YOUNGCAPITAL BLOG

Iets extra’s doen naast je baan of studie? Met een side hustle verdien je meer geld, bijvoorbeeld om te sparen voor die wereldreis, of ontwikkel je jezelf op persoonlijk en professioneel vlak. Misschien heb je het wel voorbij zien komen op TikTok of in je direct omgeving: tips om zo snel mogelijk extra moneys te verdienen. Hoe scoor je zo’n goede side hustle? YoungCapital geeft je tips en suggesties, zonder dat we het mooier maken dan het is.

 

Wat is een side hustle?

Als we de term letterlijk vertalen, krijg je ‘bijbaan’, maar een side hustle is niet altijd hetzelfde als die krantenwijk of weekendbaan in de horeca. Het is namelijk een bezigheid naast je fulltime of parttime job of studie. Meestal met als doel om extra geld te verdienen naast je baan. Dit kan wel een bijbaan zijn, maar er zijn ook genoeg andere mogelijkheden voor bijverdiensten naast je baan of studie.

Waarom een side hustle?

Lijkt dit je wel wat? Bedenk dan eerst waarom je op zoek bent naar een goede side hustle. Daar baseer je namelijk je keuze op. Misschien herken je jezelf wel in een van deze redenen:

  • Extra geld verdienen naast je baan of studie.
  • Een (nieuwe) skill ontwikkelen.
  • Beginnen met freelancen of een eigen bedrijf opzetten naast de zekerheid van een vast inkomen.

Het kan natuurlijk ook dat je meerdere reden hebt om iets naast je vaste job of studie te gaan doen, maar wees je bewust van de belangrijkste reden en kies je side hustle daar op uit.

 

9 ideeën voor een goede side hustle

Je kiest je side hustle dus uit aan de hand van wat je ermee wilt bereiken. Hieronder geven we je vast 9 ideeën om inspiratie op te doen. Onze pro tip? Kies ook als je vooral geld wilt bijverdienen naast je baan voor een side hustle waar je iets uithaalt op de lange termijn. Een skill die je later weer kunt gebruiken in je carrière, bijvoorbeeld. Zo creëer je een echte win-winsituatie voor jezelf.

 

Een ‘gewoon’ bijbaantje

Klinkt niet heel spannend, maar er is niks mis met een extra baantje naast je wekelijkse bezigheden. Sterker nog, als je vooral geld wilt verdienen naast je werk of studie is dit vaak je beste optie. Je krijgt namelijk meteen een salaris en hoeft niks van 0 op te bouwen. Waar je dan aan kunt denken? Een krantenwijk of bijbaan als bezorger, bijvoorbeeld. Dat kan vaak al vanaf een paar uur per week. Let wel op als je hiernaast een andere baan hebt. Je kunt dan bij jouw side hustle je loonheffingskorting niet aanzetten.

Tip: wij bieden allerlei bijbanen aan in ons vacatureaanbod. Wie weet staat jouw volgende side hustle er wel tussen.

 

Cursussen geven

Er bestaat overal wel een cursus voor, van mindfulness tot aan pottenbakken en websites bouwen. Heb jij een bijzondere skill of interesse en lijkt het je tof om andere mensen hierover te leren? Ga dan cursussen geven. Dat is goed voor je communicatie skills, je kan er flink wat mee verdienen en je bouwt echt iets voor jezelf op. Houd er rekening mee dat je meestal zzp’er wordt als je hiermee begint, dus lees je in over het aanvragen van een KvK.

 

Freelancen uitproberen

Net even wat anders, maar vergelijkbaar: je kunt ook gaan freelancen naast je vaste baan of studie. Dit is vooral interessant als je een creatieve skill hebt, zoals schrijven, fotograferen of illustreren. Wie weet maak je straks wel bruiloftsfoto's, doe je copywriting werk op freelancebasis of mag je kinderboeken illustreren voor een uitgever. Zo ontwikkel je jezelf en zodra je een naam voor jezelf hebt opgebouwd, verdien je er nog goed geld mee ook. Wie weet kun je na een tijdje wel volledig overstappen naar freelancewerk. Dan is zo’n side hustle vanuit huis de perfecte manier om het freelancen uit te proberen.

 

Zelfgemaakte producten verkopen

Creatieve skills kun je aan een ander leren of op opdracht uitvoeren, maar zelf creatieve producten maken en verkopen is ook een optie. Misschien ben je wel goed in bakken en lijkt het je tof om taarten (op bestelling) te maken en verkopen. En om je nog meer ideeën te geven: sieraden, kostuums en wenskaarten kun je ook allemaal zelf maken en verkopen via een eigen website, Etsy of je favoriete socialmediaplatform. Zo maak je van je hobby een goede side hustle waarmee je wat extra kunt bijverdienen naast je vaste baan of studie.

 

Tweedehands spullen opknappen en doorverkopen

Als spullen from scratch maken niet helemaal je ding is, denk dan eens aan tweedehands spullen opknappen en doorverkopen. Oude fietsen inkopen, opknappen en weer doorverkopen, bijvoorbeeld. Of verdiep je in upcycling en maak hele nieuwe producten uit oude spullen, zoals summer shorts uit kapotte spijkerbroeken. Deze kun je dan weer op Vinted, Marktplaats of andere platforms verkopen. Deze side hustle is lekker creatief, goed voor het milieu en mooi voor je portemonnee!

 

Oppassen

Een gouwe ouwe: oppassen op de kinderen van je buren, tante of vriend van je ouders. Dit is misschien wel een van de makkelijkste side hustles (als je van kinderen houdt, tenminste), want vaak kun je gewoon chillen op de bank met Netflix, terwijl de kinderen op bed liggen. Een goede optie dus als je meer geld wilt verdienen naast je baan of studie.

 

Start een hondenuitlaatservice

Ben je meer van de honden dan van de kinderen? Begin een hondenuitlaatservice. Dat betekent win-win, want je krijgt meteen je dagelijkse beweging in de aanwezigheid van een schattige furry friend.

 

Bijles geven

Een van de populairste side hustles voor studenten: bijles geven. Online vind je diverse platforms waarop je je kunt aanmelden als bijlesdocent. Zo fris je je eigen kennis op, oefen je met lesgeven en feedback geven, en verdien je ook nog eens lekker bij.

 

Streamen op Twitch of YouTube

Als je het liefst wilt bijverdienen naast je baan vanuit huis en een echte gamer bent, heb je er misschien al eens aan gedacht om streamer te worden. Je streamt dan op een platform als Twitch of YouTube terwijl je je favoriete game speelt. Hoe regelmatiger je dit doet, hoe meer je een naam en fanbase opbouwt, waardoor je er uiteindelijk lekker mee bij kunt verdienen. Bijvoorbeeld door samenwerkingen met bedrijven te starten en hun producten te promoten tijdens je streams.

 

Genoeg opties dus om lekker extra geld te verdienen naast je baan of studie, en misschien zelfs jezelf te ontwikkelen. Tip: onze recruiters helpen je graag bij het vinden van een passende side hustle aan de hand van jouw wensen en situatie. Neem daarvoor gerust contact op met de YoungCapital-vestiging bij jou in de buurt.

 

FAQ

Wat zijn goede side hustles?
Dat ligt er maar net aan waarom jij op zoek bent naar een side hustle. Word bijvoorbeeld freelancer, ga cursussen geven, start met upcycling en verkoop je producten of neem een bijbaan.

Hoe kan ik zo snel mogelijk geld verdienen?
Check of wij een leuke bijbaan voor je hebben. Dat blijft de snelste manier om geld te verdienen zonder dat je daarvoor flink wat moet opbouwen.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.