Burn-out door je werk

We hebben allemaal weleens met werkstress te maken. Het werk wordt je dan teveel en de taken blijven zich opstapelen, en dit kan weer leiden tot een burn-out door je werk. Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 6 mensen een paar keer per maand last heeft van burn-outklachten. Je bent dan overwerkt en het is tijd om serieus naar je lichaam te luisteren. Maar hoe ga je hiermee om? Je leest het hieronder.

Wat is een burn-out?

Burn-outs door werk, ze komen steeds vaker voor onder jongeren. Steeds meer werkgevers zien dat jongeren uitvallen door een burn-out die voortkomt uit privéomstandigheden, prestatiedruk of (werk)stress. Nu vraag je je misschien af wat een burn-out dan is. Zie het als een elastiek die je te ver uitrekt. Op een gegeven moment knapt het elastiek omdat er zoveel druk op staat. De simpelste taken, zoals je mails wegwerken of een vergadering bijwonen, kosten je dan enorm veel moeite. Dit komt omdat je dan te maken hebt met verschillende symptomen die bij een burn-out horen, zoals:

  • concentratieproblemen;
  • slaapproblemen;
  • angst- en paniekaanvallen;
  • piekeren;
  • hoofdpijn;
  • duizeligheid;
  • pijn op de borst;
  • hartkloppingen;
  • buikpijn.

Verschil tussen overspannenheid en een burn-out door werk

Waar het op neerkomt, is dat overspannenheid nog omkeerbaar is en de herstelperiode nogal kort is ten opzichte van een burn-out. Overspannenheid ontstaat namelijk in een korte periode van een aantal weken tot een aantal maanden. Neem je de oorzaak van de stress weg? Dan verdwijnen de klachten veel sneller dan bij een burn-out. Als je een burn-out door je werk hebt, ben je een langere tijd (vaak een aantal maanden) achter elkaar overbelast en over je grenzen gegaan. Alle reserves zijn opgebruikt en je bent totaal uitgeput. De herstelperiode van een burn-out door je werk is daarom veel langer dan bij een overspannenheid, namelijk 6-12 maanden.

Wat moet ik doen als ik burn-out klachten herken?

De vraag ‘Heb ik een burn-out?’ spookt misschien al een tijdje door je hoofd. Daarom zit je nu natuurlijk op deze pagina. Vermoed je dat je een burn-out hebt door je werk? Dan is het verstandig om langs je huisarts of bedrijfsarts te gaan. Die kunnen de burn-out vaststellen en met je bespreken wat je het beste kunt doen om weer beter te worden. Denk aan jezelf ziek melden bij een burn-out en de Ziektewet ingaan. Daarnaast is het goed om, als je de eerste tekenen van een burn-out herkent, met iemand te praten. Of dat nou je leidinggevende of iemand anders in je directe omgeving is, maakt niet uit.

Herstellen van een burn-out

Wanneer je weer gaat werken na een burn-out, ligt aan je situatie. Vaak duurt zo’n herstelperiode tussen de 6 en 12 maanden, maar worst case scenario ben je langere tijd uit de running. Bij een actieve aanpak gaat het herstel van je burn-out een stuk sneller. Denk aan bezoekjes aan een psycholoog of gesprekken met jouw leidinggevende. Je kunt ook tijdelijk minder gaan werken, bijvoorbeeld om je burn-out klachten te verminderen. Het kan ook zijn dat je na je burn-out juist minder gaat werken, omdat je eerst moet re-integreren. Je stelt dan samen met je werkgever (en eventueel met de hulp van de bedrijfsarts) een opbouwend werkschema op.

Ander werk na een burn-out

Dat je na je burn-out geen zin hebt om weer te gaan werken bij je huidige werkgever, is helemaal niet zo gek als je denkt. Je bent tenslotte niet zomaar in een burn-out beland. Misschien lag de werkdruk te hoog, waren je collega's niet aardig, of was de balans tussen werk en privé onmogelijk. Wat je reden ook was, het is niet voor niets misgegaan. Het is dan ook niet gek dat je na je burn-out weer met tegenzin naar je werk gaat. Tips van ons: ga gewoon lekker op zoek naar een nieuwe, frisse en uitdagende job. And it’s your lucky day: YoungCapital heeft een overvloed aan geweldige vacatures die je kunnen helpen bij het vinden van een nieuwe uitdaging.

Key takeaways

  • Burn-outs komen vaak voort uit privé omstandigheden, prestatiedruk, of werkstress.
  • Verschillende symptomen van een burn-out zijn onder andere piekeren, hoofdpijn, duizeligheid, pijn op de borst, en hartkloppingen.
  • Een burn-out door je werk is niet hetzelfde als overspannenheid. Bij overspannenheid ben je namelijk vaak maar kort uit de running en verdwijnen de klachten sneller.
  • Wanneer je het idee hebt dat je tegen een burn-out aanloopt, is het belangrijk om in gesprek te gaan met je werkgever. Ook kun je de hulp van de bedrijfsarts of je huisarts inschakelen.
  • Het kan zijn dat je na een burn-out geen zin hebt om weer aan het werk te gaan. Als dit gevoel blijft aanhouden, is het verstandig om op zoek te gaan naar een andere baan.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Wat zijn de symptomen van een burn-out?

  • Wanneer je te maken krijgt met een burn-out, heb je vaak verschillende klachten. Denk aan hoofdpijn, duizeligheid, pijn op de borst, hartkloppingen en buikpijn. Ook klachten als concentratieproblemen, slaapproblemen, angst- en paniekaanvallen en piekeren komen vaak voor bij een burn-out.

  • Werken met een burn-out, is dat handig?

  • Met een burn-out op het werk zitten: is dat nou wel zo handig? Kort gezegd, vaak niet. Als je dat namelijk wel doet, ben je straks alleen maar verder van huis. Gun jezelf daarom rust om te herstellen. En maak je geen zorgen, jezelf ziek melden op je werk door een burn-out is niets om je voor te schamen.

  • Ik heb een burn-out, hoe lang mag ik niet werken?

  • De gemiddelde herstelperiode van een burn-out ligt tussen de 6 en 12 maanden. Bij terugkomst voer je vaak tijdelijk minder werkzaamheden uit. Zo voorkom je dat je binnen de kortste keren weer met een burn-out op de bank zit.

  • Wanneer mag ik weer werken na mijn burn-out?

  • Wanneer je weer mag werken na je burn-out, ligt aan je situatie. Sommige mensen zijn een half jaar uit de running en anderen zelfs langer dan een jaar. Gesprekken met je psycholoog en leidinggevende kunnen je in ieder geval helpen om sneller te herstellen.

  • Is het hebben van een burn-out na je vakantie ook mogelijk?

  • Na je vakantie een burn-out? Ja hoor, dat kan gebeuren. Die break van werk kan tijdelijk stress verlichten, maar als je terugkomt naar de dagelijkse sleur, kunnen die stressoren weer volop toeslaan. Vergeet dus niet om goed voor jezelf te zorgen tijdens én na je vakantie.