Internationaal vrachtwagenchauffeur

Werken als internationaal vrachtwagenchauffeur: iets voor jou?

Lijkt het jou wel wat om dagelijks door heel Europa te rijden en producten aan verschillende bedrijven te leveren? Dan is een baan als internationaal vrachtwagenchauffeur echt iets voor jou. Meer info nodig? Van de taken van een internationaal vrachtwagenchauffeur tot het salaris: in dit artikel vertellen we je alles over deze job in de logistieke sector.


Wat doet een internationaal vrachtwagenchauffeur?

Een internationaal vrachtwagenchauffeur is een vrachtwagenchauffeur die naar buitenlandse bestemmingen rijdt om producten te leveren. Net als andere chauffeurs zit je het grootste deel van je shift achter het stuur. Maar ook het laden en lossen van de vrachtwagen en het uitvoeren van kleine reparaties vallen onder jouw takenpakket. Als internationaal vrachtwagenchauffeur heb je te maken met Europese regels. Zo mag je maximaal 9 uur per dag rijden en moet je na 4,5 uur minstens 45 minuten pauze nemen. Deze regels zorgen ervoor dat de chauffeurs vol energie achter het stuur zitten en zich kunnen blijven concentreren.

Jouw werkdag als internationaal vrachtwagenchauffeur

Jouw dag als internationaal vrachtwagenchauffeur begint bij het magazijn. Daar laad je samen met jouw collega's, bijvoorbeeld de magazijnmedewerkers en orderpickers, de spullen in de vrachtwagen. Zitten de koelproducten in de koeling en staat de rest netjes vast? Dan begin je aan je lange tocht naar verre bestemmingen. De ene rit voer je een gezellig gesprek met de bijrijder, de andere keer rijd je alleen en zet je lekker de radio aan. Als internationaal vrachtwagenchauffeur let je niet alleen goed op de weg, je houdt ook je rijtijd in de gaten.

Na 4,5 uur zet je de vrachtwagen aan de kant van de weg en is het tijd om van je pauze te genieten. Misschien besluit je een powernap te nemen in de cabine van je vrachtwagen. Of je maakt een praatje met collega-chauffeurs onder het genot van een lekkere bak koffie. Is de pauze voorbij? Dan kruip je weer achter het stuur en rijd je door naar je bestemming.

Omdat je maar 9 uur per dag mag werken en de ritten vaak langer zijn dan dat, ben je als internationaal vrachtwagenchauffeur verplicht om tussendoor ergens te overnachten. Soms slaap je in een simpel hotel, maar het komt ook vaak voor dat je in de slaapcabine van je vrachtwagen overnacht. Hierin is een bed gemaakt en met het gordijn sluit je jezelf af van de buitenwereld. Overnachten mag alleen op speciaal beveiligde parkeerplaatsen waar je als internationaal vrachtwagenchauffeur ook kunt douchen en een wifi-verbinding hebt.

Waar werkt een internationaal vrachtwagenchauffeur?

Ben jij klaar om betaald te roadtrippen en wil je weten waar je als internationaal vrachtwagenchauffeur kunt werken? Je kunt kiezen uit verschillende transportbedrijven. Misschien vervoer je straks bloemen van Aalsmeer naar Hamburg, of geneesmiddelen van Leiden naar Antwerpen. Of je kiest ervoor om als uitzendkracht telkens voor een ander bedrijf te rijden. Wil je een extra uitdaging? Ga dan als internationaal vrachtwagenchauffeur werken bij een bedrijf dat gevaarlijke stoffen vervoert. Denk hierbij aan chemicaliën of vuurwerk. Je moet dan extra opletten dat de veiligheidsmaatregelen worden nageleefd en dat er bijvoorbeeld niks van de stoffen per ongeluk op de weg terechtkomt.

De taken van een internationaal vrachtwagenchauffeur

 • Vrachtwagen besturen en op een veilige manier deelnemen aan het verkeer.
 • Goederen laden en lossen.
 • Checken van de lading: voldoet alles aan de regels?
 • Op tijd pauze nemen en rust- en rijtijden noteren.
 • Onderhouden en schoonmaken van het voertuig.
 • Eventueel kleine reparaties aan de vrachtwagen uitvoeren.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als internationaal vrachtwagenchauffeur: hoe is dat?

We maken het niet mooier dan het is: elke baan heeft positieve en negatieve kanten. Ook werken als internationaal vrachtwagenchauffeur Hieronder lees je welke voor- en nadelen er zijn.

Voordelen van werken als internationaal vrachtwagenchauffeur

 • Het is een afwisselende en avontuurlijke baan. Soms slaap je in je vrachtwagen, een andere keer in een hotel. Je ziet lekker veel van Europa en wordt er nog voor betaald ook. Ka-tsjing!
 • Over geld gesproken: door de flexibele werktijden krijg je regelmatig extra money op je bankrekening gestort in de vorm van toeslagen. Bijvoorbeeld wanneer je in de late uurtjes de weg op moet.
 • Je hoeft je nooit te vervelen als internationaal vrachtwagenchauffeur. Je kletst gezellig met je collega of luistert naar je favoriete Spotify-playlist.

Nadelen van werken als internationaal vrachtwagenchauffeur

 • Werk je graag in een gezellig team? Dan is dit niet de baan voor jou. Als internationaal vrachtwagenchauffeur moet je zelfstandig kunnen werken, aangezien je regelmatig alleen de weg op moet.
 • Je bent vaak voor een langere tijd van huis. Maar je weet wat ze zeggen: home is where the heart is. Ben jij een echte huismus? Dan is deze baan misschien niet voor jou weggelegd.
 • Relax. Hoewel anderen misschien gestrest over de weg scheuren, houd jij het hoofd koel. Boze blikken van andere bestuurders doen jou niet zo veel. Heb je daar moeite mee? Houd daar dan wel rekening mee als je kiest voor deze job.

Jouw salaris als internationaal vrachtwagenchauffeur

Naast dat een baan leuk moet zijn, is het ook wel fijn als je er wat aan overhoudt. Gimme the money. Wat verdient een internationaal vrachtwagenchauffeur nu eigenlijk? Het salaris van een vrachtwagenchauffeur die internationale ritten rijdt, ligt rond de € 2.800 bruto per maand. Afhankelijk van je werkervaring en specialisaties (bijvoorbeeld rijbewijs CE), schommelt je salaris tussen de € 2.400 en € 3.200 bruto per maand. De precieze prijzen vind je in de cao waar internationaal vrachtwagenchauffeur onder valt: cao Beroepsgoederenvervoer. Weten hoeveel je precies op je rekening gestort krijgt? Daar hebben we een handige bruto-netto tool voor.

Bij het loon van een internationaal vrachtwagenchauffeur horen ook leuke extra's. Wanneer je bijvoorbeeld in de weekenden of avonduren rijdt, heb je recht op toeslagen. Daarnaast worden de overnachtingen door de werkgever vergoed.

De volgende stap als internationaal vrachtwagenchauffeur

Ben je toe aan de volgende stap in je carrière als internationaal vrachtwagenchauffeur? Als je alleen je rijbewijs C hebt, is het een logische stap om voor rijbewijs CE door te gaan. Heb je deze al? Dan kun je op zoek naar een andere uitdaging. Misschien is een baan als transport coördinator wel wat voor jou. In deze leidinggevende functie zorg je dat de logistieke processen binnen een bedrijf soepel verlopen. Denk hierbij aan interne en externe communicatie en het sluiten van contracten. Of misschien houd je wel van plannen en begin je een carrière als transportplanner.

Internationaal vrachtwagenchauffeur worden: wat heb je nodig?

Kun jij niet wachten om als internationaal vrachtwagenchauffeur achter dat grote stuur te zitten en door heel Europa te rijden? Dan wil je vast ook weten wat je nodig hebt om in deze functie aan de slag te gaan. Om te beginnen heb je als internationaal vrachtwagenchauffeur geen afgeronde opleiding nodig. Toch kan niet iedereen zomaar met een vrachtwagen de weg op. Hoe word je dan wel vrachtwagenchauffeur? Door het behalen van je rijbewijs C of CE. Je vrachtwagenrijbewijs dus. Met een rijbewijs CE mag je een vrachtwagen met aanhanger rijden. Voordat je met de lessen begint, moet je een rijbewijs B op zak hebben.

Maar dan ben je er nog niet. Als internationaal vrachtwagenchauffeur ben je beroepschauffeur. Iedereen die voor hun beroep rijdt, heeft code 95 nodig. In de lessen die aan het examen vooraf gaan, leer je alles wat je moet weten over het rijden met grote voertuigen. Bijvoorbeeld het herkennen van bijzondere verkeersborden of wat de rij- en rusttijden zijn. Daarnaast moet je als internationaal chauffeur altijd een bestuurderskaart op zak hebben. Dit wordt ook wel de chauffeurspas genoemd en hierop houd je je rittenadministratie bij.

Jouw skills

Naast de benodigde rijbewijzen en andere papieren heb je als internationaal vrachtwagenchauffeur ook een aantal skills nodig. Fun fact: de gemiddelde vrachtwagen weegt tussen de 2 en 10 ton. En dan is hij nog niet eens gevuld met producten. Wanneer je met zo'n groot en zwaar voertuig de weg op gaat, moet je dus extra voorzichtig zijn. Als internationaal vrachtwagenchauffeur let je altijd goed op je omgeving. Wanneer een automobilist ineens vlak voor je de rijbaan opschiet, heb jij dit al van mijlenver aan zien komen.

Daarnaast moet je als internationaal vrachtwagenchauffeur zowel goed samen kunnen werken als alleen kunnen zijn. Soms rijd je namelijk met een bijrijder, een andere keer alleen. Het is in deze functie ook handig als je het niet erg vindt om voor een langere tijd van huis te zijn. Je rijdt namelijk niet in één dag heen en weer naar Italië. Je overnacht dus regelmatig in je vrachtwagen of een hotel.

Cheat sheet voor je cv

Heb je een leuke internationaal vrachtwagenchauffeur vacature gevonden? Dan is het tijd om je cv een opfrisbeurt te geven. Hieronder vind je een overzicht van skills die bij dit beroep passen.

Skills vrachtwagenchauffeur
Anticiperen Omgevingsbewustzijn
Code 95 Rijbewijs C(E)
Flexibel Stressbestendig
Internationale verkeersregels Zelfstandig

Check onze logistieke vacatures

Een andere baan in de logistiek

Lijken die lange ritten ver van huis je maar niks? Naast internationaal vrachtwagenchauffeur zijn er nog genoeg andere banen in de logistiek. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om als vrachtwagenchauffeur alleen binnen Nederland te bezorgen. Je kunt zelfs in één stad of provincie aan de slag. Of je kruipt achter het stuur van een reachtruck. Als reachtruckchauffeur werk je in een magazijn. Naast het verplaatsen en controleren van de goederen, ben je medeverantwoordelijk voor het voorraadbeheer. Voor deze functie heb je wel een reachtruckcertificaat nodig. Heb je helemaal geen rijbewijs, maar wil je wel graag bezorgen? Dan is een baan als fietsbezorger of postbode misschien wat voor jou.

Overzicht internationaal vrachtwagenchauffeur

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Geen diploma vereist
Salarisindicatie (21+) € 2.400 tot € 3.200

Veelgestelde vragen

 • Hoeveel verdient een internationaal vrachtwagenchauffeur?

 • Het loon van een internationaal vrachtwagenchauffeur schommelt tussen de € 2.400 en € 3.200 bruto per maand. Een internationaal vrachtwagenchauffeur heeft gemiddeld een salaris van € 2.800 per maand.

 • Waar vind ik een baan als internationaal vrachtwagenchauffeur?

 • Er zijn genoeg bedrijven waar je als internationaal vrachtwagenchauffeur kunt werken. Lees goed de omschrijvingen wanneer je door de chauffeur vacatures scrolt. Dan weet je precies waar je aan toe bent.

 • Hoe word je internationaal vrachtwagenchauffeur?

 • Om te werken als internationaal vrachtwagenchauffeur heb je een rijbewijs B, C en eventueel CE nodig. Daarnaast heb je ook code 95 en een chauffeurskaart nodig.

Bekijk ook eens deze logistieke functies