Je klikt maandagochtend je mailbox open… en niks. Geen nieuwe taken, geen updates, zelfs geen ‘goedemorgen’ in de chat. Is dat het begin van quiet firing? Kan, maar het hoeft natuurlijk niet. Maar daarvoor is het wel handig om te weten wat stil ontslag precies betekent. En, welke signalen kun je herkennen als je stiekem ontslagen wordt? Daarover, en over hoe je het beste om kunt gaan met quiet firing lees je hier meer. Want één ding is zeker: jij laat niet zomaar met je sollen.
Wat is quiet firing?
De letterlijke vertaling van quiet firing is stil ontslag. Het is een tactiek van werkgevers om medewerkers geruisloos te laten vertrekken, zonder ze officieel te ontslaan. Je krijgt bijvoorbeeld minder verantwoordelijkheden, saaie klusjes en nauwelijks nog feedback. Meetings, budgetten en kansen om te groeien verdwijnen, terwijl je collega’s en leidinggevende je steeds vaker negeren. Het doel van je werkgever is simpel: jou ongemakkelijk maken zodat je uit eigen beweging vertrekt.
Verschil quiet firing en quiet quitting
Een andere trend op de werkvloer is quiet quitting. Waar de werkgever bij quiet firing aan zet is, is de medewerker dat bij quiet quitting zelf. Het werkt precies het tegenovergestelde. Je doet nog nét wat er van je gevraagd wordt, maar stopt met die extra uren en goodwill. Voorstanders van quiet quitting zeggen dat deze mindset zorgt voor een goede work-life balance. Anderen zeggen dat dit ook een vorm van stil ontslag nemen is.
Waarom word ik ‘quiet fired’?
Werkgevers houden zich bezig met sluipontslagen om kosten en gedoe te besparen. Zo komen er geen dure ontslagvergoedingen en juridische procedures aan te pas. Met quiet firing vermijden ze dus ingewikkelde gesprekken en risico’s. Soms past jouw rol niet meer in de nieuwe plannen of bedrijfscultuur. In plaats van tóch met je om tafel te gaan, hopen ze dat jij zelf vertrekt zonder officieel ontslag. Quiet firing voelt dus heel oneerlijk aan. Want hoewel jij gewoon een (misschien wel vast) contract hebt, word je stilletjes aan zonder pardon de deur gewezen.
5 signalen dat je stiekem ontslagen wordt
Heb je het gevoel dat je langzaam buitengesloten wordt op werk, maar twijfel je of het écht quiet firing is? Hmm… het knagende idee dat je input ineens niet meer telt, is een duidelijk signaal. Meer signalen dat je stil ontslagen wordt zijn onder andere:
1. Minder taken. Je verantwoordelijkheden worden stapsgewijs minder. De gave projecten verdwijnen, jij houdt alleen de standaard klusjes over.
2. Geen feedback. Waar je eerder regelmatig beoordelingsgesprekken had, hoor je nu niets meer. Je krijgt dus geen complimenten én kritiek meer.
3. Weinig meetings. In je inbox krijg je geen invitations voor team- en projectoverleggen meer. Hierdoor mis je belangrijke updates en kun je geen input leveren op de besluiten.
4. Onbereikbare leidinggevende. Nog zo’n red flag. Je manager reageert steeds minder op je e-mails of chatberichten. Je voelt je aan je lot overgelaten.
5. Niet verder groeien. Opleidingsbudgetten, trainingen en doorgroeimogelijkheden zijn er, maar niet voor jou. Jouw ontwikkeling stopt terwijl die van je collega's doorgaat.
Wat kun je doen tegen quiet firing?
Zodra je merkt dat er sprake is van quiet firing, is het tijd om het heft in eigen handen te nemen. Met deze concrete acties doorbreek je de stilte en zorg je dat jij zelf aan zet blijft.
- Plan een gesprek met je manager
Vraag om een one-on-one met je leidinggevende. Bespreek daarin bijvoorbeeld dat je merkt dat er taken zijn verdwenen en vraag wat er nog van jou verwacht wordt in je functie.
- Documenteer alles
Bewaar e-mails en chats. En het is bij quiet firing ook handig om na elke meeting op papier te zetten welke afspraken er zijn gemaakt en wat jouw acties zijn. Leg ook vast welke taken je hebt afgerond, welke deadlines je hebt gehaald en wanneer. Zo kun je later bewijzen dat je er alles aan hebt gedaan om je werk goed te doen en voorkom je discussies over jouw inzet.
- Schakel HR in
Lukt praten met je manager niet? Vraag dan een neutraal gesprek met HR om je contract, taken en rechten door te nemen. En als HR niet meewerkt kun je altijd nog de ondernemingsraad of een vertrouwenspersoon inschakelen. Zo doe je er echt alles aan om het intern op te lossen. Dien hierna eventueel een formele klacht in of zet juridische stappen.
- Zoek medestanders
Deel je ervaringen met collega’s of de vakbond. Samen sta je sterker tegen sluipontslagen.
- Ga op zoek naar een volgende stap
Update je cv en LinkedIn-profiel. Bekijk onze vacatures of vraag eens rond in je netwerk. Zo heb je al een plan B klaar als je het quiet firing zat bent.
Key takeaways
- Quiet firing is een tactiek van werkgevers om werknemers op een stille manier te ontslaan, dus zonder een formele ontslagprocedure.
- Werkgevers doen aan quiet firing om kosten en gedoe te besparen.
- Signalen dat je stiekem ontslagen wordt zijn dat je minder taken, feedbackmomenten en meetings hebt. Ook is je manager onbereikbaar en zijn er geen groeikansen.
- Wat kun je doen tegen quiet firing? Ga bijvoorbeeld in gesprek met je manager of HR. Leg alles vast en ga alvast zelf op zoek naar een nieuwe baan.
FAQs
Wat is quiet firing?
Quiet firing is een tactiek van werkgevers om werknemers op een stille manier te laten vertrekken. Ze volgen dus geen formele ontslagprocedure, maar geven je bijvoorbeeld minder taken en feedback.
Wat is het verschil tussen quiet firing en quiet quitting?
Quiet firing is een actie vanuit de werkgever, quiet quitting is een actie vanuit de werknemer.