YOUNGCAPITAL BLOG

“Zeker een kwartier lang rende ze naakt door de winkel, terwijl de beveiliging haar probeerde te pakken.”

supermarkt

Kassamedewerker in een supermarkt is nog steeds een van de populairste bijbaantjes voor scholieren en studenten. Beetje scannen, praatjes maken en het geld stroomt binnen. Toch? Of zit er meer achter het werk als kassamedewerker? We vroegen het aan Rebecca* (21), die drie jaar achter de kassa werkte bij een supermarkt in Hoofddorp.

Hoe en waarom werd je kassamedewerker in de supermarkt?

“Ik was 17 en wilde een scooter. ‘Leuk,’ zeiden mijn ouders, ‘maar die betaal je zelf.’ Via vriendinnetjes hoorde ik dat de supermarkt mensen zocht. Ik vulde een formuliertje in en mocht de volgende dag al langskomen. Ze vroegen hoe mijn kamer eruitzag. ‘Netjes’, antwoordde ik. Wat ook echt waar was. Vijf minuten later was ik aangenomen. Ik werkte twee avonden en soms op zondag. Zo’n elf uur per week. Dat kon ik goed combineren met school.”

Het lijkt zo’n makkelijke baan. Of is het moeilijker dan we denken?

“Nee hoor. Gewoon producten scannen, beleefd zijn en glimlachen. Op mijn eerste dag keek ik een uurtje mee met iemand, daarna draaiden we een halfuur de rollen om. Dat was het inwerken. Daarna werd ik in het diepe gegooid. Als ze maar geen air miles willen verzilveren, dacht ik dan. Maar ook dat leerde ik snel genoeg.”

Wat weten mensen niet over werken achter de kassa?

“Vaak zeggen mensen: ‘Ah, joh. Houd maar!’ Dan laten ze royaal wisselgeld bij je liggen. Maar dat mag je als kassamedewerker niet aannemen. Je mag geen geld in je zakken hebben. Als je wordt gepakt − ook al is het maar 20 cent − dan word je op staande voet ontslagen. En in de kassa stoppen is ook niet goed, want dan heb je aan het einde van de dag een kasverschil.”

Waar had je echt een hekel aan?

“Aan mensen die vijf minuten voor sluitingstijd nog uitgebreid gaan shoppen, na het afrekenen pas om een tasje vragen, of erachter komen dat ze geen portemonnee bij zich hebben als je alles al gescand hebt. En aan mijn sjaaltje. Dat onding zakte de hele tijd af, ging los of zat niet netjes.”

supermarkt

Jij ziet wat mensen allemaal in hun mandje stoppen. Eet Nederland een beetje gezond?

“Geen idee. Ik was zo op de automatische piloot bezig dat ik echt niet keek naar wat ik allemaal scande. Laat staan dat ik er een oordeel over had.”

Wat viel je op aan je klanten?

“Dat mensen zo vaak dezelfde flauwe grapjes maken. ‘Wilt u de bon?’ vroeg ik bijvoorbeeld. En dan zei zeker één op de vier: ‘Nee hoor, ik vertrouw je op je blauwe ogen’ of ‘Ik kan het toch niet declareren, HAHAHA.’ Hilarisch.”

Maakte je weleens wat geks mee?

“Niet vaak, over het algemeen is het veel van hetzelfde. Maar één keer kwam een slonzige vrouw van in de veertig bij ons langs. Ze had een lange, vieze trenchcoat aan met crocs eronder. Duidelijk dronken stond ze bij mij aan de kassa met twee flessen wijn, die ze probeerde af te rekenen met zuurtjes.

Ik probeerde haar uit te leggen dat ik toch echt geld wilde hebben, maar dat had geen enkele zin. Toen de beveiliging eraan kwam, rende ze snel de winkel weer in en trok ze haar jas uit. Bleek ze daaronder volledig naakt te zijn! Zeker een kwartier lang rende ze op haar crocs door de winkel, terwijl de beveiling haar probeerde te pakken.”

Wat vond je het leukste aan jouw baan als kassamedewerker?

“Mijn collega’s, dat waren echt mijn vrienden. We deden vaak leuke dingen samen na werktijd. Ik hield ook veel van de praatjes en het persoonlijk contact met trouwe klanten. Van die oude dametjes die onthielden dat je een proefwerk Duits had gehad en dan vroegen hoe het was gegaan. Met sommige mensen bouw je echt een band op.”  

Ben jij ook op zoek naar een leuke bijbaan bij jou in de buurt? Check dan hier al onze supermarkt-vacatures.

*Rebecca heet in het echt geen Rebecca. We waren bereid haar naam te fingeren, in ruil voor eerlijke antwoorden over werken achter de kassa in een supermarkt.

 

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.