Stuwadoor

Werken als stuwadoor: iets voor jou?

Is stilzitten niks voor jou en ben je klaar om lekker actief aan de slag te gaan? In de scheepvaart hebben ze een leuke job voor je: stuwadoor. Nope, die functie lijkt in de verste verte niet op stukadoor. Maar wat is een stuwadoor dan wél? Dat leggen we je hier haarfijn uit.


Wat doet een stuwadoor?

Het beroep stuwadoor is wat minder bekend dan veel andere logistieke functies. Misschien vraag je je daarom af wat een stuwadoor is. Het antwoord is simpel: het is een logistiek medewerker die zich vooral bezighoudt met laden en lossen van schepen. Een lader en losser in de scheepvaart, dus. Andere namen voor dit beroep zijn havenarbeider en dokwerker. Good to know: je komt deze functietitel soms ook buiten de scheepvaart tegen. Verderop deze pagina lees je daar meer over.

Jouw werkdag als stuwadoor

Wat je als stuwadoor zoal doet tijdens een werkdag, verschilt per werkgever. Eén ding is zeker: je bent lekker actief bezig. Als je in een haven werkt, is het vakkundig en efficiënt laden en lossen van schepen jouw belangrijkste taak. Daar komt van alles bij kijken. Je haalt bijvoorbeeld containers leeg, stapelt pallets op of verpakt goederen zodat ze makkelijk en veilig verscheept kunnen worden.

Sommige werkzaamheden doe je met de hand, maar vanwege de grote hoogtes en flinke gewichten werk je soms ook met machines. Bijvoorbeeld met een heftruck, elektrische pompwagen of stapelaar. Bij het inladen werk je nauw samen met de cargodoor om ervoor te zorgen dat het schip in balans blijft en niet breekt of kapseist. Ook zet je goederen goed vast met bijvoorbeeld houten balken, stangen of bandstaal. Safety first.

Je kunt als stuwadoor ook bij een klant op locatie aan de slag. Je werkt dan dus niet in een schip, maar houdt je vaak bezig met het laden en lossen van losse zeecontainers of trailers. Hoewel de werklocatie verschilt, zijn je taken vergelijkbaar. Je sorteert en rangschikt bijvoorbeeld de in te laden dozen en stapelt ze stabiel op. Of je zorgt er juist voor dat je die containers snel leeg hebt. Door zorgvuldig te werken én lekker aan te pakken lever je samen met je team werk van topkwaliteit af.

Waar werkt een stuwadoor?

Stuwadoor is een typische functie uit de scheepvaart. Meestal ben je in dienst van een rederij en werk je in een haven. Maar je kunt ook voor een vervoers- of distributiebedrijf aan de slag. Je werkt dan vaak op locatie bij een klant en houdt je niet bezig met laden en lossen van binnenkomende schepen, maar van bijvoorbeeld containers of trailers. Als stuwadoor werk je meestal in ploegen, maar heb je vaak wel vaste werktijden. Kies je bijvoorbeeld voor de dagdienst, dan start je elke ochtend vroeg en zit je werkdag er rond 15:00 uur op. In zo'n ploeg werk je samen met mede-stuwadoors, maar je hebt ook andere collega's. Denk aan de cargodoor en havenmedewerkers.

De taken van een stuwadoor

 • Laden en lossen van schepen of vrachtwagens.
 • Sorteren en rangschikken van dozen.
 • Stapelen van dozen, pallets of containers.
 • Verpakken van goederen.
 • Vastzetten van vracht.
 • Eventueel bedienen van een heftruck, stapelaar of pompwagen.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als stuwadoor: hoe is dat?

Net zoals elke job, heeft een baan als stuwadoor leuke en minder leuke kanten. Weten waar je aan toe bent voordat je op de solliciteerknop drukt? Check hieronder de belangrijkste voor- en nadelen van dit werk.

Voordelen van werken als stuwadoor

 • Dit is dé baan voor jou als je graag actief bezig bent en van aanpakken weet. En je werkt ook nog eens in een gezellig en energiek team.
 • Je werkdag start meestal vroeg, waardoor je ook lekker bijtijds weer naar huis kunt. Zo heb je nog wat aan je middag en avond. Een flexibel rooster is vaak ook een mogelijkheid, als dat beter bij je past.
 • Stuwadoors krijgen bij veel werkgevers de mogelijkheid om zich te ontwikkelen. Misschien kun je wel je heftruckcertificaat of VCA-diploma halen op kosten van de baas. Die komen de rest van je carrière in de logistiek goed van pas.

Nadelen van werken als stuwadoor

 • Niet iedereen wordt vrolijk van een vroege start van de werkdag. Blijf jij 's ochtends liever wat langer liggen? Check dan eens of je bijvoorbeeld avonddiensten kunt draaien.
 • Dit werk is fysiek best pittig. Geen probleem als je nog een jonge god bent, maar op latere leeftijd heeft je rug er misschien geen zin meer in. Het is daarom slim om alvast een plan B klaar te hebben liggen.
 • Als stuwadoor doe je veel van hetzelfde, namelijk laden en lossen. Leuk als dat helemaal je ding is, maar het kan ook dat je het takenpakket te eenzijdig vindt. Ga in dat geval voor een baan met wat meer afwisseling, zoals logistiek medewerker.

Jouw salaris als stuwadoor

Niet onbelangrijk: wat levert dit werk je op? Het stuwadoor salaris ligt meestal tussen de € 2.000 en € 3.000 bruto per maand. Dit is op basis van een 40-urige werkweek. Hoeveel je precies verdient, is afhankelijk van je ervaring en werkgever. Hoe langer je al als stuwadoor werkt, hoe hoger je salaris over het algemeen is. Ook als je bijvoorbeeld een bepaald papiertje op zak hebt (denk aan een heftruckcertificaat) en daardoor meer werkzaamheden oppakt, zie je dat terug in je loon. Ook de secundaire arbeidsvoorwaarden verschillen. Extra's die je kunt verwachten zijn bijvoorbeeld reiskostenvergoeding en pensioenopbouw.

De volgende stap als stuwadoor

Klaar voor the next step? Er zijn binnen de logistiek genoeg mogelijkheden, of je nou meer wilt verdienen, toe bent aan meer verantwoordelijkheden of een fysiek minder zware job zoekt. Zo kun je, afhankelijk van je werkgever en je eigen ambities en talenten, doorgroeien tot leidinggevende. Als teamleider of supervisor geef je werkinstructies, motiveer je stuwadoors en ben je eindverantwoordelijk voor de werkzaamheden. Een mooie stap, als je het ons vraagt.

Ben je helemaal klaar met al dat gesjouw? Denk dan eens aan een switch naar een heel ander soort baan. Binnen de haven kun je bijvoorbeeld aan de slag als cargadoor. In die functie regel je verschillende zaken op administratief en logistiek vlak. Je hebt voor deze baan vaak wel een achtergrond in havenlogistiek nodig, dus je moet eerst weer de schoolbanken in als je nog geen relevant papiertje op zak hebt. Maar je praktijkervaring als stuwadoor komt ook zeker van pas in deze job.

Stuwadoor worden: wat heb je nodig?

Je hebt meestal geen werkervaring of specifieke opleiding nodig om aan de slag te kunnen als stuwadoor. Een brede basisopleiding, zoals de mbo-opleiding Medewerker Havenlogistiek (niveau 2), komt wel pas. Zo'n opleiding is niet vereist, maar maakt het makkelijker om in de havensector aan de slag te gaan én vergroot je kansen om later door te groeien. Sommige werkgevers vragen wel om een rijbewijs B, heftruckcertificaat of VCA-diploma.

Jouw skills

Zonder diploma kun je dus prima aan de slag als stuwadoor, als je maar van aanpakken weet. Je ziet snel wat er moet gebeuren en stroopt dan meteen je mouwen op. Niet lullen maar poetsen, zeg maar. Het is daarnaast belangrijk dat je een echte teamplayer bent. Laden en lossen is al zwaar genoeg, laat staan dat je het werk in je eentje moet doen. Communicatie is daarbij key. Je luistert goed naar de instructies van je leidinggevende en overlegt regelmatig met je collega's, zodat je precies weet wat je te doen staat. Samen krijgen jullie dat schip wel leeg of gevuld.

Cheat sheet voor je cv

Ben jij geknipt voor deze job? Met deze skills op je cv overtuig je de werkgever daar moeiteloos van.

Skills stuwadoor
Doorzettingsvermogen Resultaatgericht
Nauwkeurig Samenwerken
Kwaliteitsgericht Stressbestendig

Check onze logistieke vacaturesEen andere baan in de logistiek

Wist je dat de logistiek veel meer is dan laden, lossen en bezorgen? Een baan als stuwadoor is erg fysiek, maar je hebt in deze sector ook een heleboel opties als een kantoorfunctie beter bij je past. Wat dacht je bijvoorbeeld van een baan als transport coördinator? In die functie heb je een breed takenpakket op de transportafdeling van een commercieel bedrijf. Je stuurt uitvoerende krachten zoals chauffeurs aan, maar hebt bijvoorbeeld ook contact met klanten. Of word transportplanner, als het maken van strakke planningen meer iets voor je is. Uiteindelijk kun je vanuit zo'n soort functie zelfs doorgroeien tot transport manager. Uitdaging genoeg dus, in de logistiek.

Overzicht stuwadoor

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Geen diploma vereist
Salarisindicatie (21+) € 2.000 tot € 3.000
Gerelateerde functies Havenmedewerker, lader en losser

Veelgestelde vragen

 • Wat is een stuwadoor?

 • Een stuwadoor is iemand die zich bezighoudt met het laden en lossen van voornamelijk schepen. Je komt deze functie vooral binnen de scheepvaart tegen, maar ook weleens bij vervoers- en distributiebedrijven.

 • Kan ik via YoungCapital aan de slag als stuwadoor?

 • Ja, soms vind je tussen onze logistieke vacatures banen als stuwadoor. Check ons actuele aanbod en solliciteer als je enthousiast bent over een van de jobs.

 • Wat doet een stuwadoor?

 • De belangrijkste taak van een stuwadoor is het laden en lossen van schepen. Maar er zijn bijvoorbeeld ook stuwadoors die zeecontainers of vrachtwagens leeghalen.

 • Wat is het stuwadoor salaris?

 • Het stuwadoor salaris ligt meestal tussen de € 2.000 en € 3.000 bruto per maand. Hoeveel je precies verdient, is afhankelijk van onder andere je werkervaring en werkgever.

Bekijk ook eens deze logistieke functies