Feedback geven is een van de meest gebruikte skills op de werkvloer. Maar dat maakt het niet makkelijk. Want hoe vertel jij jouw favoriete collega’s dat ze hun werk niet goed doen? Hoe pak je feedback geven aan je leidinggevende aan? En wat doe je als een manager een opmerking maakt die niet door de beugel kan? Tricky situations, maar hoe meer je tegen een feedbackmoment op ziet, hoe hoger de berg wordt. Gewoon doen dus. Het liefst zo snel mogelijk. ‘Maar hoe dan?’ denk je nu vast. Lees lekker verder, dan kom je vanzelf achter de handigste tips.
Valkuilen en tips voor feedback geven
Feedback geven aan een collega kan spannend zijn, of dat nou je favoriete co-worker of een leidinggevende is. Check de onderstaande tips en valkuilen en houd ze in je achterhoofd wanneer je een feedbackgesprek voert. Wedden dat je dan vanzelf beter wordt in feedback geven?
1. Intentie van het gesprek
Je voorkomt een hoop miscommunicatie als je aan het begin van je gesprek aangeeft wat je ermee wilt bereiken. Geef je een aantal tips en tops over een tekst die je collega geschreven heeft of wil je het juist hebben over iets wat je collega zei tijdens de pauze? Zeg het en laat weten wat je uit het gesprek wilt halen. Dan weet de ander meteen waar die aan toe is. En niet te vergeten: vraag ook wat diegene zelf uit het gesprek wil halen.
2. Hou het bij jezelf
Bij feedback geven is het belangrijk om observaties als feit neer te zetten, maar je gevoelens en conclusies altijd vanuit jezelf te noemen. Feedback geven doe je daarom vanuit het ik-perspectief. Haal de mening van anderen er niet bij, want het gaat om wat jij ervaart. Benieuwd hoe dit er in de praktijk uitziet? Verderop in dit artikel vind je een aantal voorbeelden van hoe jij feedback kunt geven aan je co-workers.
3. Ruimte om te reageren
Geef de ander de ruimte om te reageren op de door jou gegeven feedback. Bijvoorbeeld door een stilte te laten vallen, hoe ongemakkelijk dat ook klinkt. Of door te vragen of de ander je heeft begrepen. Praat dus niet direct door als je je punt hebt gemaakt.
4. Wees to the point
Positieve feedback geven is belangrijk, maar kijk uit dat je jouw kritiekpunten niet te veel verpakt in een positief laagje. Dan loop je namelijk het risico dat je verhaal niet goed aankomt. Draai ook niet om je verhaal heen.
5. Luister naar de ander
Stel je open voor wat de ander te zeggen heeft over jouw feedback. Lukt het niet om het eens te worden? Agree to disagree en neem even afstand. Laat vervolgens de mening van de ander bezinken en ga over een week nog eens samen zitten. Wie weet komen jullie dan wel tot een oplossing.
Feedback geven: 6 voorbeeldzinnen
Feedback geven aan een collega is niet makkelijk. Gelukkig helpen onze voorbeeldzinnen je op weg.
Opbouwende feedback geven
- ‘Na je presentatie van vanochtend vroeg je niet aan je teamleden of er nog vragen waren. Het zou in mijn ogen een fijne toevoeging zijn als je voortaan vraagt of mensen nog vragen hebben, dan geef je jouw teamleden de mogelijkheid om input te geven op de presentatie.’
- ‘Het lijkt me beter om je ideeën verder uit te werken voordat je ze aan het team presenteert. Dan zorg je ervoor dat iedereen weet waar je het over hebt en we allemaal op één lijn zitten.’
- ‘Ik wil het even hebben over de e-mail die je gisteren stuurde. De mail kwam namelijk bot op mij over en ik denk dat je je communicatieve skills kunt verbeteren door wat empathischer te zijn in je berichten.’
Positieve feedback geven
- ‘Tijdens de presentatie viel me op dat je veel oogcontact maakte met het publiek. Dat droeg echt bij aan de betrokkenheid van de luisteraars.’
- ‘Ik merk dat je altijd openstaat voor feedback en dat waardeer ik. Het toont namelijk dat je bereid bent om te blijven groeien.’
- ‘Het viel mij op dat je het team motiveerde tijdens de deadline crisis van vorige week. Jouw positieve houding was hierbij echt aanstekelijk.’
Feedback geven is al eng, maar feedback vragen misschien nog wel enger. Weten hoe je straks zonder angst op je collega afstapt om feedback te vragen? In ons artikel over feedback vragen lees je er alles over.
Key takeaways
- Van feedback kunnen jij en anderen leren en daarom is feedback geven zo belangrijk.
- Let er bij feedback geven op dat je je collega vertelt waar je feedback over wilt geven en dat je niet om je verhaal heen draait. Geen diegene ook de ruimte om te reageren.
- Kom je er samen niet uit? Neem dan even afstand van elkaar (agree to disagree) en ga later nog eens zitten om de punten samen door te nemen.
Tijd om te solliciteren
Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.
Veelgestelde vragen
-
Wat is constructieve feedback geven?
-
Hoe geef je constructieve feedback aan een collega?
-
Hoe kun je goede schriftelijke feedback geven?
-
Hebben jullie een voorbeeld van hoe ik schriftelijk feedback kan geven?
Bij constructieve feedback geef je feedback aan een ander zodat diegene daar beter van kan worden. Constructieve feedback wordt ook wel opbouwende feedback genoemd.
Wanneer je opbouwende feedback wilt geven aan een collega, houd je rekening met een aantal punten. Zo geef je duidelijk aan wat je wilt bereiken met het gesprek en geef je je collega de kans om te reageren op de door jou gegeven feedback.
Schriftelijk feedback geven is eigenlijk niet anders dan een feedbackgesprek. Het is hierbij vooral belangrijk dat je jouw gevoelens en de conclusie van je feedback vanuit jezelf noemt.
Schriftelijk feedback geven gaat bijvoorbeeld zo: ‘Ik wil het met je hebben over de mail die je gisteren stuurde naar mij. De mail kwam voor mijn gevoel bot over en ik denk dat het helpt als je een andere tone of voice aanhoudt.