PERSPECTIEFVERKLARING

Sta jij te popelen om een huis te kopen, maar weet je niet hoe je als uitzendkracht ooit een hypotheek gaat krijgen? Wij hebben het antwoord voor je: dat doe je met een perspectiefverklaring. Deze verklaring is speciaal in het leven geroepen voor flexwerkers. Zodat ook jij zonder vast contract (of uitzicht daarop) recht hebt op een hypotheek en zo een eigen plekje kunt kopen. Benieuwd hoe dit allemaal zit? Je leest het hieronder.

Zie jij dat huis helemaal zitten, maar heb je die top baan nog niet gevonden? Check dan onze vacatures.

Wat is een perspectiefverklaring precies?

In een perspectiefverklaring wordt aangegeven óf en wat voor inkomen jij als flexkracht in de toekomst naar verwachting zal krijgen. Het heet dus niet voor niets een perspectiefverklaring, want er wordt een perspectief geschetst. Op basis van dat perspectief kan een bank bepalen of er een hypotheek verstrekt wordt.

Hoe komt een perspectiefverklaring tot stand? In eerst instantie wordt de verklaring gebaseerd op de positie die jij als flexwerker hebt binnen de arbeidsmarkt. Daarnaast geeft het uitzendbureau waarvoor je werkt aan hoe jouw inzetbaarheid er in de toekomst waarschijnlijk uitziet. Jouw cv, werkervaring, beoordelingen en referenties zijn daarbij belangrijk. Trouwens: niet elk uitzendbureau is bevoegd om een perspectiefverklaring te verstrekken. Check dus altijd even dit overzicht. Uiteraard staat YoungCapital hier gewoon tussen.

Werk jij via YoungCapital?

Ben jij uitzendkracht via YoungCapital en heb jij een vraag over de perspectiefverklaring? Check dan onze FAQ’s.

Perspectiefverklaring, werkgeversverklaring en intentieverklaring: wat is het verschil?

Bovenstaande termen zijn vast allemaal eens voorbij gekomen. Wat is nou het verschil? We zetten ze even op een rij:

  • Een intentieverklaring: heb jij nog geen vast contract? Dan kun je met een intentieverklaring toch een hypotheek krijgen. In de verklaring geeft jouw werkgever namelijk aan dat hij of zij van plan is (de intentie heeft) om jouw tijdelijke contract, als deze afloopt, om te zetten in een vast contract.
  • Een werkgeversverklaring: hoe jouw situatie wat betreft werk ook is, je moet altijd een werkgeversverklaring aanleveren als je een hypotheek nodig hebt. In deze verklaring zijn gegevens over jou als werknemer verzameld. Jouw verschillende vormen van inkomen (uit werk) zijn hierbij het belangrijkst.
  • Een perspectiefverklaring: dat weet je inmiddels al. Het grootste verschil is dus dat deze verklaring bedoeld is voor flexkrachten.

Wat mag er in een perspectiefverklaring echt niet ontbreken?

Voordat jij een perspectiefverklaring gaat aanvragen, wil je natuurlijk graag weten wat er allemaal in deze verklaring hoort te staan (altijd goed om dit te checken als je ‘m eenmaal hebt). Komt’ie:

  • Persoonsgegevens: natuurlijk kunnen je persoonlijke gegevens niet ontbreken. Dus: jouw naam, geboortedatum, adres en woonplaats moeten vermeld zijn.
  • De beoordeling: onmisbaar en doorslaggevend zijn de inhoudelijke redenen voor jouw perspectiefverklaring. Denk aan jouw cv, opleiding, huidige functie, competenties en de situatie op de arbeidsmarkt.
  • De perspectiefverklaring zelf: uiteindelijk gaat het natuurlijk om de verklaring. Jouw uitzendbureau moet duidelijk aangeven dat het jou (naar verwachting) zal lukken om een stabiel inkomen te verwerven in de toekomst.
  • De geldigheidsduur: dit is het laatste formele dingetje waarbij meestal een termijn van zes maanden geldt.

Perspectiefverklaring: een voorbeeld

Hoe dit er allemaal uit komt te zien als je het bij elkaar voegt? Je ziet het hieronder in ons perspectiefverklaring voorbeeld: Perspectiefverklaring voorbeeld

Wat is jouw perspectiefverklaring waard?

Leuk, zo’n verklaring, maar je wilt natuurlijk wel weten waar je staat als je zo met je perspectiefverklaring een hypotheek aanvraagt. Goed nieuws: een perspectiefverklaring via een uitzendbureau heeft voor hypotheekverstrekkers dezelfde waarde als een werkgeversverklaring. Je hebt dus als flexkracht met een perspectiefverklaring dezelfde rechten als iemand in vaste dienst (los van de specifieke omstandigheden uiteraard). Het bewijs? ABN AMRO, Rabobank, ING, SNS, Regiobank, Aegon, Delta Lloyd, BLG Wonen, Florius, Obvion en andere grote hypotheekverstrekkers erkennen een perspectiefverklaring voor het verstrekken van een hypotheek.

Wil je nog meer informatie over een perspectiefverklaring? Lees dan ook dit artikel over een perspectiefverklaring op Jobbird.

Klaar om te solliciteren!

Op zoek naar een leuke baan? Bekijk dan ons aanbod vacatures en start met solliciteren.

Alles over contract