Sociale vaardigheden: wat zijn het en hoe verbeter je ze?

Niet iedereen is een social butterfly, en daar is op zich niets mis mee. Maar goede sociale vaardigheden maken veel situaties wel een stuk makkelijker, duidelijker en minder awkward. Niet alleen privé, maar ook op werk. Niet gek dus dat veel werkgevers het belangrijk vinden dat je social skills in orde zijn. Kunnen die van jou wel een boost gebruiken? Met onze tips en tricks werk je doelgericht aan je sociale vaardigheden. Bye ongemakkelijke stiltes, hi fijne connecties met leuke mensen.

Wat zijn sociale vaardigheden?

Als je aan de slag wilt met je social skills is het belangrijk om te weten waar je precies aan gaat werken. Wat zijn sociale vaardigheden nou eigenlijk? Kort gezegd zijn het alle vaardigheden die je dagelijks gebruikt in de omgang met anderen. Deze skills zorgen ervoor dat je op een goede en positieve manier met anderen kunt omgaan. Denk aan inlevingsvermogen, betrokkenheid en goed kunnen luisteren. Hoe beter deze skills zijn, hoe beter je met anderen kunt connecten. Verderop in dit artikel vind je meer sociale vaardigheden voorbeelden.

Verschil tussen communicatieve en sociale vaardigheden

Good to know: soms wordt met sociale en communicatieve vaardigheden hetzelfde bedoeld. Maar je kunt de twee ook als aparte categorieën zien. In dat geval gaat het bij communicatieve vaardigheden om het overbrengen van informatie van zender naar ontvanger(s). Terwijl sociale vaardigheden dus skills zijn die te maken hebben met jouw relatie tot anderen.

Het kan bijvoorbeeld dat je je heel goed kunt inleven in de moeilijke situatie van een collega, maar dat je het lastig vindt om de juiste woorden te vinden om je collega te steunen. Met je social skills zit het dan wel goed, maar in de communicatie gaat het mis. Dit voorbeeld laat meteen zien dat sociale en communicatieve vaardigheden nauw met elkaar verbonden zijn.

Voorbeelden van sociale vaardigheden

Genoeg uitgelegd, tijd voor voorbeelden. Daar kun je er niet genoeg van hebben als je wilt weten wat sociale competenties of vaardigheden precies zijn en wat er allemaal onder deze categorie valt. Je checkt ze in de lijst hieronder.

 • Goed kunnen luisteren;
 • voor jezelf opkomen;
 • je mening durven geven;
 • omgaan met kritiek;
 • hulp vragen;
 • conflicten kunnen oplossen;
 • interesse tonen in een ander;
 • rekening houden met gevoelens van anderen;
 • omgaan met emoties;
 • nee zeggen als iemand je probeert over te halen;
 • een gesprek gaande houden;
 • jezelf goed en positief kunnen presenteren.

Let op dat dit niet alle sociale vaardigheden zijn die er bestaan. Als het om een skill gaat die te maken heeft met jouw relatie tot anderen, is de kans groot dat het een social skill is.

4 tips om je sociale vaardigheden te verbeteren

Al vanaf de kleuterklas werk je aan je social skills. Waar het toen samen spelen, samen delen was, rol je tegenwoordig van de ene in de andere sociale situatie. Voel jij je nooit helemaal chill op een netwerkborrel of vallen er net iets te vaak ongemakkelijke stiltes tijdens de lunchpauze met collega’s? Het is nooit te laat om daar iets aan te doen. Nope, ook niet als je je een sociaal onhandige 20- of 30-something voelt en denkt dat er aan jou niks meer te doen is. Het is mogelijk om je social skills te verbeteren, en wij weten hoe.

Tip 1: Vraag om feedback

Spannend, maar effectief: feedback vragen aan anderen. Je kunt dit het best vragen aan mensen die je goed kent en vertrouwt, zoals een vriend, je leidinggevende of een collega waar je fijn mee samenwerkt. Wat vinden zij van jouw sociale vaardigheden en wat kun je verbeteren? Voel je niet aangevallen als je kritiek krijgt. Benader de feedback professioneel en zie het als een kans om aan jezelf te werken. Het kan ook helpen om je niet alleen op de tips, maar ook op de tops te focussen. Het benadrukken en verder ontwikkelen van jouw sterke kanten is ook een manier om aan je social skills te werken.

Je hebt natuurlijk niks aan feedback als je er vervolgens niks mee doet. Schrijf de punten daarom op en maak er meetbare doelen van waarmee je aan de slag kunt. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de SMART-methode.

Tip 2: Werk aan je zelfvertrouwen

We kunnen je nu vertellen dat je meer vragen moet stellen, beter naar anderen moet luisteren en jezelf voortaan aan alles en iedereen moet voorstellen als je socialer wilt zijn. Maar da’s waarschijnlijk makkelijker gezegd dan gedaan als je dit niet gewend bent. Begin daarom bij het begin en kweek meer zelfvertrouwen. Dit doe je het best door het geloof in je eigen kunnen te vergroten. Bijvoorbeeld door aan de doelen te werken die je hebt opgesteld aan de hand van de gekregen feedback. Als je merkt dat je vooruitgang boekt krijgt je zelfvertrouwen een boost. Je sociale vaardigheden groeien dan vaak vanzelf mee.

Tip 3: Volg een training

Als je het graag professioneel aanpakt kun je ook met een cursus of training aan de slag. Met een sociale vaardigheden training werk je aan je algemene social skills of verdiep je je in een specifiek onderdeel. Denk aan lichaamstaal, charisma of een professionele houding. Er zijn daarnaast (online) talloze boeken en andere tools te vinden waarmee je je sociale vaardigheden traint.

Ben je nog op zoek naar een goede manier om aan jouw (sociale) vaardigheden te werken? Check dan onze Talent Trip eens. Met dit programma vol trainingen, workshops en coaching geef je jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling een flinke boost.

Tip 4: Oefenen, oefenen, oefenen

Just do it. Als je je sociale vaardigheden wilt verbeteren moet je oefenen, oefenen, oefenen. Dit kan thuis, in je sociale leven en op je werk. Je kunt zelfs extra momenten creëren om je skills nog meer te trainen. Bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te gaan doen of vaker sociale evenementen te bezoeken. Zo worden je skills sterker en sterker.

Veelgestelde vragen

 • Wat zijn sociale vaardigheden?

 • Dat zijn de vaardigheden die je gebruikt in de omgang met anderen. Sterke social skills zorgen ervoor dat je goed connect met anderen.

 • Waarom zijn sociale vaardigheden belangrijk?

 • Sterke sociale vaardigheden zijn onmisbaar bij het opbouwen en onderhouden van relaties. Zowel privé als op je werk. Zo is het met goede sociale vaardigheden makkelijker om samen te werken. Sterke social skills werken ook in je voordeel bij een sollicitatiegesprek en helpen bij het opbouwen van een netwerk.

 • Hoe kan ik mijn social skills verbeteren?

 • Dat kan op diverse manieren. Ga bijvoorbeeld aan de slag met een sociale vaardigheden training. In ons artikel vind je 4 tips om je sociale vaardigheden te verbeteren. Check ze en ga zelf aan de slag.

Alles over persoonlijke ontwikkeling