Heftruckchauffeur

Werken als heftruckchauffeur: iets voor jou?

Zie jij jezelf al met een volgeladen vork tussen de magazijnstellingen door sjezen? Dat is precies wat je dagelijks doet als heftruckchauffeur. Maar eh, vork? Yep, zo heet dat ding voorop een heftruck. Weer wat geleerd. Zo is er vast meer dat je nog niet weet over dit beroep. Wij zochten alle ins en outs over werken als heftruckchauffeur voor je uit, zodat je na het lezen weet of deze job bij je past.


Wat doet een heftruckchauffeur?

Een heftruckchauffeur is iemand die met behulp van een vorkheftruck goederen op de juiste plek in een magazijn, distributiecentrum of op een bedrijventerrein krijgt. Het gaat hierbij vooral om zware goederen die bijvoorbeeld op een pallet of in een grote stelling staan. Naast dat je goederen van A naar B brengt, heb je vaak ook andere magazijntaken. Denk aan het ontvangen en controleren van producten, het beheren van de voorraad en het voorbereiden van orders. Je hebt als heftruckchauffeur een belangrijke rol in de logistiek, want dankzij jou loopt het opslaan en orderen van goederen in een magazijn op rolletjes.

Jouw werkdag als heftruckchauffeur

Je bent nog maar net aangekomen in het magazijn wanneer de eerste vrachtwagen met goederen al aankomt. Alleen maar leuk, want het besturen van een heftruck is wat jij als heftruckchauffeur het liefste doet. Maar voordat je achter het stuur kruipt, maak je een praatje met de vrachtwagenchauffeur. Je checkt om welke zending het gaat en controleert of de lading in orde is. Als alles er goed uitziet, teken je de pakbon af. Hoewel het bijhouden van de administratie niet jouw hoofdtaak is, is het wel belangrijk dat je de bijgevoegde documenten controleert en ondertekent. Zo bewaar je het overzicht over de verschillende zendingen die op een dag binnenkomen.

Dan is het tijd om plaats te nemen achter het stuur. Helm op en gaan. Aan jou als heftruckchauffeur de taak om de geleverde goederen op de juiste plek te krijgen. Vaak helpen de laders en losser met het legen van de vrachtwagen, en breng jij de zending vervolgens met de heftruck naar de opslaglocatie in het magazijn. Je rijdt lekker zelfstandig door de opslagplaats, maar hebt wel regelmatig contact met verschillende logistieke collega's. Soms overleg je bijvoorbeeld kort met de voorraadbeheerder wat de beste plek is voor bepaalde goederen. Of je vraagt een reachtruckchauffeur om goederen in een hoge stelling te plaatsen waar jij met je heftruck niet bijkomt. Samen zorgen jullie ervoor dat alle goederen een goede en logische plek krijgen.

Daarna is het tijd voor een andere taak: het klaarmaken van een bestelling. Als heftruckchauffeur breng je niet alleen binnengekomen goederen naar de opslagplaats, maar zet je ook producten klaar voor verzending. Op de laad- en loslijst zie je precies om welke goederen het gaat. Je haalt ze met behulp van de heftruck uit de stellingen, verpakt ze en plaatst ze stevig op een pallet. Er gebeuren weleens ongelukken met een heftruck, dus natuurlijk houd je rekening met de veiligheid. Je let bijvoorbeeld goed op dat je collega's niet achter je lopen en dat je draaicirkel groot genoeg is. Bij het verzendklaar maken van producten komt ook weer een stukje administratie kijken. Door goed bij te houden welke goederen het magazijn verlaten, blijft de voorraadlijst up-to-date.

Tegen het eind van je shift heb je nog een halfuurtje over. Het perfecte moment om je heftruck te onderhouden. Je houdt bijvoorbeeld de bandenspanning op peil, laadt het voertuig op of maakt 'm schoon. Zo blijft je heftruck in shape en is ie alweer klaar voor morgen, wanneer jij je volgende shift hebt. Maar eerst moet je zelf nog even opladen, want je hebt weer lekker, maar hard gewerkt vandaag.

Waar werkt een heftruckchauffeur?

Je kunt als heftruckchauffeur op verschillende plekken aan de slag. Het gaat bijna altijd om een grote ruimte waar plek is voor veel spullen. Bijvoorbeeld grote magazijnen, distributiecentra, loodsen en bedrijventerreinen. Wanneer je werkt, hangt af van je werkgever. In sommige magazijnen wordt er alleen tijdens kantoortijden gewerkt, maar er zijn ook bedrijven die 24/7 doorwerken. In dat laatste geval werk je als heftruckchauffeur meestal in ploegendiensten. Je werkt dan op wisselende tijden, maar wel volgens een vast rooster. Werken in de avonden, nachten en weekenden hoort daar ook bij. Daar krijg je wel wat voor terug: lekkere toeslagen bovenop je salaris.

De taken van een heftruckchauffeur

 • Goederen verplaatsen met een heftruck.
 • Binnengekomen ladingen controleren.
 • Bestellingen klaarmaken voor verzending.
 • Lichte administratieve taken.
 • Beheren van de voorraad.
 • Zorgen voor een veilige werkomgeving.
 • Onderhouden van de heftruck.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als heftruckchauffeur: hoe is dat?

Twijfel je nog of dit werk écht bij je past? Door de voor- en nadelen van deze job tegen elkaar af te strepen, ontdek je snel of werken als heftruckchauffeur iets voor je is.

Voordelen van werken als heftruckchauffeur

 • Deze baan past altijd in je schema, want je kunt zowel parttime als fulltime aan de slag. Als je een beetje flexibel bent kies je voor ploegendiensten, maar het is ook mogelijk om tijdens kantoortijden te werken.
 • Je werkt als heftruckchauffeur samen met verschillende collega's. Dat houdt je niet alleen gemotiveerd, maar is ook heel gezellig. Zo vliegt je shift voorbij.
 • Het werk is veelzijdiger dan je denkt. Als je net start vervoer je misschien alleen goederen van A naar B. Maar met de juiste drive en kwaliteiten kun je jouw takenpakket en verantwoordelijkheden steeds verder uitbreiden.

Nadelen van werken als heftruckchauffeur

 • Besluit je vandaag dat je morgen aan de slag wilt als heftruckchauffeur? Dat gaat 'm niet worden als je nog geen heftruckcertificaat hebt. Dat is trouwens geen reden om je idee in de prullenbak te gooien, want veel werkgevers bieden je de mogelijkheid om dit certificaat te behalen.
 • Het is een actieve job waarbij je veel rondrijdt, sjouwt en met je handen werkt. Not your cup of tea? Je kunt in de logistiek ook in verschillende kantoorfuncties aan de slag.
 • Teamwork is key in het magazijn. Werk je liever lekker in je uppie? Kijk dan eens naar banen als bezorger of koerier.

Jouw salaris als heftruckchauffeur

Belangrijke vraag: wat verdient een heftruckchauffeur? Je wilt vast weten wat deze job je ongeveer oplevert. Het heftruckchauffeur salaris ligt meestal tussen de € 1.900 en € 2.600 bruto per maand. Hoeveel je precies verdient, hangt af van je ervaring, skills en de werkgever. Zo ligt het loon van een startende heftruckchauffeur lager dan dat van een ervaren werknemer die al een paar jaar bij een bedrijf in dienst is. Door jezelf te ontwikkelen en bij te leren krijg je meer verantwoordelijken, en dat zie je terug in je salaris. Werk je in ploegendiensten? Als je 's nachts of in het weekend werkt, krijg je bovenop het basissalaris mooie toeslagen.

De volgende stap als heftruckchauffeur

Hoe lekker jij ook door dat magazijn sjeest, het kan natuurlijk dat je op een dag toe bent aan iets anders. Je wilt bijvoorbeeld iets nieuws leren of meer verdienen. Als heftruckchauffeur kan dat op verschillende manieren, ook zonder van functie te veranderen. Als je al een tijdje bij een bedrijf werkt, kun je jouw baan in veel gevallen steeds verder uitbreiden. Je pakt bijvoorbeeld ook lichte administratieve taken op of behaalt je reachtruckcertificaat om zo je takenpakket afwisselender te maken. Ook lekker: hoe meer je kunt en hoe groter je verantwoordelijkheden zijn, hoe hoger je salaris als heftruckchauffeur is.

Mag het van jou nog wel een stap hoger? Misschien is een leidinggevende job in het magazijn dan iets voor jou. Afhankelijk van waar je werkt, kun je bijvoorbeeld doorgroeien tot voorman of logistiek manager. Je geeft dan leiding aan het uitvoerend personeel en bent de eindverantwoordelijke over alle werkzaamheden van je team(s). Da's nog eens een mooie uitdaging.

Heftruckchauffeur worden: wat heb je nodig?

Daar kunnen we duidelijk in zijn: als je heftruckchauffeur wilt worden heb je een heftruckcertificaat nodig. Geen paniek als jij dit certificaat nog niet op zak hebt, want je behaalt 'm al met een cursus van één dag. Dit kan soms zelfs via je (toekomstige) werkgever, waardoor het je zelf niks kost.

Jouw skills

Met dat heftruckcertificaat komt het dus wel goed. Maar er zijn ook nog een paar eigenschappen en skills die van pas komen voor deze job. Wist je bijvoorbeeld dat je een nauwkeurige werker moet zijn als je wilt werken als heftruckchauffeur? Dat zou je misschien niet verwachten met zo'n robuust voertuig, maar het optillen en plaatsen van goederen is een precies werkje. Je wilt natuurlijk wel dat de producten heel blijven. En ook dat de stellingen overeind blijven staan trouwens, dus een goed inschattingsvermogen komt ook van pas. Zo voorkom je dat je tijdens het nemen van een scherpe bocht met een zware lading voorop tegen een stelling aanknalt. Jouw motto? Teamwork makes the dream work. Belangrijk, want in je eentje kom je niet ver in het magazijn.

Cheat sheet voor je cv

Ga jij vol voor deze baan? Goed idee. Maar hoe overtuig je een werkgever er nou van dat jij de ideale heftruckchauffeur bent? Met deze skills op je cv komt dat helemaal goed.

Skills heftruckchauffeur
Aanpakker Nederlandse of Engelse taal
Flexibel Samenwerken
Heftruckcertificaat Technisch inzicht
Nauwkeurig VCA-diploma

Check onze logistieke vacaturesEen andere baan in de logistiek

Ben jij nog zoekende naar de perfecte baan? Neem de tijd om te ontdekken welke job goed bij jou past, want er zijn nogal wat logistieke banen. Alleen al op het gebied van bezorgen heb je een heleboel mogelijkheden. Scoor bijvoorbeeld een bijbaan als fietskoerier of zoek het verder van huis als internationaal chauffeur of internationaal vrachtwagenchauffeur. Ben je graag technisch in de weer? Misschien is een baan als operator dan iets voor je. Je merkt het al, er zijn nogal wat mogelijkheden in de logistiek.

Overzicht heftruckchauffeur

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Geen diploma vereist
Salarisindicatie (21+) € 1.900 tot € 2.600

Veelgestelde vragen

 • Wat is een heftruckchauffeur?

 • Simpel: dat is iemand die een heftruck bestuurt om goederen van de ene naar de andere plek te verplaatsen.

 • Wat doet een heftruckchauffeur?

 • De werkzaamheden van een heftruckchauffeur zijn het besturen van een heftruck en het van A naar B brengen van goederen. Soms heb je nog meer taken in het magazijn. Wat je precies gaat doen, lees je in de heftruckchauffeur vacatures.

 • Hoeveel verdient een heftruckchauffeur?

 • Het salaris van een heftruckchauffeur ligt meestal tussen de € 1.900 en € 2.600 bruto per maand. Hoeveel je precies verdient, is afhankelijk van je ervaring, skills en werkgever.

 • Hoeveel verdient een heftruckchauffeur per uur?

 • Het uurloon van een heftruckchauffeur ligt ongeveer tussen de € 11,- en € 15,- bruto. Werk je 's nachts of in het weekend? Dan valt het uurloon door toeslagen hoger uit.

 • Welke heftruckchauffeur opleiding moet ik volgen voor dit werk?

 • Je hoeft geen opleiding te volgen om heftruckchauffeur te worden. Je hebt wel een heftruckcertificaat nodig, maar dit kun je al behalen met een eendaagse cursus.

Bekijk ook eens deze logistieke functies