Concurrentiebeding omzeilen

Een concurrentiebeding: je ontkomt er tegenwoordig bijna niet aan. En een leuke baan sla je niet er niet voor af. Gelukkig voor jou kun je het concurrentiebeding omzeilen. YoungCapital helpt je daar graag bij. Een concurrentiebeding is namelijk niet altijd rechtsgeldig, en dat kan in je voordeel werken. Lees verder en ontdek of jij het concurrentiebeding kunt afkopen, aanvechten of zelfs kunt weigeren.

Concurrentiebeding omzeilen: 5 tips

Je wilt het bedrijf waar je werkt verlaten om te gaan werken voor de concurrent. Oei, daar komt het concurrentiebeding om de hoek kijken. Omzeilen kan, op verschillende manieren zelfs. Weten hoe je zelf een concurrentiebeding kunt omzeilen? De onderstaande tips helpen je op weg. En eh, werkt dit allemaal niet? Dan kun je nog altijd gaan voor het afkopen of aanvechten van je concurrentiebeding.

Tip 1. Controleer je contract

Zegt jouw werkgever dat je niet bij de concurrent aan de slag mag? Dat kan alleen als het concurrentiebeding ook in je contract staat én je dit ondertekent hebt. Dubbelcheck dat dus altijd eerst.

Tip 2. Werk op een andere locatie

In het concurrentiebeding staat dat je niet binnen een bepaalde afstand van je oude werkgever mag werken. Deze regel in het concurrentiebeding kun je omzeilen door bijvoorbeeld op een andere locatie van je nieuwe werkgever aan de slag te gaan. Of bij een concurrent die net wat verder weg is gevestigd.

Tip 3. Tijdelijk een andere functienaam

In het concurrentiebeding staat waarschijnlijk dat jij niet in dezelfde functie mag werken bij een concurrerende werkgever. Maar ook daar kom jij als sneaky fox onderuit: neem tijdelijk een andere functie aan bij je nieuwe werkgever. Zo ben je al binnen en kun je na de afloop van het concurrentiebeding gewoon in je oude functie aan de slag.

Tip 4. Betaal de boete

Wil je het nou niet lukken om het concurrentiebeding te omzeilen? En wil je écht aan de bak bij de concurrent? Wees dan bereid de boete te betalen. Wie weet betaalt jouw nieuwe werkgever zelfs een deel mee.

Tip 5. Wacht het af

Een concurrentiebeding heeft meestal een beperkte geldigheidsduur van één of twee jaar. Ben je niet bereid om de boete te betalen en wil je geen juridisch gezeur aan je broek? Dan kun je het concurrentiebeding omzeilen door deze tijd uit te zitten binnen een andere functie. Je hebt het beding immers zelf getekend bij je oude werkgever, en wie zijn billen brandt…

Een concurrentiebeding aanvechten

Lukt het concurrentiebeding omzeilen niet? Dan kun je 'm aanvechten. Dat kan op twee manieren. In mildere gevallen kan je een mediator inschakelen om te helpen bij onderhandelingen tussen jou en je voormalige werkgever. Deze mediator biedt advies en helpt bij het vinden van een oplossing. In ernstigere situaties kun je naar de rechter stappen. Als je kunt bewijzen dat je nieuwe baan beter is qua salaris, positie en groeimogelijkheden, kan de rechter het concurrentiebeding te streng vinden en aanpassingen eisen.

Het kan ook zijn dat je het concurrentiebeding onder protest hebt moeten tekenen. Het onder protest tekenen van het concurrentiebeding is belangrijk als je het niet eens bent met bepaalde voorwaarden, maar toch akkoord moet gaan. Door ‘onder protest’ toe te voegen aan je handtekening, geef je aan dat je niet volledig instemt met de inhoud. Dus, heb jij het concurrentiebeding ooit onder protest getekend? Dan kun je dit nu aantonen bij de rechter.

Een concurrentiebeding afkopen: kan dat?

We vallen gelijk met de deur in huis: ja, je kunt een concurrentiebeding ook afkopen. Dit betekent dat je (oude) werkgever je een deal aanbiedt om het concurrentiebeding te omzeilen. Soms biedt je nieuwe werkgever zelfs aan om de afkoopsom voor je te betalen. Hoewel het exacte bedrag meestal door je vorige werkgever wordt vastgesteld, is er altijd ruimte om hierover te onderhandelen. Als je vragen hebt over de afkoopsom, stap dan gerust naar een juridisch loket. Op die manier voorkom je dat je te veel geld betaalt aan je oude werkgever.

Key takeaways

  • Je kunt een concurrentiebeding omzeilen.
  • Omzeil het concurrentiebeding door bijvoorbeeld verder weg te gaan werken bij een concurrent.
  • Je kunt een concurrentiebeding aanvechten door een mediator in te schakelen of naar de rechter te stappen.
  • Je kunt een concurrentiebeding afkopen door een deal te sluiten met je werkgever, eventueel met hulp van je nieuwe werkgever.

Tijd om te solliciteren

Jouw volgende baan vind je tussen onze vacatures. Grijp je kans en ga per direct aan de slag.

Veelgestelde vragen

  • Hoe sterk is een concurrentiebeding?

  • Een concurrentiebeding is niet waterdicht, je kunt ’m omzeilen. In dit artikel lees je hoe je een concurrentiebeding kunt omzeilen, bijvoorbeeld door een maas in de wet te vinden, het aan te vechten of af te kopen.

  • Wat zijn de regels rondom een concurrentiebeding?

  • Tot nu toe is een concurrentiebeding pas rechtsgeldig als de werknemer meerderjarig is en dat het beding schriftelijk ondertekend is.

  • Hoe streng mag een concurrentiebeding zijn?

  • Er komen mogelijk nieuwe regels rondom de ‘Wet modernisering van het concurrentiebeding’, waardoor jij als werknemer meer ruimte krijgt om wél bij de concurrent te mogen werken. Meer hierover lees je in het concurrentiebeding artikel.