WONEN IN NOORWEGEN

Jouw avontuur in Noorwegen

Voel jij je aangetrokken tot de enorme gletsjers, diepe fjorden en het mysterieuze noorderlicht van Noorwegen? Maar is een rondreis maken niet genoeg voor jou? Misschien overweeg je dan wel om (tijdelijk) te gaan werken en wonen in Noorwegen. Natuurlijk wil je eerst het een en ander weten voordat je zo’n grote stap zet. Deze pagina biedt een goed startpunt met de belangrijkste info. Benieuwd wat van wonen in Noorwegen de voor- en nadelen zijn? Of wat de kosten van levensonderhoud in Noorwegen ongeveer zijn? En waarmee moet je eigenlijk allemaal rekening houden? Wij vertellen het je.

Benieuwd naar het banenaanbod in Noorwegen? Neem dan meteen een kijkje bij onze vacatures.

Waarom wonen in Noorwegen?

In een land gaan wonen is natuurlijk heel wat anders dan er op bezoek gaan. Dus waarom zou je (tijdelijk) gaan wonen en werken in Noorwegen in plaats van een lange rondreis door het land maken? Dat prachtige fjordenlandschap kun je immers ook zien als je er op vakantie gaat. Een goede reden om te gaan wonen in Noorwegen volgens ons? De levenskwaliteit in Noorwegen is ontzettend hoog, het land staat namelijk al sinds 2014 bovenaan de Human Development Index (HDI) lijst van de Verenigde Naties (bron: UNDP).

Zo’n hoge HDI-rank zegt natuurlijk ook niet alles. Daarom even wat concrete redenen op een rijtje: wat zijn van wonen in Noorwegen de voor- en nadelen?

Voordelen van wonen in Noorwegen

 • Er is geen wettelijk minimumloon in Noorwegen, alleen voor bepaalde branches. En aan die bedragen is te merken dat het hoger ligt dan in Nederland. Dus lekker bijverdienen in Noorwegen kun je zeker!
 • Tot rust komen in de natuur? Dat kan makkelijk als je gaat wonen in Noorwegen. Zelfs de grote steden zijn hartstikke groen. Oslo werd in 2019 uitgeroepen tot Europese Groene Hoofdstad en zit vol met bossen en parken (bron: European Commission). Een groot fjord overlapt zelfs deels met de stad. Na een lange werkweek frisse lucht opsnuiven in de natuur om mentaal en lichamelijk tot rust te komen? Noorwegen is the place to be.
 • Noorse kinderen leren al van jongs of aan Engels op school, waardoor het grootste deel van de bevolking goed Engels spreekt. Dat is een enorm voordeel als je nog wat struggles hebt met het Noors. Mensen waarderen het wel enorm als je de taal een beetje spreekt, dus het kan zeker geen kwaad om er toch wat moeite in te stoppen.
 • Veel Noorse steden hebben een grote internationale gemeenschap en het land is LGBTQIA+ friendly. Noorwegen was een van de eerste Europese landen die gelijke rechten gaf aan homoseksuele koppels.
 • In Noorwegen is het motto: werken om te leven en niet leven om te werken. Dit betekent dus dat er veel waarde wordt gehecht aan vrije tijd. Weekenden beginnen vroeg en je krijgt veel vakantiedagen in vergelijking met andere landen. Overwerkt raken? Dat zal dus niet zo snel gebeuren wanneer je gaat wonen in Noorwegen.

Nadelen van wonen in Noorwegen

 • Je hebt waarschijnlijk vast weleens gehoord dat Noorwegen een duur land is. En ja, de kosten van het levensonderhoud in Noorwegen zijn inderdaad hoger dan in Nederland. Daartegenover staat wel dat het gemiddeld inkomen in Noorwegen ook hoger ligt, dus je hebt waarschijnlijk wel de middelen om je dagelijks kosten te betalen als je gaat wonen in Noorwegen.
 • Vanuit de Noorse cultuur zijn veel mensen gereserveerd en afwachtend naar anderen toe. Daardoor kan het in vergelijking met andere landen best lastig zijn om meteen vrienden te maken. Maar dat betekent niet dat mensen er niet voor open staan. Je moet gewoon ietsje meer geduld hebben! Wees respectvol, maar vooral jezelf, dan komt het sowieso goed.
 • Het weer in Noorwegen kan behoorlijk extreem zijn. Denk daarbij aan sneeuwstormen, extreme kou in de winter en lage temperaturen, zelfs in de zomer. Als je het lastig vindt om je aan dit soort weer aan te passen, is dat misschien iets om rekening mee te houden.

Noorwegen

Kosten van wonen in Noorwegen

Noorwegen wordt dus vaak omschreven als een duur land. Maar eigenlijk is dat behoorlijk kort door de bocht: het gemiddeld inkomen in Noorwegen ligt namelijk ook hoger in vergelijking met veel andere landen. Dit betekent dat Noorwegen inderdaad een duur land is voor toeristen, maar als je gaat wonen en werken in Noorwegen, is je inkomen veel meer in balans met je dagelijkse kosten.

Het gemiddeld inkomen in Noorwegen ligt zo rond de € 5.175 per maand (ter vergelijking: in Nederland is dit ongeveer € 2.300 per maand). Wat de dagelijkse kosten zo ongeveer zijn wanneer je gaat wonen in Noorwegen? We sommen wat belangrijke bedragen voor je op:

Gemiddeld zien enkele dagelijkse kosten er zo uit:

 • maaltijd in een gemiddeld restaurant: € 18,25;
 • cappuccino in een koffiebar: € 4,30;
 • cola op een terras: € 3,21;
 • brood: € 2,84;
 • kilo appels: € 2,98;
 • halve liter lokaal bier: € 3,34.

Gemiddelde kosten per maand

Huur in het centrum € 1.007,-
Huur buiten het centrum € 797,-
Gas, water, licht € 171,-
Internet € 51,-
Mobiele telefoon abonnement € 61,-
Openbaar vervoer € 77,-
Fitness € 42,-

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan in het buitenland.

Inschrijven

Informatie over wonen in Noorwegen

Behalve met het verschil in de kosten voor het levensonderhoud, zijn er natuurlijk ook andere dingen waarmee je rekening moet houden als je gaat wonen in Noorwegen. Zo is het fijn om vast iets te weten over de lifestyle in Noorwegen. Ook hebben we wat interessante weetjes over culturele gebruiken voor je op een rij gezet.

Wil je meer lezen over de werkcultuur in Noorwegen?

Check dan onze pagina over werken in Noorwegen.


Lifestyle

Over het algemeen is de lifestyle in Noorwegen behoorlijk gereserveerd. De meeste mensen zijn gesloten en afwachtend, waardoor je niet zo snel een praatje tussen twee vreemden zult zien gebeuren zoals in Nederland. Dit komt omdat beleefd zijn in Noorwegen gezien wordt als respect hebben voor de personal space en tijd van anderen, wat betekent dat je anderen niet ‘lastig valt’. Best logisch dus dat dit zich uit in wat meer gereserveerde sociale en culturele gebruiken Een glimlach en een ‘hallo’ tegen vreemden in de bus? Dat zul je niet vaak zien in Noorwegen. Maar onbeleefd is dat dus niet, integendeel zelfs. Probeer dus je eigen ideeën over beleefdheid los te laten als je gaat wonen in Noorwegen en interpreteer deze manier van omgang niet als koud of onpersoonlijk.

Eten en drinken

In Noorwegen zijn mensen eerder vrij van werk dan in Nederland, waardoor het avondeten vaak ook vroeger is dan wij gewend zijn, meestal tussen vier en vijf. Wat er op tafel wordt gezet komt erg overeen met het typische Nederlandse avondeten: aardappelen met groenten en een stuk vlees of vis. Vis is in Noorwegen veel goedkoper, dus dit zul je regelmatig op het menu zien verschijnen wanneer je gaat wonen in Noorwegen. De tafelmanieren zijn informeel, dus maak je geen zorgen als je wordt uitgenodigd voor het avondeten bij een Noorse familie. Wachten totdat iedereen te eten heeft en ‘eet smakelijk’ wensen is niet per se nodig. Wel is het gebruikelijk om je bord helemaal leeg te eten en te bedanken voor het eten na afloop. Verder is het ook belangrijk om precies op de afgesproken tijd te komen als je bij iemand thuis wordt uitgenodigd. Ook wordt het meestal gezien als onbeleefd om meteen na de maaltijd weg te gaan.

Weetjes

 • Volgens WorldAtlas is Noorwegen ná Finland het land waar de meeste koffie per inwoner wordt gedronken. Nog meer dan in Nederland, dus! Dit betekent dat je op werk makkelijk aan je dagelijkse bakkies kunt komen als je ook een koffieliefhebber bent. Koffiepauzes zitten namelijk sterk in de Noorse (werk)cultuur.
 • Ben je gewend om aan tafel te vragen of iemand je de zoutpot kan aangeven? In Noorwegen is dit alleen gebruikelijk als je er écht niet zelf bij kan. Dat komt omdat het wordt gezien als onbeleefd om iemand die aan het eten is te onderbreken. (Best logisch met de Noorse ideeën over beleefdheid in je achterhoofd.) Als je gaat wonen in Noorwegen, zie je dus vaker armen over de tafel heen en weer gaan, dan dat je de vraag krijgt om iets aan te geven.
 • De culturele ideeën over beleefdheid zorgen ervoor dat de meeste Noren houden van hun personal space. Dus ga je wonen in Noorwegen en reis je met het openbaar vervoer? Grote kans dus dat je een geschokte blik krijgt als je naast iemand in de bus gaat zitten terwijl er ook nog andere plekken vrij zijn.
 • In Nederland verschilt het een beetje per familie of zij willen dat je je schoenen uitdoet als je bij hen op bezoek komt of niet. In Noorwegen is de standaard om altijd je schoenen uit te doen als je bij iemand thuis komt. Goed idee dus om hier een gewoonte van te maken.
 • Cashbetalingen zul je bijna niet zien in Noorwegen; bijna iedereen betaalt met een bankpas, creditcard of mobiele betalingsapp, nog meer dan in Nederland. Het is dus niet nodig om cash op zak te hebben.

Noorwegen vanaf het water

Wat moet je regelen?

Natuurlijk moet je wel het een en ander regelen als je gaat wonen in Noorwegen. Gelukkig heb je geen visum of werkvergunning nodig als je een Europees paspoort hebt. Wel is het verplicht om je te registeren als je langer dan drie maanden in Noorwegen blijft wonen en werken. Hoe je dat doet lees je op onze pagina over werken in Noorwegen. Ben je van plan om uiteindelijk te emigreren naar Noorwegen? Als je vijf jaar in Noorwegen bent gebleven, kun je een permanent verblijfsrecht aanvragen. Dat is niet per se lastig, maar je hebt wel aardig wat papieren nodig. Check op de website van de UDI hoe het werkt. In de meeste gevallen kun je als EU-inwoner relatief makkelijk emigreren naar Noorwegen.

Appartement huren in Noorwegen

Het kan lastig zijn om een appartement te huren in Noorwegen, vooral als je van plan bent in de zomerperiode te verhuizen. Dit komt omdat Noorwegen een populair land is om te studeren en in deze periode dus veel studenten op zoek zijn naar een appartement. Bereid je daarom goed voor voordat je vertrekt om te gaan wonen in Noorwegen. Het is geen slecht idee om je werkgever om hulp te vragen bij het zoeken van een appartement. Zelf kun je terecht op websites als FINN en Hybel (in het Noors).

Let op: de borg die je in Noorwegen betaalt voor een appartement staat soms gelijk aan wel drie maanden huur! Dat is best een hoop geld in één keer. En dit gaat niet van je uiteindelijke huur af, maar geldt echt als borg die je pas terugkrijgt als je weggaat. Houd hier dus rekening mee.

Bankrekening openen

Ga je wonen in Noorwegen? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een Noorse bankrekening nodig. Belangrijk om te weten is dat je dit niet vanuit Nederland kunt regelen. Je moet je bankrekening dus openen als je al in Noorwegen bent. Wat je daarvoor nodig hebt?

 • Een Noors identificatienummer. Op onze werken in Noorwegen pagina lees je hoe je die kunt aanvragen.
 • Je paspoort.
 • Pasfoto.
 • Soms heb je een aanbevelingsbrief nodig van je bank in Nederland. Het is handig om dit uit te zoeken voordat je naar Noorwegen vertrekt, zodat je dit zo snel mogelijk kunt regelen.

Als je al deze documenten verzameld hebt hoef je alleen maar langs een bank te gaan en dan helpen zij je met het openen van een bankrekening. Online een bankrekening aanvragen kan wel, maar daarvoor heb je een bank ID nodig die bij de bank moet worden aangemaakt. Dus meestal kun je net zo goed gewoon op locatie je rekening openen.

Via YoungCapital wonen in Noorwegen

Ben je ervan overtuigd dat in Noorwegen wonen voor jou is weggelegd? Dan is het een goed idee om er eerst een baan te zoeken. Het kan namelijk behoorlijk lastig zijn om een baan te vinden als je als je al in Noorwegen woont. Stap 1 is dus het vinden van een baan en stap 2 is alles regelen voor het wonen in Noorwegen. Gelukkig kan YoungCapital jou helpen bij die eerste stap met onze vacatures. Bovendien betekent via YoungCapital werken in Noorwegen dat wij de schakel vormen tussen jou en de werkgever. Dus heb je vragen? Dan kun je altijd bij ons terecht als Nederlandse contactpersoon.

Noorwegen noorderlicht

Check onze vacatures in Noorwegen

Ervaringen van onze kandidaten in het buitenland

Overzicht wonen in Noorwegen

Valuta Noorse kroon (kr)
Officiële taal Noors
Hoofdstad Oslo
Tijdzone (wintertijd) GMT+1
Minimumloon per maand Van € 2.459 tot € 3.623

Veelgestelde vragen

 • Heb je voor Noorwegen een visum nodig?

 • Nee, je hebt geen visum nodig om te werken en wonen in Noorwegen als je een Europees paspoort hebt. Wel moet je je registreren als inwoner van Noorwegen als je meer dan drie maanden in het land verblijft.

 • Waarom is alles zo duur in Noorwegen?

 • Dat is eigenlijk een kwestie van perspectief. Het gemiddelde inkomen in Noorwegen is namelijk ook hoger, dus in verhouding vallen de dagelijkse kosten in het land best mee. Dit betekent dus dat het voor toeristen inderdaad wel behoorlijk duur lijkt, maar niet per se voor mensen die in het land wonen.

 • Kan ik via YoungCapital wonen in Noorwegen?

 • Wij helpen je graag aan een leuke baan in het buitenland, misschien wel in Noorwegen. Het is vervolgens aan jou om een woning te vinden, al kan het dat jouw nieuwe werkgever je daarmee helpt.

Bekijk ook eens deze landen en steden