WONEN IN BULGARIJE

Jouw avontuur in Bulgarije

Tijdelijk wonen en werken in het buitenland. Is dat een uitdaging die jij wel ziet zitten? Dan is het een goed idee om je te oriënteren op alle opties. Bulgarije is misschien niet het eerste land waar je aan zult denken, maar het is zeker het overwegen waard. Waarom? Nou, wat dacht je van de lage kosten voor levensonderhoud in Bulgarije? En de prachtige culturele steden? Hierover vertellen we meer op deze pagina. Ook leggen we uit wat je allemaal moet regelen als je tijdelijk wilt wonen in Bulgarije en geven we interessante weetjes over de lifestyle. Wil je weten waarmee je rekening moet houden als je ook in het land wilt werken? Dat lees je op onze pagina over werken in Bulgarije.

Benieuwd naar de banen in Bulgarije die wij op dit moment aanbieden? Bekijk dan onze openstaande vacatures in Bulgarije. Wie weet staat jouw droombaan er wel tussen.

Waarom wonen in Bulgarije?

We noemden net al even de lage levenskosten en de rijke cultuur in Bulgaarse steden, maar dat is natuurlijk niet de enige reden waarom je voor Bulgarije zou kiezen als je tijdelijk in het buitenland wilt wonen. Benieuwd of het land iets voor jou is? Hieronder sommen we de voor- en nadelen van wonen in Bulgarije op.

Voordelen van wonen in Bulgarije

 • Bulgarije een ouderwets land? Helemaal niet! De steden zijn hypermodern en bieden alles wat jij nodig hebt. Maar het land heeft ook traditionele stadjes met prachtige oude gebouwen. Een heerlijke combi van modern en traditioneel, dus.
 • In het weekend duiken of toch liever skiën? In Bulgarije hoef je helemaal niet te kiezen. Je kunt namelijk duiken in het oosten van het land, in de Zwarte Zee. Het populairste skigebied is het Piringebergte in het zuidwesten.
 • Niet alleen de dagelijkse boodschappen in Bulgarije zijn goedkoop, ook de huurprijzen zijn hartstikke laag. Gemiddeld betaal je maar een kwart van de huur die je in Nederland zou betalen.
 • Bulgarije is (nog) niet zo toeristisch. Dat betekent dat je van het land en de locals kunt genieten zonder dat je in een uitsluitend internationale omgeving bent waar je moeilijk uitkomt. Dus zoek je authenticiteit als je wilt werken in het buitenland? Dan is Bulgarije zeker een optie voor jou.
 • Bulgarije staat bekend als zon- en skibestemming, maar wist je dat het land ook prachtige natuurgebieden heeft die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan? Als natuurliefhebber kom je dus ook zeker aan je trekken in het land.

Nadelen van wonen in Bulgarije

 • Je hebt dit misschien al eens gehoord: Bulgarije is het armste land van de EU. Natuurlijk heeft dat ook voordelen voor jou, zoals de lage levenskosten, maar misschien vind je het lastig om hiermee om te gaan. Dan is dit wel iets om rekening mee te houden.
 • Niet iedereen spreekt goed Engels in Bulgarije. Dat komt vooral door de invloed van Rusland; de meeste Bulgaren spreken beter Russisch dan Engels. Dus als je het Engels graag als houvast gebruikt, houd er dan rekening mee dat je het beste de jongere generatie Bulgaren aan kunt spreken als je de weg kwijt bent.
 • Wil je voor een langere periode in het buitenland wonen en werken? Als je langer dan drie maanden in Bulgarije wilt blijven heb je een visum nodig en dat proces kan redelijk verwarrend zijn. Maar laat dit je niet tegenhouden als graag wilt wonen in Bulgarije. Het beste kun je contact opnemen met de Bulgaarse ambassade in Nederland, zij weten precies wat je allemaal nodig hebt.

Bulgarije

Kosten van wonen in Bulgarije

Dus hoe laag zijn de kosten van het levensonderhoud in Bulgarije nou echt? Goed nieuws: dat het goedkoop is om te wonen in Bulgarije is echt waar. Bijna alle dagelijkse en maandelijkse kosten liggen een flink stuk lager dan in Nederland. Dat is te verklaren doordat het het minimumloon in Bulgarije veel lager ligt dan in Nederland. Dit is namelijk omgerekend € 332,- per maand, tegenover € 1.701,- in Nederland. Het gemiddeld inkomen in Bulgarije ligt rond de € 500,- per maand. Niet zo gek dus, dat de dagelijkse kosten zoveel lager zijn dan in Nederland.

Gemiddeld zijn die dagelijkse kosten er ongeveer als volgt uit:

 • maaltijd in een gemiddeld restaurant: € 5,11;
 • cappuccino in een koffiebar: € 1,22;
 • cola op een terras: € 0,88;
 • brood: € 0,59;
 • 1 kilo appels: € 1,12;
 • halve liter lokaal bier: € 0,65.

Houd er wel rekening mee dat deze kosten waarschijnlijk wat hoger liggen in een grote stad als Sofia, en lager in een kleinere stad waar weinig toeristen komen. Hieronder geven we ook een overzicht van de belangrijkste maandelijkse kosten als je gaat wonen in Bulgarije.

Gemiddelde kosten per maand

Huur in het centrum € 249,-
Huur buiten het centrum € 188,-
Gas, water, licht € 95,-
Internet € 11,-
Mobiele telefoon abonnement € 23,-
Openbaar vervoer € 26,-
Fitness € 20,-

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Inschrijven

Informatie over wonen in Bulgarije

Van plan om tijdelijk te gaan wonen in Bulgarije? Dan is het wel zo handig om alvast het een en ander te weten over het land en de culturele gebruiken. Je wilt natuurlijk geen blunders maken. No worries, wij vertellen je alvast wat handige weetjes en info over de lifestyle in Bulgarije. En niet vergeten: een keer een foutje maken is niet erg, zolang je maar respectvol bent!

Lifestyle

Heel belangrijk: hoewel je misschien denkt dat Bulgarije een oud, arm land is, is deze gedachte veel te kort door de bocht. Vooral grote steden zoals Sofia lopen niets achter op andere Europese steden. Bovendien stellen de meeste Bulgaren het niet echt op prijs als je hun land een 'derdewereldland' noemt of andere stereotypen over armoede uit. Nogal logisch, natuurlijk. Pas dus op voor dit soort vooroordelen als je gaat wonen in Bulgarije.

Tradities

Hoewel Bulgarije dus moderner is dan je misschien zou denken, hechten de meeste Bulgaren wel enorm veel waarde aan hun traditionele culturele gebruiken. Denk daarbij aan de nationale feestdagen. Zo wordt Pasen volop gevierd, maar er zijn ook unieke Bulgaarse feestdagen en tradities die door het hele jaar heen plaatsvinden.

Benieuwd wanneer je een dagje extra vrij hebt vanwege een nationale feestdag?

Lees het op onze werken in Bulgarije pagina.


Eten en drinken

Eten als de meeste Bulgaarse families? Dan ontbijt en lunch je licht en heb je een uitgebreid diner. Dat wordt namelijk als de meest belangrijke maaltijd van de dag gezien. Wat vooral geserveerd wordt verschilt sterk per regio, maar bijna overal worden veel salades gegeten. Soep en stew is ook populair, vaak met aardappels als een van de belangrijkste ingrediënten.

Weetjes

 • Bulgarije heeft een prima treinnetwerk, maar meestal ben je met de bus sneller. Beide optie zijn goedkoop ten opzichte van het ov in Nederland en vergelijkbaar met elkaar in prijs. Voor maar € 15,- koop je een dagkaart waarmee je het hele land door kunt reizen. Individuele tickets zijn vaak nog een stuk goedkoper.
 • In Bulgarije schudden mensen hun hoofd als ze ‘ja’ bedoelen en knikken ze als ze ‘nee’ bedoelen. Dat is dus precies het tegenovergestelde van wat we in Nederland gewend zijn. Maar om het nog even ingewikkelder te maken … veel Bulgaren zijn zich bewust van dit cultuurverschil en gebruiken de lichaamstaal juist wél op dezelfde manier als wij. Eigenlijk weet je dus nooit helemaal zeker wat Bulgaren bedoelen als ze knikken of hun hoofd schudden. Zeker iets om rekening mee te houden als je gaat wonen in Bulgarije.
 • Als je uit eten gaat in Bulgarije, krijg je je eten niet altijd tegelijk geserveerd met dat van je tafelgenoten. Dat is misschien niet helemaal hoe wij het gewend zijn, maar in Bulgarije is dit de reguliere gang van zaken in restaurants.
 • In Bulgarije kennen ze het concept van aylyak. Deze term wordt gebruikt voor een moment waarop je optimaal geniet van ‘niks doen’. Misschien associeer je dat met luiheid, maar in Bulgarije is het heel belangrijk. Geen slecht idee om deze gewoonte over te nemen tijdens het wonen in Bulgarije, hoor.
 • Bulgaren hechten niet veel waarde aan verkeersregels en rijden behoorlijk roekeloos in vergelijking met Nederlanders. Kijk dus niet gek op als je een verkeerssituatie tegenkomt die je in Nederland nooit zou zien.
 • Houd je van yoghurt? Dan moet je zeker de Bulgaarse yoghurt proberen, daar staat het land namelijk bekend om.

Bulgarije natuur

Wat moet je regelen?

En dan nu het praktische gedeelte. Het is immers wel zo handig om te weten wat je allemaal moet regelen als je gaat wonen in Bulgarije. Dus, hoe zit het? Eigenlijk ligt wat je moet regelen heel erg aan hoe lang je in Bulgarije wilt blijven. Is dit minder dan drie maanden? Dan heb je geen visum nodig, maar moet je je wel laten registreren als buitenlander bij de plaatselijke politie. Blijf je langer dan drie maanden? Dan moet je wel een visum aanvragen. Hoe je dit doet lees je op onze pagina over werken in Bulgarije. Daar lees je ook wat je moet doen als je uiteindelijk wilt emigreren naar Bulgarije.

Appartement huren in Bulgarije

Natuurlijk moet je ook je eigen plekje hebben als je tijdelijk gaat wonen in Bulgarije. Soms wordt dit al geregeld door je werkgever (check dit goed als je solliciteert!), maar in andere gevallen moet je zelf zorgen voor een appartement in Bulgarije. Je kunt dit op twee manieren doen: voordat je vertrekt, of als je al in Bulgarije bent. In het eerste geval kun je alvast kijken op websites als Bulgarian Properties, Mirela, Indomio en Property.bg. Een voordeel is dat je alles al kunt regelen voordat je in Bulgarije arriveert, maar een nadeel is dat je het appartement niet zelf kunt bekijken. Het is daarom geen slecht idee om voor jouw eerste week een hotel te boeken en vanuit Bulgarije een appartement te zoeken. Als je eenmaal een appartement hebt gevonden en het contract tekent, moet je meestal de huur van de eerste maand betalen en een borg die gelijk staat aan een maand huur.

Bankrekening openen

Als je voor langere tijd gaat werken en wonen in Bulgarije, kan het handig zijn om een Bulgaarse bankrekening te openen. Hiervoor heb je geen Bulgaars paspoort of identificatienummer nodig. Wel heb je een bewijs van je Bulgaarse adres nodig en je Europese paspoort. Het is dus handig om dit te regelen als je al in Bulgarije bent en een appartement hebt gevonden.

Via YoungCapital wonen in Bulgarije

Enthousiast geworden om tijdelijk te gaan wonen in Bulgarije? Dan is het natuurlijk wel zo handig om er eerst een baan te zoeken. Daarbij kan YoungCapital je helpen. Wij bieden verschillende banen aan in Bulgarije, waarbij we de schakel vormen tussen jou en de werkgever. Dit betekent dat je tijdens jouw avontuur in Bulgarije een Nederlandse contactpersoon hebt. Je kunt dus altijd bij ons terecht met jouw vragen. Handig, toch? Benieuwd wat de werkgever voor je regelt als je aan de slag gaat in Bulgarije? Dit verschilt per baan, dus lees altijd goed de vacaturetekst door om te kijken waar je hulp bij krijgt. Soms wordt er al accommodatie voor je geregeld, of betaalt de werkgever een aantal overnachtingen in een hotel voor je totdat je een appartement gevonden hebt. Zijn er nog onduidelijkheden? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder.

Bulgarije uitzicht

Check onze vacatures in Bulgarije

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Overzicht wonen in Bulgarije

Valuta Lev (лв)
Officiële taal Bulgaars
Hoofdstad Sofia
Tijdzone (wintertijd) GMT+2
Minimumloon per maand € 332,-

Veelgestelde vragen

 • Wat kost wonen in Bulgarije?

 • De levenskosten in Bulgarije zijn een stuk lager dan in Nederland. De gemiddelde huur van een appartement met één slaapkamer ligt rond de € 249,- in het centrum.

 • Is Bulgarije veilig om te wonen?

 • Bulgarije is een relatief veilig land om in te wonen. Er is wel sprake van misdaad, maar niet meer dan gemiddeld in andere landen. Wel is het belangrijk om goed te letten op je tassen en zakken, vooral in grote steden. Ook is het een goed idee om de armere gebieden in steden te mijden in de avond.

 • Wat is het gemiddelde loon in Bulgarije?

 • Het gemiddelde loon in Bulgarije ligt ongeveer rond de € 500,- per maand. In de hoofdstad Sofia ligt dat wat hoger, zo rond de € 750,-.

Bekijk ook eens deze landen en steden