Postsorteerder

Werken als postsorteerder: iets voor jou?

Bij de post is er veel meer te doen dan alleen langs de deuren gaan met brieven. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken als postsorteerder? Een ideale bijbaan voor de vroege vogels of nachtbrakers onder ons. Maar hoe ziet zo'n job er eigenlijk uit? YoungCapital vertelt het je. Straks weet je precies of werken als postsorteerder bij je past.


Wat doet een postsorteerder?

Het werk van een postsorteerder in a nutshell: je sorteert post op plaats, wijk en adres. De meeste enveloppen of pakketten stop je in een machine die het grootste werk voor je doet. Afwijkende post sorteer je met de hand. Je doet dit in een sorteercentrum, in een gezellig team met andere postsorteerders. Samen zorgen jullie ervoor dat elke brief op de juiste mat terechtkomt.

Jouw werkdag als postsorteerder

Jouw werkdag als postsorteerder begint midden in de nacht of 's ochtends vroeg. Je komt aan in het sorteercentrum, stopt je spullen in een kluisje en neemt een kop koffie zodat je er lekker tegenaan kunt. Dan check je de targets van de dag en haal je de eerste kar met post op. Je rijdt 'm naar de sorteermachine en komt ondertussen jouw teamgenoten tegen. Vervolgens stoppen jullie de post in de machine. Time to get started.

Jullie sorteren de post op plaats, wijk of straat, afhankelijk van de batch die je voor je neus hebt. De machine doet het grootste deel, maar de post die niet herkend wordt, sorteer je zelf. Denk aan enveloppen met slordig geschreven adressen of pakketten met onleesbare labels. Kom je tussen de brievenbuspost een pakketje in een gekke vorm tegen, dat helemaal niet door de brievenbus past? Die leg je apart. Jouw shiftleader bepaalt later wat ermee gebeurt. Tussendoor klets je gezellig met je collega's over je weekendplannen. Mag best, zolang jullie genoeg karren met brieven wegwerken natuurlijk.

Klaar met jouw batch? Dan rijd je de karren met gesorteerde post naar de juiste plek, terwijl je collega's vast beginnen met de volgende lading. Zo werken jullie vlot door, totdat je shift er weer op zit. Aan het einde van je dienst check je op het kantoor of je je target hebt behaald en met een tevreden gevoel vertrek je naar huis.

Waar werkt een postsorteerder?

Je weet vast wel dat PostNL de meeste post regelt in Nederland. Dat betekent dus ook dat je als postsorteerder bijna altijd gaat werken bij PostNL. Je doet dit in één van de sorteercentra, in een team met andere postsorteerders en onder leiding van de shiftleader. Soms werk je met brievenbuspost en de andere dag word je ingedeeld bij de pakketpost. Wil je pakketten sorteren? Dan is het soms mogelijk om bij een andere werkgever aan de slag te gaan. Maar vaak heeft de functie dan een andere naam, zoals orderpicker.

Omdat alle post de volgende dag weer op tijd op de mat moet liggen, werk je als postsorteerder 's nachts of vroeg in de ochtend. Elke shift duurt ongeveer 3 tot 4 uur, waardoor je binnen no time weer buiten staat om je bed in te duiken of van je dag te genieten. Maar dit betekent wel dat je nooit fulltime werkt als postsorteerder. Het maximum is meestal 16 uur, dan werk je vier shifts per week.

De taken van een postsorteerder

 • Karren met post ophalen en bij de machine brengen.
 • Brievenbuspost of pakketten in de sorteermachine stoppen.
 • Met de hand de poststukken sorteren die de machine niet herkent.
 • De gesorteerde post naar de juiste plek brengen.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als postsorteerder: hoe is dat?

Fijn, zo'n functieomschrijving, maar hoe weet je nou of werken als postsorteerder bij je past? Iedere job heeft voor- en nadelen, ook een baan als postsorteerder. Vergelijk ze en je weet precies of het de moeite waard is.

Voordelen van werken als postsorteerder

 • Postsorteerder is echt nacht- of avondwerk. Dat betekent dat je de hele dag lekker voor jezelf hebt. Deze job is dus perfect te combineren met school, studie, een gezin of andere bezigheden.
 • Je werkt in een gezellig team. Omdat je de werkzaamheden al snel onder de knie hebt, is er genoeg tijd om gezellig te kletsen. Dé baan dus om nieuwe vrienden te maken.
 • Die gekke werktijden hebben een extra voordeel: toeslagen. Je krijgt 's nachts een lekker extra percentage bovenop je uurloon. Money, money, money!

Nadelen van werken als postsorteerder

 • Elk voordeel heeft z'n nadeel: omdat je 's nachts of 's ochtends vroeg werkt, raakt je slaapritme misschien wel in de knoop. Die uren slaap moet je toch ergens inhalen. Gelukkig gaat het maar om shifts van 3 tot 4 uur, dus vaak is dit geen groot probleem.
 • Wil je goed cashen en fulltime doorknallen? Dat gaat 'm niet worden als postsorteerder. Meestal werk je maximaal 16 uur per week. Maar hé, de job is wel goed te combineren met een andere parttime baan.
 • Verveel je je snel en heb je afwisseling nodig om je energielevels op peil te houden? Think twice over deze baan. De handelingen zijn namelijk behoorlijk veel van hetzelfde. Maar aan de andere kant: dan kun je tussendoor wel lekker kletsen of muziek luisteren.

Jouw salaris als postsorteerder

Laten we eerlijk zijn: money makes the world go round. Wel goed om te weten wat de job oplevert. Als postsorteerder ligt je salaris ongeveer tussen de € 11,- en € 12,- per uur. Werk je de volle 16 uur per week? Dan komt dat uit op zo'n € 750,- tot € 850,- per maand.

Maar dat is het nog niet. Je krijgt namelijk bijna altijd toeslagen boven op je loon als postsorteerder. Dat komt omdat de werktijden 's nachts of vroeg in de ochtend zijn. De toeslagen lopen soms op tot wel 40% extra bovenop je uurloon. Houd daar dus rekening mee en vergeet niet te vragen naar de toeslagen als je solliciteert naar een baan als postsorteerder. Werk je bij PostNL? Dan vind je deze info ook in de cao. Die geldt voor een postsorteerder namelijk ook.

De volgende stap als postsorteerder

Heb je na een tijdje genoeg van de sorteermachine bedienen? En wil je het liefst wat meer cashen? Geen probleem, want er zijn genoeg doorgroeimogelijkheden binnen een postbedrijf. Een logische volgende stap na een baan als postsorteerder is shiftleader. Je geeft dan leiding aan de postsorteerders die tijdens jouw shift werken in het magazijn. Je geeft de targets door en controleert of iedereen deze netjes behaalt.

Is meer cashen niet per se nodig voor jou, maar wil je wel liever iets anders doen? Misschien kun je aan de slag bij de volgende stap in het logistieke proces: postvoorbereider. Je pakt dan het werk van de postsorteerders op en sorteert de brievenbuspost op een logische manier in de fietstassen van de postbezorger. Hier komt dus net wat meer denkwerk bij kijken.

Spring je liever zelf op die bezorgfiets? Dat kan natuurlijk als je switcht naar een baan als postbode. Heb je een rijbewijs? Misschien kun je dan wel aan de slag als koerier en pakketjes bezorgen. Wil je daarvoor de grens over? Wie weet rijd je dan over een tijdje wel door heel Europa als internationaal koerier.

Postsorteerder worden: wat heb je nodig?

Aan veel eisen hoef je niet te voldoen als postsorteerder. Een diploma is niet nodig en werkervaring vaak ook niet. Wel moet je minstens 17 jaar zijn als je aan de slag wilt achter de sorteermachine. Verder vraagt de werkgever meestal om een VOG, dus het is belangrijk dat je die kunt aanvragen. Ook belangrijk: omdat je 's nachts of vroeg in de ochtend werkt, moet je met eigen vervoer op werk kunnen komen. Want de bus rijdt dan natuurlijk nog niet.

Jouw skills

Wanneer werken als postsorteerder écht bij je past? Als je liever structuur dan vrijheid hebt in je taken. Je vindt het fijn als je precies weet wat er van je verwacht wordt en krijgt energie van targets waar je naartoe moet werken. Daar krijg jij voldoening van. Vind je werken met machines tof en weet je precies welke taal ze spreken? Mooi meegenomen, want als postsorteerder moet je wel lief zijn voor de sorteermachine. Zie jij het meteen als je moeder nieuwe schoenen heeft of je broer zijn haar heeft geknipt? Dan heb je een oog voor detail en ook dat is een belangrijke eigenschap van een postsorteerder. Je moet namelijk snel alle afwijkende post spotten en op de goede plek leggen.

Cheat sheet voor je cv

Het is wel zo handig als je jouw skills meteen kunt laten zien aan de werkgever. Zet ze daarom op je cv. Welke competenties goed staan voor een postsorteerder? Check onze speciale cheat sheet.

Skills postsorteerder
Affiniteit met werken met machines Oplettend
Doorzettingsvermogen Samenwerken
Gestructureerd werken Stressbestendig
Nauwkeurig werken Vlot werken

Check onze postsorteerder vacaturesEen andere baan in de logistiek

Twijfel je nog over deze job? No worries. Het is altijd slim om je opties open te houden. Misschien wil je liever zelfstandig aan het werk. Wie weet past een baan als fietskoerier dan wel bij jou. Of je nou maaltijden of brieven bezorgt, je bent dan altijd lekker sportief bezig in de buitenlucht. Lijkt het werk van een postsorteerder je iets te eentonig? Kijk dan ook eens naar banen als logistiek medewerker. Dan ben je meer een manusje-van-alles en heb je steeds wisselende taken. Niet jouw ding? Neus eens rustig tussen al onze logistieke functies. Wedden dat er iets voor jou bij staat?

Overzicht postsorteerder

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Geen diploma vereist
Salarisindicatie bij 16 uur (21+) € 750,- tot € 850,-
Gerelateerde functies Postvoorbereider, postbezorger

Veelgestelde vragen

 • Hoe oud moet je zijn voor postsorteerder?

 • Voor een baan als postsorteerder moet je minimaal 17 jaar zijn.

 • Wat verdien je als postsorteerder?

 • Als postsorteerder verdien je ongeveer tussen de € 11,- en € 12,- per uur als je 21 jaar of ouder bent. In onze postsorteerder vacatures lees je meer over het salaris.

 • Wat moet je doen als postsorteerder?

 • Als postsorteerder gebruik je een sorteermachine om post te sorteren op stad, wijk en straat. Sommige poststukken moet je met de hand sorteren.

Bekijk ook eens deze logistieke functies