WONEN OP CURAÇAO

Jouw avontuur op Curaçao

Is het jouw droom om te wonen op Curaçao? Dat begrijpen we helemaal. Wanneer je je ogen dicht doet en aan Curaçao denkt, zie je meteen de mooie witte stranden, helder blauwe wateren, palmbomen en gekleurde huisjes voor je. Heerlijk als je daar elke dag in real life van kunt genieten en een vakantiegevoel hebt. Maar wat kun je nog meer verwachten wanneer je gaat wonen op Curaçao? En wat moet je allemaal regelen als je gaat verhuizen naar Curaçao? Wij hebben dit voor je uitgezocht en geven antwoorden op al jouw vragen.

Vertrek je het liefst vandaag nog? Neem dan een kijkje bij de openstaande vacatures, want misschien staat er nu al een leuke baan voor je tussen.

Waarom wonen op Curaçao?

We benoemen hierboven al een paar redenen waarom je wilt wonen op Curaçao, maar die spreken natuurlijk voor zich. Het is goed om van te voren goed uit te zoeken wat je kunt verwachten wanneer je gaat verhuizen of emigreren naar Curaçao. Daarom hebben wij de voor- en nadelen van wonen op Curaçao als Nederlander voor je op een rij gezet.

Voordelen van wonen op Curaçao

 • Het hele jaar door warme temperaturen (gemiddeld 30 graden).
 • Iedereen spreekt Nederlands op Curaçao.
 • Curaçao is deel van het Koninkrijk der Nederlanden, dus je hebt geen visum nodig.
 • Veel feesten, optredens en concerten en dit allemaal op het strand.
 • Prijzen liggen gemiddeld lager dan in Nederland.
 • De Poko Poko (langzame) cultuur. Mede door de hitte, gaat alles wat langzamer. Als je daar van houdt, is dit voor jou zeker een voordeel.
 • Elk weekend voelt als een mini vakantie met het tropische weer en de prachtige stranden.

Nadelen van wonen op Curaçao

 • Ondanks dat Curaçao deel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden, is het alsnog tien à elf uur vliegen. Familie en vrienden van thuis zijn dus ver weg.
 • Curaçao loopt nog wat achter op technologie en innovatie op het gebied van bijvoorbeeld online bankieren en online bestellen.
 • Je kunt niet overal de fiets naar toe pakken zoals in Nederland, je hebt echt een auto nodig om van plek naar plek te komen.
 • De Poko Poko (langzame) cultuur. Zoals eerder al gezegd, gaat alles op Curaçao wat langzamer en heeft niemand haast. Als je hier niet tegen kunt, zou dit een nadeel kunnen zijn.

Curacao zee

Kosten van wonen op Curaçao

Wanneer je overweegt om te wonen op Curaçao, is het handig om van te voren alvast een wonen op Curaçao-kostenplaatje te maken. Op die manier kom je niet voor verrassingen te staan en weet je alvast hoeveel je ongeveer gaat uitgeven. Op Curaçao betaalt men met de Antilliaanse Gulden (ANG). Dit wordt uitgedrukt in NAF. Een simpele vuistregel is om het bedrag in NAF door twee te delen. Dan weet je ongeveer hoeveel euro het bedrag is. YoungCapital heeft in onderstaande tabel alvast jouw vaste lasten per maand in een overzicht gezet.

Gemiddelde kosten per maand

Huur in het centrum € 425,-
Huur buiten het centrum € 365,-
Gas, water, licht € 177,-
Internet € 55,-
Mobiele telefoon abonnement € 40,-
Openbaar vervoer € 45,-
Fitness € 42,-

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Inschrijven

Informatie over wonen op Curaçao

Zoals eerder al gezegd, is verhuizen of emigreren naar Curaçao een grote stap. Als je gaat werken en wonen op Curaçao is het handig om wat meer over de lifestyle daar te weten. Daarom hebben wij dit uitgezocht en wat weetjes over Curaçao voor je verzameld.

Lifestyle

Zoals eerder al genoemd, draait Curaçao op een Poko Poko cultuur. Dit houdt in dat niemand haast heeft en er niet heel veel waarde wordt gehecht aan het begrip ‘tijd’. Hier moet je als Nederlander waarschijnlijk heel erg aan wennen, aangezien we hier in een soort sneltrein alles doen. Op Curaçao wordt je in winkels niet meteen geholpen en als je uit eten gaat, heeft de bediening geen haast. Maar ook wanneer je naar de dokter of tandarts wilt, moet je soms lang wachten. Wanneer je het eenmaal accepteert, valt het best mee en wordt je vanzelf ook wat langzamer en relaxter.

Daarnaast heeft iedereen een auto. Je kunt op Curaçao niet van A naar B zonder auto en er is ook geen openbaar vervoer. Hierdoor heb je ook veel drive-thru’s om koffie of eten af te halen en kun je makkelijk overal parkeren. Omdat er geen openbaar vervoer is en je niet kunt fietsen, gaat ook iedereen met de auto naar alle leuke feestjes op het eiland. Je hebt op Curaçao hierin hele andere regels dan in Nederland.

Weetjes

Oudejaarsdag begint op Curaçao overdag al met grote rollen vuurwerk die worden afgestoken in Willemstad. Vervolgens is er overal in de stad feest de hele dag. Om 19:00 uur wordt de Nederlandse jaarwisseling gevierd, omdat het dan in Nederland al middernacht is. Vervolgens wordt om middernacht ook nog op Curaçao zelf afgeteld voor de jaarwisseling. Bij elke strandtent, club of restaurant zijn er die hele dag en nacht allerlei soorten feesten.

Curacao

Wat moet je regelen?

Curaçao is onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden, en daarom is het makkelijk om te wonen op Curaçao als Nederlander. Weet jij al zeker dat je wilt verhuizen naar Curaçao? Of wil je zelfs helemaal emigreren naar Curaçao? Dan is het tijd om dat te gaan regelen. Je hoeft je niet perse uit te schrijven in Nederland, om op Curaçao te wonen. Je hebt alleen een Verklaring van Rechtswege nodig. Wil jij echt emigreren? Dan moet je je uitschrijven in Nederland, een Verklaring van Rechtswege aanvragen en vervolgens je inschrijven op Curaçao. Kijk ook op de website van de Rijksoverheid waar ze dit verder precies uitleggen.

Daarnaast moet je natuurlijk ook een dak boven je hoofd regelen. Dit is op Curaçao best makkelijk. Je kunt via Facebookgroepen woningen vinden om te huren, maar ook via makelaarskantoren op Curaçao. Het ligt er natuurlijk wel aan of je een huis wilt huren of meteen al een huis wilt kopen. Huizen huren voor langere termijn kan bijvoorbeeld via CuraHouseCare.

Van plan om te gaan werken op Curaçao?

Je leest alle info in ons artikel over werken in Curaçao.


Via YoungCapital wonen op Curaçao

Wil jij wonen en werken op Curaçao? YoungCapital zoekt graag samen met jou naar tijdelijk werk voor ongeveer een jaar. We helpen jou graag dit avontuur aan te gaan. Bekijk alvast onze vacatures om een idee te krijgen van wat er mogelijk is. Zo kan het per vacature verschillen wat er al geregeld is door jouw toekomstige werkgever. Sommige werkgevers betalen vliegtickets, helpen bij het zoeken van verblijf of het regelen van een werkvergunning. Check dit dus goed van te voren! Ben je je nog aan het oriënteren en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Let us know! YoungCapital staat klaar om jou hierbij te helpen.

Curacao cactus

Check onze vacatures op Curaçao

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Overzicht wonen op Curaçao

Valuta Antilliaanse Gulden (ANG) - NAF
Officiële taal Papiaments, Nederlands, Engels
Hoofdstad Willemstad
Tijdzone (wintertijd) GMT-4
Minimumloon per maand € 883,-

Veelgestelde vragen

 • Kan ik als Nederlander op Curaçao wonen?

 • Je kunt als Nederlanden maximaal 6 maanden op Curaçao verblijven. Daarna moet je een speciale verblijfsvergunning aanvragen.

 • Kan je verhuizen naar Curaçao?

 • Dit kan zeker. Je hebt wel een Verklaring Toelating van Rechtswege nodig om te wonen op Curaçao voor langer dan 6 maanden.

 • Hoe is het wonen op Curaçao?

 • Wonen op Curaçao betekent elke dag een vakantiegevoel door de tropische temperaturen, witte stranden en een helderblauwe zee.

Bekijk ook eens deze landen en steden