg je over die uren 70 procent van je loon uitbetaald. Let op: dit bedrag mag nooit lager zijn dan het minimumloon.

Nulurencontract en ontslag

Een werkgever mag jouw contract nooit zomaar opzeggen. Bijvoorbeeld door je simpelweg niet meer op te roepen. Heb je een nulurencontract voor bepaalde tijd? Dan eindigt je contract op die bepaalde einddatum, bijvoorbeeld over precies een jaar. Heb je een vast nulurencontract (onbepaalde tijd), dan kan deze alleen eindigen als je zelf ontslag neemt of als je ontslagen wordt. Belangrijk: jouw werkgever moet zich hierbij gewoon houden aan het ontslagrecht.

Alles over contract