Cognitieve vaardigheden: wat zijn het en hoe train je ze?

Cognitieve vaardigheden, je komt de term regelmatig tegen in vacatures of misschien wel in een assessment. Dat ze belangrijk zijn, snap je vast wel. Maar eh, wat bedoelen we nou eigenlijk met ‘cognitief’? YoungCapital maakt het voor eens en altijd duidelijk. Ook vind je hier meteen een lijst met voorbeelden en zeven handige tips om je cognitieve vaardigheden te trainen. Dat komt mooi van pas tijdens jouw volgende sollicitatie. En die regel je natuurlijk ook via YoungCapital. Check het huidige aanbod voor jouw opties.

Wat zijn cognitieve vaardigheden?

Eerlijk is eerlijk. Voordat je je deze skills een boost kan geven, moet je eerst weten wat cognitieve vaardigheden zijn. Daarom even een lesje linguïstiek: ‘cognitief’ komt van het Latijnse woord ‘cognoscere’, wat kennen of weten betekent. De term heeft voornamelijk te maken met het verwerken, interpreteren en terugvinden van informatie. Klinkt lekker breed, daarom kun je ‘cognitieve vaardigheden’ het beste zien als een categorie waar verschillende vaardigheden onder vallen die te maken hebben met je brein.

Belangrijk om te weten is dat je cognitieve vaardigheden zich ontwikkelen vanaf dat je kind bent. In principe gebeurt dat automatisch, en soms gaat dit net wat lastiger door cognitieve stoornissen of problemen. Zodra je ouder wordt, gaan je cognitieve skills langzaam achteruit. Daarom is het altijd handig ze bewust te trainen. Verderop bespreken we zeven tips om dat te doen.

Metacognitieve vaardigheden

En hoe zit het dan met metacognitieve vaardigheden? Die hangen samen met cognitieve skills. Als cognitie gaat over het opdoen van kennis en hoe je dit gebruikt in je dagelijks leven, dan gaat metacognitie over de manier waaróp je die kennis opdoet en onthoudt. Metacognitie speelt zich dus af op een hoger niveau dan cognitie. Daarom bedoelen we in veel gevallen eigenlijk metacognitieve vaardigheden als we het over cognitieve vaardigheden hebben.

Voorbeelden van cognitieve vaardigheden

Handiger dan uren nadenken over de betekenis van cognitieve vaardigheden, is een lijst met voorbeelden bekijken. Dan krijg je veel beter een beeld van wat de skills inhouden. Onder andere deze vaardigheden vallen onder cognitief en kom je weleens tegen op je werk:

  • taalvaardigheid;
  • besluitvaardigheid;
  • aandachtsvermogen;
  • probleemoplossend denken;
  • conceptueel denken;
  • inbeeldingsvermogen;
  • rekenen;
  • numeriek redeneren;
  • logisch redeneren;
  • analyserend vermogen;
  • verbanden leggen;
  • plannen;
  • ruimtelijk inzicht;
  • reactievermogen.

Dit waren maar een paar voorbeelden van cognitieve vaardigheden. Want als we ze allemaal opnoemen, zijn we nog wel even bezig. Onthoud daarom: als de vaardigheid iets te maken heeft met je leer- en denkvermogen, is het waarschijnlijk een cognitieve skill. Belangrijker is natuurlijk dat je begrijpt wat de specifieke skills inhouden. En dat je ze weet toe te lichten tijdens je sollicitatiegesprek. Dan heeft de werkgever zo door dat het met jouw cognitieve vaardigheden wel goed zit. Hoe je dit aanpakt lees je in onze sollicitatietips.

7 tips om je cognitieve vaardigheden te verbeteren

Hoe ouder je wordt, hoe meer je cognitieve vaardigheden achteruit gaan. Gelukkig gebeurt dat niet van de ene op de andere dag. Maar het kan zeker geen kwaad om je skills bewust te trainen, zodat je langer kunt genieten van je heldere brein. Hoe doe je dat precies, je cognitieve vaardigheden verbeteren? Check de tips hieronder.

1: Beweeg genoeg

Ja ja, we kennen deze tips inmiddels wel. Regelmatig bewegen is overal goed voor. Ook voor je cognitieve vaardigheden, waaronder je geheugen, besluitvaardigheid en productiviteit. Lekker tripjes naar de gym (blijven) maken dus!

2: Verbeter je slaapritme

Weer zo’n voor de hand liggende tip, maar dat maakt ‘m niet minder effectief. Een goede nachtrust doet echt wonderen voor je brein. Tijdens je slaap verwerk je namelijk je herinneringen. Als je goed slaapt, sla je informatie ook beter op. Lekker vroeg naar bed dus als je een tentamenweek of presentatie op de planning hebt staan.

3: Eet gezond

Gezond eten is sowieso al belangrijk, maar wist je dat het ook een positief effect heeft op je cognitieve vaardigheden? Het gaat dan vooral om je geheugen en leervermogen. Stop dus maar flink wat zalm, walnoten of spinazie in je winkelmandje.

4: Omring jezelf met anderen

Dit is een leuke voor de sociale vlinders onder ons: veel praten met anderen stimuleert je brein. Dat komt omdat je meerdere cognitieve vaardigheden gebruikt in gesprekken, zoals je aandachtvermogen, geheugen en taalvaardigheid. Als je in isolatie zit raak je sneller gestrest en gaan je cognitieve skills achteruit. Gelukkig hebben we corona al een tijdje achter de rug.

5: Leer een nieuwe taal

Heb jij een talenknobbel? Grote kans dat jouw cognitieve vaardigheden dan ook goed ontwikkeld zijn. Als je een nieuwe taal leert, groeien je hersenen namelijk. Zo word je beter in het linken van namen en gezichten. Geen gek idee dus, een cursus Spaans, Koreaans of Arabisch volgen in je vrije tijd.

6: Maak puzzels

Om specifieke cognitieve skills te trainen, zoals je geheugen of rekenvermogen, kunnen puzzels flink helpen. Op je smartphone of op internet vind je genoeg apps en programma’s waarmee je je brein kietelt. Nu hoef je natuurlijk niet dagelijks sudoku’s te maken als je daar geen zin in hebt. Het helpt al enorm als je af en toe een puzzel maakt om je hersenen fit te houden.

7: Organiseer je brein

Je kent het wel: hoe vervelend het ook is, je kamer opruimen zorgt voor een rustiger hoofd. Heb je er ook al eens aan gedacht om je hoofd op te ruimen? Klinkt een beetje gek, maar we bedoelen eigenlijk dat je vaker wat opschrijft en alle info op een logische manier organiseert. Noteer bijvoorbeeld welke afspraken je volgende week hebt en wat je morgen moet kopen in het winkelcentrum. Op die manier is het uit je hoofd en heeft je geheugen meer ruimte. Net als een SD-kaart.

Wil je liever actief aan de slag met je (cognitieve) vaardigheden? Dat kan met de Talent Trip van YoungCapital.

Veelgestelde vragen

  • Wat zijn de cognitieve vaardigheden?

  • Cognitieve vaardigheden hebben te maken met het verwerken, interpreteren en terugvinden van informatie. Het is een breed begrip waar veel vaardigheden onder vallen.

  • Voor welke banen zijn cognitieve vaardigheden belangrijk?

  • Eigenlijk voor alle banen, want er zijn veel verschillende cognitieve vaardigheden. Sommige jobs hechten meer waarde aan bepaalde skills en kiezen er dan voor om dit te testen in een assessment. Als dit zo is, lees je dat terug in de vacature.

  • Hoe verbeter je je cognitieve vaardigheden?

  • Er zijn verschillende oefeningen voor je cognitieve vaardigheden, zoals brain games als sudoku en kruiswoordpuzzels. Op deze pagina lees je meer tips om jouw cognitieve skills te trainen.

Alles over persoonlijke ontwikkeling