Strategisch inkoper

Werken als strategisch inkoper: iets voor jou?

Klaar voor een nieuwe uitdaging in het inkoopvak? Misschien is een baan als strategisch inkoper dan iets voor jou. Het is een verantwoordelijke job, want je houdt je onder andere bezig met het opstellen van de inkoopvisie en -strategie van de organisatie. Dus ben je wel klaar voor zo'n baan? En wat doe je precies op een werkdag? Lees snel verder, dan weet je precies of werken als strategisch inkoper iets voor je is.


Wat doet een strategisch inkoper?

Als strategisch inkoper ben je onderdeel van een inkoopteam. In deze functie ben je samen met je collega's verantwoordelijk voor alle inkoopprocessen. Vooral grote organisaties werken met dit soort teams, terwijl kleinere bedrijven vaak maar één inkoper in dienst hebben. Als strategisch inkoper heb je een belangrijke rol binnen het team. Je zorgt namelijk voor een duidelijke visie op inkoop en voor structuur op de afdeling. Je bepaalt de inkooprichtlijnen en -doelstellingen en zet alles op alles om die te behalen. Waar liggen kansen? En hoe zorg je ervoor dat jullie product net even aantrekkelijker en voordeliger is dan de concurrent? Dankzij jouw strategie draait de inkoopafdeling beter dan ooit.

Jouw werkdag als strategisch inkoper

Je werkdag als strategisch inkoper start rustig met een kop koffie en het doornemen van je agenda, maar daarna moet je aan de bak. Je hebt deze ochtend al vrij vroeg een meeting gepland staan met de tactisch inkoper. Jullie hebben namelijk veel te bespreken over het aflopende inkoopcontract van een grote leverancier. Hoewel dat bedrijf de afgelopen jaren een betrouwbare handelspartner van jullie was, twijfelen jullie of jullie het contract moeten verlengen. De verkoop loopt namelijk al een tijd terug en de inkoopprijzen kunnen scherper. De tactisch inkoper heeft wat aanvullend marktonderzoek gedaan, dus je bent benieuwd naar de resultaten.

Na ruim een uur overleggen zijn jullie eruit. Jullie willen nog eens stevig onderhandelen over de inkoopprijzen en gaan anders op zoek naar een nieuwe leverancier. Je collega pakt deze klus op, waardoor jij tijd hebt om naar een ander contract te kijken. Met een andere leverancier hebben jullie namelijk al wél een akkoord bereikt, maar dat moet natuurlijk wel goed zwart-op-wit staan. Je zet de gemaakte afspraken, zoals de prijs en andere leveringsvoorwaarden, duidelijk op papier. Je hebt hier als strategisch inkoper natuurlijk aardig wat ervaring mee, maar hebt niet alle benodigde juridische kennis in huis. Daarom stuur je het contract eerst nog even door naar je collega's van de afdeling legal voordat je het de leverancier straks laat ondertekenen.

Die middag staat in het teken van het maken en bestuderen van analyses. De inkoopstrategieën en -adviezen zijn voor een groot deel gebaseerd op cijfers en trends, dus daar besteed je veel tijd aan. Bovendien komt het eind van de maand alweer in zicht, wat altijd een mooi moment is om te checken hoe de afdeling er voorstaat. Afgelopen maand hadden jullie helaas een paar tegenvallers, dus je bent de laatste tijd druk bezig met besparingsanalyses om de uitgaven te verlagen. Je bent blij om te zien dat de meeste gaten inmiddels zijn gedicht. Misschien halen jullie die doelstellingen dan tóch nog.

Waar werkt een strategisch inkoper?

Als strategisch inkoper kun je aan de slag bij allerlei soorten organisaties die iets inkopen. Dit kan bijvoorbeeld een productiebedrijf, groothandel of winkelketen zijn. Je werkt in deze functie meestal in een team met andere inkopers, zoals tactisch inkopers en operationeel inkopers. Je vindt dit soort inkoopafdelingen vooral bij grote organisaties. Je kunt natuurlijk ook bij een klein bedrijf aan de slag, maar dan werk je meestal als allround inkoper en neem je alle inkooptaken op je. Als strategisch inkoper werk je op kantoor, voornamelijk tijdens standaard kantoortijden. Tijdens drukke periodes of bij spoedgevallen werk je weleens over, maar meestal ben je 's avonds en in het weekend gewoon lekker vrij.

De taken van een strategisch inkoper

 • Opstellen van een doordachte inkoopvisie en -strategie.
 • Opstellen van inkoopcondities.
 • Maken van uitgaven- en besparingsanalyses.
 • Maken van marktanalyses.
 • Opstellen en monitoren van contracten met leveranciers.
 • Eventueel onderhandelen met leveranciers.
 • Geven van (intern) inkoopadvies.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als strategisch inkoper: hoe is dat?

Voor de een is werken als strategisch inkoper een mooie uitdaging, terwijl de ander het maar een stressvolle job vindt. Benieuwd of deze baan bij jou past? Kijk dan eens wat je vindt van onderstaande voor- en nadelen.

Voordelen van werken als strategisch inkoper

 • Als strategisch inkoper heb je een verantwoordelijke job. Je bepaalt namelijk grotendeels de inkoopvisie van een bedrijf. Veel inkopers kunnen alleen maar dromen van zo'n mooie uitdaging.
 • Je hebt een lekker afwisselend takenpakket. Zo maak je het ene moment een marktanalyse, terwijl je even later in de contracten met leveranciers duikt. Dat houdt je werk boeiend.
 • Krijg jij energie van teamwork? Komt goed uit, want je werkt in deze functie nauw samen met andere inkopers.

Nadelen van werken als strategisch inkoper

 • Die verantwoordelijkheden zijn tof, maar zorgen ook voor een bepaalde werkdruk. Het is belangrijk dat je daar niet van in de stress schiet en rustig blijft als er eens iets misgaat.
 • Je kunt niet zomaar aan de slag in deze functie. Veel werkgevers vragen om een relevante opleiding op minstens hbo-niveau, vaak aangevuld met een paar jaar werkervaring.
 • Het is belangrijk dat je als strategisch inkoper bovenop de laatste markt- en productontwikkelingen zit. Dat is best intensief, want je kunt geen moment verslappen. Gelukkig kost je dit niet veel moeite als je écht leuk vindt wat je doet.

Jouw salaris als strategisch inkoper

Let's talk about money. Wat verdien je in deze functie? Het strategisch inkoper salaris begint rond de € 2.700, maar ligt meestal al boven de € 3.000 bruto per maand. Best een lekker startsalaris. Dat komt omdat je als strategisch inkoper vrijwel altijd al werkervaring hebt. Hoe meer ervaring je meebrengt en hoe groter je verantwoordelijkheden je zijn, hoe meer je verdient. Ook je opleidingsniveau en werkgever hebben invloed op je loon. Het salaris van een strategisch inkoper loopt op tot zo'n € 6.000 bruto per maand. Je hebt in dat geval vaak minstens 5 jaar werkervaring, een relevant diploma op zak én je maakt zelfstandig belangrijke beslissingen over de inkoopstrategie.

De volgende stap als strategisch inkoper

Je hebt als strategisch inkoper vaak al een paar mooie stappen gemaakt. Misschien werkte je hiervoor bijvoorbeeld wel als https://www.youngcapital.nl/werken-in/logistiek/inkoop-assistent of operationeel inkoper. Je zou kunnen zeggen dat je de hoogste functie binnen het inkoopteam hebt bereikt, omdat jij voor een groot deel de inkoopstrategie bepaalt. Toch is er nog genoeg ruimte om te groeien. Wat dacht je bijvoorbeeld van een leidinggevende functie? Een baan als inkoopmanager of supply chain manager is een mooie stap als het je tof lijkt om een team aan te sturen.

Een optie waar je waarschijnlijk niet snel aan denkt: een baan als allround inkoper. Deze functie voelt misschien niet direct als een stap vooruit. Als allrounder plaats je namelijk bijvoorbeeld ook de orders, terwijl nu iemand anders dat voor je doet. Toch leer je veel als allrounder, juist omdat je zelf alle ballen in de lucht houdt. Die ervaring is heel waardevol voor de rest van je (commerciële) carrière.

Strategisch inkoper worden: wat heb je nodig?

Good to know: voor een baan als strategisch inkoper heb je vaak een relevant hbo- of wo-diploma nodig. Opleidingen in de richtingen supply chain, logistiek en (business) economie vormen een goede basis voor dit beroep. Daarnaast is het belangrijk dat je al ervaring als inkoper hebt. De meeste werkgevers vragen om één tot vijf jaar relevante werkervaring. Je kunt die ervaring bijvoorbeeld opdoen als assistent inkoper of operationeel inkoper.

Ook wanneer je al als inkoopprofessional werkt, is het belangrijk dat je aan je kennis en skills werkt. Het inkoopvak verandert continu en er zijn altijd wel vaardigheden en strategieën waar je nog niet bekend mee bent. Om jezelf verder te ontwikkelen als strategisch inkoper kun je een opleiding volgen bij Nevi. Dit is hét kennisnetwerk op het gebied van het inkoopvak. Sommige werkgevers vragen zelfs van je dat je de opleiding Nevi 1 of Nevi 2 volgt.

Jouw skills

Dat papiertje is dus een must, maar het hebben van bepaalde skills is eigenlijk net zo belangrijk. Een baan als strategisch inkoper is namelijk niet voor iedereen weggelegd, alleen al door de verantwoordelijkheden die bij deze job horen. Daarnaast ben je analytisch, en niet zo'n beetje ook. Jij ziet precies wat bepaalde (verkoop)cijfers, trends of ontwikkelingen betekenen voor de inkoopstrategie en speelt hier snel op in. Je bent niet bang om grote beslissingen te nemen, ook al staan die haaks op wat je eerder hebt bedacht. Uiteraard ben je ook communicatief sterk. Dat is niet alleen belangrijk in het contact met leveranciers, maar ook om je collega's en andere afdelingen te informeren over de strategie.

Cheat sheet voor je cv

Ben je van plan om te solliciteren op een uitdagende baan als strategisch inkoper? Dan is het natuurlijk belangrijk dat je cv er goed uitziet. Met deze skills op je curriculum maak je sowieso indruk op werkgevers.

Skills strategisch inkoper
Adviseren ERP-systemen
Analytisch Juridische kennis
Cijfermatig inzicht Nevi 1 of Nevi 2
Communicatie Onderhandelen

Check onze logistieke vacaturesEen andere baan in de logistiek

Je weet inmiddels wel dat de logistiek meer is dan sjezen, sjouwen en zweten. Als strategisch inkoper heb je bijvoorbeeld gewoon een kantoorbaan. Maar wat is er nog meer mogelijk in deze sector als jij het liefst achter een bureau werkt? Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een echte regelbaan. Als transport coördinator zorg je ervoor dat er geschikt vervoer klaarstaat voor transportopdrachten en ben je de reddende engel wanneer er een chauffeur met pech langs de weg staat. Ook onderhoud je contact met onder andere vervoersbedrijven, chauffeurs en klanten.

Ben je vooral goed in plannen? Dan ligt een baan als transportplanner voor de hand. Dankzij jou rijden chauffeurs bijvoorbeeld de meest efficiënte route. Vanuit dit soort regelfuncties kun je uiteindelijk doorgroeien tot transport manager. Uitdaging genoeg dus in de logistiek.

Overzicht strategisch inkoper

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Hbo, wo
Salarisindicatie (21+) € 2.700 tot € 6.000

Veelgestelde vragen

 • Wat is een strategisch inkoper?

 • Dat is iemand die zich bezighoudt met het strategische deel van het inkoopproces. Een strategisch inkoper zorgt bijvoorbeeld voor een duidelijke visie op inkoop en bepaalt de inkooprichtlijnen en -doelstellingen.

 • Kan ik via YoungCapital werken als strategisch inkoper?

 • Ja, we hebben weleens werk als strategisch inkoper beschikbaar. Je vindt die banen dan tussen onze logistieke vacatures.

 • Wat verdient een strategisch inkoper?

 • Het salaris van een strategisch inkoper ligt meestal tussen de € 2.700 en € 6.000 bruto per maand. Hoeveel je precies verdient, hangt onder andere af van je opleidingsniveau, werkervaring en takenpakket.

Bekijk ook eens deze logistieke functies