NULURENCONTRACT

Heerlijk flexibel aan de slag als oproepkracht: tijdens de zomervakantie vol gas 40 uur werken, maar in een drukke periode juist wat rustiger aan doen met alleen een zaterdagochtenddienst? Het kan met een nulurencontract. Maar wat houdt een 0-uren contract precies in? En wat zijn jouw rechten en plichten met een nulurencontract? Wij zochten het voor je uit.

Werk jij via YoungCapital?

Ben jij uitzendkracht via YoungCapital en heb je een vraag over jouw contract?
Check dan onze FAQ’s.

Welke contracten zijn er voor oproepkrachten?

Allereerst: de betekenis van een oproepkracht is simpel gezegd dat jij komt werken wanneer jouw werkgever je oproept. Hierover maak je afspraken met je werkgever. Voor oproepkrachten zijn er drie verschillende oproepovereenkomsten: een oproepcontract met voorovereenkomst, een nulurencontract en een min-maxcontract. Er is sprake van een oproepovereenkomst als:

  • Je geen loon krijgt wanneer je niet werkt.
  • Het aantal uren werk niet is vastgelegd in een tijdvak van hoogstens een maand of hoogstens een jaar.
  • Je recht op loon ongelijkmatig (over dat tijdvak) is verspreid.

Jouw werkgever is verplicht om op de loonstrook te vermelden of er sprake is van een oproepovereenkomst.

Wat is een nulurencontract?

Een nulurencontract is bijna hetzelfde als elk ander arbeidscontract. Er is maar één belangrijk verschil: in een nulurencontract staat geen vast aantal uren. De naam zegt het dus al. Jouw werkgever roept je op als hij of zij extra hulp nodig heeft. Dit wordt ook wel een oproepcontract of oproepovereenkomst genoemd. Daardoor kun je bijvoorbeeld de ene week 20 uur werken, terwijl je de week erna maar 4 uur werkt.

Relaxed aan het werk als oproepkracht, zou je denken. Jij kunt je eigen beschikbaarheid doorgeven en je bent niet verplicht om een minimum aantal uren per week te werken. Maar vergeet niet dat dit ook voor je werkgever geldt. Hij of zij is óók niet verplicht om jou een minimaal aantal uren per week in te roosteren. En laat je bij een nulurencontract nou net alleen die uren uitbetaald krijgen die je daadwerkelijk hebt gewerkt. Werk je dus een aantal weken wat minder, dan ga je dit merken op jouw loonstrook.

Natuurlijk betekent dit niet dat je helemaal geen rechten hebt met een nulurencontract.

Wat zijn mijn rechten met een nulurencontract?

Ook met een nulurencontract moet jouw werkgever zich aan een aantal regels houden. Welke nulurencontract rechten en plichten voor jou belangrijk zijn, hebben we hieronder op een rij gezet:

Recht op minimaal drie uur loon per oproep

Nulurencontract: de naam is niet helemaal juist. Je hebt namelijk recht op minimaal drie uur loon per oproep. Dit betekent dat je minimaal drie uur betaald krijgt als je wordt opgeroepen om te werken. Ook als het maar voor een uurtje is.

Minstens vier dagen van tevoren

Jouw werkgever moet jou minstens vier dagen van tevoren oproepen voor werk. Gebeurt dit in minder dan vier dagen, dan ben je niet verplicht om te komen werken.

Jouw werkgever is verplicht om je in te zetten

Jouw werkgever is verplicht om je in te zetten voor werk waar jij geschikt voor bent. Een klein voorbeeld: jij hebt een nulurencontract als horecamedewerker bij een restaurant. Heeft jouw manager vanavond iemand nodig in de bediening, dan is hij of zij verplicht om jou in te zetten. Je manager mag hiervoor bijvoorbeeld geen uitzendkracht inschakelen.

Vakantiedagen bij een nulurencontract

Het aantal vakantiedagen en je vakantietoeslag hangen af van je gewerkte uren. Dit is dus anders dan bij een tijdelijk of vast contract, waarbij je vakantiedagen en -toeslag over je vast aantal uren wordt berekend. Ook goed om te weten: jouw vakantiegeld wordt bij de meeste 0-urencontracten elke maand al meegestort met je salaris.

Nulurencontract en ziekte

Sta jij ingepland voor verschillende oproepdiensten, maar word je onverwachts ziek? Erg vervelend en logisch als je wilt weten hoe het zit met ziekte bij een 0-uren contract. Maar goed nieuws: ook met een nulurencontract heb je recht op ziekengeld (je krijgt dus in de meeste gevallen gewoon doorbetaald). Dit is minstens 70 procent van je loon over de afgesproken periode. Sta jij dus voor 10 uur ingepland, dan krijg je over die uren 70 procent van je loon uitbetaald. Let op: dit bedrag mag nooit lager zijn dan het minimumloon. Deze regel geldt uiteraard voor een fulltime of parttime functie, maar ook met een 0-uren contract krijg je bij ziekte nooit minder uitbetaald dan het minimum.

Nulurencontract en ontslag

Een werkgever mag jouw contract nooit zomaar opzeggen. Bijvoorbeeld door je simpelweg niet meer op te roepen. Heb je een nulurencontract voor bepaalde tijd? Dan eindigt je contract op die bepaalde einddatum, bijvoorbeeld over precies een jaar. Heb je een vast nulurencontract (onbepaalde tijd), dan kan deze alleen beëindigen als je zelf ontslag neemt of als je ontslagen wordt. Belangrijk: jouw werkgever moet zich hierbij gewoon houden aan het ontslagrecht.

Wat is de opzegtermijn bij een nulurencontract?

De opzegtermijn van een nulurencontract is hetzelfde als de oproeptermijn, namelijk vier dagen. Als in jouw cao een kortere oproeptermijn is afgesproken, dan geldt deze termijn als opzegtermijn. Wil je een nulurencontract tussentijds opzeggen? Dit kan, mits dit in je arbeidsovereenkomst is opgenomen. Deze regels voor het oproepcontract gelden sinds 2020.

Wil je nog meer informatie over een nulurencontract? Lees dan ook dit artikel over een nulurencontract op Jobbird.

Klaar om te solliciteren!

Vond je dit handige tips? Nu je meer weet over een nulurencontract, is het tijd voor een nieuwe baan. Bekijk ons aanbod vacatures en start met solliciteren.

Alles over contract