YOUNGCAPITAL BLOG

Of je nu econoom, technicus, medicus of creatieveling bent, mentale kracht en weerbaarheid zijn cruciaal voor succes in je loopbaan en in je leven. Gebruik deze methodes om onverslaanbaar te worden.
Zeven methodes om mentaal sterker te worden

Je mentale kracht lijkt in veel opzichten op je spierkracht. Beide kun je versterken door te trainen. Maar waar je voor je spieren naar de sportschool gaat, heb je voor je mentale kracht andere trainingsvormen nodig. 

Deze zes methodes mogen niet in jouw mentale work-out ontbreken: 

Methode 1: omarm verandering

Merk je dat je steeds op een bepaald punt blijft steken in je carrière? Blijf niet mopperen, maar doe eens een stap opzij en kijk kritisch naar hoe je normaal gesproken te werk gaat. En gooi het vervolgens over een totaal andere boeg. 

Een bekend voorbeeld is de Amerikaanse Hannah Phan, die na talloze afwijzingen besloot om haar keurige cv het raam uit te gooien. In plaats daarvan maakte ze een creatieve video die ze via Twitter stuurde aan de baas van Sliderocket, één van de hotste bedrijven in Silicon Valley. Daarna werd ze aangenomen!

Ook van plan om je cv in de papierversnipperaar te duwen en een flitsende video-sollicitatie te maken die bedrijven omver blazen? Bekijk dan eens onze tips & tricks voor een video-cv!

Methode 2: durf risico’s te nemen

Het klinkt tegenstrijdig, maar ook aan het vermijden van risico’s kleeft een risico: het gevaar van stilstand, gevolgd door achteruitgang. 

Om je grenzen te verleggen en de kansen in je leven te zien en te grijpen, moet je eerst uit je comfortzone treden. Doe daarom iets wat je nooit durfde te doen, en wees niet bang om te falen. Kijk naar Virgin-baas Richard Branson, die van risico’s nemen zijn lifestyle heeft gemaakt. Veel mensen verklaarden hem voor gek toen hij naast zijn platenzaken een luchtvaartmaatschappij begon. Maar het is wel duidelijk wie er gelijk had. 

Methode 3: gebruik het verleden als les voor de toekomst 

Iedereen maakt weleens fouten. Ze kunnen heel gênant, lastig, of zelfs gevaarlijk zijn. So be it. Fouten zijn pas echt erg, als je ze niet gebruikt om van te leren. Los daarom ieder probleem op en analyseer vervolgens wat je in de toekomst anders kunt doen.

Zeven methodes om mentaal sterker te worden

Methode 4: blijf positief

De vraag is natuurlijk: hoe blijf je positief als je baas je ideeën blijft afkraken of die ene collega zich telkens aangevallen voelt door wat jij zegt? Gebruik op zulke momenten deze techniek: erken je negatieve gevoelens, en focus je daarna direct op een positief en compleet ander onderwerp. Je zult zien dat het werkt, ook bij anderen!

Methode 5: vier succes en leg vervolgens de lat weer ietsje hoger 

Heb je een geslaagd project afgeleverd, een nieuwe klant gestrikt of gewoon een krappe deadline gehaald? Vier het! Haal positieve energie uit grote en kleine overwinningen. Gebruik vervolgens die energie om te bedenken hoe je het de volgende keer nóg iets beter, creatiever of slimmer kunt aanpakken. Zo blijf je jezelf uitdagen! 

Methode 6: houd oog voor het totaalplaatje

Wat is succes? Dat hangt helemaal af van waar je naartoe wilt met je carrière. Wil jij het ultieme succesverhaal schrijven over het opbouwen van een bedrijf? Wil je een team naar de top helpen met jouw leiding en inspiratie? Of wil je een gezin stichten en een perfecte balans tussen werk en privé bereiken? Wat jouw einddoel ook is, houd het voor ogen en sta regelmatig even stil om te checken of je nog op koers ligt. 

Houd je mentale conditie op peil

Nog iets wat je mentale en fysieke kracht gemeen hebben: om ze op peil te houden moet je regelmatig blijven trainen. Gelukkig geldt ook dat hoe beter je conditie is, hoe meer plezier je beleeft aan je dagelijkse work-out. Of het nu gaat om je spieren, of om je hoofd. Succes!

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.