Cargadoor

Werken als cargadoor: iets voor jou?

Lijkt het je wel wat om elke dag omringd te zijn door schepen? Dat kan als je gaat werken als cargadoor. Carga-wát? No worries als je nog nooit van deze functie gehoord hebt, want YoungCapital legt je alles uit. Straks weet je precies of werken als cargadoor iets voor jou is en wat je allemaal nodig hebt voor de job.


Wat doet een cargadoor?

First of all: je komt de naam 'cargadoor' niet elke dag tegen, dus logisch als je geen idee hebt wat het betekent. Dus eh, wat is een cargadoor dan? Even simpel: iemand die in een haven werkt bij een reder of rederij. Dit is een bedrijf dat eigenaar is van verschillende schepen. Op de haven regel je als cargadoor allerlei administratieve en logistieke zaken. Je zorgt ervoor dat het proces van schepen die komen en gaan smooth verloopt. Door contracten op te stellen bijvoorbeeld, en alle schepen een plek in de haven aan te wijzen. Je noemt dit beroep ook wel scheepsagent, scheepsmakelaar of havenagent.

Jouw werkdag als cargadoor

Als cargadoor heb je het behoorlijk druk. Je hebt namelijk allerlei verschillende taken. Zo begint je dag bijvoorbeeld achter de computer. Daar controleer je de aanvragen van verladers. Dat zijn bedrijven die goederen willen voeren met de schepen van de rederij. Je stelt contracten op tussen de rederij en de verlader en zorgt ervoor dat alles legaal in orde is. Verder controleer je of de schepen de juiste vergunningen hebben om goederen te importeren.

Na een paar uur contracten opstellen en vergunningen controleren, komen er wat schepen aan in de haven. Tijd om je kantoor te verlaten. Jij hebt er van tevoren al voor gezorgd dat er voor elk schip een plekje vrij is in de haven. Nu begeleid jij het schip naar de juiste plek en begroet je de bemanning. Alles in orde met ze? Of voelt iemand zich niet lekker? Jij zorgt er als cargadoor voor dat er een dokter of tandarts klaarstaat als dit nodig is en regelt ook dat iedereen een plek heeft om te slapen.

Alles geregeld? Dan ga je weer terug naar je bureau om de administratie bij te houden. Je stelt een factuur op die je doorstuurt naar de verladers en slaat alle contracten op in de juiste mappen. Ten slotte check je de planning van de komende dagen en plan je waar nodig nog een aantal schepen in op de juiste plekken in de haven.

Waar werkt een cargadoor?

Een cargadoor werkt altijd in een haven en is daar overal te vinden. De ene keer zit je op kantoor en werk je de administratie bij. Een paar uur later ben je buiten bij de ligplaatsen te vinden en praat je met de kapiteins. Je bent bijna altijd in dienst van de rederij, het bedrijf dat de schepen bezit. Verder heb je contact met de verladers, de bedrijven die de rederij inhuren om hun vracht te vervoeren.

Jouw werktijden als cargadoor kunnen verschillen, omdat het werk op de haven 24/7 doorgaat. Vraag dus altijd goed na of je op kantooruren werkt of op onregelmatige tijden.

De taken van een cargadoor

 • Opstellen van contracten tussen de rederij en verlader.
 • Controleren van vergunningen en contact houden met de douane.
 • Maken en versturen van facturen.
 • Bijhouden van andere administratieve documenten.
 • Inplannen van ligplaatsen en aankomsttijden van schepen.
 • Ontvangen van schepen en ondersteunen van de bemanning.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als cargadoor: hoe is dat?

Voor werken als cargadoor kies je niet zomaar, je moet er namelijk een opleiding voor volgen en het moet echt goed bij je passen. Kijk daarom goed naar de voor- en nadelen van de job voordat je een keuze maakt.

Voordelen van werken als cargadoor

 • Het is een afwisselend beroep met veel verschillende taken. Super dus als je het heerlijk vindt om allerlei dingen te doen op een dag en energie krijgt van verandering.
 • Je bent constant op de haven en weet na een tijdje precies hoe alles daar in z'n werk gaat. Altijd al benieuwd naar geweest? Dan word jij vast enthousiast van een baan als cargadoor.
 • Het werk heeft een sociaal tintje, omdat je veel contact hebt met de bemanning van schepen en de verlader. Een goede keuze dus als je interesse hebt in de logistiek, maar ook dat stukje klantcontact wilt hebben.

Nadelen van werken als cargadoor

 • Je moet een relevante logistieke opleiding volgen voor dit beroep. Dat betekent dus dat je niet zomaar kunt beginnen als cargadoor, maar er heel bewust voor moet kiezen. En een tijdje de schoolbanken in moet als je nog niet het juiste papiertje hebt.
 • Het is geen bijbaan. Als je op zoek bent naar werk voor naast je school, studie of andere bezigheden, is dit dus niet de juiste job.
 • Is kantoorwerk niet zo jouw ding? Dat hoort er wel bij als cargadoor. Je bent namelijk verantwoordelijk voor heel wat administratieve taken. Als je liever constant op de werkvloer bent, kun je dus beter gaan voor een andere baan in de haven.

Jouw salaris als cargadoor

Voor dit beroep moet je een opleiding volgen, en dat heeft ook een voordeel. Het salaris van een cargadoor ligt namelijk wat hoger dan dat van logistieke jobs die je ook zonder diploma kunt doen. Meestal begint je cargadoor salaris met zo'n € 2.000 bruto per maand als je fulltime werkt, maar dat loopt uiteindelijk op tot ongeveer € 3.500. Dat is € 20,- per uur. Benieuwd wat je daar netto aan overhoudt? Gebruik onze bruto-netto calculator en je weet het in no time.

De volgende stap als cargadoor

Als cargadoor heb je al best een verantwoordelijke functie. Ben je ambitieus? Dan zie jij misschien wel de functie havenmeester aan het einde van jouw carrièreladder. Een mooi einddoel, maar daarvoor moest je vaak wel flink wat werkervaring opdoen. Eerst even lekker doorwerken dus.

Is al dat geplan en geregel toch niet helemaal jouw ding? Maar werk je wel graag met schepen? Misschien kun je dan wel een switch maken binnen de haven. Er zijn genoeg havenmedewerkers nodig en er zit vast wel een functie tussen die jou meer aanspreekt. Steek bijvoorbeeld je handen uit de mouwen en help met de schepen laden en lossen.

Cargadoor worden: wat heb je nodig?

Om cargadoor te worden heb je een opleiding in de goede richting nodig. Het liefste een logistieke mbo-opleiding binnen de scheepvaart. Met opleidingen als Coördinator Havenlogistiek (niveau 3), Coördinator Havenoperaties (niveau 4) en Manager Havenlogistiek (niveau 4) zit je goed. Eerst beginnen op niveau 2? Kies dan voor Medewerker Havenlogistiek of Medewerker Havenoperaties en stroom daarna door naar een specialistische opleiding.

Jouw skills

Heb je het papiertje op zak? Fijn, maar het is ook belangrijk dat werken als cargadoor past bij jou als persoon. Van schepen houden is natuurlijk een must, maar het is ook mooi meegenomen als je een goede planner bent. Dus weet of wist jij altijd precies hoe je jouw huiswerk goed inplant om een mooi cijfer te halen? En maak je het liefste een boodschappenlijstje voordat je naar de supermarkt gaat? Allemaal tekens van goede plan-skills. Verder moet je goed overweg kunnen met cijfers. Wel zo handig als je facturen opstelt en aankomsttijden van schepen berekent. En hoe zit het met je sociale skills? Ben je altijd de eerste die vraagt hoe het met iemand gaat en wijs je graag een verdwaalde persoon op straat de weg? Mooi, dat komt goed van pas als je contact hebt met de bemanning en kapitein van schepen.

Cheat sheet voor je cv

Heb je een mooi diploma en de juiste vaardigheden op zak? Top, nu nog de werkgever overtuigen. Hoe je dat doet? Tip: zet een lijstje met hard en soft skills op je cv. Zo laat je cv in een oogopslag zien waarom jij geschikt bent.

Skills
Boekhouden Plannen
Excel Portbase
Fiton Rekenen
Kennis van supply chain processen Sociale vaardigheden

Check onze logistieke vacaturesEen andere baan in de logistiek

Niet helemaal overtuigd? No worries, er zijn genoeg andere jobs in de logistiek. Ben je bijvoorbeeld wel echt een planner, maar heb je niet zoveel met schepen? Check dan de functie transportplanner eens. Wil je je verdiepen in werkzaamheden rondom de douane en import en export? Lees dan onze artikelen over declarant, douanier en expediteur eens door. Misschien zit daar wel iets tussen wat je meer aanspreekt.

Overzicht cargadoor

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Mbo
Salarisindicatie (21+) € 2.000 tot € 3.500

Veelgestelde vragen

 • Wat is een cargadoor?

 • Als cargadoor ben je verantwoordelijk voor alle logistieke processen op een haven. Je regelt bijvoorbeeld de contracten tussen de verlader (het bedrijf dat goederen wil vervoeren) en de rederij (de eigenaar is van de schepen). Ook controleer je alle vergunningen en zorg je ervoor dat elk schip een plek in de haven heeft.

 • Kan ik werken als cargadoor?

 • Dat kan als je een relevant mbo-diploma hebt, bijvoorbeeld van de opleiding Coördinator Havenlogistiek. Check de mogelijkheden voor jou tussen onze logistieke vacatures.

 • Wat is het salaris van een cargadoor?

 • Een cargadoor verdient ongeveer tussen de € 2.000 en € 3.500 bruto per maand, afhankelijk van werkervaring.

Bekijk ook eens deze logistieke functies