Vaardigheden

Vaardigheden, competenties, kwaliteiten, sterke en zwakke punten … help, which is which?! Tijdens het solliciteren krijg je een hoop van dit soort termen naar je hoofd geslingerd. Dus we snappen het als je daarvan in de war raakt. Daarom verklappen we op deze pagina de betekenis van vaardigheden, inclusief lijst met voorbeelden. Handig, want die kun je meteen overnemen voor in je motivatiebrief of noemen tijdens je sollicitatiegesprek. Wel als je er echt goed in bent, natuurlijk. En eh, vraag je je af wat nou het verschil is tussen competenties en vaardigheden? Ook dat weet je precies na het doorspitten van deze pagina.

Wat zijn vaardigheden?

Vaardigheden zie je vaak tussen de functie-eisen in een vacature staan. Denk aan concrete skills als ‘kennis van Java’ en ‘2 jaar ervaring in lesgeven’, maar ook vagere eisen als ‘communicatief sterk’. Simpel gezegd zijn vaardigheden of skills dingen waar je goed in bent en die je kunt trainen. Het zijn dus geen aangeboren karaktereigenschappen. Tuurlijk hebben jouw persoonlijk eigenschappen wel een connectie met je vaardigheden. Als je van nature empathisch bent, zijn je interpersoonlijke vaardigheden vaak sterker. Zo leer je bijvoorbeeld makkelijker om actief te luisteren.

Vaardigheden bestaan uit hard skills en soft skills. De betekenis van hard skills zijn die concrete en beroepsspecifieke skills waar we het eerder over hadden, bijvoorbeeld kennis van een taal of een heftruck kunnen besturen. Soft skills zijn wat vager. Dit zijn vaardigheden die je in elke baan wel nodig hebt, zoals samenwerken of feedback geven. Verderop geven we je voorbeelden van vaardigheden en we zetten er meteen bij of het een hard skill of soft skill is. Zo wordt het verschil nog duidelijker.

Verschil competenties en vaardigheden

Professionele en persoonlijke vaardigheden zijn dus dingen waar jij goed in bent, maar wat is dan het verschil tussen competenties en vaardigheden? Eerlijk: deze termen worden vaak door elkaar gebruikt. Zo vaak, dat ze in veel contexten hetzelfde betekenen. Daarom maken wij in onze competentie artikelen ook geen duidelijk onderscheid. Maar als je heel specifiek zoekt naar het verschil tussen vaardigheden en competenties, is het er wel. Competenties zijn breder. Ze bestaan uit alle vaardigheden, eigenschappen en kennis die jij gebruikt op je werk en in je privéleven. Je kunt vaardigheden of skills die als onderdeel van competenties zien. Misschien een duidelijker verschil: niet alle competenties kun je vanaf 0 leren. Een vaardigheid wel.

Lijst met voorbeelden van vaardigheden

Op zoek naar een vaardighedenlijst, bijvoorbeeld om nog beter te snappen wat de betekenis van skills is of om voorbeelden van vaardigheden te zien voor op je cv? We’ve got you.

Soorten vaardigheden Voorbeelden vaardigheden
Hard skill Spaanse taal
Soft skill Creatief denken
Hard skill Kennis van SEO
Soft skill Feedback geven
Hard skill Kennis van Java
Soft skill Coachen
Hard skill Heftruck besturen
Soft skill Conflictbeheersing
Hard skill Rijbewijs C
Soft skill Luisteren
Hard skill Photoshop
Soft skill Timemanagement
Hard skill HTML
Soft skill Zelfreflectie

Wat zijn mijn vaardigheden?

Fijn, die voorbeelden van persoonlijke vaardigheden. Maar hoe kom je erachter welke skills jij in huis hebt? The answer: zelfkennis. Hoe beter je jezelf kent, hoe makkelijker jij je vaardigheden kunt aanwijzen. Doe bijvoorbeeld een persoonlijke SWOT-analyse om achter je sterke en zwakke punten te komen. Of stel een 360 graden feedback formulier op waarin je je manager, collega’s, familie en vrienden vraagt naar jouw goede vaardigheden.

Ook een goeie tip: reflecteer op een vast moment op jezelf, bijvoorbeeld een keer per week of per maand. Kijk terug op alle vaardigheden die jij de afgelopen tijd hebt gebruikt, wat goed ging en waar je verbeterpunten ziet. Zo kom je er vanzelf achter welke skills jij hebt en bij welke nog werk aan de winkel nodig is. En eh, zodra jij weet welke belangrijke vaardigheden jij hebt, kun je die mooi op je cv zetten. Hoe je dit aanpakt, lees je in ons artikel over vaardigheden op je cv.

Vaardigheden ontwikkelen

Een groot deel van je persoonlijke ontwikkeling gaat over je vaardigheden ontwikkelen. Maar hoe pak je dat nou aan? Met onze tips komt dat wel goed:

  • Bepaal welke skill je wilt ontwikkelen. Voordat je aan de slag gaat, bepaal je natuurlijk eerst waar je aan wilt werken. Tip: vraag je manager om een POP-gesprek, waarin jullie samen over je persoonlijke ontwikkeling praten. Dit helpt je om een concreet doel te bedenken waar je echt achter staat.
  • Maak een planning met vaste leermomenten. Weet je inmiddels wat je doel is en welke vaardigheden je wilt ontwikkelen? Tijd om stappen te zetten om ernaar toe te werken. Met de SMART-methode stel je behapbare mini-doelen en dat helpt je om consistent aan je ontwikkeling te blijven werken. Ook slim: plan elke week (of elke twee weken) een moment in om aan je doelen te werken. Zo blijft het on top of mind.
  • Doe veel ervaring op. Je kunt wel met je neus in de boeken duiken, maar je leert vaardigheden pas echt zodra je ze in de praktijk brengt. Zo is het handig als je in theorie weet hoe je Java gebruikt, maar je moet deze programmeertaal natuurlijk wel eerst oefenen voordat je ’m onder de knie hebt. Dit geldt ook voor soft skills. Hoe vaker je ze toepast, hoe beter je er in wordt.
  • Vraag om feedback. Dan kom je er namelijk achter wat er goed gaat en waar nog verbeterpunten liggen. Stel bijvoorbeeld dat je aan je presentatie skills werkt. Als je na het geven van een presentatie feedback van de luisteraars verzamelt, weet je wat je bij de volgende presentatie beter kunt doen. Dit geef je de ruimte om jezelf optimaal te ontwikkelen.

Ontdekken wat je nog meer in huis hebt?

Check alle competenties en eigenschappen.


Key takeaways

  • Vaardigheden zijn dingen waar jij goed in bent en die je kunt trainen.
  • Competenties en vaardigheden worden vaak door elkaar gebruikt. Competenties zijn breder en omvatten ook eigenschappen die je niet vanaf 0 kunt leren.
  • In dit artikel vind je voorbeelden van verschillende vaardigheden voor werk.
  • Kom achter je persoonlijke vaardigheden door op jezelf te reflecteren, je omgeving om feedback te vragen en bijvoorbeeld een SWOT-analyse te maken.
  • Ontwikkel je vaardigheden door eerst een doel te stellen, dan een planning te maken, regelmatig te oefenen en om feedback te vragen.

Klaar om te solliciteren?



Veelgestelde vragen

  • Wat betekent vaardigheden?

  • Vaardigheden zijn dingen waar jij goed in bent en die je vanaf 0 kunt leren of ontwikkelen. Denk aan een nieuwe taal of communicatieve vaardigheden.

  • Wat zijn voorbeelden van vaardigheden?

  • Voorbeelden van vaardigheden zijn onder andere conflictbeheersing, kennis van Java, timemanagement en een heftruck besturen.

  • Wat is het verschil tussen kwaliteiten en vaardigheden?

  • Kwaliteiten zijn eigenschappen die je van nature hebt, zoals empathisch zijn. Deze kwaliteiten zijn lastig om te leren als je ze nog niet in je hebt, maar je kunt ze wel trainen. Vaardigheden kun je juist wél vanaf 0 leren, zoals actief luisteren of een programmeertaal.