Wat is een aanbevelingsbrief?

De naam zegt het eigenlijk al. Een aanbevelingsbrief is een brief waarin jij wordt aanbevolen. Deze brief wordt geschreven door iemand met wie je hebt samengewerkt. Iemand die jou goed kent en een goede beschrijving kan geven van hoe je functioneert. Dit kan een oud-manager zijn, maar ook een scriptie- of stagebegeleider. Jij bepaalt (meestal) zelf door wie je de aanbevelingsbrief laat schrijven.

Waarom een aanbevelingsbrief?

Op sommige vacatures komen héél veel reacties binnen. Als meerdere sollicitanten geschikt zijn, is het voor organisaties vaak lastig om iemand te kiezen. En daarom zijn aanbevelingsbrieven zo handig. Want, het zegt veel over jou als je één of meerdere goede aanbevelingsbrieven hebt. Dan zijn er blijkbaar oud-werkgevers, docenten of begeleiders die enthousiast over je zijn.

Een tweede pluspunt: met een aanbevelingsbrief maak je een betrouwbare indruk. Je kunt zelf natuurlijk vol trots je positieve eigenschappen benoemen, maar hoe fijn is het als iemand anders dit bevestigt? Jouw toekomstige werkgever of onderwijsinstelling ziet jou in een aanbevelingsbrief even door de ogen van een ander. En dat is een fijn perspectief, als er een hoop sollicitanten zijn.

Een aanbevelingsbrief schrijven

Niet meteen verder scrollen als je zelf geen aanbevelingsbrief hoeft te schrijven. Ook voor jou is het namelijk belangrijk om te weten wat er (ongeveer) in een aanbevelingsbrief staat. Dan kun je daar gericht naar vragen, of kun je checken of jouw ontvangen aanbevelingsbrief goed is. Je wilt tenslotte niet met een brief aankomen die eigenlijk niet zoveel zegt. Dus, wat is belangrijk om te melden? Komt-ie:

  • De relatie tussen jou en degene die de aanbevelingsbrief schrijft. Jullie kunnen bijvoorbeeld ex-collega’s zijn, maar de schrijver kan ook jouw oude manager of stagebegeleider zijn. Het moet duidelijk zijn welke functie of rol jullie beiden hadden tijdens de samenwerking en wanneer en hoe lang de samenwerking heeft geduurd.
  • Hoe jij als persoon bent. Denk aan je positieve karaktereigenschappen en je manier van (samen)werken.
  • Welke vaardigheden je hebt, het liefst passend bij de functie waar je voor solliciteert. Ben je bijvoorbeeld goed in technisch tekenen, organiseren of in de Franse taal? Zorg ervoor dat het in de aanbevelingsbrief staat, inclusief voorbeelden. Is jouw talent bijvoorbeeld helemaal tot uiting gekomen in een bepaald project dat je hebt opgepakt? Bingo! Een goed voorbeeld voor in de brief.
  • De aanbeveling, duh. Het moet duidelijk zijn dat de briefschrijver jou aanbeveelt aan de organisatie waar je hebt gesolliciteerd.

Voorbeeld aanbevelingsbrief

Of je nou als (toekomstig) werknemer, stagiair of student een voorbeeld aanbevelingsbrief wilt, of als werkgever, wij hebben er alvast eentje voor je gemaakt. Niet om deze letterlijk te kopiëren (hoe persoonlijker, hoe beter), maar wel om een idee te geven van hoe zo’n aanbevelingsbrief eruitziet. Een voorbeeld kan nooit kwaad, toch?


---

[contactgegevens zender]
[contactgegevens ontvanger]
[plaats]: [datum]

Betreft: Aanbevelingsbrief [naam]

Geachte [naam contactpersoon],

In de afgelopen [aantal] jaar heb ik intensief samenwerkt met [naam]. [Naam] werkte in de functie van [functie] en ik was in deze periode zijn/haar leidinggevende.

[Naam] heeft altijd een positieve bijdrage geleverd aan de organisatie. Ik ken [naam] als iemand die [opsomming positieve eigenschappen]. Daarnaast heeft hij/zij veel verstand van zaken op het gebied van [vakgebieden]. Dit blijkt bijvoorbeeld uit [voorbeeld(en) uit de praktijk].

Aangezien ik een hele positieve ervaring heb met [naam], kan ik hem/haar ten zeerste aanbevelen voor de toekomstige functie als [functie]. Mocht u vragen hebben, dan kunt u zeker contact met mij opnemen.

Met vriendelijke groet,

[handtekening]

[naam]

---

Wil je nog meer tips over het schrijven van een aanbevelingsbrief? Bekijk dan ook dit artikel met tips over het schrijven van een referentiebrief.

Referentiebrief en getuigschrift

Er bestaat niet alleen zoiets als een aanbevelingsbrief, maar een referentiebrief en een getuigschrift komen ook voor. No stress: je hoeft ze niet alledrie te hebben. Zo is een referentiebrief eigenlijk hetzelfde als een aanbevelingsbrief, al wordt het woord ‘aanbevelingsbrief’ een stuk vaker gebruikt bij sollicitaties. Heb je geen brief, maar wel een referentie? Dat kan ook! Lees daarom nog even verder op de pagina’s over referenties en referentiebrieven. En check meteen de nodige informatie over getuigschriften. Je weet wat ze zeggen: een goed begin is het halve werk.

   

Sollicitatietips