YOUNGCAPITAL BLOG

Veel Nederlandse studenten en werknemers in het Verenigd Koninkrijk (VK) zitten met de handen in het haar. Wat voor gevolgen heeft de Brexit voor ons? Het is nu vooral nog speculeren. Wel kan YoungCapital jou op de hoogte brengen van de speculaties die nu de ronde doen:

werken/studeren in de UK

Ik ben student in Engeland, wat nu?
Een kleine 7.000 Nederlanders volgen een volledige bachelor- of masteropleiding in het VK. Volgens een artikel op de website van de NOS kunnen studenten die nu in Engeland studeren, rustig ademhalen. Deze studenten hebben namelijk een contract bij de universiteiten in het VK. Deze contracten kunnen niet zomaar ongeldig worden gemaakt. Ook diploma’s die zijn behaald, hebben gewoon nog evenveel waarde.

Met een flinke zak geld kom je er wel
Studenten die van plan zijn om te gaan studeren, moeten wel rekening houden met veranderingen. Dit hangt allemaal af van het feit of het Verenigd Koninkrijk beslist om wel of niet meer mee te doen met het Erasmus-programma van de EU. De Britten zouden bijvoorbeeld ook net als IJsland en Zwitserland een uitzonderingspositie kunnen krijgen. Met het zogeheten Erasmus+-programma krijgen EU-studenten in die landen alsnog een beurs.

Als het programma definitief stopt, dan kan het voor Nederlandse studenten heel erg duur worden om in het VK te studeren. Nederlandse studenten betalen nu nog hetzelfde collegegeld als de Britten, ongeveer 11.500 euro. In Schotland is een bachelorstudie zelfs helemaal gratis. Na de Brexit zal dit bedrag verdubbelen. Aan het University College Londen moeten studenten na de Brexit zelfs 41.000 euro per jaar betalen!

Maar niet alleen de studenten zijn boos over de Brexit. Ook de Britse universiteiten zien een Brexit met angst tegemoet. Er staan namelijk 5 miljard euro en 125.000 Europese studenten op het spel. Veel Britse universiteiten hebben daarom gezamenlijk een brandbrief gestuurd.

 

werken/studeren in de UK

Ik werk in Engeland, wat nu?
Nederland is een van de EU-landen die het meeste last zullen hebben van de gevolgen van de Brexit. Nederland handelt namelijk veel met het VK en ook veel Nederlandse bedrijven zijn gevestigd op het Britse eiland.

Het is allemaal nog even gissen wat precies de gevolgen zijn voor Nederlanders die werken in het Verenigd Koninkrijk. Dit hangt namelijk allemaal af van de onderhandelingen die plaatsvinden op dit moment. En vooral hoe open de Britten vervolgens willen staan voor immigranten. De eurosceptische ‘UK Independence Party’ wil bijvoorbeeld ervoor zorgen dat er een visum met puntensysteem komt. Een immigrant mag dan alleen komen als zijn of haar beroep gewild is in Engeland.

werken/studeren in de UK

Het zal nog zeker twee jaar duren voordat Engeland volledig weg is uit de EU. In de tussentijd kunnen veel studenten en werknemers zich voorbereiden op de hiervoor genoemde veranderingen. Politici in het Hogerhuis van Groot-Brittannië zeggen zelfs dat het nog negen jaar kan duren. Het is dus nog even afwachten, niets is op het moment nog zeker.

Deel dit artikel

Blijf lekker hangen. Lees deze posts.