INTENTIEVERKLARING

Jij bent op zoek naar een leuke koopwoning, maar hebt geen vast contract. Hoe ga je dat doen? De intentieverklaring biedt uitkomst. Met een intentieverklaring kun je namelijk een hypotheek aanvragen, ook als je een tijdelijk contract hebt. Hoe dat precies in z’n werk gaat lees je hieronder.

Voor een hypotheek heb je natuurlijk wel een baan nodig. Nog op zoek? Check dan eens onze vacatures.

Wat is een intentieverklaring?

Een intentieverklaring is een werkgeversverklaring voor tijdelijke contracten. In de intentieverklaring staat dat je werkgever jou een vast contract zal aanbieden als je contract voor bepaalde tijd is afgelopen. Uiteraard gebeurt dit alleen als je je werk op-en-top blijft doen en de financiële omstandigheden van het bedrijf hetzelfde blijven. Laat je intentieverklaring altijd op papier zetten. Het mag ook mondeling, maar hoe ga je dan bewijzen dat je er eentje hebt gekregen? Juist: dan sta je met je mond vol tanden bij de bank. Willen we niet.

We hebben er net al even naar gehint, maar waarom is een intentieverklaring zo handig? Bij het aanvragen van een hypotheek heeft de hypotheekverstrekker (lees: de bank) zekerheid nodig wat betreft jouw inkomen. Zonder die zekerheid durft een bank het niet aan. Normaal is het hebben van een vast contract dus een harde eis. Geen vast contract, geen hypotheek. De intentieverklaring verandert dit, omdat de werkgever zo voldoende zekerheid geeft over het vervolg van het tijdelijke contact. De bank durft hierdoor de stap aan en jij kunt met jouw intentieverklaring een hypotheek krijgen. Top, toch?

Werk je als uitzendkracht via YoungCapital?

Dan kom je niet in aanmerking voor een intentieverklaring, omdat YoungCapital jou in principe geen vast contract gaat geven. Waarom niet? Onder andere omdat YoungCapital afhankelijk is van opdrachtgevers. Maar let op: werk jij voor een opdrachtgever die helemaal in de gloria is met jou? Dan kan die opdrachtgever jou natuurlijk wél een intentieverklaring geven, als het bedrijf de intentie heeft om jou in vaste dienst te nemen.

Intentieverklaring, werkgeversverklaring en perspectiefverklaring

Het is wat, al die verklaringen. Maar wat is nou precies het verschil?

  • Een werkgeversverklaring: in deze verklaring staan de belangrijkste gegevens over jou als werknemer. Bijvoorbeeld jouw inkomen uit werk. Ga je een hypotheek aanvragen? Dan heb je altijd een werkgeversverklaring nodig.
  • Een perspectiefverklaring: deze verklaring is speciaal bedoeld voor flexkrachten. In de perspectiefverklaring wordt aangegeven wat voor inkomen een flexwerker naar verwachting zal krijgen in de toekomst. Zo krijgt een bank, ook zonder een (vast) contract te zien, voldoende zekerheid en kan de flexkracht een hypotheek aanvragen.
  • Een intentieverklaring: dat weet je inmiddels. Het belangrijkste verschil is dus dat deze verklaring bedoeld is voor werknemers met een tijdelijk contract.

Wat staat er in een intentieverklaring?

Het kan zijn dat jouw werkgever een intentieverklaring verwerkt in een brief gericht aan jou (al is dat wel heel old fashioned). Dat ziet er dan ongeveer zo uit:

"Bij gelijkblijvend functioneren en ongewijzigde bedrijfsomstandigheden wordt de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd bij beëindiging daarvan opgevolgd door een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd."

Waarschijnlijk kiest jouw werkgever niet voor de brief en verwerkt hij de intentieverklaring in een werkgeversverklaring. Ook omdat het verplicht is om een werkgeversverklaring aan te leveren als je een hypotheek aanvraagt, zodat de bank een goed beeld krijgt van jouw inkomenssituatie.

Deze punten komen dan in de intentieverklaring te staan:

  • Je gegevens: het document begint met de standaardgegevens van de werkgever, zoals de naam en het adres van het bedrijf.
  • De gegevens van je werkgever: de belangrijkste gegevens van je werkgever worden hier vermeld.
  • De aard van je dienstverband: wanneer ben je begonnen en hoelang duurt je tijdelijke contract?
  • De verklaring van je werkgever: hier geeft jouw werkgever aan dat hij of zij jouw tijdelijke contract wil omzetten in een vast contract.
  • Je inkomen: hier staat je inkomen uit werk.
  • Je eventueel geleende geld van je werkgever: heeft jouw werkgever geld aan jou geleend? Dan moet dat in de intentieverklaring vermeld worden.
  • Het eventuele beslag op jouw loon: ook als er beslag is gelegd op jouw loon, wordt dit in de verklaring aangegeven.

Intentieverklaring: een voorbeeld

Ga jij een intentieverklaring aanvragen bij jouw werkgever? Dan ben je vast benieuwd hoe die verklaring er exact uitziet. Check dus vooral onze voorbeeld intentieverklaring hieronder. Zoals gezegd, als onderdeel van een werkgeversverklaring. Je hoeft ‘m niet meteen te printen, want waarschijnlijk heeft je werkgever wel een intentieverklaring op de plank liggen, net als de werkgeversverklaring. Goed om te weten: je werkgever is niet verplicht om je een intentieverklaring te geven. Ga er dus niet klakkeloos vanuit dat je binnenkort richting de bank kunt.

Intentieverklaring voorbeeld

Je ziet het, de intentieverklaring zelf vind je onder het vierde kopje: ‘Verklaring voortzetting dienstverband’. Vinkt jouw werkgever ‘ja’ aan, dan is de intentieverklaring in the pocket.

Is een intentieverklaring alleen nodig voor een hypotheek?

Geen hypotheek zonder intentieverklaring. Maar is deze verklaring alleen hierbij vereist? Nee. Een intentieverklaring kan ook bijvoorbeeld voor een huurwoning nodig zijn. Waar het net als bij een hypotheekaanvraag om gaat, is vertrouwen. Ook een huurbaas heeft een bepaalde vorm van vertrouwen nodig. “Lukt het deze huurder wel om ook op de langere termijn zijn/haar huur te betalen?” Dat is de vraag die elke verhuurder zichzelf stelt. Daarom kan hij of zij ook om een intentieverklaring vragen voor een huurwoning, waarmee jij kunt aantonen dat het vaste contract op komst is.

Een intentieverklaring via YoungCapital

Werk je via YoungCapital en wil je een intentieverklaring aanvragen? Dan moeten we je helaas teleurstellen, omdat YoungCapital jou in principe geen vast contract gaat geven. Waarom niet? Onder andere omdat YoungCapital afhankelijk is van opdrachtgevers. Maar let op: werk jij voor een opdrachtgever die helemaal in de gloria is met jou? Dan kan die opdrachtgever jou natuurlijk wél een intentieverklaring geven, als het bedrijf de intentie heeft om jou in vaste dienst te nemen. Daarnaast mogen we als uitzendbureau jou wel een perspectiefverklaring verstrekken en die verklaring kun je ook gebruiken voor een hypotheekaanvraag. Klinkt goed, toch?

Wil je nog meer informatie over een intentieverklaring? Lees dan ook dit artikel over een intentieverklaring op Jobbird.

Klaar om te solliciteren!

Toe aan een nieuwe baan? Bekijk dan ons aanbod vacatures en start met solliciteren.

Alles over contract