Communicatieve vaardigheden: zo toon je ze aan tijdens je sollicitatie

Als je op zoek bent naar een nieuwe baan weet je vast wel dat werkgevers bijna altijd letten op je communicatieve vaardigheden. Niet gek, want je komt niet ver in het leven als je alles in je eentje wilt doen. En om samen te werken is communicatie key. Klinkt best logisch, maar hoe overtuig je je toekomstige baas ervan dat jouw communicatie skills top-notch zijn? En hoe verbeter je ze? YoungCapital heeft antwoorden voor je, net als toffe openstaande banen waarbij jouw communicatieve vaardigheden van pas komen.

Wat zijn communicatieve vaardigheden?

Even een stapje terug. Want voordat je jouw skills überhaupt kunt aantonen, moet je natuurlijk eerst weten wat communicatie vaardigheden zijn. Zie ze als een verzameling van vaardigheden die te maken hebben met het doorgeven van informatie van de zender naar de ontvanger(s). Goede communicatieve vaardigheden zorgen ervoor dat er zo min mogelijk mis gaat in de overdracht van info. In andere woorden, het voorkomt miscommunicatie.

Verschil met sociale vaardigheden

Communicatieve skills worden ook vaak sociale vaardigheden genoemd. Meestal bedoelen mensen hetzelfde met de twee termen, maar je kunt sociale skills ook als aparte categorie vaardigheden zien. Sociale vaardigheden gaan namelijk vooral over inlevingsvermogen, empathie en andere eigenschappen die te maken hebben met jouw relatie tot anderen. Een voorbeeld: je presenteert als een pro, maar houdt weinig rekening met hoe jouw verhaal overkomt. Wie weet kwets je er een van je collega’s mee. In dat geval heb je goede communicatieve vaardigheden, maar valt er wat te verbeteren aan je sociale skills.

Communicatieve vaardigheden voor op je cv

Het blijft misschien een vaag verhaal, die uitleg over communicatieve vaardigheden. Met wat voorbeelden snap je waarschijnlijk veel beter waar we het over hebben. Check hieronder een paar soft en hard skills binnen de communicatieve vaardigheden. Het verschil tussen de twee? Hard skills zijn concreter en horen bij een bepaald beroep of vakgebied. Soft skills gebruik je bij iedere baan en worden daarom ook wel ‘overdraagbare vaardigheden’ genoemd.

Communicatieve vaardigheden voorbeelden
Soft skills Hard skills
Actief luisteren Copywriting
Bemiddelen Persberichten opstellen
Feedback geven Prezi-presentaties maken
Interviewen Redigeren
Presenteren Webinars geven

Tip: zet een aantal goede communicatieve vaardigheden die je beheerst op je cv. Dan zien werkgevers meteen wat je in huis hebt.

Sollicitatiegesprek

Met communicatie skills op je cv hengel je die leuke baan helaas nog niet binnen. Het sollicitatiegesprek op zichzelf is ten slotte een vorm van communicatie, dus werkgevers zien dit gesprek vaak als de ultimate test voor jouw communicatieve vaardigheden. Maar geen zorgen. Volg de drie gouden tips hieronder en je laat sowieso een goede indruk achter.

  • Luister goed en actief. Herhaal zo nu en dan wat de spreker zegt om te checken of je het begrijpt. Zorg ervoor dat jouw antwoorden goed aansluiten bij de vragen.
  • Let op je lichaamshouding. Non-verbale communicatie is alles. Zit rechtop maar comfortabel, kijk je gesprekspartner aan en knik af en toe.
  • Stel verdiepende vragen. Schrijf van tevoren een aantal vragen op, maar stel tijdens je gesprek ook vragen die direct slaan op de informatie van de spreker.

5 tips om je communicatieve vaardigheden te verbeteren

Wil je werken aan je communicatie skills? Dat is altijd een goed idee, hoe goed je ook bent met communiceren. Hieronder noemen we vijf manieren waarop je dit kunt doen.

1: Volg een training communicatieve vaardigheden

Misschien een inkoppertje, maar dat maakt ‘m niet minder effectief. Op veel werkplekken heb je toegang tot trainingen voor je communicatie skills, maar ook op internet vind je interessante (gratis) cursussen. Tip: met de YoungCapital Talent Trip ontdek je meer over jouw talenten en train je je skills.

2: Vraag om feedback

Geef je een presentatie op werk? Of leid je een meeting? Vraag dan om uitgebreide feedback van jouw luisteraars. Neem deze goed in je op en neem het mee voor de volgende keer.

3: Observeer en luister

Je hebt op werk of school vast wel iemand die een ster is in voor een groep staan of prettig is om mee samen te werken. Vraag je af waarom je deze persoon bewondert. Daar haal je inspiratie uit voor je eigen skill boost.

4: Praat veel met anderen

Je traint je communicatie skills vaker dan je denkt. Niet alleen tijdens presentaties of meetings, maar ook in de pauze, bij het koffieapparaat en tijdens het rondje wandelen. Let ook tijdens deze informele gesprekken eens op je houding en manier van praten.

5: Oefenen!

Als je jouw communicatieve vaardigheden wilt verbeteren is dit een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Veranderingen merk je namelijk niet van de een op de andere dag. Het kan helpen om eens voor de spiegel te praten of jezelf op te nemen.

Veelgestelde vragen

  • Wat zijn de communicatieve vaardigheden?

  • Er zijn een hele hoop communicatie vaardigheden. Denk aan onder andere actief luisteren, bemiddelen, presenteren en schriftelijke communicatie. Op deze pagina vind je nog meer voorbeelden van communicatieve vaardigheden.

  • Waar heb je communicatie skills voor nodig?

  • Tijdens je carrière natuurlijk, maar ook in de rest van je leven. Op zoek naar een nieuwe baan waar jouw communicatieve vaardigheden kunnen shinen? Check het vacatureaanbod en solliciteer.

  • Hoe verbeter je je communicatieve vaardigheden?

  • Volg bijvoorbeeld een cursus communicatieve vaardigheden. Maar je kunt ook zelf aan je communicatie skills werken. Vraag om feedback, observeer anderen of neem jezelf op. Het gaat bij deze vaardigheden vooral om veel oefenen.

Alles over persoonlijke ontwikkeling