Omscholen

Stel, je bent je huidige job meer dan zat en ziet jezelf echt niet nog jarenlang diezelfde taken doen. Dan is omscholen misschien wel dé oplossing. Vaak is dat nodig als je een grote carrièreswitch wilt maken waarvoor je nieuwe skills nodig hebt. Klinkt top, dat omscholen, maar hoe pak je dat aan? En hoe zorg je ervoor dat je je kunt laten omscholen met baangarantie, en het liefst ook met behoud van salaris? We snappen het: het geld groeit je niet op de rug. Maak je geen zorgen en lees lekker verder, want YoungCapital helpt je op weg.

Wat is omscholen?

Als je je laat omscholen, leid je jezelf op voor een nieuw beroep waar je niet eerder voor hebt geleerd. Bijvoorbeeld met een cursus of een volledige opleiding. Denk aan een zorgmedewerker die zich laat omscholen tot leraar of een copywriter die zich laat omscholen naar ICT. Het grote voordeel van omscholen is dat je jouw baankansen flink vergroot, en je carrière kunt omgooien naar iets wat je écht leuk vindt. Want geloof ons maar, je bent lang niet de enige die een verkeerde studiekeuze heeft gemaakt.

Je laten omscholen kan op verschillende manieren en in verschillende vormen. Ruwweg onderscheiden we twee opties:

  • Ander beroep binnen het bedrijf waar je werkt. Denk aan een klantenservicemedewerker bij een e-commercebedrijf die de overstap maakt naar een baan in onlinemarketing. Het voordeel van deze manier van omscholen is dat jouw werkgever je waarschijnlijk goed (financieel) kan ondersteunen.
  • Ander beroep bij een nieuw bedrijf. Hierbij gooi je het roer compleet om. Je wilt écht iets nieuws en vanaf nul beginnen. Bij deze optie stop je met je huidige baan om je volledig te storten in je nieuwe carrière.

Een omscholingstraject volgen is niet niks, dus het is belangrijk dat je goed nagaat of dit iets voor jou is. Ontdek met behulp van ons artikel over de carrièreswitch of dit wel of geen goed idee is.

Omscholen met salaris

De grootste struggle van omscholen is waarschijnlijk de moneys. Je moet wel de rekeningen kunnen blijven betalen. Volledig stoppen met werken om een opleiding te volgen is dus vaak geen optie, tenzij je genoeg spaargeld opzij hebt gezet. Gelukkig is dit vaak niet nodig. Er komen steeds meer opties om je betaald te laten omscholen, mét salaris dus. We noemen er een paar:

  • Traineeship. Met een traineeship begin je met een compleet nieuwe baan, waarvoor je volledig on the job wordt opgeleid. Je krijgt vanaf het begin al salaris en rolt stap voor stap je nieuwe beroep in. Wist je dat we bij YoungCapital NEXT toffe traineeships aanbieden? Neem vooral een kijkje als je je wilt laten omscholen naar IT, finance of de publieke sector.
  • Bbl-opleiding (werken en leren). Kom je niet in aanmerking voor een traineeship of spreken de opties je niet zo aan? Met een bbl-opleiding (werken en leren) start je ook gelijk bij een bedrijf en krijg je dus gewoon betaald. Vaak zijn dit sectoren waarin je veel met je handen werkt. Het is is een goede manier om je te laten omscholen tot timmerman of loodgieter, bijvoorbeeld.
  • Interne opleiding. Deze optie kom je vaak tegen als je je binnen het bedrijf waar je al werkt wilt laten omscholen. Het bedrijf biedt dan een interne opleiding aan, waarmee je jouw nieuwe functie onder de knie krijgt. Omdat je in dienst blijft, krijg je vaak nog steeds betaald. Lijkt dit je wat? Ga dan in gesprek met je manager om jouw wensen en de mogelijkheden te bespreken.

Omscholen met baangarantie

Weet je wel dat je je wilt laten omscholen, maar weet je niet naar wat? Het is altijd slim om te kiezen voor een branche waarin veel werk is. Dan is de kans dat je je betaald kunt laten omscholen het grootst. Én je weet zeker dat je je opleidt tot een functie met goede baankansen. Omscholen met baangarantie werkt vooral in deze sectoren:

Omscholen naar onderwijs

Of je je nou wilt laten omscholen tot leraar basisonderwijs, onderwijsassistent of pedagogisch medewerker in de kinderopvang, er is altijd genoeg vraag naar medewerkers in het onderwijs. Dat komt omdat er nog steeds een flink lerarentekort is. Daarom is omscholen naar het onderwijs een van de makkelijkste opties en betekent dit in de meeste gevallen dat je je betaald kunt laten omscholen met baangarantie. Dat doe je via zij-instroom. Zoek wel goed uit welke lesbevoegdheid je nodig hebt voor jouw gewenste onderwijs job.

Omscholen naar de zorg

In de zorg zijn er genoeg (verkorte) bbl-opleidingen en interne opleidingen bij zorgorganisaties te vinden. Ook deze sector heeft namelijk nog steeds een flink tekort aan personeel. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je geen baan vindt, en vaak krijg je tijdens het omscholingstraject al meteen betaald. Zoek van tevoren wel uit welke zorgfunctie het beste bij je past, want er zijn veel verschillende opties.

Omscholen naar ICT

Als er een branche is waarin de ontwikkelingen elkaar razendsnel opvolgen, dan is het wel IT. Er gebeurt zoveel in de IT-wereld dat er altijd handen tekort zijn. Dus eh, grijp je kans en laat je omscholen naar een baan in de ICT. Vaak kun je zonder vooropleiding al starten met een IT-traineeship en je in no time betaald laten omscholen.

Hoe kan ik me laten omscholen?

Denk je ‘ik wil me laten omscholen’, maar heb je geen idee hoe je dit aanpakt? Volg ons stappenplan en denk goed na over je keuzes, dan komt het helemaal goed met jouw omscholing.

  • Stap 1: Ontdek je interesses. Oftewel, de oriëntatiefase. Op dit moment weet je dat je je wilt laten omscholen, maar wat je precies wilt doen is nog een vraagteken. Neem deze tijd om jezelf beter te leren kennen. Wat mis je in je huidige job? Waarom heb je spijt van je beroepskeuze? Waar liggen je interesses? Welke beroep lijkt je tof om voor een lange tijd te doen? Dit zijn allemaal interessante vragen om jezelf te stellen.

  • Stap 2: Onderzoek je talenten en skills. Iets leuk vinden is één, maar met alleen interesse kom je er natuurlijk niet. Leg daarom ook jouw skills en talenten flink onder de loep. Waar ben je goed in? Welke skills wil je graag nog verder ontwikkelen? En aan welke beleef je het meeste plezier? Leg deze naast de beroepen die je in stap 1 hebt ontdekt. Zie je overeenkomsten? Dan heb je waarschijnlijk jouw keuze te pakken.

  • Stap 3: Hak de knoop door. Ga in gesprek met familie of vrienden en maak desnoods een afspraak met een loopbaancoach voor meer advies. Slaap er nog eens een nachtje over en leg de voor- en nadelen inclusief het financiële plaatsje naast elkaar. Zo weet je zeker dat je een weloverwogen keuze maakt.

  • Stap 4: Ga op zoek naar een omscholingstraject. Je weet inmiddels naar welk beroep je je wilt laten omscholen. Tijd om je opties te verkennen. Kun je bij jouw huidige job een interne opleiding volgen, ga je voor een traineeship of volg je toch een volledige opleiding? Ga na welk traject de meeste voordelen oplevert en neem de toegangseisen en eventuele kosten goed door.

  • Stap 5: Start met het traject. Keuze gemaakt? Meld je aan en start binnenkort met het traject. Als je bij je huidige job stopt, moet je dit natuurlijk ruim van tevoren aangeven. Neem tijdens het omscholingstraject regelmatig de tijd om te evalueren en reflecteren. Loopt het zoals verwacht? Heb je twijfels? Blijf goed naar jezelf luisteren en ga in gesprek met je begeleider en/of een loopbaancoach als je issues hebt.

Key takeaways

  • Als je je laat omscholen leid je jezelf op voor een beroep waar je nog niet eerder voor hebt geleerd.
  • Omscholing is vaak nodig als je een grote carrièreswitch wilt maken.
  • Je kunt je laten omscholen met salaris, bijvoorbeeld door middel van een traineeship, bbl-opleiding of interne opleiding bij een bedrijf.
  • Omscholen met baangarantie kan vooral in het onderwijs, IT en de zorg.
  • Zoek eerst uit wat je leuk vindt en wat je skills zijn en onderzoek daarna de mogelijke omscholingstrajecten. Denk goed na voor je de knoop doorhakt.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Wat houdt omscholing in?

  • Omscholing betekent dat je je opleidt tot een beroep waar je nog niet voor geleerd hebt. Het is een manier om een carrièreswitch te maken.

  • Hoe kan ik mezelf omscholen?

  • Dat ligt eraan tot welk beroep je je wilt laten omscholen. Je kunt bijvoorbeeld een traineeship volgen, een volledige (bbl-)opleiding starten of een interne opleiding volgen bij een bedrijf.

  • Ik wil me laten omscholen naar de techniek, hoe pak je dat aan?

  • Zoek eerst uit welke baan in de techniek je het meest aanspreekt en welke skills je daarvoor nodig hebt. Ga daarna op zoek naar een geschikt omscholingstraject, bijvoorbeeld een bbl-opleiding. Overweeg je opties goed en schrijf je in voor het traject.