Boodschappenbezorger

Werken als boodschappenbezorger: iets voor jou?

Mensen blij maken met hun bestelde boodschappen? Dat is wat je doet als boodschappenbezorger. Je levert de boodschappen met een big smile af bij klanten thuis, bijvoorbeeld met een bestelbus of bakfiets. Ideaal voor als je een actieve (bij)baan zoekt. Meer weten over dit beroep? We verzamelden de belangrijkste info voor je op deze pagina.


Wat doet een boodschappenbezorger?

Als boodschappenbezorger lever je boodschappen af tot op het aanrecht van de klant. Steeds meer supermarkten en bezorgservices bieden deze dienst aan en klanten maken er maar wat graag gebruik van. Niet gek, want dat scheelt ze veel tijd en gesjouw en het laten bezorgen van boodschappen kost maar een paar euro. Aan jou als boodschappenbezorger de taak om de bestelde boodschappen snel en netjes aan huis te brengen. De meeste bezorgers doen dit met een bestelbus, maar je kunt ook met een (bak)fiets op pad.

Jouw werkdag als boodschappenbezorger

Als bezorger van boodschappen ben je het grootste deel van je werkdag onderweg naar klanten. Maar voordat je naar het eerste adres rijdt, haal je de af te leveren boodschappen op. Dit doe je of bij de supermarkt of bij een distributiecentrum, afhankelijk van de werkwijze van jouw werkgever. Vaak staan de boodschappen al ingepakt voor je klaar (thank de orderpicker). Dan is het een kwestie van inladen, maar het kan ook dat je de boodschappen zelf moet verzamelen. Busje vol? Dan stel je je gps in en ga je op pad naar de eerste klant.

Eenmaal aangekomen bel je aan en breng je de kratten tot op het aanrecht van de klant (yep, ook als die klant op de vierde verdieping woont en er geen lift aanwezig is). Jij weet wat echte service is. Je neemt eventueel lege flessen en kratten in en wenst de klant een fijne dag. Op naar het volgende adres.

Bezorg je boodschappen met de fiets, bijvoorbeeld voor zo'n snelle, hippe flitsbezorger? Dan zijn je werkzaamheden in principe gelijk (al geef je de boodschappen dan meestal af aan de deur). Het grootste verschil is dat je als boodschappenbezorger de hele dag heen en weer racet tussen klanten en de hub om nieuwe bestellingen op te halen. Goed voor je conditie, zullen we maar zeggen.

Waar werkt een boodschappenbezorger?

Je kunt in deze functie voor verschillende soorten werkgevers aan de slag. Zo kun je als bezorger voor een supermarkt werken, maar er zijn ook steeds meer supermarkten die de bezorgservice door een koeriersbedrijf laten uitvoeren. En dan heb je nog de flitsbezorgers, die vanuit een onafhankelijke hub of dark store boodschappen binnen een paar minuten bij de klant aan huis brengen. De werkzaamheden zijn in grote lijnen overal hetzelfde, maar de werkwijze verschilt soms wat. Denk aan de plek waar je de boodschappen ophaalt en of je de bestellingen zelf nog moet verzamelen of dat ze al klaarstaan.

Wanneer je werkt? De meeste mensen zijn 's avonds thuis om hun boodschappen in ontvangst te nemen, maar ook overdag is er werk te doen. De meeste flitsbezorgers bieden hun diensten 24/7 aan, dus voor die bedrijven kun je zelfs 's nachts aan de slag. Hoewel je als bezorger van boodschappen zelfstandig werkt, is het geen eenzaam beroep. Je hebt contact met collega's in de supermarkt, het distributiecentrum of op de hub en komt de hele dag door bij mensen over de vloer.

De taken van een boodschappenbezorger

 • Ophalen en inladen van bestellingen.
 • Eventueel verzamelen van bestellingen.
 • Bezorgen van bestellingen bij de klant.
 • Eventueel innemen van lege flessen en kratten.
 • Lichte administratieve taken.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als boodschappenbezorger: hoe is dat?

De perfecte job bestaat niet. Maar het is wel belangrijk dat je enthousiast bent over het werk en niet struikelt over de nadelen. Twijfel je daarover? Check dan hieronder de belangrijkste voor- en nadelen van dit beroep.

Voordelen van werken als boodschappenbezorger

 • Als boodschappenbezorger heb je geen diploma of werkervaring nodig. Het is dus een ideale bijbaan of startersfunctie.
 • Het is een flexibele job die goed te combineren is met andere bezigheden. Liever fulltime aan de slag? Kan ook.
 • Je hebt in deze functie veel vrijheid en gaat lekker zelfstandig aan de slag.

Nadelen van werken als boodschappenbezorger

 • Bezorg je boodschappen met de fiets? Dan ontkom je af en toe niet aan een buitje. Als alleen het idee van al die nattigheid je al depri maakt, kun je beter kiezen voor een baan als autobezorger.
 • Hoewel je als bezorger van boodschappen echt niet eenzaam bent, heb je in deze functie geen gezellig team waar je nauw mee samenwerkt. Gelukkig zijn er veel logistieke banen waarin je wél samenwerkt met collega's, zoals magazijnmedewerker.
 • Boodschappenbezorger is geen 9-tot-5-baan. Je begint vaak vroeg of werkt juist tot 's avonds laat. Dat moet bij je passen en je hebt er wat flexibiliteit voor nodig.

Jouw salaris als boodschappenbezorger

Let's talk about money. Wat verdien je met deze baan? Omdat je zonder diploma en werkervaring als boodschappenbezorger aan de slag kunt, start je vaak met het minimumloon. Dit loopt op als je al langer bij een bedrijf werkt en dus meer ervaring hebt. Je verdient met deze job maximaal zo'n € 2.300 bruto per maand bij een fulltime dienstverband. Wat je salaris precies is, hangt ook af van je leeftijd en werkgever. Nice to know: als je 's avonds, 's nachts of in het weekend werkt, ontvang je vaak mooie toeslagen bovenop je loon. Dat is nog eens lekker cashen.

De volgende stap als boodschappenbezorger

Ben je na verloop van tijd toe aan iets nieuws? Misschien wil je meer verantwoordelijkheden, een hoger salaris of gewoon eens iets anders. Afhankelijk van je werkgever en jouw ambities en talenten, kun je soms doorgroeien tot leidinggevende. Je stuurt dan een team van boodschappenbezorgers aan, houdt je bezig met de planning en controleert de werkzaamheden. Je kunt ook aan de slag in een andere bezorgfunctie. Als je nu bijvoorbeeld een bijbaan als fietsbezorger hebt, is een fulltime job als pakketbezorger een mooie stap vooruit.

Boodschappenbezorger worden: wat heb je nodig?

Voor deze job is een diploma of werkervaring niet vereist, maar soms heb je wél een rijbewijs nodig. Dit geldt natuurlijk alleen als je met een auto of bestelbus boodschappen bezorgt. Een rijbewijs B is vaak voldoende voor deze job, want daarmee mag je auto's en busjes besturen met een maximaal gewicht van 3500 kilo. Geen rijbewijs op zak? No stress, dan heb je genoeg opties om met de (bak)fiets boodschappen rond te brengen.

Jouw skills

Als boodschappenbezorger heb je een zelfstandige job waar heel wat verantwoordelijkheden bij komen kijken. Het is daarom belangrijk dat je een betrouwbaar type bent en altijd alles op alles zet om de boodschappen netjes, veilig en op de afgesproken tijd bij de klant te krijgen. Je hebt veel klantcontact, dus je communicatieve skills zijn on point. Je maakt graag een gezellig praatje met klanten die dat leuk vinden, maar voelt het ook aan als je beter je mond kunt houden. En met die sterke armen van je til je boodschappen moeiteloos naar binnen.

Tekst

Cheat sheet voor je cv

Ben jij van plan te solliciteren op een vacature voor boodschappenbezorger? Met deze skills op je cv is die baan straks van jou.

Skills boodschappenbezorger
Betrouwbaar Richtingsgevoel
Communicatie Rijbewijs B
Doorzettingsvermogen Verantwoordelijk
Klantgericht Zelfstandig werken

Check onze logistieke vacaturesEen andere baan in de logistiek

Lijkt het je leuk om in de logistiek aan de slag te gaan, maar twijfel je nog over de functie? Er is binnen deze brede sector van alles mogelijk, dus het is slim om je goed te oriënteren. Heb je bijvoorbeeld al eens gedacht aan een baan als verhuizer? Stroop je mouwen maar alvast op, want in deze functie help je met verhuizen. Je sjouwt bijvoorbeeld met inboedels, haalt hele kastsystemen uit elkaar en sluit de wasmachine aan in het nieuwe huis. Echt iets voor types die van aanpakken weten. Ga je liever wat preciezer te werk? Misschien past een baan als postvoorbereider dan beter bij je. In deze brede sector vind je vast een baan waar je blij van wordt.

Overzicht boodschappenbezorger

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Geen diploma vereist
Salarisindicatie (21+) € 1.750 - € 2.300

Veelgestelde vragen

 • Wat verdien je als boodschappenbezorger?

 • Het salaris van een boodschappenbezorger ligt gemiddeld tussen de € 1.750 en € 2.300 bruto per maand. Hoeveel je precies verdient, is onder andere afhankelijk van je leeftijd, ervaring en werkgever.

 • Kan ik via YoungCapital als bezorger bij een supermarkt aan de slag?

 • Dat kan. Tussen onze bezorger vacatures vind je verschillende mogelijkheden als boodschappenbezorger, bijvoorbeeld bij supermarkten, koeriersbedrijven en flitsbezorgers.

 • Is boodschappen bezorgen geschikt werk voor mij?

 • Een baan als boodschappenbezorger is iets voor jou als je graag zelfstandig werkt en klantgericht bent. Je hebt de meeste opties als je een rijbewijs op zak hebt, maar ook zonder kun je aan de slag. Vooral in de stad worden boodschappen vaak met de fiets bezorgd.

Bekijk ook eens deze logistieke functies