Logistiek engineer

Werken als logistiek engineer: iets voor jou?

Lijkt verbeteringen bedenken voor logistieke processen je een toffe uitdaging? Dan voel jij je waarschijnlijk wel op je plek als logistiek engineer. In deze onderzoeksfunctie breek jij je hoofd over zaken als globalisering, automatisering en het milieu. Allemaal met als doel om de supply chain zoveel mogelijk te optimaliseren. Interessant? Dan wil je vast weten wat je nou écht doet als logistics engineer. En wat je nodig hebt voor de job. Lucky you: YoungCapital zocht het voor je uit en verzamelde alle info in deze logistiek engineer functieomschrijving.


Wat doet een logistiek engineer?

De naam 'logistiek engineer' zegt niet heel veel. Logisch dus als jij even niet weet waar we het over hebben. Om het simpel te houden: als logistiek engineer of logistics engineer ben jij dagelijks bezig met het verbeteren van de logistieke processen van een bedrijf. En wat bedoelen we dan met 'logistieke processen'? Eigenlijk de hele weg die een product aflegt. Van de fabriek waarin ie gemaakt wordt, naar het magazijn en vervolgens naar de klant. Bij het ene bedrijf is die logistieke ketting (ook wel supply chain) langer dan bij het andere bedrijf. Als logistiek engineer is het jouw taak om dit hele proces zo snel, efficiënt, goedkoop en milieuvriendelijk mogelijk in te delen. Je zoekt dus constant naar verbeteringen.

Jouw werkdag als logistiek engineer

's Ochtends vroeg kom je aan op het hoofdkantoor van je werkgever en start je je computer op. Tijd om een kijkje in je agenda te nemen en je mailbox te checken. Straks heb je een meeting met jouw team over de testfase van een optimalisatieproject. Jullie gaan namelijk aan de slag met de uitvoering van een nieuw voorraadsysteem. Met dit systeem kunnen orderpickers sneller de juiste producten vinden in het magazijn. En zodra zij de producten scannen, wordt dit meteen verwerkt in het systeem. Handig, want dan kunnen de voorraadbeheerders en inkopers sneller nieuwe artikelen bestellen.

Als logistiek engineer heb jij dit project maanden terug al bedacht en opgezet. Je hebt onderzoek gedaan naar de efficiëntie van het huidige systeem. Bijvoorbeeld door de orderpickers te observeren en te overleggen met de inkoop manager. De conclusie? Er is een nieuw, moderner systeem nodig. En omdat jij altijd op de hoogte bent van de nieuwste trends, wist jij precies welk systeem dat moest zijn.

Tijdens de meeting bespreken jullie hoe het nieuwe systeem getest gaat worden. Gaan jullie een steekproef afnemen en een kleinere groep orderpickers met het nieuwe systeem laten werken? Of gaan jullie in één keer met het hele bedrijf over? Het is aan jou als logistics engineer om de meest efficiënte oplossing te bedenken. Zodra het nieuwe systeem ingevoerd is, observeer je nauwkeurig hoe het er aan toe gaat op de werkvloer. Krijgen de orderpickers het snel onder de knie? Zijn er problemen? Op welke manier wordt het proces nóg efficiënter?

Ondertussen denk je als logistiek engineer altijd na over andere verbeterpunten. Merk je tijdens het observeren op de werkvloer dat het magazijn onlogisch is ingedeeld? Dat schrijf je snel ergens op. Wie weet zet je hier over een paar maanden weer een nieuw verbeterproject voor op.

Waar werkt een logistiek engineer?

Een logistiek engineer kan bij ieder logistiek bedrijf aan de slag. Of dit nou een postbedrijf, leverancier van zuivelproducten of producent van koel- en vriessystemen is, die keuze is aan jou. Als logistics engineer verbeter je de logistieke processen van jouw bedrijf. Een andere optie is werken bij een logistiek adviesbureau. Dan word je ingehuurd door verschillende logistieke bedrijven om de processen bij hen te optimaliseren.

Bij wat voor bedrijf je ook aan de slag gaat, een kantoorbaan heb je echt niet als logistiek engineer. Soms ben je wel achter je computer te vinden om analyses te maken en rapportages op te stellen. Maar een groot deel van je werkdag ben je op de werkvloer om je logistieke collega's te observeren. Omdat jij dé birdview hebt op de hele logistieke werkvloer, heb je contact met allerlei logistieke medewerkers, van de supply chain manager tot de laders en lossers.

Je hebt dan ook geen 9-tot-5-baan als logistiek engineer. De logistiek gaat namelijk altijd door, en ook de processen die 's nachts en in het weekend plaatsvinden moeten geobserveerd worden. Zeker weten waar je aan toe bent? Vraag het na bij de werkgever tijdens het solliciteren.

De taken van een logistiek engineer

  • Logistieke processen op de werkvloer observeren.
  • Supply chain processen analyseren en nadenken over verbeteringen.
  • Management adviseren over de optimalisatie van de supply chain.
  • Optimalisatieprojecten opzetten, leiden, coördineren en evalueren.
  • Projectmedewerkers aansturen.
  • Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen qua automatisering.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als logistiek engineer: hoe is dat?

Hoe tof je een baan ook vindt, er komen natuurlijk altijd minder leuke kanten bij kijken. Zie jij die nadelen door de vingers of wegen ze toch te zwaar? Zet ze tegenover de voordelen, dan bepaal je makkelijker of werken als logistiek engineer iets voor jou is.

Voordelen van werken als logistiek engineer

  • Je maakt écht impact. Jouw verbeteringen zorgen er namelijk voor dat iedereen makkelijker en sneller hun werk kan doen. Je werk heeft dus meteen zichtbare resultaten. Satisfying! En later is het ook nog eens te merken aan de omzet.
  • Het is afwisselend werk, want je werkt steeds aan andere projecten, die je ook nog eens zelf opzet. Jij hoeft je echt niet te vervelen.
  • Kantoorwerk saai? Daar heb jij geen last van als logistics engineer. Je zit namelijk niet alleen achter de computer, maar bent een groot deel van je dag op de werkvloer te vinden. Zo vliegt de dag voorbij.

Nadelen van werken als logistiek engineer

  • Ben je meer iemand die graag zélf de handen uit de mouwen steekt? Als logistiek engineer ben je vooral op theoretisch vlak bezig, niet echt fysiek. Wil je liever een leidinggevende functie en ook meewerken? Check dan de functie meewerkend voorman eens.
  • Duik de studieboeken maar vast in, want als logistics engineer heb je wel een hbo- of wo-diploma nodig. Maar erover studeren vind je waarschijnlijk niet erg als je supply chain processen interessant vindt.
  • Vaste werktijden en ieder weekend vrij? Helaas, dat zit er waarschijnlijk niet in. Sommige logistieke bedrijven gaan zelfs 24/7 door. Omdat jij als logistiek engineer regelmatig processen observeert, moet dit op de onregelmatige tijden ook gebeuren. Maar geen zorgen: je maakt hier duidelijke afspraken over met je werkgever.

Jouw salaris als logistiek engineer

Voordat je besluit voor de job te gaan, wil je natuurlijk ook iets weten over de moneys. Als logistiek engineer ligt je salaris ongeveer tussen de € 2.000 en € 5.000 bruto per maand. De range is zo groot omdat het salaris van een logistics engineer nogal verschilt per werkgever. Meestal geldt: hoe groter het bedrijf, hoe hoger het logistics engineer salaris. En je werkervaring heeft natuurlijk ook invloed: een junior logistics engineer verdient minder dan iemand met wel 10 jaar werkervaring. Het is dus slim om even onderzoek te doen voordat je meteen bij een bedrijf solliciteert.

De volgende stap als logistiek engineer

Eigenlijk heb je het al best ver geschopt op die carrièreladder als je werkt als logistiek engineer. Nog een stap omhoog? Denk dan aan de functie supply chain manager. Dan sta je aan het hoofd van de hele supply chain en ben je verantwoordelijk voor het volledige logistieke gedeelte van een bedrijf.

Merk je dat het onderzoeken van logistieke verbeteringen toch niet helemaal jouw ding is? Een zijsprong maken is in een logistiek bedrijf vaak ook mogelijk. Ga bijvoorbeeld voor een baan als supply chain planner of logistiek planner. Dan is je werk wat praktischer en ben je meer in het hier-en-nu bezig dan met de toekomst.

Logistiek engineer worden: wat heb je nodig?

Logistiek engineer word je niet zomaar. Werkgevers vragen bijna altijd naar een hbo- of wo-diploma in de richting van Logistics Engineering. Een andere opleiding die te maken heeft met supply chain management is vaak ook geschikt. Stem je studiekeuze hier dus op af als je voor een carrière als logistiek ingenieur wilt gaan.

Soms is een mbo-diploma en flink wat ervaring in de logistiek ook voldoende. Dan is je eerste stap om een job als logistiek supervisor of logistiek manager te scoren en je verder omhoog te werken.

Jouw skills

Wanneer weet je nou of werken als logistiek engineer bij je past? Misschien heb je al wat ervaring met het leiden van projecten. Vond je het altijd leuk om met groepsprojecten tijdens je studie of een vorige job het voortouw te nemen? Da's zeker belangrijk als logistiek engineer, want het is aan jou om projecten op te zetten én te coördineren.

Verder is het mooi als je supply chain processen interessant vindt en er al het een en ander over weet. Misschien heb je al wel in de logistiek gewerkt als inpakmedewerker of postsorteerder. Kun je daarnaast goed overweg met de computer en lees je graag het laatste nieuws over robotisering? Nice, want ook dit zijn goede eigenschappen van een logistics engineer.

Cheat sheet voor je cv

Wist je dat de meeste werkgevers eerst naar je cv kijken en dan pas naar je sollicitatiebrief? Het is dus slim om in je cv al relevante info te zetten over de job. Denk daarbij niet alleen aan diploma's maar ook aan skills. Hieronder zie je een paar vaardigheden die goed passen bij een logistiek engineer. Vergeet natuurlijk niet om hier goede voorbeelden bij te verzinnen voor tijdens je sollicitatiegesprek.

Skills
Engelse taal Kennis van supply chain processen
ERP-systemen Lean-methodes
Kennis van IT en automatisering Microsoft Office
Kennis van rapportagetools Projectmanagement

Check onze logistieke vacatures



Een andere baan in de logistiek

Zie je werken als logistiek engineer toch niet zo zitten? Of sluit je opleiding niet aan? Geen stress, er zijn genoeg andere opties in de logistiek. Heb je bijvoorbeeld niet het juiste papiertje, maar wil je wel graag leidinggeven? Vanuit een baan als magazijnmedewerker groei je makkelijk door tot logistiek teamleider. En wie weet wat er daarna nog allemaal mogelijk is. Eerst nog even tussen onze andere opties neuzen? Goed idee, want er staat voor ieder wel wat leuks tussen onze logistieke functies.

Overzicht logistiek engineer

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Hbo, wo
Salarisindicatie (21+) € 2.000 tot € 5.000

Veelgestelde vragen

  • Wat doet een logistics engineer?

  • Als logistics engineer optimaliseer je de logistieke processen van een bedrijf. Je doet dus veel onderzoek en adviseert het management van een logistiek bedrijf over verbeteringen en de toekomst.

  • Wat is het logistics engineer salaris?

  • Het logistics engineer salaris begint rond de € 2.000 bruto per maand en loopt uiteindelijk op tot zo'n € 5.000. Wat je precies verdient, verschilt per bedrijf. Je vindt meer info in onze logistieke vacatures.

  • Wat heb je nodig om logistiek ingenieur te worden?

  • Als logistiek ingenieur moet je een relevante hbo- of wo-opleiding afronden. Denk aan Logistics Engineering of Logistics Management.

Bekijk ook eens deze logistieke functies