WONEN IN DUITSLAND

Jouw avontuur in Duitsland

Een tijdje wonen in het buitenland. Het staat op veel bucketlists, waarschijnlijk ook op die van jou als je op deze pagina bent beland. Misschien zou je niet meteen denken aan een woon- en werkavontuur in Duitsland, maar echt, onze oosterburen hebben meer te bieden dan je in eerste instantie zou denken. Wat dacht je van wonen in het bruisende Berlijn of gezellige Düsseldorf? Nieuwsgierig geworden? Lees dan rustig verder, want we vertellen je op deze pagina alles over wonen in Duitsland. Van de voor- en nadelen tot alles wat je moet regelen als je gaat verhuizen naar Duitsland, binnen een mum van tijd weet jij ‘t allemaal.

Weten hoe het zit met het banenaanbod in Duitsland? Check ons vacatureoverzicht in Duitsland.

Waarom wonen in Duitsland?

Werken en wonen in Duitsland saai omdat het zo dicht bij Nederland ligt? Dat hoeft echt niet zo te zijn. Het land heeft ontzettend veel te bieden, wat jouw interesses ook zijn. Oude stadjes, prachtige kastelen, enorme bosgebieden … je snapt ‘m al. Er is vanalles te beleven in Deutschland. Maar als je interesse hebt in de cultuur of natuur van het land kun je natuurlijk ook gewoon een paar weken op vakantie gaan in Duitsland. Dus wat zijn nou reden waarom je er zou gaan wonen? Voor het gemak hebben we wat voor- en nadelen van in Duitsland wonen op een rijtje gezet. Wie weet helpt dat een handje bij het maken van een keuze voor jouw buitenlandavontuur.

Voordelen van wonen in Duitsland

 • Je voelt ‘m waarschijnlijk al aankomen: yep, het is een stuk goedkoper om een appartement te huren in Duitsland dan in Nederland. Met al die struggles op de Nederlandse woningmarkt is het super aantrekkelijk om (tijdelijk) uit te wijken naar onze oosterburen. Ook andere levenskosten zijn meestal wat lager dan in Nederland.
 • Het is heel makkelijk om vanuit Duitsland andere Europese steden te bezoeken. Een tripje naar Praag in het weekend of tijdens de kerstdagen terug naar Nederland? Geen enkel probleem.
 • Ook binnen het land zul je je niet snel vervelen als je gaat wonen in Duitsland. Het heeft voor ieder wat wils: culturele steden, prachtige natuur, een rijk uitgaansleven … noem maar op. En dan hebben we het nog niet eens over alle evenementen die georganiseerd worden door het jaar heen, zoals festivals en kermissen.
 • In Duitsland houden ze van regeltjes. Saai? Nou nee, het zorgt juist voor veiligheid en punctualiteit. Wel zo fijn dat iedereen netjes wacht op een groen stoplicht en de treinen op tijd rijden.
 • Wil je jouw Duits verbeteren? Welke plek is daar nou beter voor dan, juist, Duitsland? Het is heel handig om goed Duits te kunnen spreken, aangezien je er in veel Europese landen mee uit de voeten kunt.

Nadelen van wonen in Duitsland

 • Wil je een unieke levenservaring opdoen door in het buitenland te wonen? Misschien is werken en wonen in Duitsland dan niet de juiste keuze voor jou. De Duitse lifestyle verschilt niet super veel van die in Nederland en voor het verschil in klimaat hoef je ook niet op de trein te stappen.
 • Shoppen op je vrije zondag? Think twice, want net als op sommige plekken in Nederland is zondag een rustdag. En dat gaat er een tikkeltje serieuzer aan toe bij onze oosterburen. Veel winkels zijn dicht en het is verboden om te klussen of te stofzuigen (ja, écht!).
 • Veel appartementen in Duitsland worden zonder keuken opgeleverd. Let dus altijd heel goed op tijdens apartment hunting!

Duitsland

Kosten van wonen in Duitsland

We noemden al even dat de kosten van wonen in Duitsland een stuk lager liggen dan in Nederland. Misschien zou je het niet verwachten, maar het land heeft eigenlijk een van de laagste levenskosten van West-Europa. Nice! Daarbij ligt het minimumloon en gemiddelde inkomen in Duitsland heel dichtbij dat in Nederland, dus je gaat er eigenlijk alleen maar op vooruit als je gaat wonen in Duitsland. Da’s dus zeker een van de grootste voordelen van als Nederlander in Duitsland wonen. Wel zijn de belastingen redelijk hoog, maar dat zijn we in Nederland wel gewend.

Om je een concreet idee te geven hebben we hieronder wat dagelijkse kosten voor je op een rijtje gezet:

 • maaltijd in een gemiddeld restaurant: € 10,-;
 • cappuccino: € 2,82;
 • cola op een terras: € 2,40;
 • een witbrood: € 1,36;
 • kilo appels: € 2,37;
 • halve liter bier uit de supermarkt: € 0,63.

Gemiddelde kosten per maand

Huur in het centrum € 736,-
Huur buiten het centrum € 554,-
Gas, water, licht € 226,-
Internet € 33,-
Mobiele telefoon abonnement € 35,-
Openbaar vervoer € 70,-
Fitness € 30,-

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Inschrijven

Informatie over wonen in Duitsland

Iedere ervaring van wonen in Duitsland is anders, dus een handboek met gedragsregels kunnen we je niet geven. Wel hebben we vast wat algemene info voor je opgezocht over de lifestyle van Duitsers. Dan sta je niet met een mond vol tanden als je ziet dat alle winkels op zondag dicht zijn, bijvoorbeeld. Ook hebben we wat interessante weetjes op een rijtje gezet waar je zeker wat aan zult hebben tijdens jouw Duitse avontuur.

Lifestyle

Je komt het veel tegen als je gaat googlen naar wonen en werken in Duitsland: het zou lastig zijn om Duitse vrienden te maken. Wat wij denken? Dat dit eigenlijk best meevalt. Wat wél (in veel gevallen) waar is, is dat Duitsers graag werk en privé gescheiden houden. Tijdens het werken zul je dus waarschijnlijk geen uitgebreide privégesprekken met je collega’s hebben. Maar buiten werktijden wel, hoor. Veel Duitsers staan open om nieuwe mensen te leren kennen en drinken graag een biertje met je.

We noemden het al een paar keer: zondag is een rustdag in Duitsland, waarop de meeste winkels dicht blijven. Dit leidt ertoe dat je jouw weekenden soms wat meer moet plannen dan je misschien gewend bent. Maar waarschijnlijk went het snel genoeg als je eenmaal een tijdje gaat wonen in Duitsland. Wat betreft openingstijden tijdens de rest van de week: winkels sluiten relatief vroeg, alles is meestal rond 20:00 dicht. In grote steden zoals Berlijn kan dit afwijken.

Weetjes

 • Recyclen is een big thing in Duitsland. Op veel plekken in Nederland zijn we al goed bezig met afval scheiden, en ook in Duitsland is dit het geval.
 • In de meeste Duitse steden zijn veel fietsers. Misschien niet zoveel als in Nederland, maar het is zeker een goed idee om een tweedehands fiets aan te schaffen en hiervan je beste vriend te maken.
 • Breek je een (ongeschreven) regel in Duitsland? Bijvoorbeeld in het verkeer? De kans is groter dat iemand je erop aanspreekt dan dat iedereen een oogje dichtknijpt. Trek het je dus niet persoonlijk aan als dit gebeurt.
 • Het is in Duitsland toegestaan om te drinken in het openbaar. Je zult dus wel eens iemand een biertje zien drinken in de trein.
 • Je zou misschien denken dat het lastig is om vegan of vegetarisch te eten in het land van de schnitzels en bratwurst. De cijfers zeggen iets anders: uit een onderzoek van Chef's Pencil blijkt dat maar liefst 10% van de Duitse bevolking vegetarisch eet en 1,6% vegan. Het percentage vegans is het hoogste in heel Europa.
 • In sommige Duitse winkels kun je alleen met cash betalen. Zorg er daarom voor dat je altijd wat op zak hebt als je gaat wonen in Duitsland.

Duitsland kasteel

Wat moet je regelen?

Omdat Duitsland bij de EU hoort, hoef je gelukkig niet zoveel te regelen voordat je gaat verhuizen naar Duitsland. Met een ID-kaart of paspoort zit je al goed. Je hoeft dus geen visum of werkvergunning te regelen. Wil je langer dan drie maanden blijven wonen in Duitsland? Dan moet je kunnen aantonen dat je voldoende inkomen hebt om jouw verblijf te financieren. Als je een baan hebt zit dat sowieso wel goed.

Ben je van plan om uiteindelijk te emigreren naar Duitsland? Na vijf jaar wonen in Duitsland heb je als EU-burger automatisch recht op een permanent verblijf. Wel kun je hiervoor geweigerd worden als je geen (goede) baan hebt of geen Duits kunt spreken. Goed oefenen met de taal, dus!

SCHUFA-score

SCHUFA-watte? We snappen helemaal dat je met een mond vol tanden staat als je dit woord voor het eerst hoort. We’ve got you. Een SCHUFA-score is een percentage dat beoordeelt hoe goed jij jouw rekeningen betaalt en of je geen schulden hebt. Voor veel zaken in Duitsland heb je zo’n score nodig, waaronder bij het tekenen van een huurcontract. Een klein probleempje: je kunt pas een SCHUFA-score aanvragen als je jouw Duitse adres hebt geregistreerd. Daarom raden we je aan voor de eerste paar weken (of maanden) een Airbnb of gedeeld appartement (via Facebook) te regelen, zodat je vanuit daar je SCHUFA-score kunt aanvragen en een appartement kunt gaan huren in Duitsland. Dit betekent dus dat een appartement zoeken terwijl je nog in Nederland bent ‘m niet gaat worden.

Appartement huren in Duitsland

SCHUFA-score gefikst? Dan is het tijd voor apartment hunting. Dit kun je het beste doen via ImmoScout24 of Immowelt. Let erop dat de meeste appartementen in Duitsland niet gemeubileerd zijn en soms zelfs geen keuken hebben! Zoek je een gemeubileerd appartement waar je geen langdurig huurcontract hoeft af te sluiten? Check dan 'Wohnen auf Zeit' op ImmoScout24 of 'Wohnen auf Zeit' op Immowelt. Daartussen staan alle appartementen waarin je tijdelijk kunt wonen. Deze appartementen zijn bijna altijd gemeubileerd. Tip: 'Möbiliert' betekent gemeubileerd, dus als je dit in de omschrijving ziet staan, zit je sowieso goed.

Let op dat ze in Duitsland een inkomenseis kennen, net als hier in Nederland. Gelukkig is die wat minder hoog dan hier: over het algemeen moet je drie keer de huurprijs verdienen per maand. Omdat de huurprijzen in Duitsland wat lager liggen dan in Nederland, is dit meestal wel te doen.

Wat je nodig hebt als je eenmaal zover bent om een huurcontract te ondertekenen? In de meeste gevallen het volgende:

 • paspoort of ID-kaart;
 • loonstroken van de afgelopen drie maanden;
 • verklaring van je vorige verhuurder;
 • SCHUFA-score
 • bankoverzicht (niet per se nodig maar wel handig als je veel spaargeld hebt).

Appartement gevonden en overeenkomst ondertekend? Gefeliciteerd! Vergeet niet jouw adres te registreren bij de dichtstbijzijnde Bürgeramt (soort gemeentekantoor).

Bankrekening openen in Duitsland

Als je gaat wonen in Duitsland is het wel zo handig om een Duitse bankrekening te openen. Dat geeft een stuk minder gedoe met huur betalen, salaris ontvangen en je dagelijkse boodschappen doen. Gelukkig is een bankrekening openen een stuk minder gedoe dan een SCHUFA-score aanvragen of een appartement zoeken. Je kunt gewoon bij een bank langsgaan of online een account openen bij jouw bank naar keuze. Vaak heb je wel een Duits adres nodig, dus houd daar rekening mee.

Wonen in Duitsland en werken in Nederland

Omdat Duitsland ons buurland is, is het mogelijk om te wonen in Duitsland en te blijven werken in Nederland. Als je de grens overgaat om goedkoper te kunnen wonen, bijvoorbeeld. Hoe zit dat eigenlijk? Met de volgende dingen moet je, bovenop de andere info op deze pagina, in ieder geval rekening houden als je in Duitsland gaat wonen en in Nederland blijft werken:

 • Je Nederlandse zorgverzekering blijft geldig omdat je nog in het land werkt. Wel moet je ervoor zorgen dat je een verdragsformulier invult, zodat je ook gebruik kunt maken van zorg in Duitsland. Laat je hierover informeren bij je zorgverzekering.
 • Belasting blijf je in Nederland betalen, dus op dat gebied verandert er weinig. Ook je pensioen wordt vanuit Nederland geregeld.
 • Omdat je jouw zorgverzekering in Nederland houdt, ontvang je nog steeds zorgtoeslag.
 • Raak je werkloos? Dit wordt wel via Duitsland geregeld, maar je moet ook contact opnemen met UWV. Het beste kun je dus de situatie aan hen voorleggen.

Wil je ‘t andersom doen, namelijk werken in Duitsland maar wonen in Nederland?

Check onze werken in Duitsland pagina voor alles waarmee je rekening moet houden als je wilt blijven wonen in Nederland maar wilt werken in Duitsland.


Via YoungCapital wonen in Duitsland

Heb je zin gekregen om op de trein te stappen en een leuk appartement te gaan zoeken? Stap één is natuurlijk het vinden van een toffe baan, zodat je het wonen in Duitsland kunt financieren. En laten wij nou net allerlei banen voor jou in de aanbieding hebben. Kijk maar eens in ons aanbod met vacatures in Duitsland of neem contact met ons op voor persoonlijk advies tijdens jouw zoektocht naar een Duitse baan. Ga je via YoungCapital aan de slag in Duitsland? Dan kun je rekenen op een Nederlandse contactpersoon bij wie je altijd terecht kunt met vragen. Fijn, toch? Wat de werkgever voor je regelt? Dat verschilt per baan, dus zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent. Laat het ons gerust weten als je met vragen zit.

Duitsland natuur

Check onze vacatures in Duitsland

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Overzicht wonen in Duitsland

Valuta Euro (€)
Officiële taal Duits
Hoofdstad Berlijn
Tijdzone (wintertijd) GMT+1
Minimumloon per maand € 1.704

Veelgestelde vragen

 • Kun je als Nederlander in Duitsland wonen?

 • Ja, dat kan. Omdat beide landen bij de EU horen heb je hiervoor geen visum nodig. Wel moet je na drie maanden kunnen aantonen dat jij je verblijf in Duitsland goed genoeg kunt financieren.

 • Is het goedkoper om in Duitsland te wonen?

 • Over het algemeen zijn zowel de huurprijzen als koopprijzen van een woning in Duitsland goedkoper dan in Nederland.

 • Waar wonen de meeste Nederlanders in Duitsland?

 • De meeste Nederlanders in Duitsland wonen in de staat Noordrijn-Westfalen of Nedersaksen en dan met name in Düsseldorf.

Bekijk ook eens deze landen en steden