Newsroom

Persbericht

46 procent meer sollicitaties binnen logistiek door coronacrisis

25-03-2020

Nederlandse jongeren solliciteren sinds de coronacrisis massaal op een baan in de logistiek, zo blijkt uit recente cijfers van recruitmentspecialist YoungCapital. Sinds het begin van de crisis is het aantal sollicitaties voor chauffeur, koerier of transportmedewerker explosief toegenomen met 46 procent procent. In de afgelopen week (16 t/m 22 maart) kwamen er 2.359 sollicitaties binnen in tegenstelling tot 1.620 in de week voor de eerste tekenen van corona in Nederland (17 t/m 23 februari). Hiermee is het aandeel van sollicitaties op de beroepsgroep logistiek nu 26 procent van het totaal aantal sollicitaties dat bij YoungCapital binnenkomt.

“Wat we met werkend Nederland op dit moment meemaken is natuurlijk vreselijk”, zegt Ineke Kooistra, CEO YoungCapital. “Gezonde bedrijven moeten noodgedwongen mensen ontslaan en medewerkers die baanzekerheid hadden, zitten nu in een hele onzekere periode. Daarnaast zorgt de tijdelijke NOW-regeling (Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud) nog voor veel onduidelijkheid binnen onze sector. Samen proberen we zo goed en zo kwaad als het gaat, op dit moment de arbeidsmarkt draaiende te houden. Het is mooi om te zien dat onze flexwerkers dat ook zo ervaren en massaal zijn gaan solliciteren naar banen waar op dit moment zoveel behoefte aan is.” Naast de logistiek ziet YoungCapital ook een stijging in de sollicitaties binnen de (thuis)zorg, kinderopvang en secretariële beroepen. 

Waar de arbeidsmarkt aan de ene kant hoogtij viert, ligt het werk bij sommige branches nagenoeg stil en worden vacatures on hold gezet. In de horeca ziet YoungCapital een forse daling van 87 procent in sollicitaties. Ook de sollicitaties in de retail/detailhandel zijn met 54 procent flink gedaald. “Dat is een ramp voor deze sectoren”, geeft Ineke aan. “Wij wensen al deze ondernemers natuurlijk veel sterkte de komende periode. Laten we hopen dat deze nachtmerrie snel over is.”

Over YoungCapital
Recruitmentspecialist YoungCapital brengt jongeren en werkgevers samen via een (bij)baan, traineeship of opleiding, zodat zij elkaar kunnen helpen groeien. Ze kunnen veel van elkaar leren: werkgevers hebben de ervaring en vakkennis, jongeren stellen de verfrissende vragen. Zij zitten nog niet vastgeroest in patronen en zijn daarmee onmisbaar voor vernieuwing. Met een gemiddelde leeftijd van 28 jaar zijn de 1.300 medewerkers van YoungCapital zelf het levende bewijs van de impact die jongeren kunnen maken.

 

Share me!