Tactisch inkoper

Werken als tactisch inkoper: iets voor jou?

Ben jij zo commercieel als wat en geeft het sluiten van deals je een kick? Als tactisch inkoper zet je jouw commerciële skills in om producten of diensten in te kopen voor een bedrijf. Maar wat doe je nog meer in deze functie? En wat is het salaris van een tactisch inkoper? Wij zochten het voor je uit.


Wat doet een tactisch inkoper?

Zoals de functietitel al duidelijk maakt, houd je je als tactisch inkoper bezig met de tactische inkoop. Wat dat precies inhoudt? Simpel gezegd zorg je ervoor dat je op een slimme manier inkoopt. Je bent continu op zoek naar de juiste goederen of diensten en selecteert op basis van marktonderzoek de beste leveranciers. Waar hebben consumenten behoefte aan? Wat is het budget? En welke leverancier levert een goed product tegen een scherpe prijs? Je bent niet vies van een beetje onderhandelen. Want daar doe je het allemaal voor als tactisch inkoper: het sluiten van topdeals.

Jouw werkdag als tactisch inkoper

Je bent vandaag extra vroeg op kantoor, want je hebt een volle agenda en to-dolijst deze week. Er loopt binnenkort een contract af met een grote leverancier en je moet als tactisch inkoper veel uitzoeken om goed voorbereid de onderhandelingen in te gaan. Bovendien is het echt tijd om knopen door te hakken over het assortiment voor de feestdagen. Het is net december geweest, maar uit ervaring weet je hoe belangrijk het is om er snel bij te zijn. Vorig jaar was op z'n zachtst gezegd geen succes omdat je pas in september in actie kwam. No way dat dat je nog eens overkomt.

Voordat je je in de feestcollectie stort, pak je het aflopende contract erbij. De afspraken die erin staan over bijvoorbeeld de prijs, betaaltermijn en garantie zijn absoluut niet verkeerd en jullie zijn tevreden met de leverancier. Je wilt het contract daarom graag verlengen, maar korting is natuurlijk altijd welkom. Je bekijkt daarom het contract dat jullie hebben met een leverancier van wie jullie korting krijgen omdat jullie vaste klant zijn. Het zou mooi zijn als je ook met deze leverancier zo'n deal kunt sluiten. Komt vast goed, want dat is jouw sterke punt als tactisch inkoper. Je zet de belangrijkste onderhandelingspunten op papier en zit nog even met de strategisch inkoper om de tactiek te bespreken.

Die middag ga je jingle all the way. Je hebt vorige week al onderzoek gedaan naar de inkoopbehoefte en het resultaat was niet verrassend. Mensen zijn bereid om in december flink wat meer uit te geven aan lekkere hapjes en luxe gerechten dan tijdens de rest van het jaar. Je hebt daarom een behoorlijk budget gekregen om te besteden aan het feestassortiment, dus je kunt lekker losgaan.

Het is als tactisch inkoper nu jouw taak om de beste leveranciers te selecteren. Je hebt al een paar offertes aangevraagd, maar hebt het gevoel dat er nog meer inzit. Daarom vraag je diezelfde middag nog een paar offertes aan. Met een beetje mazzel kun je dan eind van de week alle offertes vergelijken en volgende week starten met onderhandelen. Dan komt het met dat feestassortiment helemaal goed dit jaar.

Waar werkt een tactisch inkoper?

Elke organisatie die iets verkoopt, heeft inkopers nodig. Je kunt daarom bij veel verschillende soorten bedrijven aan de slag als tactisch inkoper. Wel kom je in deze functie meestal bij een grote organisatie terecht. Dat komt omdat kleinere bedrijven vaak één allround inkoper in dienst hebben, terwijl grote organisaties een hele inkoopafdeling hebben. Je bent als tactisch inkoper vaak onderdeel van een inkoopteam. Je werkt bijvoorbeeld samen met een strategisch inkoper en een operationeel inkoper. Dit doe je vanaf kantoor, meestal tijdens standaard kantoortijden.

De taken van een tactisch inkoper

 • In kaart brengen van de inkoopbehoefte.
 • Doen van marktonderzoek.
 • Selecteren van leveranciers.
 • Onderhandelen met leveranciers.
 • Afsluiten van contracten.
 • Monitoren en waar nodig bijsturen van gemaakte afspraken.
 • Ondersteunen van de strategisch inkoper.

Maak een account aan

Wil je op de hoogte blijven van onze logistieke vacatures? Maak binnen 2 minuten een gratis een account aan en vind die leuke baan.

Werken als tactisch inkoper: hoe is dat?

Om te ontdekken of een baan bij je past, is het belangrijk dat je naar de voor- én nadelen kijkt. Alleen dan krijg je een realistisch beeld van de job. Dus eh, wat zijn de pros en cons van werken als tactisch inkoper?

Voordelen van werken als tactisch inkoper

 • Het is een verantwoordelijke en uitdagende baan. Jij bepaalt namelijk grotendeels waar het bedrijf producten en diensten inkoopt. Je zit bovenop de laatste marktontwikkelingen en hebt geen tijd om je te vervelen.
 • Heb je ambities binnen het inkoopvak of in de sales? Als tactisch inkoper doe je verkoopskills op die de rest van je carrière van pas komen. Bovendien staat deze job mooi op je cv.
 • Ben jij een sociaal type dat het liefst met anderen samenwerkt? In deze functie werk je in team met andere inkopers én heb je veel contact met leveranciers.

Nadelen van werken als tactisch inkoper

 • Je hebt meestal al wat inkoopervaring nodig voor een baan als tactisch inkoper. Zoek je een toffe startersfunctie? Denk dan eens aan een baan als inkoop assistent of operationeel inkoper.
 • Het feit dat je grote verantwoordelijkheden hebt, brengt ook stress met zich mee. Daar moet je mee om kunnen gaan.
 • Dacht je dat je in de logistiek lekker actief bezig bent? Niet altijd, want inkopers brengen veel tijd aan een bureau door. Gelukkig zijn er genoeg logistieke jobs waarbij je je mouwen opstroopt.

Jouw salaris als tactisch inkoper

Ook niet onbelangrijk: salaris. Wat verdient een tactisch inkoper ongeveer? Welk bedrag je maandelijks op je bankrekening gestort krijgt, hangt af van verschillende factoren. Denk aan je opleidingsniveau, werkervaring en werkgever. Er zijn daarom grote verschillen in salaris. Het gemiddelde tactisch inkoper salaris ligt rond de € 3.500 bruto per maand. Start je net in deze functie en heb je daarom nog weinig ervaring? Dan verdien je vaak minder, zo ongeveer vanaf € 2.500 bruto per maand. Seniors verdienen meestal juist meer dan het gemiddelde. Het salaris van een tactisch inkoper ligt maximaal rond de € 5.000. Al deze bedragen zijn op basis van een fulltime dienstverband. Je verdient uiteraard minder als je parttime werkt.

De volgende stap als tactisch inkoper

Ben je na een tijdje toe aan een nieuwe uitdaging? Je kunt vanuit een baan als tactisch inkoper verschillende kanten op. Soms heb je binnen je team al de mogelijkheid om stappen te maken. Je kunt bijvoorbeeld doorgroeien tot strategisch inkoper. Je houdt je dan nog steeds bezig met leverancierscontracten en onderhandelen, maar stelt bijvoorbeeld ook de inkoopvisie en -strategie op. Je hebt dan dus meer verantwoordelijkheden en dat zie je ook terug in je salaris.

Lijkt een leidinggevende baan je wel wat? Misschien kun je dan als inkoopmanager aan de slag. Voor zo'n baan heb je wel flink wat ervaring nodig en het is natuurlijk belangrijk dat je het in je hebt om een team aan te sturen. Maar het is een mooie uitdaging als je alles uit jezelf en je carrière wilt halen.

Tactisch inkoper worden: wat heb je nodig?

Wat je nodig hebt om tactisch inkoper te worden, verschilt per werkgever. De meeste bedrijven vragen om een afgeronde hbo-opleiding in een richting als (business) economie, supply chain of logistiek. Heb je een mbo-4-opleiding in een van die richtingen gevolgd? Ook daarmee kun je soms aan de slag als tactisch inkoper. Het is dan wel (extra) belangrijk dat je al een paar jaar werkervaring als inkoper hebt. Daarnaast heb je een streepje voor als je ervaring hebt met ERP-systemen. Veel bedrijven werken met dit soort systemen, die bedrijfsprocessen verbinden en automatiseren.

Jouw skills

Zo'n papiertje is leuk, maar maakt jou natuurlijk nog niet per definitie een goede tactisch inkoper. Daar heb je ook bepaalde skills voor nodig. Het allerbelangrijkste is misschien wel dat je een goede onderhandelaar bent. Het sluiten van deals met leveranciers is namelijk een van jouw belangrijkste taken. Zorgde jij er vroeger als kind bijvoorbeeld al voor dat je eens in de zoveel tijd zakgeldverhoging kreeg? Dan kun je wel zeggen dat onderhandelen in je bloed zit. Goede communicatieve vaardigheden komen daar ook bij van pas. Je hebt een vlotte babbel, maar maakt de zaken niet mooier dan ze zijn. Jij weet inmiddels wel dat leveranciers afhaken wanneer het té smooth wordt. Het spreekt voor zich dat je daarnaast gek bent op cijfertjes en daar graag mee tovert.

Cheat sheet voor je cv

Heb jij een toffe vacature voor tactisch inkoper op het oog? Dan wil je natuurlijk dat die baan van jou wordt. Met deze skills op je cv val je positief op bij werkgevers.

Skills tactisch inkoper
Cijfermatig inzicht ERP-systemen
Commercieel inzicht Nauwkeurig
Communicatie Netwerken
Doelgericht Onderhandelen

Check onze logistieke vacaturesEen andere baan in de logistiek

Is een baan als tactisch inkoper het toch niet helemaal voor jou? In de logistiek is voor iedereen wel wat leuks te vinden, dus zoek nog even verder. Ga jij het liefst voor een kantoorbaan? Denk dan eens aan een job als declarant. Jij regelt dan de juiste papieren voor goederen die de grens overgaan, dus jouw administratieve skills komen goed van pas. Of wat dacht je van supply chain planner? In die functie zorg je ervoor dat de klant bestelde goederen of onderdelen altijd op tijd ontvangt.

Overzicht tactisch inkoper

Beroepsgroep Logistiek
Opleidingsniveau Mbo, hbo
Salarisindicatie (21+) € 2.500 - € 5.000

Veelgestelde vragen

 • Wat is een tactisch inkoper?

 • Dat is een inkoper die zich bezighoudt met tactische inkoop. Een tactisch inkoper zoekt altijd naar leveranciers die goederen of diensten tegen gunstige voorwaarden leveren.

 • Kan ik via YoungCapital werken als tactisch inkoper?

 • Zeker. Tussen onze logistieke vacatures staan soms leuke vacatures voor tactisch inkoper. Check ons actuele aanbod en solliciteer met je YC-account.

 • Wat verdient een tactisch inkoper?

 • Het salaris van een tactisch inkoper ligt grofweg tussen de € 2.500 en € 5.000 bruto per maand. Hoeveel je precies verdient, hangt onder andere af van je opleidingsniveau, werkervaring en werkgever.

Bekijk ook eens deze logistieke functies