Zet jij je werktelefoon écht uit tijdens je vakantie, of check je toch nog even de mail en whatsappjes? Grote kans dat jij lijdt aan werk-fomo. Whut, bestaat dat ook al? Jazeker. Aangezien jij het grootste gedeelte van je week vult met werken, is het niet gek dat je bang bent om iets te missen als je met vakantie gaat. Stel nou dat die belangrijke klant ineens een nieuwe aanvraag doet of je work-bestie plotseling ontslag neemt. Dan wil je wel op de hoogte zijn, toch? Natuurlijk niet. Werk-fomo is hartstikke ongezond, dus zet je telefoon uit als je op het strand ligt.
Wat is werk-fomo?
Werk-fomo, oftewel de fear of missing out op werk, is de angst om belangrijke updates, kansen of veranderingen op je werk te missen. Het voelt alsof je altijd ‘aan’ moet staan, zelfs als je eigenlijk vrij bent. Die ene gemiste meeting kan info bevatten die je niet mocht missen en dat mailtje van je manager gaat vast over iets wat je nét niet helemaal goed hebt overgedragen.
Vooral jongeren voelen de druk om altijd bereikbaar en up-to-date te zijn. In je privéleven ben je altijd bereikbaar via de socials dat neem je mee in je werkleven. Je wilt laten zien dat je gemotiveerd bent en bewijzen dat je onmisbaar bent. Maar let op, juist door rust te nemen, behoud je jouw young energy. Dus wees niet bang om je werk-fomo uit te zetten. Echt, je collega's overleven het wel zonder je, en jij ook zonder hen.
Werk-fomo vs. carrière-fomo
Naast werk-fomo is er ook zoiets als carrière-fomo. Da’s dan weer de angst om leuke banen te missen en niet alles uit je loopbaan te halen. Als je op LinkedIn de zoveelste ‘I’m happy to announce that…’ post voorbij ziet komen, dan kan het soms lijken alsof anderen altijd twee stappen voorlopen op jouw carrière. Maar guess what? Da’s helemaal niet waar. Iedereen deelt vooral de highlights, niet de struggles erachter. Die droomjob van je studiegenoot? Misschien werkt diegene zich uit de naad of blijkt het toch niet zo geweldig als het lijkt. Carrière-fomo geeft net als werk-fomo een onterecht gevoel van angst.
Werk-fomo symptomen
Stiekem weet je best dat jij last hebt van werk-fomo, maar je zit nog een beetje in de ontkenningsfase. Tijd om de waarheid onder ogen te komen. Herken jij jezelf in één of meer van deze symptomen? Dan heb je last van werk-fomo.
- Je leest buiten werktijd berichten in whatsappgroepen van werk.
- Op vakantie lees je je mail en chats, ook al heb je jouw taken aan een ander overgedragen.
- Je voelt je onrustig als je werktelefoon niet binnen handbereik ligt.
- Extra taken neem je aan, ook als je agenda al uitpuilt.
- Je checkt LinkedIn om te zien of concullega’s stappen maken.
- Op werkberichten reageer je altijd, zelfs ’s avonds of in het weekend.
- Je hebt moeite met echt ontspannen, want werk zit altijd in je hoofd.
Werk-fomo voorkomen en genezen: 5 tips
Werk-fomo is een veelvoorkomend probleem. Het kan leiden tot stress, een verminderde focus en uiteindelijk zelfs een burn-out of burn-on. Je bent altijd bezig met wat je niet wilt missen, in plaats van te genieten van je vrije tijd. Wat je eigenlijk wilt? Werk-jomo. Oftewel: joy of missing out op werk. Het besef dat je niet alles hoeft mee te krijgen en dat het juist lekker is om soms even offline te zijn. Minder stress, meer ontspanning en uiteindelijk zelfs beter werk leveren. Klinkt goed, toch? Tijd om die werk-fomo om te zetten in werk-jomo.
Tip 1. Zet je meldingen uit
Ping! Daar gaat weer een bericht. Zet je werkmeldingen op je telefoon buiten werktijd uit. Hier kun je zelfs een automatische timer voor instellen, als het je niet op eigen kracht lukt.
Tip 2. Laat je laptop op werk liggen
De meeste werkgevers hebben wel iets van kluisjes voor werknemers om persoonlijke spullen op te bergen. Maak er een gewoonte van je laptop aan het einde van je werkdag achter slot en grendel te stoppen. Morgen is er weer een dag.
Tip 3. Stel een OOO-mail in
Laat ze maar lekker mailen, die collega’s of klanten. Met een out of office mail (OOO-mail) weten ze in ieder geval dat ze niet direct antwoord hoeven te verwachten. Vermeld een contactpersoon voor dringende zaken en draag belangrijke taken over. Zo kun jij met een gerust hart offline gaan.
4. Neem de tijd voor een goede overdracht
Werk-fomo komt vaak voort uit het gevoel dat je iets belangrijks vergeet of achterlaat. Voorkom dat door aan het einde van je werkdag een to-dolijst te maken voor de volgende dag. Zo weet je precies wat er nog moet gebeuren en kun je met een gerust hart afsluiten. Oefen ermee op de Dag van de Checklists, bijvoorbeeld.
5. Zet vrije tijd in je agenda
Jouw vrije tijd is net zo serieus als een werkafspraak. Zet afspraken in je agenda voor sporten, hobby’s of sociale momenten en houd je eraan.
Key takeaways
- Betekenis: werk-fomo is de angst om om belangrijke updates, kansen of veranderingen op je werk te missen. Hierdoor sta je altijd ‘aan’, zelfs in je vrije tijd.
- Symptomen: bijvoorbeeld werkmail buiten werktijd checken, altijd op werkberichten reageren en niet echt kunnen ontspannen.
- Tips: zet meldingen uit, laat je werkspullen op kantoor, stel een OOO-mail in, maak een overzichtelijke to-dolijst en plan je vrije tijd net zo serieus als werk.
FAQs
Wat is werk-fomo?
Werk-fomo betekent fear of missing out op werk. Het is de angst om iets belangrijks op werk te missen, zoals updates, kansen of veranderingen.
Wat is carrière-fomo?
Carrière-fomo is de angst om leuke banen of carrièrekansen mis te lopen.
Wat zijn symptomen van werk-fomo?
Je voelt de drang om buiten werktijd je mail en werkberichten te checken, vindt het moeilijk om werk echt los te laten en bent bang dat je achterloopt op collega’s als je niet constant ‘aan’ staat.
Hoe kom je van fomo op het werk af?
Probeer eens onze tips uit voor werk-jomo, zoals je werklaptop in een kluis opbergen en vrije tijd inplannen in je agenda. Is dat niet de oplossing? Check onze vacatures en vind een baan met een betere work-life balance.